1. Blog
  2. Ajutor CV-uri
  3. Crearea unui CV în format Europass: pro și contra
Scris de Karl KahlerKarl Kahler

Crearea unui CV în format Europass: pro și contra

17 minute de lectură
Crearea unui CV în format Europass: pro și contra
CV-ul Europass, un sistem gratuit destinat creării CV-urilor în Europa, are câteva plusuri, dar și multe minusuri. Citește-ne sfaturile privind crearea unui CV Europass, dar și motivele pentru care poate ar trebui să cauți alte soluții.

„Europass” înseamnă una din două: ori un bilet de tren european, ori un sistem de creare a unui CV cu care să te angajezi în Europa. Oricum ar fi, niște roți tot se pun în mișcare. 

Hai să studiem îndeaproape CV-ul Europass și să vedem cât de relevant este pentru cei care-și caută un loc de muncă. Iată subiectele discutate:

  • Ce este CV-ul Europass?
  • Originea CV-ului Europass online: de ce s-a considerat că un format de CV european ar fi o idee bună
  • Cum arată modelul de CV Europass?
  • Cum se creează un CV Europass
  • Avantajele și dezavantajele modelului de CV Europass
  • Sfaturi de redactare a CV-ului Europass
  • Cum se redactează un CV european bun: considerente generale

Ce este CV-ul Europass?

Sistemul de curriculum vitae (CV) Europass are la bază intenții bune, rolul său fiind de a standardiza procesul prin care potențialii angajați își caută un loc de muncă în Europa. Este un sistem online care generează un document electronic gratuit în care îți treci datele de contact, experiența profesională, educația și alte calificări pe baza cărora te-ai putea angaja.  

Cu alte cuvinte, este un generator online a acelor documente numite „resume” de americani și canadieni și „CV-uri” de europeni. Din păcate, sistemul este prost. S-ar putea să fim subiectivi, însă părerea noastră se bazează pe o experiență considerabilă în redactarea și utilizarea diverselor instrumente online pentru CV-uri. Despre CV-ul Europass se spune adesea că stă prost la capitolul design și că este demodat. Unii îl numesc „CV la reducere” și cam așa și arată.

El provine din încercarea unei masive organizații europene multilingve de a standardiza un document de o pagină care ar trebui să rezume abilitățile profesionale ale cuiva. Teoretic, acest document generat gratuit online le-ar putea da tuturor locuitorilor lumii șanse egale când concurează pe un post în Europa. Însă nu-și atinge obiectivele. 

Ar fi ca și cum toată Asia sau toată Africa sau toată America Latină ar impune o soluție universală pentru milioanele de oameni care și-ar căuta un loc de muncă pe aceste continente imense. Este o idee de apreciat, dar nu este neapărat și bună.  

Europa este un continent divers cu o economie de piață; de aceea, CV-urile sunt mai eficiente când aplică standardele de calitate ale pieței muncii, nu unificarea birocratică. Asta, ca să nu mai spunem că piața muncii reacționează rapid la schimbări, spre deosebire de serviciile guvernamentale.

Ideea de la baza unui model de CV Europass

Totuși, conceptul unui format de CV european are meritele sale. Modelul de CV Europass își datorează existența eforturilor lăudabile ale continentului de a-și reuni părțile disparate prin eliminarea unor separări inutile. În 1999, Uniunea Europeană a atins uimitorul obiectiv de retragere a monedelor naționale în favoarea monedei euro, pe atunci universal acceptată. Oare cât succes ar avea inițiativa pe alt continent?

Europa a devenit o adevărată comunitate a națiunilor, cu diferite limbi, culturi și obiceiuri, eliminând majoritatea barierelor dintre țările membre. De ce n-ar fi putut și să standardizeze un sistem prin care italienii să-și caute de lucru în Germania sau prin care elvețienii să lucreze în Spania? Asta este ideea de la care a pornit CV-ul Europass: normalizarea procesului prin care europenii își caută un job în altă țară.

În 2004, parlamentul european a adoptat propunerea Comisiei Europene vizând „utilizarea cadrului unic pentru transparența calificărilor și competențelor”, transformată în CV-ul Europass. De atunci s-au creat online peste 100 de milioane de CV-uri Europass. De fapt, modelul de CV european este doar o componentă din întregul portofoliu. El constă din cinci documente Europass pe care le poți folosi ca acreditări digitale:

O întreagă avalanșă de informații, nu? Majoritatea angajatorilor preferă un CV de o SINGURĂ pagină (un „resume”). Responsabilii de angajări sunt interesați de eficiență și concizie, nu de o listă plictisitoare cu norme birocratice.

Cum se creează un CV Europass

Poți accesa creatorul în secțiunea Creați un CV în format Europass fie direct, fie pe pagina principală Europass, adică site-ul oficial al Uniunii Europene. Mesajul de întâmpinare îți va spune că îți poți crea cu ușurință un CV cu care să candidezi la un loc de muncă sau la o oportunitate de educație/formare/voluntariat. 

De fapt, primul pas constă în crearea „profilului” Europass, care constă din informații personale, experiență profesională, educație și formare și abilități personale. Odată ce ai completat profilul, poți crea câte CV-uri vrei – mai trebuie doar să incluzi informațiile dorite și designul preferat. 

Avantajele formatului Europass al CV-ului

  • Este gratuit CV-ul Europass? Da. Gratuitatea este poate și cel mai mare avantaj al Europassului, în ciuda multor dezavantaje inerente. Este un format de CV utilizat adesea în Europa și poți crea, stoca și transmite CV-uri în 29 de limbi. Europass te poate ajuta și să redactezi o scrisoare de intenție. 
     
  • Pe site, CV-ul Europass este lăudat ca „cel mai cunoscut format de CV din Europa”. Desigur, formatul de CV Europass este adesea folosit pe teritoriul european.
     
  • Deși sistemul Europass de creare a CV-urilor este conceput să fie utilizat în Europa, nu trebuie să și fii european pentru a-l folosi. S-ar putea ca unii angajatori europeni să fie obișnuiți cu acest format și s-ar putea chiar să-l și prefere. Însă un CV Europass nu este niciodată obligatoriu când candidezi la un loc de muncă în Europa (în plus, mulți angajatori strâmbă din nas când îl văd).

În realitate, singurul scenariu în care Europass oferă un real avantaj este în cel în care candidatul nu are timp sau resurse de investit într-un CV bun, iar recrutorului nu-i pasă de calitatea sau designul CV-ului pe cât îi pasă de alte aspecte.

Oare chiar ți-ar plăcea să te găsești într-un astfel de scenariu? Nu chiar. Cu un CV bun, recrutorii vor fi mai atenți la candidatura ta – cu un CV slab, îți poți reduce mult șansele de angajare.

Acum, haide să vedem câteva dintre laturile lui negative.

Dezavantajele CV-ului Europass

Numeroși experți nu sunt de acord cu concepția CV-ului Europass, atât ca document, cât și ca serviciu. Dezavantajele Europass indicate de mai multe surse numără: un design de CV învechit, o interfață de o calitate îndoielnică a creatorului de CV, erori pe site și un format la fel de îndoielnic al textului. Aceste critici pot fi considerate subiective, însă, dat fiind numărul de servicii de creare a CV-ului și de modele inovatoare (inclusiv cele gratuite) pe care le găsești online, e greu de crezut că un serviciu de CV-uri creat de o organizație la acest nivel poate fi demodat. 

Iată câteva titluri de articole pe care le găsești când cauți informații despre Europass online:

  • „De ce să fugi de CV-urile Europass?”
  • „CV-ul Europass îți reduce șansele de angajare”
  • „De ce Europass îți afectează cariera”
  • „De ce nu îmi plac CV-urile Europass”
  • „De ce să nu folosești CV-ul Europass”

Haide să aflăm și răspunsurile la aceste întrebări.

Se știe cât neatractiv este modelul de CV Europass

Au apărut multe critici legate de designul CV-ului Europass. Are locuri goale care consumă spațiu prețios. Are o siglă mare care consumă încă și mai mult. Are spații imense între bulinele din liste și text. Are alinieri care creează distanțe stranii între cuvinte. Are informațiile într-o parte și alta, cu spații goale. Plus, fonturi dezagreabile și alte ciudățenii de formatare.

Poate cei care le-au creat ne vor ierta dacă spunem (pe baza zecilor de ani de experiență din domeniu) că este un standard de design discutabil pentru un CV european bun. Nu se poate spune altfel, oricât de dur ar suna. Caută pe Google „Imagini CV Europass” și vei înțelege. CV-ul Europass poate fi un duș rece vizual, care îi va face pe angajatori să dea înapoi înainte să fi citit vreun cuvânt.

Lumea modernă funcționează pe bază de imagini și nu putem pretinde că designul nu contează. Ba da, el contează. Ne plac aplicațiile cu interfețe simpatice. Ne plac site-urile cu meniuri elegante. Ne plac telefoanele cu siluete și culori moderne, iar angajatorilor le plac CV-urile bine concepute.

Sfaturi de redactare a CV-ului Europass

Lăsând la o parte aspectul de design, măcar ai control deplin asupra textului introdus în CV-ul Europass. Trebuie să scrii cu concizie, însă și cu impact, cu verbe de acțiune percutante și adjective elocvente care să-ți descrie calificările profesionale, realizările din domeniu și abilitățile tale speciale. Am creat o listă cu peste 300 de verbe de acțiune percutante pe care le poți folosi în CV. 

Evită clișee precum „am luat la cunoștință cu interes” sau „am constatat cu satisfacție”. Folosește un limbaj inedit și original pe care recrutorii nu l-au mai văzut de mii de ori până acum. Evită și înfloriturile, acele turnuri de frază care sună pretențios și nu transmit informații reale.

Scrie clar și la obiect, cu date și cifre prin care să-ți cuantifici realizările la joburile anterioare. Încearcă să eviți repetițiile, mai ales în structuri scurte, de exemplu ”Optimizarea proceselor profesionale, printre alte optimizări ale productivității”.

Într-un CV Europass, concizia e sfântă. Încearcă să limitezi CV-ul Europass la una sau două pagini. Menține simplitatea și axează-te doar pe componentele necesare care îți formează abilitățile și experiența.

Dat fiind designul economicos al CV-ului Europass, va trebui să menții textul cât mai scurt posibil dacă speri să încapă totul pe o pagină. O soluție ar fi să ajustezi textul pentru a elimina „orfanii”, acele cuvinte singuratice de la capătul unui paragraf sau unei liste cu buline care trec pe altă linie și care fac ca documentul să mai avanseze cu un rând. Dacă mai elimini câte un cuvânt din aceste secțiuni, vei putea să elimini și acele fragmente care îți mănâncă spațiul din partea de jos.

Cum se redactează un CV european excelent

Sunt șanse ca angajatorii care văd încă un CV Europass pe birou să-l dea deoparte și să se concentreze pe un CV cu design profesionist care chiar arată și bine. Prin urmare, s-ar putea ca Europassul să facă mai mult rău decât bine. Problemele sale de design explică de ce găsești atâtea articole pe net cu titluri precum „5 motive să renunți la CV-ul Europass”.  

Probabil că orice altceva ar fi mai bun decât el. Apelează la un serviciu profesionist de redactare a CV-urilor, unde plătești o sumă, dar merită. Vei găsi mai multe opțiuni de șabloane, instrumente mai intuitive și un proces de editare mai simplu. Și mai important, vei avea și un produs final mult mai bun.  

Sau, dacă ai și abilități de design, poți să te ocupi chiar tu de el. Te poți inspira din diverse mostre pe care le găsești online. Pornește laptopul, deschide Microsoft Word și dă-i drumul. Va trebui să te chinui mult să scoți un rezultat mai prost decât Europass.

CV-urile europene: o privire de ansamblu

Acum, după ce am discutat modelul de CV Europass, am putea să trecem la o discuție mai generică despre „formatul de CV european”, nu neapărat Europass. Prin ce diferă CV-urile europene de omoloagele lor din alte țări?

Un prim termen de comparație în designul CV-urilor vine din America de Nord.

CV, „resume”... tot pe acolo?

În primul rând, să lămurim un aspect esențial: un „curriculum vitae” (CV) din Europa este numit de americani și canadieni „resume”. De regulă , acesta este tot un document de o pagină care conține datele de contact, istoricul profesional, educația și abilitățile candidatului. Prin urmare, deși există mici diferențe, CV-ul european și „resume-ul” nord-american se referă la același lucru.

Și totuși, și în America de Nord, și în alte părți, există așa-numitele „CV-uri academice”, numite și „CV-uri lungi”. Acesta este un document cu mai multe pagini, folosit în mediile academice pentru prezentarea realizărilor, publicațiilor, burselor, granturilor, experienței în cercetare ș.a.m.d. 

Prin ce diferă CV-urile europene?

Ce dorim să discutăm aici însă sunt micile diferențe dintre CV-urile europene „obișnuite” și resume-urile nord-americane. 

De exemplu, în Europa se întâmplă mult mai des să vezi și o poză a candidatului în CV. De reținut că același lucru este valabil și pentru Regatul Unit. 

În anumite țări, predomină mentalitatea care spune că aspectul candidatului nu trebuie să-i influențeze șansele de angajare, de unde și tendința de a omite pozele. În alte țări, se consideră că includerea pozei pe o pagină care discută numai și numai despre acea persoană este o idee complet inofensivă.

Statele Unite au reguli stricte legate de discriminarea pe bază de gen, vârstă sau origine; de aceea, „resume-urile” vor conține doar rar genul, data nașterii, naționalitatea sau alte date personale ale candidatului. Deși țările europene au aceleași reguli de combatere a discriminării, genul, data nașterii și naționalitatea sunt adesea incluse în CV. 

Cum se completează un CV
Articol asociat
Cum se completează un CV

Toate sfaturile, instrumentele, modelele și exemplele de care ai nevoie pentru a învăța cum să redactezi un CV în 2023

Ce lungime trebuie să aibă un CV european?

Probabil că angajatorii europeni s-au obișnuit cu CV-uri mai lungi de o pagină, însă norma de bază din America de Nord spune că nu poți depăși o pagină decât în situații excepționale (de exemplu, pentru posturi din conducere). Totuși, poți să ai încredere în noi când îți spunem că un recrutor european ocupat care primește un CV de o pagină nu se va plânge vreodată că e prea scurt. Dimpotrivă, îl va aprecia pe candidat fiindcă nu l-a făcut să piardă vremea.

Aspectele principale: câteva concluzii despre CV-ul Europass

  • Pe scurt, CV-ul Europass este un sistem deficitar care îi permite oricui să-și creeze un CV gratuit. Însă, acest sistem este greu de folosit, șabloanele sunt prost concepute, iar produsul final este atât de dezagreabil încât mulți angajatori strâmbă din nas la vederea lui.
  • Poți folosi Europass dacă nu ai alte opțiuni, însă te vei alătura milioanelor de candidați care trimit CV-uri neatrăgătoare create cu eforturi minime. Mai rău, dacă folosești Europass, te alături unei cozi kilometrice de candidați trecuți cu vederea. Nu are sens să pățești așa ceva dintr-un motiv atât de ușor de evitat.
  • Cel mai bine apelezi la un serviciu de redactare profesionist, care îți oferă un produs de înaltă calitate sau, dacă nu, să te pui în fața calculatorului și să ți-l creezi singur.
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri20 minute de lectură
14 abilități de gestionare a timpului: definiții și exemple pentru CV
14 abilități de gestionare a timpului: definiții și exemple pentru CV
Scrisoare de intenție18 minute de lectură
Cum se scrie o scrisoare de motivare
Cum se scrie o scrisoare de motivare
Ajutor CV-uri5 minute de lectură
Când adaugi o fotografie la CV
Când adaugi o fotografie la CV?
Carieră11 minute de lectură
Cum face un e-mail de demisie în 2024 (cu exemple)
Cum face un e-mail de demisie în 2024 (cu exemple)
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri