Trebuie să faci impresie încă din primele secunde, așa că aici vei comunica rapid de ce ești candidatul perfect pentru jobul de programator dorit. Începe printr-un rezumat al celor mai importante și relevante realizări. Într-o primă etapă, ai putea și să reflectezi puțin la ce ai realizat până acum și să-ți faci o listă mintală.
În profilul profesional din CV (denumit și secțiunea „Despre mine”), vei detalia puțin realizările, dar te vei și lăuda puțin. Nu trebuie să exagerezi, însă nu ezita să arăți că te mândrești cu realizările profesionale. În plus, această secțiune este singura care permite niște divagații mai creative. Deoarece creativitatea este o abilitate apreciată a programatorilor, ai grijă să transpară din această secțiune de CV.
Antreprenor digital și programator cu spirit inovativ și dorința de a crea o lume mai unită și mai conectată. Mentalitate creativă, cu un nivel înalt de competență în dezvoltarea software-ului și utilizarea diverselor structuri de date.
Va trebui să te decizi mai întâi dacă realizările tale ar fi mai bine puse în valoare într-o secțiune cu istoric profesional obișnuită sau într-una cu proiecte. Răspunde la aceste întrebări și decide-te:
Istoricul profesional
Secțiunea cu istoricul profesional are forma unei liste cu buline, în care experiența este trecută la fiecare angajator, cu tot cu intervalul de angajare. Ea va fi ordonată invers cronologic, începând cu cel mai recent job.
Când descrii fiecare post, evită o simplă listă de responsabilități. Explică proiectele la care ai lucrat și modul în care ai soluționat provocări complexe.
Programator at Inițiativa „Say You, Say We”, Oradea
December 2015 — Present
Programator at Kindlinks SRL, Iași
February 2004 — September 2015
Majoritatea programatorilor au diplome de licență, însă te poți angaja și dacă ai urmat cursuri acreditate. În cazuri foarte rare, cu un CV și un portofoliu de programator absolut impresionante, te-ai putea angaja și fără nicio educație formală.
Mulți programatori din prezent au fost la bootcampuri axate numai pe învățarea unui program anume. În domeniu, va trebui să te perfecționezi continuu, deoarece limbajele de programare și softurile se schimbă constant. Include aici și orice seminare, cursuri de programare sau alte forme de dezvoltare profesională cu care ți-ai putea convinge recrutorii.
Diplomă de master în Ingineria Sistemelor Software, Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
September 2002 — July 2004
Diplomă de licență de Inginer & Dezvoltator software, Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
September 1998 — July 2002
Lista de abilități, evidențiate în mai multe moduri, este miezul CV-ului. Gândește-te la abilitățile tale și vei avea baza pe care să-ți scrii CV-ul. Întâi, fă o listă cât de lungă posibil, fără rețineri și fără a te limita la cele care ți se par relevante pentru job. Trece aici și proiecte, provocări și victorii. Ține această listă de referință pe aproape și extinde-o pe măsură ce capeți experiență.
Abilitățile non-tehnice sunt legate de comunicare, organizare, motivație și alte obiceiuri și calități care îți optimizează contribuțiile la echipă și la succesul angajatorului. Deși există prejudecata conform căreia programatorii și inginerii de software nu au abilități interpersonale, inteligența emoțională (capacitatea de a te înțelege și de a avea empatie pentru alții) te poate distinge de restul plutonului. Aceste abilități sunt deosebit de importante fiindcă vrei ca recrutorii să înțeleagă ce avantaje le oferi ca specialist local sau intern: poate concurenții tăi sunt din outsourcing, în zone cu fus orar mult decalat, așa că va fi dificil să se comunice rapid cu ei.
Când creezi lista cu abilități, ai putea și să adaugi exemple în CV cu modul în care le-ai folosit în trecut. Îți vor fi de ajutor când te apuci de secțiunea cu istoricul profesional. Bineînțeles, nu trebuie să neglijezi nici abilitățile tehnice necesare pentru a scrie un cod cât mai elegant. „Dev”, o comunitate de programatori, consideră că aceste abilități tehnice sunt necesare pentru toți programatorii: