Formatul de CV cronologic majoritar utilizat se pretează la structurarea CV-urilor în majoritatea ocupațiilor și poate fi răspunsul pentru mulți manageri de proiect. Recrutorii văd astfel reperele carierei tale în secțiunea cu istoricul profesional.
Însă, dacă ești de abia la început, dacă faci o schimbare majoră în carieră sau dacă nu ai un traseu neapărat liniar în domeniul managementului proiectelor, încearcă și formatele alternative de CV. Ai putea opta pentru un format de CV funcțional și dacă ai mai multă experiență în consultanță. Poate vrei să te axezi pe abilitățile specifice de management al proiectelor, pe un domeniu ocupațional specific sau pe un sector din industrie. Totul depinde de postul căutat, dar și de obiectivele tale profesionale. O altă opțiune este un format de CV hibrid, care combină unele elemente ale structurii cronologice și funcționale.
Un antet bine conceput va atrage atenția asupra CV-ului atât sub aspect practic, cât și estetic. Toți cei care îl citesc vor ști ce ocupație ai și cum te pot contacta, iar recrutorii care se declară impresionați te vor căuta imediat pentru a stabili data unui interviu. La modul ideal, antetul are rolul de a-i impresiona de la prima vedere, datorită designului său atractiv. Ai putea armoniza stilul grafic al CV-ului și al scrisorii de intenție, astfel încât să fie clar că vin „la pachet”. Încearcă să fii pe aceeași lungime de undă și cu brandul sau imaginea angajatorului și cu peisajul tipic domeniului profesional.
Profilul profesional din CV-ul managerului de proiect trebuie să emane competență și încredere. Viitorul tău șef vrea să știe în primul rând că ești un manager de proiect care te poate ajuta să transformi imposibilul în posibil. Ești capabil să faci față oricăror provocări din proiectele tale viitoare.
Nu trebuie să arăți doar ceea ce faci, ci și să arăți cum faci acele lucruri. Ajută-i pe cititori să-și imagineze cum este să te aibă pe tine la conducerea echipei de proiect. Managerii de proiect au un rol esențial, care își va lăsa amprenta asupra multor colegi din jur. De aceea, în cele câteva secunde în care îți citesc profilul cei care îți decid soarta, trebuie să le creezi sentimentul de încredere.
Mai jos ai un profil din CV-ul managerului de proiect pe care îl poți personaliza.
Manager de proiecte responsabil de coordonarea unor lucrări majore de construcții, cu specializare în sisteme noi și respectarea strictă a termenelor. Pasiune pentru oferirea unor servicii excepționale clienților și experiență dovedită în optimizarea eficienței și reducerea semnificativă a costurilor.
Când redactezi secțiunea cu istoricul profesional din CV-ul tău de manager de proiect (mai exact, lista de realizări recente), trebuie, dacă este posibil, să incluzi proiectele cele mai relevante pentru viitorul rol căutat. Poate că proiectele încheiate cu zece ani în urmă mai au o oarecare relevanță, dar experiența ta este de actualitate dacă poți să vii cu exemple recente.
Pune cât mai multe cifre și statistici la baza acestor exemple, deoarece majoritatea proiectelor se justifică mai ales prin beneficii comerciale cuantificabile. Dacă nu îți poți transforma în cifre realizările anterioare, nu vei găsi mulți angajatori care să-ți ia CV-ul în serios. Trebuie să-ți poți înțelege și exprima realizările în termeni pe care interlocutorul să-i înțeleagă și el.
Iată o mostră de CV cu istoric profesional pentru managerii de proiect.
Manager de proiect senior la Urban Piazza, București
Decembrie 2018 — Prezent
Manager de proiect la Constructo TTB, Bacău
Ianuarie 2015 — Octombrie 2018
Manager de proiect la East Engineering, București
Octombrie 2011 — Decembrie 2014
Probabil că diploma în științe economice va fi numitorul comun dintre CV-ul tău ca manager de proiect și multe altele, deoarece așa știi pe ce butoane să apeși în relațiile de afaceri. Însă nu este ieșit din comun ca managerii de proiect să aibă experiență operațională, iar atestatele educaționale de nivel superior să fie mai puțin importante.
Dacă ai urmat mai multe cursuri sau ai alte calificări în managementul proiectelor pe care vrei să le treci în secțiunea destinată educației, nu uita să treci și datele aferente. Astfel, demonstrezi clar că ai un palmares consecvent. CV-ul tău ca manager de proiect trebuie să arate că intenționezi să înveți și să te dezvolți mereu.
Mai jos îți prezentăm o secțiune de educație dintr-un exemplu de CV pentru manager de proiecte.
HND Project Management, King's College, Londra
August 2009 — August 2011
Diplomă de master, Managementul proiectelor în construcții, UTCB, București
Septembrie 2007 — Iunie 2009
Diplomă de licență, Inginerie și Management in Constructii, UTCB, București
Septembrie 2003 — Iunie 2007
Trăim în lumea feedbackului la 360 de grade, așa că n-ar strica să-i rogi pe alții să-ți exemplifice abilitățile de bază. Este un exercițiu interesant. Când redactezi CV-ul ca manager de proiect, nu te minți și caută acele joburi care se potrivesc cel mai bine cu modul tău de a lucra.
Mai jos vei găsi o mostră de CV manager de proiect cu secțiune de abilități.