Imaginează-ți că intri într-o cameră de hotel imaculată după o lungă călătorie și te lași să cazi pe un pat perfect aranjat – există oare un sentiment mai plăcut? Totuși, în spatele fiecărui prosop pliat în formă de lebădă se află o menajeră harnică căreia trebuie să-i mulțumești. Menajerele, acești îngeri protectori ai sejurului tău, se asigură că dezordinea lăsată de un client nu se transformă în surpriza neplăcută a următorului.
Activitatea de menajeră poate fi realizată cu normă întreagă și poate fi imediat accesibilă persoanelor fără diplomă universitară. Deși poate fi solicitantă fizic, ea cere un spirit de echipă, iar menajerele se mândresc cu curățenia și aspectul locurilor de care au grijă. În mintea noastră, asociem adesea menajerele cu hotelurile, deși unele lucrează în spitale, locuințe private și alte clădiri. În aceste situații, cei care se ocupă de curățenie sunt numiți și îngrijitori. Acest post se încadrează în grupa „Ocupații elementare”.
Așadar, dacă îți cauți un loc de muncă ca menajeră, trebuie să începi cu un CV excelent. Acest ghid, creatorul nostru de CV-uri și modelele testate în realitate îți oferă următoarele avantaje:
Activitatea de menajeră necesită diverse abilități de curățenie și organizare și o excelentă gestionare a timpului. Dacă 40 de oaspeți se decazează de la hotel la ora 11:00, s-ar putea ca la 15:00 să apară 40 de noi clienți care așteaptă să se cazeze. E un interval de timp cam scurt, chiar și fără să mai ții cont de cât ai de curățat. Când redactezi CV-ul, pune accentul pe capacitatea ta de a te organiza eficient.
De multe ori, menajerele moderne se cronometrează pentru a vedea viteza medie de ordonare, curățare și reorganizare a fiecărei încăperi și apoi încearcă să reducă acest timp. De obicei, menajera trebuie să scoată așternuturile și să pună altele noi, să curețe toaleta, chiuveta, podeaua și dușul din baie, să dea cu aspiratorul și să reaprovizioneze minibarul, articolele de toaletă, prosoapele și alte dotări.
Rotația personalului de menaj are loc, de obicei, în primele 90 de zile de la angajare. Hotelurile, în special cele din stațiunile turistice, au înregistrat un deficit de menajere disponibile în ultimii 5 ani. Prin urmare, angajatorii apreciază foarte mult angajații în care pot avea încredere. Dacă le poți arăta că ai astfel de calități în CV-ul tău, deja ți-ai lăsat concurența în urmă.
Menajerele sunt plătite la oră, dar se bazează și pe atențiile oferite de clienți. În hotelurile mai luxoase este nevoie de și mai multă atenție la detalii, iar menajerele câștigă de regulă mai mult în acest caz. Cu CV-ul corect, vei avea mai multe șanse să te angajezi la un hotel mai generos.
Ca în multe domenii care implică curățenie sau servicii, rata de rotație a menajerelor este foarte mare, atingând chiar și 30 la sută! Mai exact, multe noi angajate își părăsesc postul aproape imediat după angajare. Este o problemă destul de spinoasă pentru operatorii hotelieri, care trebuie să acopere toate costurile asociate cu angajarea și pregătirea noilor candidați. De aceea, când vine vorba de redactarea unui CV pentru un post de menajeră, motivația și fermitatea sunt esențiale. Unii manageri de hotel preferă chiar să angajeze persoane cu mai puțină experiență profesională, dar cu personalitatea potrivită. Ei știu că un mediu de lucru bun combinat cu o etică profesională puternică sunt metoda de a reduce fluctuațiile mari de personal.
Potrivit publicației Capital, în topul zece al categoriilor cu cele mai multe anunțuri publicate pe OLX se număra și categoria „Bone/menajere”. Asta nu face decât să arate că menajerele competente vor fi mereu la mare căutare. Rata ridicată de fluctuație a personalului hotelier va rămâne o problemă, însă asta înseamnă că mereu va fi un loc și pentru tine – cu condiția să ai și CV-ul potrivit. Hai să vedem ce ai de făcut.
Când lucrezi ca menajeră, aspectul este totul. Este important să arăți acest angajament față de profesionalism și organizare și în CV, începând cu profilul profesional. În profil, te prezinți unui manager de hotel care caută candidatul potrivit, adică acel candidat care nu va lăsa totul vraiște în prima lună de lucru. Aici e locul ideal în care le arăți angajatorilor că te-ai pregătit bine, că ai curaj și o atitudine pozitivă.
Poți redacta un profil profesional de top dacă te gândești la trăsăturile tale esențiale și le folosești pentru a te descrie. Apoi, adaugi câteva rânduri pentru a-ți prezenta pe scurt experiența și anterioară și abilitățile pe care le deții. Aici poți și să treci alte calități deosebite ale tale. Poate că la locul de muncă de dinainte te-ai distins prin spiritul de lider sau prin eficiență. Poate că ai experiență în reaprovizionare sau alte îndatoriri speciale. Astfel îi vei arăta potențialului angajator ce angajat de excepție ai putea fi.
Menajeră de încredere și experimentată, cu peste cinci ani dedicați menținerii curățeniei și ordinii în locuințe și birouri. Abilități solide
în efectuarea activităților de igienizare, atât standard, cât și extinse, organizarea spațiilor private și profesionale și menaj general, cu o eficiență maximă și timp minim. Angajament pentru oferirea de servicii și satisfacție la un nivel superior pentru clienți.
Ideal ar fi să-ți prezinți experiența în ordine invers cronologică, începând cu cea mai recentă și coborând în trecut până când ai cel puțin trei exemple relevante. Dacă încă nu ai lucrat ca menajeră, activitățile conexe îți pot demonstra și ele angajamentul față de serviciu, dar și rezistența fizică. Nu uita că nu trebuie doar să prezinți locurile de muncă anterioare, ci și să oferi detalii și context când este posibil. Acesta este scopul listei cu buline de sub fiecare post. Nu uita să folosești și cuvinte de acțiune specifice prin care să arăți tipul de muncă prestată, fie că ai fost menajeră, fie că ai avut o ocupație asemănătoare.
În loc să scrii:
Încearcă:
Cuvintele tale vor căpăta o greutate cu totul aparte dacă mai folosești și cifre. Iată câteva sugestii: Câte camere ai curățat într-o tură obișnuită? Cât de mare era hotelul? Cât de mare era echipa pe care o coordonai? Câte stele avea hotelul? Toate aceste cifre le dau angajatorilor sentimentul că nu te temi de provocări și că faci tot ce poți pentru a lucra la cele mai înalte standarde.
Menajeră la SpickSpan, Timișoara
Iunie 2021 — Octombrie 2023
Menajeră la Adria Clean, Timișoara
August 2020 — Iunie 2021
Domeniul curățeniei oferă locuri de muncă excelente pentru persoanele care nu au o diplomă universitară sau o educație formală, deoarece majoritatea activității se desfășoară în timpul zilei și în spații interioare. În plus, menajerele își măresc veniturile și cu bacșișuri de la clienți, care sunt tot mai mari odată ce crește și numărul de stele al hotelului. Deși educația oficială nu este obligatorie, majoritatea hotelurilor preferă menajere care au absolvit liceul. Poți preciza liceul urmat, adăugând intervalul în care ai studiat, numele unității de învățământ și locația sa, în această ordine. Majoritatea menajerelor deprind abilitățile la locul de muncă, sub conducerea unei menajere-șefe. Această secțiune nu este cea mai importantă din CV-ul tău de menajeră, așa că mai bine nu te lungești aici, cu excepția cazului în care aveți calificări specifice pentru postul respectiv.
Diplomă de bacalaureat, Liceul Tehnologic de Vest, Timișoara
Septembrie 2015 — Iunie 2020
Hotelurile mai mari și luxoase oferă și salarii mai mari – iar bacșișuri sunt mai generoase. Totuși, aici va trebui să muncești mai mult și să-ți asumi mai multă responsabilitate. Dacă vreți să faci un pas înainte în carieră, nu strică să ai o certificare suplimentară în CV. Există organizații care oferă cursuri autorizate CAFFPA la care primești certificate de absolvire și calificare autorizate de Ministerul Muncii și Ministerul Educației. Indiferent de organizația la care vrei să studiezi, s-ar putea să obții un loc de muncă mai bun dacă ai o secțiune de educație mai mare.
Dacă ți-ai făcut vreodată patul sau ați făcut curățenie în sufragerie, s-ar putea spune că ai deja niște abilități pentru a fi menajeră. De fapt, poate nu ai niciun fel experiență în domeniu; însă, cu o combinație corectă de abilități tehnice și non-tehnice, vei înțelege perfect ce ai de făcut în timpul formării și te vei acomoda la locul de muncă în cel mai scurt timp. În CV-ul tău, trebuie să evidențiezi ambele tipuri de abilități pentru a le oferi angajatorilor o perspectivă completă asupra ta și asupra stilului tău de lucru. Vei găsi informații mai pe larg aici.
Abilitățile tehnice sunt cele care necesită obiecte, instrumente, cunoștințe exacte sau materiale. În viața de zi cu zi, vei avea nevoie de o doză zdravănă de abilități tehnice pentru a face curat în camere și alte spații. Gândește-te la categoriile de activitate de care te ocupi și la tipurile de instrumente pe care le folosești fără probleme. Apoi, enumeră toate abilitățile tale tehnice. Ulterior, poți elimina abilități prea „nișate”, cu excepția cazului în care, bineînțeles, crezi că angajatorul nu le va prea întâlni la alți candidați.
Abilitățile non-tehnice sunt aproape la fel de importante pentru menajere. Va trebui să lucrezi bine în echipă și să ai abilități excelente de organizare și de gestionare a timpului. De asemenea, va trebui să ai abilități bune de servire a clienților, să rezolvi problemele în mod corect și imediat ce clienții ți le semnalează. O menajeră care are abilități tehnice, dar nu și abilități non-tehnice, nu va rezista mult timp în niciun hotel.
Nu uita că secțiunea de abilități nu este, în general, prea lungă, așa că nu-ți supraîncărca inutil CV-ul. Gândește-te la cât spațiu liber ți-a rămas pe pagină, cât de importantă este fiecare abilitate și cât de mult contează în ochii angajatorului sau managerului.
În unele regiuni, s-ar putea ca menajerele să fie bilingve. Hotelierii vor presupune că ai cunoștințe de bază despre zona în care intenționezi să lucrezi, iar cunoașterea unei a doua limbi poate fi un avantaj în relațiile cu restul personalului.
Nu uita că ordinea și curățenia sunt esențiale în activitatea ta de menajeră. Standardele tale trebuie să acopere și prezentarea CV-ului. Acesta va fi citit rapid de un manager de hotel foarte ocupat și nu va fi încântat dacă structura nu are nicio logică. Pentru un loc de muncă în domeniu, un CV cu o structură simplă este cel mai indicat; în plus, îți recomandăm să eviți culorile sau imaginile inutile. Dacă folosești modelele testate în practică de pe cvapp.ro, scapi de stresul creării unui CV și ajungi la interviu în cel mai scurt timp. Pentru un post de menajeră, îți recomandăm CV-urile din categoria Simplu, care au un aspect aerisit, fără nimic în plus.
Ai putea să lași un CV tipărit în persoană sau să l-ai putea trimite prin e-mail managerului de hotel. În orice caz, PDF este cel mai bun format dacă vrei să păstrezi formatul la trecerea de la un calculator la altul sau la printare. Creatorul de CV-uri de pe CVapp.ro simplifică adăugarea datelor tale, personalizarea modelului și descărcarea în format PDF în doar câteva clicuri. Dacă vrei o versiune editabilă în format Word, o avem și pe aceasta. CVapp.ro oferă funcții de salvare a CV-urilor în mai multe formate!
Acum, e rândul tău să creezi CV-ul perfect! Dacă ai nevoie de puțin ajutor pentru a începe, încearcă modelele de cv testate în practică și creatorul de CV-uri de pe cvapp.ro pentru a obține rapid postul de menajeră pe care îl cauți.