Secțiunea de profil (numită și „Despre mine”) din CV-ul de profesor îți prezintă pe scurt personalitatea și calitățile profesionale. Aici îți spui povestea. Spune-o cu forță și energie.
Profilul (numit și secțiunea „Despre mine” din CV) este singurul loc din CV-ul de profesor în care îți poți desfășura aptitudinile creative și unde poți câștiga un avantaj competitiv cu o doză de energie și personalitate.
Iată cele două funcții ale profilului profesional din CV-ul de profesor:
În multe cazuri, profilul va sta la loc de cinste, în partea de sus a CV-ului. El este o „avanscenă” a caracteristicilor tale profesionale. Trebuie să profiți de poziționarea lui. Scopul este să te descrii pe tine, ca persoană autentică, să eviți clișeele și să evidențiezi caracterul tău profesional ca învățător sau profesor. Verbele de acțiune sunt un mare atu aici.
Învățător experimentat și dedicat, contribui cu competențele mele în crearea de planuri pedagogice pentru elevi din învățământul primar. Mă angajez în facilitarea unui proces de învățare eficient, cu rezultate de durată, prin planuri de lecție captivante și o educare atentă.
Secțiunea cu istoricul profesional este adevăratul nucleu al CV-ului de profesor. Aici, totul se leagă. Ea trebuie să fie cea mai solidă și detaliată secțiune a CV-ului. Învățătorii și profesorii au una dintre cele mai variate și flexibile profesii din România, statistic vorbind. Conform datelor Eurostat, cei mai mulți dintre ei se încadrează între 40 și 44 de ani, însă peste 18.000 au peste 60 de ani. Dacă ești la începutul carierei sau vrei să faci o schimbare și să continui în domeniul educației, poți bineînțeles și să menționezi experiența profesională care are cât de cât legătură cu domeniul.
Învățător at Școala internațională Elevate, Brăila
August 2015 — June 2020
Învățător at MiniAcademia, Focșani
September 2012 — June 2015
Secțiunea cu abilități este cea mai scurtă parte a CV-ului de profesor. Nu prea ai loc să detaliezi. Fiecare punct din listă trebuie să creeze o paletă profesională impresionantă. Secțiunea cu abilități este folosită de recrutori (dar și de programele ATS) la evaluarea productivității și adaptabilității tale ca profesor în activitățile cotidiene și în situații dificile. Spre deosebire de profil, în această secțiune din CV nu prea ai loc să fii creativ. Aici, nu ai destul spațiu pentru texte voluminoase – va trebui să evaluezi atent fiecare abilitate și să decizi dacă ar trebui să ocupe prețiosul spațiu din CV.
O „listă de referință” este cea mai bună metodă de a-ți alege abilitățile convingătoare. Vei crea această listă într-un alt document. Gândește-te la toate calitățile și atuurile tale practice și sociale pe care le-ai dobândit de-a lungul vieții și carierei. Apoi, la fiecare candidatură, personalizează-ți CV-ul și include cele mai potrivite și relevante abilități. Încă o dată, acordă atenție fișei postului, pentru a nu omite abilități căutate de angajator la noii profesori.
Secțiunea destinată educației din CV-ul de profesor trebuie să fie redactată cu atenție, deoarece e chiar domeniul tău de activitate, însă concizia contează. Dacă ai o diplomă universitară, probabil că nu va mai fi nevoie să menționezi și liceul.
Verifică și iar verifică dacă ai un format ordonat în această secțiune din CV, dacă descrierile sunt clare și succinte și dacă ai trecut certificatele și diplomele care îți demonstrează calitățile de profesor. Nu uita că lucrezi într-un domeniu care pune destul de mult accent pe licențe și diplome. Cele mai importante trebuie să fie trecute în profilul CV-ului, iar restul pot apărea aici.
Diplomă de master în Educație Timpurie, Facultatea de Psihologie și științele educației, Universitatea „Ovidius”, Constanța
September 2010 — June 2012
Diplomă de licență în Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, Facultatea de Psihologie și științele educației, Universitatea „Ovidius”, Constanța
September 2007 — July 2022