În profil, ai șansa perfectă de a manifesta combinația ideală de cunoștințe, ambiție și personalitate prin care vei fi un stagiar de succes. Poate că CV-ul tău va semăna cu cele ale multor alți candidați, însă profilul este al tău și numai al tău. Poți să fii puțin mai creativ și să le arăți angajatorilor cine ești și ce te recomandă drept candidatul ideal la stagiu. Nu e simplu: ai două-trei fraze în care te poți diferenția și în care îți poți demonstra cunoștințele în domeniul ales, însă nu te teme, cu următoarele strategii vei merge drept la țintă.
Profilul mai este numit și secțiunea „Despre mine”; datorită lui, te vei detașa de restul plutonului de candidați stagiari. Partea de sus a CV-ului este „vârful de lance”. Cu el asaltezi și cucerești atenția recrutorilor:
Bun, acum știi ce este profilul profesional. Cum va arăta însă el în cazul unui candidat stagiar care are puțină experiență sau deloc? Aruncă o privire la mostra de mai jos și vei vedea cum să-ți redactezi propriul profil de CV.
Student serios și entuziast care urmărește obținerea unei diplome de licență în domeniul marketingului. Intenționez să-mi folosesc cunoștințele superioare privind marketingul pe rețelele de socializare și abilitățile de comunicare avansate pentru a vă promova compania dintr-o funcție de stagiar. Sunt dedicat muncii mele și mă angajez să devin un membru de încredere al echipei.
Experiența nu se rezumă doar la locurile de muncă ocupate în trecut. Poți descrie și alte activități care îți scot la iveală abilitățile relevante. Nu uita de cuvintele-cheie din CV! Până acum, te-ai concentrat pe educație.
Când faci trecerea la viața profesională, această secțiune din CV va începe să se umple. Acum ți se pare greu de crezut, însă într-o zi vei încerca să mai subțiezi experiența trecută în CV, nu să o tot îngroși. Însă, chiar stagiar fiind, probabil ai mai multă experiență decât îți dai seama. Recrutorii care vor să-ți ofere un job de stagiar știu bine că nu poți avea o experiență prea bogată. Totuși, ei vor să știe și dacă ești o persoană responsabilă, serioasă și dacă ai abilități interpersonale sau tehnice.
Asistent vânzări at Hyperstore Băneasa, București
September 2018 — May 2022
Asistent administrativ at Ultra Promotion SRL, București
June 2017 — August 2018
Asistent instructor de dresaj canin at TopCanin, Baia Mare
November 2016 — May 2017
Datorită cursurilor din domeniul ales, ai deja cunoștințe teoretice și experiență practică. În această secțiune, ai ocazia de a explica de ce ai fi un candidat excelent pentru stagiu datorită educației tale.
Cursurile universitare din specializarea ta sunt baza ideală pentru stagii. Uită-te în prezentările cursurilor și în programă și vei găsi exemple de cunoștințe și abilități transferabile. Apoi, evidențiază cuvintele-cheie și proiectele finalizate și direct asociate cu stagiul vizat. Învățământul chiar este cariera ta curentă, așa că trebuie să-l tratezi ca atare. Analizează fișa stagiului și caută abilități și cuvinte-cheie pe care să le poți integra în CV.
Diplomă de licență în Marketing, Facultatea de Marketing a Academiei de Studii Economice, București
August 2017
Diplomă de bacalaureat, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Baia Mare
September 2013 — June 2017
Vei adapta această secțiune la stagiul dorit. Fiecare angajator caută altceva, iar CV-ul trebuie să reflecte acest aspect. Te-ai ocupat deja de experiență și de educație. Acum, fă o listă cu toate abilitățile pe care le ai. Scrie-le acolo, chiar dacă ți se par irelevante. Aceasta va fi lista ta de referință, iar componentele sale sunt paleta din care alegi cele mai importante calități și baza pe care îți vei calibra CV-ul pentru fiecare stagiu.
Dacă ai probleme în elaborarea secțiunii, poți să o treci sub cea destinată educației, unde ai putea să-ți etalezi mai ușor cunoștințele și abilitățile din domeniu. Analizează fiecare descriere de stagiu. Alege principalele 5 sau 10 abilități cu care să-ți personalizezi CV-ul. Folosește exact cuvintele din fișa postului pentru a putea trece de sistemul automat de triere a candidaților (ATS).