Antetul scrisorii de intenție are două funcții importante. În primul rând, aici treci datele personale și informațiile de contact necesare pentru a-ți identifica documentul. În multe companii mari, dosarele candidaților se plimbă de la un birou la altul, așteptând ca cineva din echipa de manageri de recrutări să se ocupe de ele. Datorită antetului, ai siguranța că cel care citește documentul are mereu numele și informațiile tale de contact la îndemână.
Al doilea scop al antetului este cel de a oferi un format atractiv și memorabil unui document cu o structură relativ simplă. Din moment ce acesta este probabil singurul loc în care poți adăuga note de culoare sau stil, nu strică să ții cont de brandingul companiei și să alegi un aspect potrivit.
Deși începutul scrisorii de intenție este destul de scurt, are un rol covârșitor în crearea unei atmosfere de comunicare politicoasă și respectuoasă și pentru restul scrisorii. Deci, care este modul ideal de a începe o scrisoare de intenție pentru șoferi? Dacă este posibil, încearcă să i te adresezi managerului de recrutări pe nume (discutăm imediat și despre asta) și să folosești formula de salut adecvată – aici va conta dacă ai deja o relație cu angajatorul sau nu.
De cele mai multe ori, „Stimate/Stimată” urmat de salutul corect și numele de familie al managerului de angajare va fi suficient, însă poți opta și pentru „Salut” dacă îl cunoști deja pe destinatarul scrisorii sau atmosfera din companie este foarte relaxată.
Managerii de recrutări sunt oameni ocupați, iar pe fiecare post de șofer pot fi zeci de candidați. De aceea, introducerea este una dintre cele mai importante componente ale unei scrisori de intenție profesionale. Aici ai șansa de a capta atenția angajatorului și de a-l convinge să citească și restul scrisorii.
Deși trebuie să încerci să nu șochezi și să fii cât mai coerent, trebuie și să îi dai introducerii o energie pozitivă și puțin aplomb. Folosește niște relatări personale, date relevante sau declarații personale care să suscite interes. Totuși, fii cât mai concis, ca să ajungi rapid la subiect și să nu-ți plictisești cititorul.
Livrarea precisă și la timp a pachetelor a fost mereu un motiv de mândrie pentru mine. În cei trei ani de curierat la Man Courier, am avut livrări la timp în 99,4% din curse și un punctaj de satisfacție a clienților de 98,7%.
În porțiunea principală a scrisorii de intenție, îți vei prezenta toate abilitățile și calificările excepționale pe care le ai și care te fac candidatul perfect pentru această funcție. Aceasta este cea mai mare parte a scrisorii, așa că poți simplifica procesul de scriere prin împărțirea sa în două subsecțiuni.
În prima, încearcă metoda STAR pentru a descrie rapid o Situație, Tema (sarcina) necesară, Acțiunea ta și Rezultatul pozitiv obținut. Nu uita să alegi cele mai relevante exemple pentru postul la care candidezi – astfel, angajatorul își va putea da seama ce beneficii aduci companiei.
În a doua secțiune, poți discuta despre palmaresul tău profesional, cele mai relevante abilități și felul în care ai putea contribui la succesul companiei. Folosește un ton entuziast, dar politicos – așa, nu vei lăsa impresia că ești prea insistent sau arogant.
M-am mutat în Brașov, unde caut un nou post de șofer. Aș fi onorat să devin membru al echipei de livrări Mercurier. Când îi spui cuiva că vine curierul, acea persoană se gândește automat la Mercurier. Mi-ar face plăcere să vă reprezint.
Dețin permise de conducere din categoriile B și D1, fără incidente. Am absolvit și un curs de conducere defensivă N2 acum cinci ani și știu că drumurile din România cer prudență maximă. Momentan, mă pregătesc pentru cursul de conducere defensivă la nivel avansat și încerc mereu să-mi perfecționez abilitățile. Șofatul pe timp de iarnă în zona Brașovului este dificil pentru oricine.
Clienții noștri vor livrări impecabile de la firma de curierat, iar eu pot contribui cu următoarele atuuri la un post din cadrul Mercurier:
Îmi place să lucrez în livrări, deoarece contribui la confortul oamenilor, care câștigă timp și bani și scapă de o grijă în plus. Sunt un profesionist absolut și vă pot oferi oricând lista cu recomandări și aprecieri din partea celorlalți angajatori și a clienților.
Acum, este momentul să închei scrisoarea într-un mod politicos care să încurajeze recrutorul să ia legătura cu tine. Vei obține acest rezultat printr-un „îndemn la acțiune”, o propoziție prin care îți exprimi interesul față de post și îți încurajezi angajatorul să te contacteze. Dacă ai suficient spațiu, ai putea chiar să-ți treci numărul de telefon și adresa de e-mail aici.
Apoi, încheie scrisoarea cu formula adecvată. „Cu stimă”, „Cu respect” sau chiar și un „Mulțumesc” se potrivesc bine.
Un interviu pentru postul din Brașov ar fi un început ideal pentru viața mea în acest oraș.
Cu stimă,
David Bargan