Orice angajat de succes va fi acumulat probabil multe distincții diferite pe parcursul carierei sale. Nu strică să vedem pe care să le menționăm și pe care, nu.
Vom analiza următoarele aspecte:
Căutarea unui loc de muncă îți oferă ocazia de a pune cu adevărat în valoare aceste distincții educaționale, interne și profesionale. Poate deja ai uitat de acel prespapier simpatic pe care l-ai câștigat... Ei bine, acum îți va fi de ajutor!
Distincțiile sunt diferite de realizări.
Realizările tale arată cu ce te-ai ocupat la locul de muncă respectiv, însă o distincție arată aprecierea altora pentru realizările tale deosebite. Indiferent dacă este vorba de o distincție educațională, internă sau profesională, ea este un reflector fixat pe avanscena realizărilor tale.
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă discută mult despre propria persoană, așa cum vei vedea aici. Dacă spun și ce premii au câștigat, arată ce valoare au în ochii celorlalți, care se răsfrânge asupra altor afirmații pe care le fac.
O distincție sau un premiu arată că încerci să te diferențiezi și că nu te mulțumești cu altceva decât performanță maximă. Includerea celor mai importante distincții în CV nu va fi considerată laudă de sine; ea doar arată cât devotament ai față de activitatea ta.
Un CV fără premii sau realizări deosebite este un semn al unei cariere în care autorul s-a scufundat în mediocritate și a evitat provocările. Arată că ții la succes.
Nu ai nevoie de o secțiune separată pentru distincții.
Dacă nu ești un adevărat titan în domeniul tău, probabil că nici nu ai distincții importante. O secțiune separată pentru distincții în CV este o raritate - de regulă, ele figurează împreună cu educația și experiența profesională.
Deși CV-urile trebuie să se axeze mai ales pe abilitățile și realizările cu care vei face furori la următorul job, există și câteva distincții pe care le-ai putea pomeni. Alege maximum 3-4, dar alege-le cu grijă.
Menționarea premiilor va depinde de relevanța și de actualitatea lor.
Ce ai de pierdut dacă menționezi distincții irelevante?
Fiecare recrutor vrea să citească un CV și să aibă senzația că a fost scris special pentru el. Dacă menționezi o distincție care nu are nicio legătură cu rolul, poate impresionezi puțin, dar îi vei da și senzația că trimiți același CV generic pentru fiecare post în parte. Gândește-te ce ar putea crede un viitor șef despre fiecare distincție.
Întregul CV trebuie să fie condimentat cu realizări, așa că ai mai multe opțiuni de a include premiile:
Secțiunea cu educație din CV este evident potrivită doar pentru distincțiile educaționale, dar asta nu înseamnă că trebuie să le abați de la regulă – le vei trece doar pe cele impresionante.
Nu este obligatoriu să treci media de la bacalaureat sau detalii academice, de exemplu titlul tezei de doctorat, așa că gândește-te bine cât spațiu vrei să folosești. Adesea sunt incluse și burse și roluri de conducere.
Probabil că listele cu experiența recentă din CV vor avea mai multe puncte, așa că poți da un plus de credibilitate relatărilor dacă treci și o distincție la unul dintre acele puncte.
Încearcă să incluzi doar premiile din cele mai recente roluri - premiile mai vechi sunt mai puțin impresionante, deoarece poate părea că nu există nimic interesant în trecutul recent.
Deși cele 4-5 rânduri din profilul CV-ului trebuie să fie dedicate momentelor cu impact maxim din carieră, dacă ai un premiu care arată că te situezi în eșalonul superior al candidaților, atunci merită inclus.
Recunoașterea oferită de un premiu prestigios va face ca orice profil să pară și mai serios.
Rareori există o secțiune separată pentru distincții în CV-uri - includerea lor în experiența profesională sau în educație permite ca responsabilul de angajări să le ia în considerare într-un anumit context.
S-ar putea să existe anumite cariere în care distincțiile sunt la ordinea zilei. CV-urile academice sunt un astfel de exemplu: acolo, distincțiile și titlurile onorifice sunt deosebit de importante și necesită o secțiune proprie.
Evită distincțiile controversate
Include distincțiile doar dacă ești sigur că recrutorul consideră că ai luptat pentru o cauză meritorie. Poate că distincțiile religioase sau politice contează mult pentru tine, dar nu poți ști sigur că recrutorul va împărtăși aceleași convingeri.
Când prezinți o distincție, trebuie adesea să o explici mai pe larg. Trateaz-o ca pe orice altă realizare - folosește un verb de acțiune puternic pentru a o sublinia și spune-i recrutorului ce semnificație ar avea pentru el.
În mod ideal, următoarele elemente trebuie să apară în CV-ul tău când prezinți o distincție:
Deși ți se pare că exagerezi cu informațiile, poți folosi paranteze și cratime pentru a scurta propozițiile. Aici nu sunt necesare propoziții cu punctuație perfectă.
Dacă ai fost tu premiat între alți 500 de colegi, ai putea cuantifica realizarea. Nu te teme - performanțele trebuie să strălucească. Ce a trebuit să faci pentru a o primi? A fost un premiu național sau poate chiar internațional? Dă puțin context când poți.
Ce a însemnat această realizare pentru cei din jurul tău și cum a schimbat traiectoria carierei tale? Descrie impactul în mod concret și rezistă tentației de a exagera. Dă-i viitorului șef senzația că ai și uitat de acest premiu și că ai trecut la realizări și mai și. Sigur nu vrea să angajeze oameni care se culcă pe lauri.
Premiile sunt cireașa de pe tort a unei cariere convingătoare. Dacă din CV-ul tău lipsesc detaliile distincțiilor, va părea că te umfli în pene cam tare. Părerea altora despre tine contează. Pe scurt:
Fii pe bună dreptate mândru de premiile pe care le-ai primit de-a lungul carierei. Însă nu cădea pradă tentației de a lua și trofeele la interviu - e cam exagerat! Dacă ai nevoie de mai multă inspirație pentru integrarea unui premiu în CV-ul tău, încearcă modelele noastre de CV și șabloanele de CV.