Un CV de cadru universitar este esențial pentru cei care vor să-și pună în lumina corectă realizările, cercetările și experiența profesorală. Mai jos vei găsi idei și sfaturi testate în practică pentru un CV cu care te distingi de restul candidaților.
Pe site-ul nostru găsești exemple de CV-uri profesioniste și o soluție de creare a CV-urilor care îți ușurează substanțial munca.
Înainte de a începe să scrii trebuie să înțelegi și structura pe care o vei urma. CV-ul clasic are următoarele rubrici:
La fel ca un curs introductiv, CV-ul de cadru universitar fixează câteva repere și pentru restul carierei tale. Urmează pașii de mai jos pentru a-ți convinge angajatorul:
Dacă ai un parcurs academic relativ consistent, trece-ți aici posturile din universitate în ordine cronologică inversă, cu numele și locul pentru fiecare angajator, anii petrecuți în funcție și realizările specifice. Pe cât posibil, include date concrete, cifre și repere cuantificabile. Nu merge mai departe de 15 ani, mai ales dacă ai avut mai mulți angajatori.
Există și formate alternative, precum cel funcțional. Sunt utile când nu ai prea multă experiență și muți accentul pe abilitățile și proiectele tale din trecut.
Antetul CV-ului conține date de contact esențiale, care le arată angajatorilor nu doar cum te-ar putea contacta, ci adaugă și puțin rafinament vizual în CV. Nu trebuie să fie prea țipător sau fantezist, ci să manifeste creativitate prin felul în care folosești fonturile, spațierea, aranjarea în pagină, designul și poate chiar și unul-doi stropi de culoare.
Iată ce vei trece aici:
Renunță la alte date inutile, precum cele strict personale (data nașterii, starea civilă etc.).
David Cobașa
Profesor universitar
0740897050
david.cobasa@gmail.com
D. Cobașa
Lector universitar șef de lucrări
+40.740.897.050
david_lodgia@gmail.com
Profilul profesional din CV, numit și secțiunea „Despre mine”, este ca un fel de „rezumat” de la începutul articolelor științifice. Acesta prezintă pe scurt principalele aspecte din cuprins cu câteva formulări bine țintite.
Ce treci aici? Depinde – care este principalul argument în favoarea ta? Folosește-te de cele câteva rânduri din partea de sus a CV-ului pentru a arăta de ce ești un candidat atât de deosebit. Folosește cuvinte de acțiune și vino cu o realizare concretă, eventual susținută de date.
Dacă vrei puțină inspirație din alte domenii, poți încerca și aici: exemplu CV educatoare sau exemplu CV profesor.
Mai jos vei găsi exemple adaptabile de profiluri profesionale pentru CV-urile de cadru universitar cu grade diferite de experiență.
Dacă te interesează un post în mediul universitar, probabil că ai deja un istoric profesional. Poate că nu ai fost chiar șeful catedrei de franceză de la Sorbona în ultimii 10 ani, dar tot ai un je ne sais quoi. Marșăm pe ideea asta.
Creează câte o rubrică pentru fiecare angajator și organizează-ți experiența în liste cu buline. Descrie-ți concis contribuțiile, cu infinitive lungi, fără subiect (e clar că tu ești subiectul).
Nu în ultimul rând, discută în termeni de realizări, nu de responsabilități. O simplă enumerare a atribuțiilor e inutilă. Mai jos vei vedea diferența.
Responsabilități:
Realizări:
Lector de literatură română la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
August 2016 - Prezent
Asistent universitar de literatură română la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
August 2014 - August 2016
În general, lista va include abilitățile tehnice deprinse prin formare și experiență, dar și cele non-tehnice, adică abilitățile de relaționare care te fac să fii un bun comunicator, ascultător sau lider. Tu îți cunoști domeniul, așa că subliniază motivele competenței tale.
Nu uita de diferența dintre cele tehnice și cele non-tehnice, interpersonale.
Iată o listă de abilități tipice din domeniu – evident, abilitățile tehnice variază de la un domeniu de studiu la altul.
Odată ce le-ai scris, verifică dacă și restul CV-ului le reflectă – nu e de ajuns doar să le menționezi în treacăt. Mai jos vei vedea cum poți să integrezi abilitățile în CV-ul de cadru universitar.
Mai citește o dată anunțul de angajare pentru a vedea cum adaptezi secțiunea de abilități la nevoile angajatorului.
A venit momentul să compui secțiunea destinată educației din CV-ul universitar – acum, sigur ești în elementul tău. Dacă ai scris o teză de doctorat, începe cu ea. Dacă ai o diplomă de masterat, trece-o pe locul al doilea. Dacă tocmai ai absolvit cu o diplomă de licență, e de-ajuns.
Realizările academice sunt evident relevante în orice CV universitar; poate n-ar strica să intri puțin în detalii. Dacă ești la începutul carierei, însă ai avut o bursă de performanță, ai fost șeful ligii studenților sau redactor la ziarul facultății, aici e locul în care impresionezi recrutorul cu astfel de realizări. Nu uita că în CV poți trece și secțiuni separate pentru stagii, certificări etc.
Diplomă de doctorat, Universitatea „Al. Ioan Cuza”, Iași
Septembrie 2014 - Iunie 2018
Diplomă de master în Literatura română și hermeneutică literară, Universitatea „Al. Ioan Cuza”, Iași
Septembrie 2012 - Iulie 2014
Diplomă de licență în Limba și literatura română - Limba și literatura franceză, Universitatea „Al. Ioan Cuza”, Iași
Septembrie 2009 - Iulie 2012
CV-urile de cadru universitar trebuie să aibă un aspect elegant și profesionist. Să fie atractive, cu un text nici prea condensat, nici prea rarefiat. Culorile exagerate și înfloriturile pot alunga cititorii – mai bine optezi pentru un aspect simplificat. Vei găsi aici un exemplu bun.
Profil
Profesoară de literatură română, consacrată vocației mele, cu implicare totală în progresul și dezvoltarea studenților. Specializată în crearea și implementarea unor planuri pedagogice eficiente, am aplicat o abordare pedagogică hibridă care a crescut implicarea studenților și a crescut performanțele la curs cu 25% față de promoțiile anterioare.
Istoric profesional
Lector de literatură română la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
August 2016 - Prezent
Asistent universitar de literatură română la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
August 2014 - August 2016
Educație
Diplomă de doctorat, Universitatea „Al. Ioan Cuza”, Iași
Septembrie 2014 - Iunie 2018
Diplomă de master în Literatura română și hermeneutică literară, Universitatea „Al. Ioan Cuza”, Iași
Septembrie 2012 - Iulie 2014
Diplomă de licență în Limba și literatura română - Limba și literatura franceză, Universitatea „Al. Ioan Cuza”, Iași
Septembrie 2009 - Iulie 2012
Abilități
În profesia ta, comunicarea este esențială. Ea este însă vitală și când redactezi un CV și comunici cu viitorul tău angajator. Pentru a-ți transmite cât mai bine mesajul, încearcă creatorul nostru de CV-uri.