Exemplu de CV și ghid de redactare pentru Bucătar

Un exemplu de CV specific profesiei și testat în practică + un ghid de redactare cu care să-ți obții viitorul loc de muncă în 2025. Poți edita acest exemplu de CV pentru Bucătar și vei începe să construiești rapid și simplu un CV perfect în doar câteva minute. Trebuie doar să-ți introduci datele, să descarci noul CV și vei discuta imediat cu angajatorul!
Editează acest CV

Cum se completează un CV de bucătar

Dacă vrei succes maxim în căutarea unui loc de muncă, trebuie și să știi unde să-l găsești și cum să abordezi angajatorul. Bineînțeles, când spui cuvântul „bucătar”, te gândești la restaurante. Însă bucătarii lucrează în multe locuri pe care nu le-ai numi neapărat restaurante. Multe companii au zone de luat masa, la fel și spitalele, muzeele, parcurile de distracții și instituțiile culturale.

Când îți cauți un loc de muncă, trebuie să îți pui câteva simple întrebări înainte de a redacta CV-ul de bucătar:

  • Care sunt punctele mele forte într-o bucătărie?
  • Vreau să lucrez într-un mediu corporativ sau unul independent?
  • Aș fi dispus(ă) să fiu și bucătar personal?
  • Pot să memorez rețetele pentru mai multe preparate dintr-un meniu sau prefer să lucrez într-o bucătărie specializată pe doar câteva sortimente simple?

Exemplu de profil: câteva ingrediente

Personalitatea este un aspect important în bucătării, deoarece se muncește în echipă. În profil îți poți sublinia firea cooperantă și abilitățile de comunicații excelente. Un exemplu de profil poate conține câte ceva despre experiența, educația (dacă este relevantă) și abilitățile culinare principale.

În această secțiune din CV poți scrie cam 3-5 fraze, în funcție de spațiu, în care te vei descrie din perspectivă profesională și îți vei prezenta pe scurt experiența. Cum te înțelegi cu personalul de la bucătărie? Lucrezi cu zâmbetul pe buze sub presiune? Îi ajuți pe alții la greu? Îți păstrezi calmul când vine avalanșa de comenzi? Până la urmă, ești bucătar, așa că recrutorii trebuie să saliveze când îți văd profilul din CV-ul de bucătar! Descrie-ți specializarea dacă este cazul. Folosește un limbaj creativ și descriptiv.

Exemplu de profil adaptabil

Bucătar dedicat, cu numeroși ani de experiență în mediul intens al gastronomiei. Experimentat în colaborări cu alți specialiști în gastronomie pentru atingerea obiectivelor și asigurarea satisfacției clienților. Dedicat aplicării metodelor de gătit sigure și igienice și întreținerii curățeniei și ordinii în zona de preparare. Competent în operarea diverselor aparate și instrumente de gătit. Contribui cu atuuri precum tehnicile culinare avansate și capacitatea de a servi preparate excepționale cu rapiditate și eficiență.

Exemplu de istoric profesional: felul principal

Secțiunea cu istoricul profesional din CV-ul de bucătar este locul în care ilustrezi abilitățile dobândite în carieră, însă nu vei crea simple fișe de post sub formă de listă. În schimb, un CV profesionist trebuie să-i arate angajatorului potențial prin ce te distingi deja de alți bucătari și ce ai realizat deja.

Poți realiza acest deziderat dacă îți privești istoricul profesional din arta culinară ca pe o serie de provocări pe care le-ai rezolvat cu bine. Probabil că ai avansat deja pe scara ierarhică și nu mai ești doar ajutor de bucătar sau vrei să faci acum un salt înainte. Pentru a trece mai departe, trebuie să arăți că deții deja abilitățile necesare și că poți să te implici într-un proces de formare și dezvoltare continuă.

Exemplu de istoric profesional adaptabil

Bucătar, Culinarta, Cluj-Napoca
September 2012 — September 2019

  • Șef de partidă într-un restaurant foarte frecventat, cu specific fusion european-asiatic
  • Respectarea atentă a rețetelor și servirea preparatelor în conformitate cu normele de servire ale localului
  • Depozitarea în siguranță a alimentelor și inventarierea lor
  • Pregătirea atentă a mâncării în funcție de solicitările clienților sau de alergiile acestora

 

Bucătar șef de partidă, Mangiamo, Sibiu
July 2007 — August 2012

  • Pregătirea zonei proprii de lucru în fiecare zi înainte de începerea activității
  • Asigurarea deținerii articolelor necesare înainte de începerea zilei de lucru
  • Colaborare eficientă cu întregul personal de la bucătărie, întreținând o atmosferă plăcută în mediul de lucru
  • Respectarea Normelor guvernamentale privind prepararea alimentelor (alimentaţia publică şi colectivă)

 

Ajutor de bucătar, King of Kings Pub, Florești
September 2005 — June 2007

  • Pregătirea zonei proprii de lucru în fiecare zi înainte de începerea activității
  • Asigurarea deținerii articolelor necesare înainte de începerea zilei de lucru
  • Colaborare eficientă cu întregul personal de la bucătărie, întreținând o atmosferă plăcută în mediul de lucru
  • Respectarea Normelor guvernamentale privind prepararea alimentelor (alimentaţia publică şi colectivă)

Exemplu de educație: începe cu dreptul

Pentru a deveni bucătar, este suficientă o diplomă de bacalaureat. S-ar putea ca secțiunea destinată educației să nu ocupe prea mult spațiu în CV – nicio problemă. Managerul restaurantului trebuie însă să știe dacă ai absolvit cursuri de specialitate sau alte forme de dezvoltare profesională. Numeroase școli oferă cursuri de bucătari, în care poți învăța bazele siguranței alimentare, manipularea profesională a cuțitelor și aplicarea noilor rețete. Dacă ai participat la un astfel de curs și ești încă debutant, ar trebui să-l treci aici.

Formarea „în teren” este o parte importantă a carierei tale, însă nu trebuie să subestimezi cursurile urmate pentru a te familiariza cu bucătării specifice.

Dacă ai și calificări de bucătar șef („chef”), adaugă-o aici. Gândește-te la toate cursurile urmate, mai ales dacă ai învățat o bucătărie de specialitate sau o tehnică de lucru anume. Cunoștințele din domeniul siguranței alimentului sunt și ele importante, așa că nu uita să le adaugi în secțiunea de educație.

Exemplu de educație adaptabil

Diplomă de licență în Ingineria Produselor Alimentare, Facultatea de Știinţa și Tehnologia Alimentelor, Cluj-Napoca
July 2005 — May 2009

Diplomă de bacalaureat, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Cluj-Napoca
September 2001 — May 2005

Exemplu de secțiune cu abilități: tehnicile corecte

Secțiunea cu abilități e ca un bufet bine pus la punct cu talentele și atributele tale. Așa cum ai servi tot felul de alimente pe un platou, la fel îți vei prezenta și diversitatea abilităților aici. 

Trebuie să treci 5-10 talente de nivel înalt, însă nu trebuie să aibă legătură doar cu gătitul. Da, trebuie să știi cum arată un preparat de înaltă calitate, însă și abilitățile tale de gestionare a timpului fac din tine un angajat dezirabil. 

Creează o „listă de referință” cu toate cerințele postului. Apoi, clasifică-le în abilități tehnice sau abilități specifice jobului pe care le-ai obținut în anii trecuți, și abilități non-tehnice, care sunt necesare în mai multe profesii și care te fac să fii un bun angajat. De exemplu: colaborezi bine cu echipa, ai abilități de comunicare excelente sau ești foarte organizat.

Exemplu de secțiune cu abilități adaptabilă
  • Cunoașterea preparatelor
  • Managementul bucătăriilor
  • Arta culinară
  • Creativitate și inovație
  • Norme sanitare și siguranță alimentară
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul