Conform ifep.ro, tabloul avocaților din România este compus din aproximativ 37.000 de persoane. Conform Ziarului Financiar, avocații câștigau în medie 5.500 RON net pe lună în 2023.
Totuși, deși oportunitățile pentru avocați sunt tot mai multe de la an la an, piața rămâne competitivă deoarece noi absolvenți ies mereu de pe băncile facultăților.
Te interesează și alte idei și mostre de scrisori de intenție? Merită să încerci și alte exemple de scrisori de intenție din domeniul juridic:
Deși CV-ul tău trebuie să-ți prezinte experiența profesională, educația și alte calificări, scrisoarea de intenție este importantă deoarece creează o legătură personală cu responsabilul de angajări. CV-ul tău poate ajunge într-un vraf de alte CV-uri, însă scrisoarea de intenție este cea în care te prezinți și faci o primă impresie bună asupra persoanei care poate să-ți ofere un loc de muncă.
Deși CV-ul poate fi mai degrabă rece și impersonal, scrisoarea de intenție îți permite să-ți etalezi personalitatea, pasiunea și amabilitatea. Studiile arată că unul dintre principalele motive de refuz al unui CV este lipsa unei scrisori de intenție aferente. Include mereu o scrisoare de intenție în candidatură, cu excepția situațiilor în care ți s-a cerut să nu o trimiți.
În majoritatea cazurilor, scrisoarea de intenție trebuie să aibă o pagină și maximum 400 de cuvinte structurate astfel:
Mai jos găsești un exemplu de scrisoare de intenție pentru avocați pe care îl poți personaliza în funcție de post și de firma care te-ar putea angaja.
Antetul conține numele, ocupația, adresa, numărul de telefon și e-mailul. Antetul este și cel mai atrăgător element de design de pe pagină, în care poți folosi echilibrat spațiile goale și câțiva stropi de culoare. Dacă vrei să vezi exemple de anteturi reușite, accesează CVapp.ro și consultă designurile gratuite de modele de scrisori de intenție.
Stil unitar, impact extraordinar
CV-ul și scrisoarea de intenție se completează reciproc, așa că trebuie să folosești aceleași fonturi, dimensiuni de fonturi și formate în ambele. Anteturile ambelor trebuie să corespundă, pentru ca recrutorul să vadă imediat că ambele provin de la aceeași persoană.
Un amestec de fonturi și stiluri diferite le va da un aspect neplăcut și dezorganizat. Arată-ți atenția la detalii cu un stil coerent.
Scopul antetului scrisorii de intenție: identificarea ta ca autor al scrisorii de intenție prin impact vizual și într-un mod care îți demonstrează atenția la detalii și profesionalism.
„Stimate domnule/stimată doamnă (nume de familie)” este formula încetățenită de început pentru orice document profesional și vei merge la sigur cu ea. Nu folosi prenumele responsabilului de angajări decât dacă deja cunoști bine acea persoană.
Dreptul este un domeniu foarte formal, ai grijă să nu ai un ton prea familiar nici aici, nici în restul scrisorii. Scrisoarea trebuie să aibă o nuanță personală, dar nu și un ton prea relaxat.
Încearcă întotdeauna să adresezi scrisoarea unei persoane anume, mai exact, cea care se ocupă de angajări la firma vizată de tine. Dacă nu găsești numele persoanei de contact în anunț, poți și să suni la firmă pentru a-l afla. Astfel, arăți că ai inițiativă, că ți-ai făcut temele și că ai aflat cu cine trebuie să discuți.
Scopul formulei de salut a scrisorii de intenție: începerea scrisorii de intenție pe un ton profesionist și stabilirea unei legături imediate și directe cu recrutorul firmei de avocatură.
Iată cum arată formula de salut a mostrei de scrisoare de intenție adaptabilă pentru avocați.
Stimată doamnă Toma,
Paragraful inițial trebuie să identifice și locul de muncă căutat și să îți prezinte în premieră calificările, totul într-un limbaj energic și incitant. Trebuie să capteze atenția cititorilor și să îi facă să continue.
Trebuie să găsești un ton echilibrat, care să fie și profesionist, dar și vioi, nu insipid și monoton. Evită clișeele, jargonul de la Resurse Umane și înfloriturile. Gândește-te că e ca o primă pledoarie într-un caz, în care vrei să captezi atenția celor din sală.
Scopul introducerii scrisorii de intenție: te distingi încă de la început de „plutonul” celorlalți candidați prin mesajul și limbajul adoptat.
Iată o idee de introducere din mostra de scrisoare de intenție pentru avocați.
Vă scriu pentru a-mi manifesta interesul față de rolul de avocat specializat în proprietatea intelectuală la Iacob & Dănescu. După cinci ani de experiență specifică în care am protejat mărcile comerciale ale unor companii internaționale precum ZipMic și Quantum Journey, dar și alte peste 40 de branduri locale, doresc să mă alătur unei noi echipe dinamice precum cea de la firma dumneavoastră.
Cuprinsul scrisorii este locul în care vei demonstra că ai calificări deosebite pentru postul vizat. Dacă ai mai mulți ani de experiență în avocatură, acesta este primul aspect care trebuie menționat.
Ai trecut deja locurile de muncă anterioare în CV, în liste cu buline care ți-au evidențiat realizările de acolo. Totuși, scrisoarea de intenție îți permite să detaliezi experiența, de exemplu prin relatarea unei anecdote despre o provocare profesională pe care ai surmontat-o odată. Oferă detalii clare despre realizările profesionale, cu cifre și informații concrete dacă poți.
Dacă tocmai ai terminat facultatea de Drept și ai o experiență cam mai puțin consistentă, precizează stagiile sau munca de voluntariat din domeniul juridic. Subliniază experiența academică, implicarea ta în procese penale simulate sau orice altceva te-ar recomanda drept un candidat redutabil. Poți folosi cuprinsul scrisorii de intenție și pentru a discuta despre abilități, talente, pasiuni și aspirații profesionale.
Scopul cuprinsului scrisorii de intenție: prezentarea motivelor pentru care ești cel mai bun concurent pe post, cu dovezi care să le susțină.
Mostra noastră de scrisoare de intenție pentru avocați îți arată ce ar putea cuprinde rubrica centrală.
Dumneavoastră căutați un avocat specializat în IP și Tehnologie, iar rolul oferit mi-a atras atenția deoarece reprezentați tot mai mulți clienți internaționali. Odată cu expansiunea economică a regiunii și lansarea noilor branduri, acest domeniu devine tot mai atractiv. Sunt convinsă că experiența mea și premiul „MIP Firm of the Year” câștigat la firma anterioară vor contribui la reușita viitoarelor proiecte.
După ce am absolvit Facultatea de Drept la UBB și am devenit membru al Baroului din Cluj, mi-am păstrat și interesul față de lucrările juridice. Am publicat peste 70 de articole despre drepturile de autor și protecția mărcilor înregistrate în UE, pe site-uri esențiale din țară și din străinătate. Cercetările mele academice mi-au conferit o reputație de top în domeniu și au contribuit la următoarele reușite juridice:
Indiferent dacă mă ocup de managementul portofoliilor drepturilor de IP, de un litigiu sau de un aviz de refuz, principala mea satisfacție în viață este apărarea drepturilor celor care au dat tot ce au putut pentru a da viață unui brand. Existența sa nu ar trebui să fie periclitată de oportuniștii care încalcă drepturile intelectuale ale altora. Mă bucur să îi pot împiedica.
Urmează argumentația finală. Ultimul paragraf al scrisorii trebuie să conțină o recapitulare scurtă și energică, dar și un îndemn la acțiune optimist. Poți întreba dacă ai putea suna în una-două săptămâni și stabili un interviu.
Trebuie măcar să-i lași cititorului impresia că aștepți să fii contactat de el. Indu-i cititorului ideea că trebuie să ia măsuri după ce a citit scrisoarea și că nu trebuie să o pună deoparte.
Scopul încheierii scrisorii de intenție: pui punct documentului, afirmând cu încredere că următoarea mișcare îi aparține recrutorului.
Mai jos găsești secțiunea de încheiere din exemplul nostru de scrisoare de intenție pentru avocați.
Mi-ar face o deosebită plăcere să discutăm despre cele mai mediatizate cazuri la care am participat și mă încântă oportunitatea de a afla mai multe despre echipa Iacob & Dănescu.
Încheie prin „Cu stimă” sau o formulă echivalentă, urmată de numele tău.
Cu stimă,
Tania Goldiș
Aspectul scrisorii este aproape la fel de important ca mesajul transmis. Firmele de avocatură trimit multe scrisori, iar ele au un aspect profesionist, formal, însă totodată atractiv.
Folosește un font modern și ușor de citit, cu o mărime de 10-12 puncte. Dacă nu reușești să comprimi textul pe o pagină, scurtează textul înainte de a încerca să reduci dimensiunea fontului.
Lasă o margine de un inch (2,5 cm) în partea de sus, jos, stânga și dreapta. Lasă spațiu între paragrafe și nu lungi excesiv paragrafele. Folosește text aliniat la stânga, nu centrat.
Dacă respecți aceste puncte, scrisoarea va avea echilibrul potrivit de spații libere (adică acele părți din pagină care nu conțin nimic). Designerii îți vor spune că utilizarea judicioasă a spațiilor libere este esențială pentru un design reușit.
În majoritatea cazurilor, se recomandă salvarea scrisorii de intenție în PDF, un tip de fișier care îți menține formatul identic indiferent de computerul pe care este citit. Câțiva angajatori preferă fișiere în Word sau alt format; bineînțeles, va trebui să le respecți dorințele. Însă PDF ar trebui să fie tipul de fișier preferat de tine.
Nu uita că modelele de scrisoare de intenție cu design profesionist de la CVapp.ro îți vor rezolva instantaneu aceste probleme de design și format. Tu trebuie doar să redactezi scrisoarea.
Iată câteva dintre capcanele pe care trebuie să le eviți când redactezi scrisoarea de intenție.
Odată ce ai ales un stil de șablon pentru scrisoarea de intenție, poți folosi creatorul pentru a-ți personaliza documentul. Nu vei face decât să valorifici o formulă dovedită în practică.