Deși angajatorii nu se așteaptă să vadă numai documente pline de realizări profesionale, subconștientul lor le șoptește totuși că un CV cu zero experiență trebuie să aibă o structură tradițională.
Deoarece bănuim că este prima dată când încerci să scrii un CV bun (mai ales dificilul „CV fără experiență”), iată ce rubrici trebuie să incluzi:
Antetul. Numele și datele tale de contact trebuie să stea la loc de cinste, în partea de sus a documentului. Programele ATS se așteaptă să le găsească acolo și trebuie să poți fi contactat imediat dacă responsabilul de angajări vrea să-ți dea șansa unui interviu.
Profilul profesional. Poate te întrebi cum ai putea să îți treci experiența (sau lipsa de experiență) într-un profil rezumativ. Noi le recomandăm candidaților la început de drum să folosească secțiunea pentru a sugera ce atitudini și aptitudini au, dar și pentru a-și descrie obiectele profesionale. Cine ești, ce dorești, ce ai de oferit? Chiar dacă CV-ul tău nu indică experiența profesională, trebuie să-ți convingi cititorul să citească în continuare.
Educația. Anii tăi de educație nu se rezumă doar la media de la bac. Gândește-te la toate comportamentele utile pe care ți le-ai modelat, proiectele la care ai lucrat din greu și creativitatea de care ai dat dovadă. Abilitatea ta de a învăța lucruri noi va fi esențială în primii ani de la primul job.
Experiența relevantă. Poate că nu ai experiență profesională, însă asta nu înseamnă că nu ai experiență relevantă. Până acum, ți s-a cerut de nenumărate ori să realizezi ceva într-un interval de timp fix. Alege câteva exemple relevante și concentrează-te pe felul în care ai parcurs „curba de învățare”, dându-le cititorilor toate motivele să creadă că te vei dezvolta și mai mult.
Abilitățile. Cu toții căpătăm abilități din încercările la care ne supune viața. Abilitățile non-tehnice sunt mai greu de predat la curs, însă sunt adesea prezentate exagerat în CV-uri. Abilitățile tehnice pot fi dezvoltate prin formare și perfecționare, însă trebuie să fie cât mai fidele realității în CV datorită valorii lor. Succesul va putea fi atins doar prin combinația corectă de abilități pentru jobul respectiv.
Această secțiune poate fi intitulată „istoric profesional” și fiindcă programul ATS de triere a candidaților va căuta cuvinte-cheie, dar și fiindcă ți-ai consacrat timpul petrecut în ultimii ani mai multor activități. Folosește secțiunea cu experiență pentru a le discuta:
Voluntariatul. Proiectele de voluntariat nu trebuie să fie specifice domeniului respectiv. Alege comportamentele care prezintă utilitate pentru primul tău job și spune și ce abilități funcționale („hard”) ai dobândit. Voluntariatul este o bună ocazie de a învăța de la colegi.
Stagiile. Probabil că unii consideră stagiile formale chiar ca un loc de muncă, însă, în ochii primului angajator, ele vor arăta că înțelegi ce atuuri îți trebuie pentru a lucra la compania respectivă. Chiar dacă stagiul a durat numai două săptămâni, vei fi în temă când ajungi la primul tău loc de muncă. Caută acum un stagiu neplătit dacă nu ai căutat deja.
Proiectele. Indiferent dacă vorbim de un proiect educațional sau comercial, activitățile cu o durată și un obiectiv final definit sunt baza primilor ani de activitate ai celor proaspăt angajați. Proiectele reușite fac dovada abilităților organizatorice, a muncii în echipă, a transformării strategiei în rezultate și îți dau încrederea de care ai nevoie că poți duce la capăt o sarcină dificilă.
Activități extraprofesionale. Procesul modern de recrutare nu pune mare preț pe prezentarea propriei personalități, iar mulți specialiști încearcă să-și separe „eul” de realizările profesionale din CV. Este greșit. Toate CV-urile trebuie să aibă un strop de personalitate, însă un CV fără experiență trebuie să debordeze de personalitate. Sporturile sau hobby-urile îți dau ocazia să arăți ce te interesează.
Secțiunea cu abilități din CV este locul în care îți vei concentra energiile când scrii un CV fără experiență. Abilitățile tehnice și non-tehnice alese pentru a te descrie vor fi un punct de plecare pentru conversații în faza de interviu, așa că ele trebuie să reflecte contribuția pe care o poți aduce.
Abilitățile non-tehnice (abilitățile „soft”). Abilitățile comportamentale sunt mai greu de predat la curs, însă sunt adesea prezentate exagerat. Majoritatea studenților sunt capabili de scriere creativă, așa că trebuie să exemplifici situațional acele comportamente în CV pentru a fundamenta secțiunea cu abilități. Exemple de abilități non-tehnice: managementul resurselor umane, serviciile pentru clienți, comunicarea, munca în echipă, cercetarea/documentarea, creativitatea, crearea de relații.
Abilitățile tehnice (abilitățile „hard”). Dacă îți completezi secțiunea cu abilități din CV cu abilități tehnice cuantificabile, precum competențele tehnice, cunoașterea rețelelor de socializare sau cunoștințe de specialitate, CV-ul tău cu zero experiență se va detașa de restul. Cursurile online îți oferă ocazia de a dobândi tot felul de abilități tehnice și, deși nu ai avut ocazia de a exersa, o bază teoretică este un bun punct de plecare.