Un obiectiv profesional de CV incisiv și memorabil este un instrument hotărâtor pentru succesul în carieră. Aici poți să-ți explici eficient scopuri, să arăți cum poți ajuta angajatorii și ce abilitățile transferabile le poți oferi. Când se anunță o schimbare în cariera ta, ea trebuie indicată negru pe alb în obiectivul CV-ului din partea de sus, deoarece potențialii angajatori trebuie să înțeleagă și ei acest lucru.
Se va potrivi traiectoria profesională a candidatului cu cerințele rolului?
Am redactat în numele meu și am fost „scriitorul din umbră” al mai multor texte din lumea recrutărilor și căutării unui loc de muncă în ultimul deceniu. De aceea, am putut studia natura schimbării de carieră din mai multe perspective. În calitate de scriitor, m-a fascinat mereu modul în care candidații își aleg cuvintele pentru a-și convinge angajatorii cu exemple de obiective din CV când au în față o schimbare profesională. Limbajul ales în obiectivul CV-ului va da tonul interviurilor ulterioare.
Redactarea unui exemplu corect de obiectiv în CV are prioritate maximă. Acest ghid îți va arăta:
Obiectivul CV-ului are în general doar câteva propoziții, dar este poate fi cea mai importantă parte a CV-ului pe care o vei redacta în timpul căutării unui loc de muncă. Gândește-te bine la ce scrii.
Majoritatea CV-urilor conțin un paragraf în partea de sus care evidențiază aspectele esențiale ale candidaturii. Aceasta se numește de regulă „profil profesional” sau „declarație personală”. Oferă informații personale despre un candidat, experiența sa, realizările cu care se poate lăuda și uneori informații despre direcția în care se îndreaptă.
Secțiunea din profil care definește direcția și scopurile carierei tale se numește obiectivul profesional al CV-ului. Ea nu înlocuiește celelalte detalii din profilul profesional și nu este mereu necesară, dar dacă te afli într-o perioadă de tranziție în carieră sau dacă schimbi orientarea profesională, obiectivul profesional CV-ului va indica natura specifică a acestei schimbări.
Obiectivul profesional al CV-ului nu este sinonim cu profilul profesional. Poate fi doar o parte din el.
Obiectivul profesional al CV-ului este foarte important dacă te afli la un punct de cotitură sau dacă vrei să îți schimbi cariera. De aceea, este incredibil de important să prezinți noua ta orientare și abilitățile și calitățile transferabile în primele cuvinte din CV.
Nu este întotdeauna cazul să ai un obiectiv profesional. Dacă ai un CV bun ca director de marketing și dorești să urmezi aceeași direcție, nu prea are rost să irosești un spațiu prețios din CV pentru a-ți explica obiectivele și traiectoria profesională.
Tu candidezi pentru un post de director de marketing, iar CV-ul tău vorbește de la sine. În acest caz, profilul profesional va pune în prim-plan felul în care te potrivești cu cultura companiei, realizările tale și experiența cu care contribui la acest rol. Dacă te regăsești în acest scenariu, poți pur și simplu să păstrezi profilul convențional din CV - nu îți trebuie și un exemplu de obiectiv de CV.
În ce situații faci o figură proastă cu un obiectiv profesional în CV? Obiectivul CV-ului trebuie să arate că îți dorești o schimbare, dar, dacă în restul CV-ului nu demonstrezi că ai atuurile necesare pentru a face acest pas, ambiția ta nu va fi susținută de fapte. E frumos să visezi, dar trebuie să crezi și că îți poți face visurile realitate. Altfel, de ce te-ai aștepta ca un potențial angajator să te susțină? Idealiștii fără substanță nu sunt chemați la interviu.
Experiența recrutorilor și a celor din Resurse Umane ne arată că structura optimă a obiectivului profesional al CV-ului are următoarele ingrediente:
Deși CV-ul conține în bună parte date concrete, exemplul de obiectiv profesional din CV va ilustra viitorul carierei tale, felul în care vei face trecerea, competențele transferabile, obiectivele orientate către angajator (adică acelea care prin care contribui la succesul lui). De aceea, trebuie să prezinți o perspectivă credibilă asupra unui viitor potențial. Angajatorii trebuie să te creadă.
Când îți descrii obiectivul, o sintagmă precum „Vreau să devin analist senior” este total inadecvată.
Trebuie să îi dai consistență și să-i imprimi personalitatea ta, să o fundamentezi în abilitățile și experiențele tale relevante și să vii și cu o promisiune pentru viitorul angajator. Nu este vorba doar de obiectivul tău; trebuie să faci o declarație care să se muleze pe nevoile acestuia. Pune-te în locul lui. Ce obiectiv ar vrea să vadă la candidatul său ideal?
Să analizăm fiecare dintre aceste elemente pe rând:
Trăsăturile. Dintre toate cuvintele din lume, pe care l-ai alege pentru a te descrie? Când îți povestești cariera în CV, adjectivele pe care le alegi vor condimenta acea poveste. Un adjectiv (sau două) la începutul unui obiectiv profesional și bine scris spune „ăsta sunt eu”. Apoi, poți spune în ce direcție mergi.
Funcție (sau funcție viitoare). A doua parte a unui obiectiv include adesea funcția pe care vrei să o obții. Dacă ea diferă de cele din trecut, poate fi enunțată în termeni mai generici, cum ar fi „specialist de marketing”. Poate adaugi câteva cuvinte după funcția actuală pentru a descrie direcția viitoare: „manager de vânzări aflat în căutarea unui rol în operațiunile cu clienții.” În orice caz, această secțiune din exemplul de obiectiv profesional al CV-ului trebuie să se adreseze direct responsabilului de angajări și să aibă o legătură directă cu postul la care candidezi.
Abilități și experiență. Deși CV-ul tău vizează realizările din trecut, alegerea celor mai relevante aspecte ale abilităților și experienței este modul perfect de a-i arăta viitorului angajator că ai ales un traseu valoros. O selecție corectă este utilă mai ales dacă evidențiezi experiențe de la începutul carierei. Ea va arăta clar ce dorești să detaliezi în timpul unui interviu: de aceea, obiectivul CV-ului este un fel de invitație la conversație.
Promisiuni și scopuri profesionale. Ultima secțiune a unui obiectiv profesional dintr-un CV reușit este promisiunea pe care o faci și viitorului angajator, dar și ție. Când semnezi următorul contract de muncă, ea arată ceea ce vei fi și ceea ce vei oferi. Fiecare mesaj din CV-ul, scrisoarea de intenție și interviul tău trebuie să contureze această promisiune. Cu ea te vei trezi în minte și vei merge la serviciu în anii următori. Gândește-te bine la ce spui, deoarece, dacă ți se oferă postul, va trebui să o și onorezi.
Sună rezonabil în teorie, dar hai să analizăm cincisprezece situații în care obiectivele profesionale ale CV-ului sunt frecvent utilizate și să vedem și câteva exemple care să ilustreze forța lor:
La modul ideal, exemplul de obiectiv profesional din CV trebuie să reflecte structura subliniată deja (trăsături, funcție, abilități și experiență, promisiuni/scopuri), însă cel mai important este să te prezinte din exterior și să adopte ton profesional. Imaginează-ți că ești un responsabil de angajări care descrie candidatul în fața directorului. Iată ce gen de limbaj trebuie să folosești în această prezentare concisă din două fraze. Descrie-te din afară și privește în interior.
Obiectivul profesional ar trebui să fie cât mai relevant pentru rolul respectiv. Îți recomandăm să reflectezi mereu limbajul din anunț și de pe pagina „Cariere” a companiei. Dacă vorbești ca viitorii angajatori, deja pari să descrii un viitor comun din aceeași perspectivă ca ei.
În primul rând, obiectivul profesional al CV-ului trebuie să fie o deviză personală care arată ce îl pasionează pe candidat și pe care el o urmează în orice situație. Schimbările de carieră sunt dificile, așa că el trebuie să atingă o coardă sensibilă. Fixează-ți ambiții mari și nu te mulțumi cu resturi. Doar tu îți fixezi limitele.
Așa cum am mai spus, obiectivul profesional din CV este diferit de profilul profesional sau de secțiunea „Despre mine”. El este aproape mereu doar o parte a profilului profesional și, de regulă, este singura parte orientată spre viitor.
Obiectivul profesional are impact maxim când urmează să te reorientezi, așa că iată cele mai frecvente cincisprezece scenarii în care vei avea nevoie de el. În aceste cazuri, un obiectiv profesional reușit îți va ghida procesul de căutare a unui loc de muncă.
Dacă a venit momentul să te reorientezi profesional, ai putea include detaliile într-o scrisoare de intenție, însă un obiectiv profesional clar plasat în partea de sus a CV-ului va stabili ferm noua direcție. Probabil contextul nu va arăta exact că vrei o schimbare de carieră, așa că obiectivul profesional din CV va elimina toate dubiile din mintea recrutorului.
Profesionist în domeniul retailului care urmărește o reorientare către logistică, cu cinci ani de experiență indirectă în domeniul transportului de mărfuri și al livrărilor internaționale. Expert în aprovizionare, care găsește mereu cel mai eficientă rută către succes.
Nu toți vrem să reluăm activitatea de unde a rămas după o pauză în carieră (indiferent de motiv), așa că obiectivul profesional din CV poate clarifica modul în care vrei să-ți relansezi cariera. Atunci când începi să-ți cauți un loc de muncă, transparența este un aspect important. Recrutorii îți vor aprecia sinceritatea.
Profesoară de geografie specializată în protecția mediului, revin după un concediu de maternitate de doi ani, cu scopul de a educa și a servi drept model pentru elevi în sala de clasă și în afara ei. Pedagog inovator, voi adopta cele mai noi tehnologii pentru a face toate lecțiile de geografie cât mai fascinante.
Cât de lung trebuie să fie obiectivul profesional din CV? La modul ideal, obiectivul trebuie să facă parte doar din secțiunea de profil profesional din partea de sus a CV-ului. Orice candidat trebuie să aibă câteva realizări pe care să le prezinte în prezentarea inițială, oricât de neexperimentat ar fi el. Dacă această secțiune este numai și numai un simplu obiectiv, riști ca ceilalți să creadă că mai mult vorbești decât faci. Obiectivul trebuie să aibă maximum două propoziții.
S-ar putea ca viitorii angajatori să nu considere imediat că ești gata să urci în ierarhie, iar în obiectivul profesional al CV-ului îți poți declara ambițiile. Nu trebuie să te justifici când spui că meriți această promovare. În acest punct, trebuie doar să-ți exprimi ambiția: interviul îți va oferi suficiente ocazii să te justifici.
Profesionist de top în marketingul fintech, urmăresc să avansez în funcția de director de marketing după opt ani de campanii premiate. Specialist în marketing social cu Master în Administrarea Afacerilor, voi oferi o creștere de trei cifre a interesului public și de două cifre a vânzărilor.
Profesioniștii prezentului trec de la un domeniu la altul cu o viteză nemaiîntâlnită, așa că, dacă ai lucrat în mai multe sectoare, un obiectiv profesional în CV arată apartenența ta la unul sau la altul. Trecerea la un nou domeniu nu trebuie să fie neapărat riscantă. Responsabilul de angajări va analiza atent abilitățile tale transferabile.
Agent imobiliar dedicat clienților, doresc să fac primii pași într-o carieră din domeniul vânzărilor B2B, după ce am acumulat cunoștințe aprofundate despre psihologia clienților și am ajuns în topurile de vânzări și a sondajelor de satisfacție a clientelei la nivel de județ. Tehnicile avansate de vânzări vor impulsiona creșterea numărului de clienți.
Dacă treci de la o normă întreagă la jumătate de normă (sau invers), cititorul CV-ului tău trebuie să te vadă în lumina corectă, așa că îți vei preciza clar preferințele în obiectivul profesional. Când cineva a avut și posturi cu normă întreagă și joburi part-time, obiectivul profesional poate clarifica ce îl interesează în continuare.
Expert contabil autorizat cu șapte ani de experiență în domeniul serviciilor financiare, doresc să fac trecerea la un post cu jumătate de normă din cauza unor angajamente personale. Utilizator experimentat al programelor de contabilitate destinate lucrului de la distanță, voi fi o resursă de bază în echipa dumneavoastră.
Un regim flexibil de muncă este tot mai practicat, așa că nu este nicio rușine să spui că ești în căutarea unui job de la distanță, iar obiectivul profesional este locul perfect în care să arăți ce cauți. Trebuie să poți elimina opțiunile nepotrivite încă de la început, dar arată clar că te interesează telemunca.
Consultant în achiziții cu atenție maximă la detalii, am generat economii de peste 1 milion de euro în cheltuieli directe și indirecte pentru 3 angajatori din 4 țări diferite, iar acum mă aflu în căutarea unui loc de muncă de la distanță pentru o echipă globală de achiziții. Am lucrat timp de opt ani ca angajat intern, dobândind noi perspective culturale și o intuiție unică în afaceri.
Numeroase persoane au o combinație de activități independente și permanente în istoricul profesional, așa că va trebui să susții obiectivul profesional cu abilități și exemple adecvate. Freelancerii au adesea competențe în mai multe domenii. Arată clar ce direcție vrei să urmezi în carieră.
Dezvoltator de software cu premii în industria gamingului, am lucrat la trei dintre cele mai importante titluri MMORPG din ultimul deceniu și mă aflu în căutarea unui al doilea rol de freelancer, în paralel cu activitatea actuală la Trackvision. Cunosc 8 limbaje de programare și m-am familiarizat cu toate suitele de design, editoarele de cod și instrumentele de testare.
Unele roluri îți pot consuma 100% din timp, dar când poți să termini ce ai de făcut în două zile pe săptămână, trebuie să explici în obiectivul profesional al CV-ului că știi să jonglezi corect cu mai multe joburi. Arată că multitaskingul nu e ceva străin pentru tine, altfel lași impresia că te întinzi mai mult decât trebuie.
Șofer de livrări onest, cu un grad de satisfacție a clienților de 99% și șase ani de activitate în domeniu, sunt gata să îmi asum un rol suplimentar de curier în domeniul serviciilor de alimentație. Abilitatea de a coordona mai multe activități și cei 20 de ani petrecuți în traficul din București garantează satisfacția clienților.
Cum arată un obiectiv profesional bun? Într-un obiectiv profesional dintr-un CV reușit, trebuie să-ți fixezi ținta doar puțin mai sus decât crezi tu că e fezabil. Viitorul tău angajator trebuie să simtă că ambiția ta te va împinge până la limitele abilităților proprii. Cu toții zâmbim când un copil spune că vrea să se facă astronaut: poate sună exagerat, dar ai prins ideea.
Noii angajați intră într-o lume plină de posibilități. De aceea, în această perioadă de tranziție, obiectivul CV-ului trebuie să explice de unde vrei să-ți începi cariera și ce te motivează să urmezi această direcție. Majoritatea absolvenților universitari nu au încă o direcție clară. Însă trebuie să-ți susții viziunea ta asupra viitorului.
Student al Facultății de Jurnalism, doresc să îmi încep cariera în domeniu cu un stagiu de practică în cadrul echipei de redacție a publicației Lumea de Azi. Am contribuit cu peste 80 de articole la site-ul universității și am redactat alte peste 400 de articole și sper să contribui cu atenția și rigoarea mea profesională la acest post.
În cazul persoanelor fără experiență profesională, obiectivul de CV este instrumentul ideal: vei impresiona dacă spui exact în ce direcție vrei să-ți orientezi cariera și ce trăsături, abilități și calități vei întrebuința pentru a-ți atinge obiectivul. O atitudine de tipul „sunt gata să fac orice" nu va impresiona pe nimeni.
Student la istorie, mă interesează un loc de muncă cu normă parțială la muzeul dvs. și mă avantajează experiența anterioară la o librărie, în care am înțeles cum să tratez cererile clienților. Entuziasmul meu molipsitor va ajuta istoria să prindă viață pentru vizitatorii dumneavoastră.
Activitatea la start-upuri oferă provocări unice, iar angajații trec mereu de la corporații mari la firme mai mici. Expune-ți cauza în obiectivul CV-ului și arată clar că ai atuurile potrivite pentru a lucra într-un start-up. Dacă e primul tău contact cu mediul antreprenorial, e important să spui „de ce” ai vrea să ajungi acolo.
Inginer mecanic din sectorul public, doresc să trec la un start-up în sectorul energiei regenerabile, contribuind cu o experiență bogată în domeniul infrastructurii mari și cu pasiunea mea pentru mediul înconjurător. Echipa va beneficia de cei 10 ani de experiență deținută în sectorul energetic.
Angajatorii își asumă niște riscuri semnificative când caută angajați în altă țară. Acceptarea unui nou loc de muncă în străinătate implică mult mai multe aspecte, așa că angajamentul, versatilitatea și cunoștințele tale trebuie să transpară din obiectivul profesional al CV-ului. Angajatorii trebuie să simtă că ești foarte hotărât să mergi până la capăt. Îți vei da viața peste cap.
Avocat corporativ, mă transfer în Australia și caut un post într-o firmă specializată în dreptul familiei din Sydney. Experiență în toate aspectele dreptului comercial, în soluționarea litigiilor și în obținerea despăgubirilor. Rata de fidelitate a clienților este de 6 ani, deoarece construiesc relații de încredere și de durată.
Cum se redactează obiectivul? Când cauți un loc de muncă, s-ar putea ca cel mai dificil lucru este să înțelegi ce îți dorești cu adevărat de la viitoarea schimbare profesională. Îți recomandăm să treci pe hârtie toate posibilitățile care-ți vin în minte și să restrângi lista la 3-4 care ți-ar da satisfacție maximă. Vezi ce numitori comuni au aceste roluri și vei afla ce obiectiv profesional ai. Încearcă să fii deschis la posibilități și să nu te pierzi în detalii.
Voluntariatul este o activitate lăudabilă, dar orice organizație de renume care acceptă voluntari trebuie să aibă siguranța că au motivațiile corecte și că nu renunță imediat. Obiectivul profesional trebui să prezinte calitățile relevante pentru un astfel de rol. Voluntariatul are mereu la bază un motiv mai profund, așa că poți începe să i-l prezinți angajatorului.
Îngrijitoare de încredere și asistentă medicală cu jumătate de normă, doresc să mă ofer voluntar pentru strângerile de fonduri din timpul evenimentelor estivale. Știu ce înseamnă demența și mi-ar plăcea să am ocazia de a face o schimbare, oricât de mică ar fi.
Multe companii acceptă cu bucurie studenți care caută să acumuleze experiență, așa că, dacă începi cu un exemplu clar de obiectiv profesional, scad șansele ca CV-ul tău să ajungă în coș. Angajatorii primesc sute de CV-uri de la studenți: spune clar ce oferi dacă te angajează.
Student al Facultății de Agronomie și grădinar amator pasionat, caut experiență profesională într-o companie specializată în peisagistică, pentru a avea o activitate part-time în timpul anilor de facultate. Am un dar pentru îngrijirea plantelor și o etică profesională solidă, și pe vreme bună, și pe vreme rea.
Când candidezi în domeniul postuniversitar, CV-ul academic este esențial. Spune clar ce presupune următorul pas în educația ta și de ce ar trebui să fiți luat în calcul. Următorul pas în cariera ta academică trebuie să fie unul logic.
Absolvent de master în psihologie, doresc să lucrez într-o instituție pentru a-mi continua studiile în vederea obținerii titlului de doctor. Teza mea de doctorat privind impactul rețelelor de socializare asupra dezvoltării sociopsihologice a adolescenților va sta la baza unor cercetări ulterioare.
Un exemplu important de situație în care ai putea avea nevoie de un obiectiv profesional este cea în care soliciți un post în străinătate. În acest caz, secțiunea de obiectiv trebuie să fie mai lungă decât de obicei. La urma urmei, o mutare în străinătate este o schimbare semnificativă și trebuie să aibă un spațiu pe măsură în CV-ul tău.
Cel mai important aspect aici este capacitatea ta de a te adapta la schimbări. Vei întâlni multe situații noi și va trebui să-ți schimbi modul în care îți desfășori activitatea cum nici nu ți-ai imagina. Motivul principal al mutării în străinătate trebuie să fie unul convingător, deoarece vei avea nevoie de motivație pentru a depăși diferite obstacole și schimbări. Mutarea în străinătate îți poate aduce numeroase satisfacții, dar presupune și sacrificii.
Un profil profesional din CV se axează mai mult pe realizări, experiență, personalitate și felul în care te poți racorda la cultura corporativă. Dacă ești un director de marketing (de exemplu) care urmează aceeași direcție în carieră, cel mai logic este să te concentrezi pe date concrete despre experiența ta în marketing, în loc decât să te pierzi în detalii despre cum vrei să-ți continui traseul profesional. Astfel, prima impresie nu va fi la fel de puternică.
Am scris câteva ghiduri pentru crearea unui profil profesional perfect, precum și câteva sfaturi pentru elaborarea unor declarații personale de impact. Merită să le citești în secțiunea noastră cu exemple de CV-uri.
Fii gata să îți susții obiectivul la interviu. Când ieși la rampă și spui „Asta vreau eu să fac”, mulți interlocutori vor să vadă cum reacționezi când îți testează capacitatea în acest sens. În primul rând, nu trebuie să fii prea defensiv. Nu știi sigur că totul va decurge așa cum ți-ai dorit, așa că susține-ți ideile cu o atitudine plină de speranță și modestie, axată pe exemple și logică.
Pe scurt, da, dar numai dacă te aștepți la o schimbare oarecare în cariera ta (o schimbare de domeniu, de rol, o promovare, un nou început etc.). De aceea, dacă vrei ca viitorul angajator să îți înțeleagă clar ambițiile, nu a fost niciodată mai important să treci un obiectiv profesional în CV. 2024 va fi o perioadă dificilă pentru mulți angajați din cauza fluctuațiilor profesionale. Multe domenii se confruntă cu schimbări masive la nivelul cererii, iar tehnologia continuă să schimbe structura locurilor noastre de muncă. Oamenii lucrează tot mai des de la distanță, carierele „cu portofoliu” sunt tot mai la modă, iar munca pe cont propriu este standard pentru mulți dintre noi. Se simte că urmează o schimbare inevitabilă.
Dacă te interesează un rol la distanță, menționează acest lucru în obiectiv. Dacă vrei un loc de muncă cu jumătate de normă, spune clar de la început. Dacă vrei să schimbi domeniul, spune că domeniul respectiv este perfect pentru tine. Am discutat mai sus despre diverse alte situații. Nu ezita să ne descrii exact cum crezi că se va desfășura activitatea la viitorul rol.
Când vine vremea pentru o schimbare, obiectivul profesional al CV-ului este cea mai importantă secțiune din tot CV-ul. Când dai tonul CV-ului din primele rânduri, potențialii angajatori îl vor citi în cheia dorită de tine. Da, poate că rolul este puțin diferit față de cele de dinainte, dar ai atuurile necesare pentru a reuși.
Dacă te regăsești la următorul pas din carieră în oricare dintre cele 15 exemple de obiective profesionale prezentate mai sus, sau dacă pur și simplu vrei să arăți cât mai clar direcția pe care vrei să o urmeze cariera ta, îți vei demonstra perfect intențiile prin includerea unui obiectiv în secțiunea de profil.
Susține-ți sus și tare cauza în obiectivul profesional și vei avea toate șansele să obții postul.