În cazul unei scrisori de intenție pentru medici, alegerea celui mai bun format implică aspecte de structură, design și layout. Să începem cu „scheletul” – structura și cadrul de bază – înainte de a-i da substanță.
Am auzit că sunt medici care compun CV-uri academice (un fel de CV-uri pe steroizi), care pot avea până și 80 de pagini! Ne pare rău, dar aici vei învăța cum să redactezi un document DOAR de o pagină. Și cititorii tăi îți vor fi recunoscători.
Ai putea să scrii o scrisoare de intenție mai lungă de o pagină? Sigur că da, în unele cazuri. Dar regula verificată în practică este că o scrisoare de intenție de o pagină nu va fi niciodată considerată prea scurtă, iar ea este cea mai sigură opțiune.
Iată ingredientele esențiale ale fiecărei scrisori de intenție:
Acesta este „scheletul”, structura de bază. Alte considerente de format vizează designul și layoutul, care îi conferă scrisorii un aspect pe măsura conținutului Există multe decizii care vor influența aspectul scrisorii tale de intenție, inclusiv cele legate de fonturi și mărimealor, alinierea textului, stilurile paragrafelor, marginile, spațierea, echilibrul vizual și utilizarea spațiilor goale.
Modelele noastre de scrisori de intenție predefinite au soluționat deja toate problemele de design menționate mai sus, iar tu vei avea doar o singură sarcină: să scrii scrisoarea!
Dacă vrei o sursă de inspirație în plus înainte de a crea scrisoarea de intenție pentru medici, consultă câteva dintre mostrele noastre de scrisori de intenție medicale din același domeniu:
Antetul scrisorii de intenție este acel spațiu cu design atractiv din partea de sus a paginii care conține datele tale: numele, ocupația, adresa, numărul de telefon, e-mailul, poate și fotografia și poate și profilul de LinkedIn sau un alt site cu acreditările tale profesionale.
Dacă ai scrie scrisoarea de intenție perfectă, însă ai uita să incluzi informațiile tale de contact, ai comite o neglijență gravă. De aceea ai nevoie de antet.
În plus, antetul este un element important de design, care are și rolul de a-i da un aspect plăcut scrisorii. Dacă vrei să creezi un antet atrăgător, trebuie să folosești creativ elemente de grafică, aranjare în pagină, spațiere și un strop de culoare. Valorifică-l la maximum pe acesta din urmă, deoarece după antet vor urma numai bucăți compacte de text negru.
Și aici, te încurajăm să încerci scrisorile noastre de intenție cu design profesionist, să cauți un antet care îți place și să îl personalizezi cum vrei. Will Rogers spunea: „Suntem cu toții ignoranți, doar că pe teme diferite.” Nu ne așteptăm ca medicii să știe cum să conceapă anteturi de scrisori de intenție și sperăm că nici medicii nu se așteaptă ca noi să știm cum să scoatem amigdale.
Formula de salut a scrisorii de intenție este acel rând care începe de obicei cu cuvântul „Stimate/stimată” urmat de „domnule/doamnă/+ doctor” și numele de familie destinatarului, urmat de o virgulă.
Există și alte variante acceptabile pentru cuvântul „Stimate/stimată”, dar mai bine nu ne pierdem în detalii. „Stimate domnule doctor Brezescu,” poate fi o formulă impecabilă de deschidere a scrisorii, cu condiția să te adresezi persoanei potrivite și să-i scrii numele corect. Ai putea experimenta și cu formule mai libere precum „Bună, Andrei”, cu condiția să cunoști bine acea persoană. Însă, la fel ca în medicină, și în scrisorile de intenție există riscuri când te aventurezi prea departe de metodele dovedite în practică.
Îți recomandăm insistent să afli numele persoanei care procesează candidaturile pentru locul de muncă pe care îl cauți. Dacă nu îl găsești în fișa postului și nici online, ai putea să o faci pe detectivul și să suni direct la instituție/companie și să întrebi.
Iată cum arată formula de salut a mostrei de scrisoare de intenție pentru medici adaptabilă:
Stimate domnule doctor Medelean,
Introducerea scrisorii de intenție trebuie să fie un prim paragraf atrăgător și incitant, după care cititorul nu se poate abține să nu mai citească. Simplu, nu?
Introducerea trebuie să atingă câteva obiective: va arăta clar ce loc de muncă cauți și va oferi argumente solide încă de la început care te recomandă drept candidatul ideal. Nu trebuie să dai deja toate informațiile importante aici, trebuie doar să-i arăți cititorului că le ai la tine.
Îți poți modela introducerea după acest fragment din mostra noastră de scrisoare de intenție pentru medici:
Vă scriu pentru a-mi exprima interesul față de postul de medic de familie din cadrul clinicii dumneavoastră. Am activat în această poziție în două cabinete medicale în ultimii cincisprezece ani, am avut grijă de mai multe generații de pacienți și am devenit un nou „membru al familiei” în multe cazuri. Descrierea postului din unitatea dumneavoastră pune accent pe apropierea față de pacienți. Când lucrezi într-o clinică dintr-un cartier, încrederea pe care o câștigi în timpul activității este esențială.
Cuprinsul scrisorii de intenție, adică secțiunea centrală, este pivotul pledoariei tale pentru angajare.
Dacă anii tăi de experiență medicală sunt principalul tău argument, atunci concentrează-te pe experiență. Dacă ești tânăr, dar tocmai ai absolvit șef de promoție de la o universitate de top, începe așa. Nimeni nu te cunoaște mai bine decât tine, așa că trebuie să subliniezi cele mai impresionante calificări pentru jobul dorit.
Descrie-ți experiența în termeni cât mai specifici, cu informații și cifre concrete dacă se poate. Încearcă și să incluzi cel puțin o relatare, o scurtă poveste în care arăți cum te-ai confruntat cu o problemă profesională dificilă și ai rezolvat-o în așa fel încât să mulțumești pe toată lumea.
Îți recomandăm și să menționezi numele companiei la care ai vrea să te angajezi și, dacă se poate, să explici clar cum aportul tău ar crește eficiența, succesul și profitul companiei.
Iată cum arată secțiunea centrală a mostrei de scrisoare de intenție pentru medici:
Consultând în jur de 20 de pacienți pe zi într-o perioadă atât de lungă, m-am confruntat și cu probleme medicale mai rare și am explorat posibilități terapeutice inovatoare pentru afecțiuni comune. Cunosc prevalența obezității și afecțiunilor cardiovasculare în comunitatea deservită de clinica dumneavoastră. La ultimul cabinet la care am lucrat, am redus incidența bolilor cardiace cu 45% și ratele obezității cu 20%, prin educarea pacienților și intervenții medicale proactive. Pacienții trebuie să știe că anumite lucruri le fac rău.
Pe baza experienței din teren, am publicat și șase lucrări științifice în reviste indexate în ISI sau în alte sisteme internaționale. Am înțeles însă mereu că patologia este elucidată doar pe baza realităților medicale întâlnite în practicarea profesiei.
Profilul demografic al pacienților mei anteriori corespunde celui din comunitatea dumneavoastră, care este alcătuită predominant din familii tinere și o proporție de pensionari mai mare decât media națională. Prin urmare, m-am axat în principal pe îngrijiri pediatrice și geriatrice.
În paragraful final, adică încheierea scrisorii de intenție, pune punct într-un mod plăcut, dar include și „îndemn la acțiune” pentru cititor. Poți spune că aștepți cu nerăbdare un răspuns. Poți și să precizezi că ți-ar face plăcere să te prezinți la un interviu, fie în persoană, fie de la distanță. Indu-i destinatarului scrisorii ideea că trebuie să revină cu un mesaj și nu să-ți dea uitării scrisoarea.
Încheie scrisoarea de intenție cu un simplu „Cu stimă”, „Cu respect”, „Vă mulțumesc pentru atenția acordată” sau alte formulări asemănătoare. Adaugă un spațiu dedesubt și tastează-ți numele complet.
Dacă vrei să trimiți scrisoarea în format tipărit, vei avea nevoie de o semnătură între formula de final și numele tău în clar, însă ea nu-și are locul în corespondența electronică.
Iată cum arată încheierea mostrei de scrisoare de intenție pentru medici:
Anexez și câteva recomandări de la colegi și de la pacienți anteriori, care demonstrează competențele mele medicale. Mi-ar face multă plăcere să discutăm despre postul vacant la interviu.
Cu stimă,
Alicia Firoi