Agenții de securitate joacă un rol vital când vine vorba de protejarea bunurilor și siguranței populației sau companiilor. Ei nu se ocupă doar de patrulări și verificări ale perimetrului, ci de multe ori sunt chiar și imaginea unei instituții, deoarece sunt prima persoană cu care vizitatorii intră în contact. În domeniu se fac mereu angajări, așa că de ce ar conta un CV de agent securitate bine redactat?
Fiindcă mulți recrutori nu se așteaptă probabil să depui prea mari eforturi când creezi acest document. Însă, cu modelele de pe cvapp.ro, vei putea să te prezinți ca profesionist desăvârșit, care are grijă și de imaginea proprie, dar și de cea a angajatorului pe care îl reprezintă.
Structura CV-ului de agent securitate este aceeași pe care o vei găsi și în multe alte CV-uri din diferite domenii. Iată ce conține ea:
Cum vei da substanță acestei structuri? Mai exact, ce trucuri ai putea folosi în așa fel încât recrutorul să nu pună direct CV-ul în sertar și să uite de el?
Nouă din zece candidați la un loc de muncă folosesc formatul invers cronologic când scriu CV-ul, începând cu ultimul job sau cel actual și terminând cu cel mai îndepărtat (dar fără a depăși 10-12 ani). E formatul ideal și în cazul agenților de securitate, asta dacă nu ai avut o experiență profesională în mai multe domenii fără legătură între ele, caz în care vei folosi formatul mixt/hibrid sau pe cel funcțional.
Dacă vrei să fii angajat, trebuie să fii și ușor de găsit. De aceea, îți vei trece datele de contact într-un antet clar și elegant, în partea de sus a CV-ului de agent securitate. El nu are doar un rol decorativ, ci și unul practic, deoarece îi va da angajatorului cele mai importante informații despre tine. Iată ce vei trece aici:
Majoritatea recrutorilor acordă doar câteva secunde fiecărui CV, iar primul lucru pe care îl vor vedea este profilul tău (numit de unii secțiunea „Despre mine”). Este extrem de important să impresionezi încă de când ochii lor fac contact cu documentul, fiindcă, dacă ceva nu le surâde (designul, scrisul etc.), vor trece imediat la CV-ul altui agent de securitate – sunt oameni ocupați! Profilul e șansa ta de a te prezenta viitorului angajator cu propriile cuvinte, arătând acele calificări și abilități care te recomandă.
Nu prea ai ce să schimbi în istoricul profesional și educație, care vorbesc de un traseu concret din trecut, însă în profil ai flexibilitatea de a arăta calitățile pe care tu le ai și pe care angajatorii le caută. Aici e „consemnul” tău particular, în care poți fi încrezător și hotărât, fără să pari arogant sau lăudăros. Pune-te în locul angajatorului și descrie-te drept candidatul pe care îl caută.
Nu uita că aici nu e nevoie de fraze complete. E clar că vorbești despre tine, așa că eviți formulări de tipul „eu sunt/am făcut X și Y”. Vei găsi mai multă inspirație în exemplul de profil profesional de mai jos.
Agent de securitate certificat și dedicat protecției publice, cu palmares și rezultate dovedite de prevenire a infracțiunilor și neutralizare a pericolelor. Experimentat în patrularea și monitorizarea perimetrelor extinse.
Acum, urmează piesa de rezistență. La fiecare intrare din listă, trece numele angajatorului, localitatea și perioada în care ai fost agent de pază. Apoi, vorbește despre activitatea ta. Uite un principiu simplu: trece trei sau patru puncte pentru joburile importante și două sau trei (sau chiar unul singur) pentru cele mai puțin importante. Folosește cuvinte de impact și evită utilizarea unor expresii precum „am fost responsabil de” – descrie ce ai făcut în realitate și folosește cifre pe cât posibil.
Oricum ar fi, o regulă de aur în redactarea CV-ului pentru agenți de securitate sau pentru orice alt job este să-ți transformi sarcinile în realizări care să impresioneze. Observi diferența mai jos?
Sarcini:
Realizări:
Poți merge și mai departe: „Am dejucat două tentative de intrare prin efracție în trei ani, care au condus la arestări și condamnări” sau „Am identificat numeroase pericole de siguranță/incendiu și am contribuit la eliminarea lor”. Observi cum impactul este mult mai mare decât dacă ai scrie „Am fost responsabil pentru securitatea zonei”?
Exemplul de istoric profesional pentru CV-ul de agent securitate de mai jos este grăitor în acest sens.
Agent securitate la Soteria Guard, București
Octombrie 2020 — Prezent
Agent securitate la TKF Security, București
Noiembrie 2016 — Octombrie 2020
Dacă nu ai experiență ca paznic, analizează-ți atent istoricul profesional și caută abilități dobândite care ar putea fi relevante. Ele se numesc „abilități transferabile”. Ai mai lucrat în locuri unde a fost nevoie de o interacțiune politicoasă și profesionistă cu publicul? Ai mai lucrat poate în schimbul de noapte? Gândește-te puțin și pune creativ în lumină experiența pe care ai acumulat-o la fiecare loc de muncă pe care l-ai avut.
Dacă experiența ta profesională tinde spre zero (poate pentru că tocmai ai absolvit liceul), poți să muți istoricul profesional în partea de jos a CV-ului sau să îl elimini complet și în schimb să pui la loc de cinste profilul personal, educația și abilitățile.
Să recunoaștem, majoritatea celor care angajează agenți de securitate nu vor oameni cu diplomă la Drept, ci candidați care bifează anumite abilități dintr-o listă. De aceea, secțiunea de abilități din CV este extrem de importantă.
Poate cea mai importantă trăsătură a unui bun agent de pază este moralitatea lui. Multe companii de pază și protecție știu că profesia mai atrage și persoane dubioase, așa că ai putea folosi cuvinte precum „Etică profesională, „Integritate” sau „Respect pentru lege”. Oricum ar fi, trebuie să arăți că ești demn de încredere.
Trece abilitățile în CV și ai grijă să le reflecți în istoricul profesional.
În cele mai multe cazuri, vei avea nevoie doar de o diplomă de liceu dacă vrei să te angajezi ca agent de pază (sau să fii absolvent de învățământ general). Totuși, calificările de la un centru de formare profesională pot fi un mare avantaj dacă vrei un post mai bun și un salariu mai competitiv. Poți să le treci într-o secțiune specială intitulată „Cursuri”. Mai jos vei găsi un exemplu.
Diplomă de bacalaureat, Liceul Tehnologic „Sfântul Pantelimon”, București
Septembrie 2010 — Iunie 2016
Curs de calificare „Agent securitate”, Omega Academy
Septembrie 2016 — Noiembrie 2016
CV-urile agenților de securitate trebuie să fie ca o uniformă: curate, îngrijite și fără ornamente inutile. Culorile țipătoare, fonturile stranii și orice abateri străine de subiect îți vor scoate CV-ul în evidență, dar nu în sensul bun al cuvântului. Menține aspectul profesionist și fii cât mai concis posibil, fără a depăși o pagină și fără a înghesui cât mai mult text într-un singur paragraf.
Nu în ultimul rând, nu trimite CV-ul în alt format decât PDF, s-ar putea să fie compromis de alte editoare de text sau să nu se deschidă. Dacă vrei să mergi la sigur, îți recomandăm modelele de CV de pe site-ul nostru.
Profil
Agent de securitate certificat și dedicat protecției publice, cu palmares și rezultate dovedite de prevenire a infracțiunilor și neutralizare a pericolelor. Experimentat în patrularea și monitorizarea perimetrelor extinse.
Istoric profesional
Agent securitate la Soteria Guard, București
Octombrie 2020 — Prezent
Agent securitate la TKF Security, București
Noiembrie 2016 — Octombrie 2020
Educație
Diplomă de bacalaureat, Liceul Tehnologic „Sfântul Pantelimon”, București
Septembrie 2010 — Iunie 2016
Curs de calificare „Agent securitate”, Omega Academy
Septembrie 2016 — Noiembrie 2016
Abilități
În cariera ta, trebuie să ai atitudinea potrivită și să știi să te impui, dar și să comunici corect. Creatorul online de CV-uri de pe site-ul nostru te ajută să te prezinți în cea mai bună lumină posibil.