Dacă vrei să te pregătești pentru un nou post de cofetar, creațiile tale savuroase nu vor fi de-ajuns. Vei avea nevoie și de un CV în care să-i explici responsabilului de angajări ce parcurs profesional ai avut, ce te interesează și ce personalitate ai. Din fericire, noi îți venim în ajutor.
Acest ghid și exemplul aferent de CV de cofetar îți vor arăta cum să:
Cofetarii sunt acele persoane care creează o varietate de produse de patiserie și deserturi, inclusiv prăjituri, bomboane, torturi și alte dulciuri. Ei lucrează de obicei în patiserii, magazine specializate, restaurante, hoteluri sau independent. Cofetarii mențin igiena și ordinea în bucătărie și operează instrumente și echipamente specializate în timpul preparării deserturilor. Ei se aprovizionează cu ingrediente, aplică rețete și se străduiesc să atingă cel mai înalt nivel posibil de satisfacție a clienților. Cofetarii trebuie să fie versați în știința coacerii și preparării deserturilor pentru a obține rezultatele dorite. De asemenea, li se cere și spirit artistic, cu care să ofere creații inovatoare și savuroase. Cofetarii pot lucra singuri sau împreună cu alți angajați ai bucătăriei.
Dacă vrei să creezi un CV excelent de cofetar, va trebui să treci și următoarele secțiuni:
Un CV de cofetar reușit trebuie să arate clar capacitatea candidatului de a crea produse de patiserie și deserturi atractive. CV-ul trebuie să aibă o secțiune de profil impresionantă, care să prezinte clar și incisiv abilitățile, talentele și experiența în crearea produselor de patiserie și deserturilor. Această secțiune de profil trebuie să fie scurtă, însă trebuie să transmită și cele mai impresionante detalii despre activitatea ta profesională și valoarea muncii tale.
CV-ul trebuie să aibă o secțiune bine organizată a istoricului profesional în care posturile să fie aranjate în ordine cronologică inversă, cu accent special pe posturile din lumea culinară. Folosește cuvinte de acțiune puternice care să atragă atenția asupra competențelor și abilităților tale. CV-ul tău trebuie să conțină și o secțiune de abilități bine pusă la punct, care să ofere un amestec atrăgător de abilități tehnice și non-tehnice legate de munca în domeniu. Îți recomandăm să recitești mereu fișa postului la care candidezi și să incluzi în CV-ul tău toate competențele cerute (dacă este posibil). În plus, nu uita nici de acest articol, din care vei afla mai multe despre cum să-ți prezinți abilitățile.
Dacă candidezi la o companie medie sau mare, ai grijă ca CV-ul să nu fie respins la testul ATS (sistemul automat de triere a candidaților). Acest „scaner” de CV-uri caută cuvinte-cheie pe baza anunțului scris de angajator. Doar CV-urile cu cel mai bun punctaj sunt transmise responsabilului de angajări. Adaugă și sarcinile și abilitățile importante din anunț în secțiunile relevante ale CV-ului pentru ca al tău să nu ajungă la gunoi.
Majoritatea cofetarilor care dețin o oarecare experiență anterioară trebuie să opteze pentru formatul standard, și anume cel invers cronologic. Structura lui se axează pe secțiunea dedicată istoricului profesional, unde poți indica posturile din ultimii 10 ani începând cu cel mai recent și continuând în sens invers. Formatul invers cronologic este adesea cel mai indicat, deoarece recrutorii îl preferă și sistemul ATS îl citește cu ușurință.
Însă unii candidați caută formate de CV care să ofere mai multă flexibilitate. În cazul ucenicilor, studenților și al liber-întreprinzătorilor, formatul funcțional al CV-ului îți poate permite să-ți prezinți abilitățile și experiența relevantă fără a crea o secțiune de istoric profesional la dimensiuni maxime. În această situație ar putea fi acceptat și un format hibrid, care combină structura invers cronologică și structura funcțională.
Profilul este locul în care îți expui abilitățile de top, dar și trăsăturile de caracter care te recomandă. Pe baza celor 3-5 propoziții, responsabilul de angajări trebuie să-și facă o idee despre ceea ce ai de oferit și să se simtă încurajat să citească restul detaliilor din CV-ul tău. Prin utilizarea cifrelor și a unui limbaj descriptiv, vei ieși în evidență încă de la începutul paginii.
Iată profilul din exemplul nostru de CV de cofetar.
Cofetar experimentat și pasionat, cu peste șapte ani de experiență
în domeniu, creez deserturi inovatoare și inconfundabil de savuroase pentru restaurante, evenimente și momente de fine dining. Specializată în crearea de pâini, deserturi, produse de patiserie, ciocolată și diverse dulciuri artizanale. Contribui cu tehnici avansate de patiserie, cunoștințe de siguranță alimentară și o perspectivă solidă asupra principiilor de decorare din cofetării.
Deoarece secțiunea privind istoricul profesional va fi probabil „crema” CV-ului tău, trebuie să te asiguri că ți-ai prezentat cât mai bine abilitățile și experiența. În primul rând, prezintă experiența relevantă, începând cu cel mai recent loc de muncă. Nu uita să treci funcția, numele angajatorului, locația și perioada angajării. Dedesubt, arată-ți punctele forte, sarcinile și realizările în 4-5 buline din listă. Cuantifică-ți contribuția prin cifre, statistici și cuvinte de acțiune.
Iată istoricul profesional din exemplul nostru de CV pentru cofetari.
Cofetar-șef la Ars Dulcia, Arad
Octombrie 2020 — Prezent
Cofetar la Amaretta, București
Septembrie 2018 — Octombrie 2020
Chiar dacă nu ți se cere să ai o pregătire formală, orice formă de educație, ucenicie sau diplomă poate înclina balanța în favoarea ta. Aici, trebuie să treci toate diplomele și certificatele. Nu uita să vorbești și de eventuale distincții sau premii. Dacă ai o diplomă de licență sau una superioară, poți omite să mai treci și liceul. Poți trece certificări aici sau poți crea o secțiune separată pentru ele.
Vezi cum arată formatul secțiunii de educație din exemplul nostru de CV de cofetar.
Certificat de calificare profesională, specializarea Tehnician în gastronomie, Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj”, București Septembrie 2015 — Iunie 2018
Diplomă de cofetar, Atelierele Gastro
Iulie 2018 — Septembrie 2018
Abilitățile tale specifice de cofetar sunt evident esențiale în meseria ta. Această secțiune a CV-ului te ajută să le evidențiezi într-un format punctual. Nu uita că prezinți o imagine coerentă pe baza secțiunii istoricului profesional și a nevoilor angajatorului, așa cum reies ele din anunț. Combină eficient abilitățile non-tehnice (abilitățile „soft”), cum ar fi creativitatea sau curățenia, și abilitățile tehnice (abilitățile „hard”), cum ar fi normele de igienă alimentară.
Iată secțiunea cu abilități din exemplul nostru de CV.
Prăjitura este mai apetisantă când o acoperi cu o glazură frumoasă – la fel este și CV-ul mai atrăgător când are un aspect și un design deosebite. Aspectul ajută la consolidarea imaginii de candidat profesionist care își ia în serios profesia și, întrucât ai o profesie creativă, vei avea și avantajul de a-ți demonstra stilul personal.
Cu o doză de culoare și un antet atractiv, CV-ul se distinge de cel al altor candidați. Nu uita însă nici de imaginea brandului angajatorului. De exemplu, un hotel din segmentul premium nu caută aceleași CV-uri ca unui lanț de cofetării locale. Dacă folosești un model de CV, nu mai mergi pe ghicite când te ocupi de formatare; în plus, poți crea chiar și mai multe designuri pentru mai multe posturi vacante.