1. Blog
  2. Ajutor CV-uri
  3. Abilități soft pentru CV-uri
Scris de Anna MuckermanAnna Muckerman

Abilități soft pentru CV-uri

19 minute de lectură
Abilități soft pentru CV-uri
Abilitățile soft sunt acele calități deosebit de importante care te pot face remarcat când ai pus ochii pe următorul job. Dacă le-ai trecut în CV-ul tău, vei demonstra că înțelegi cultura companiei și că te vei integra perfect din prima zi.

Circulă o idee care spune că abilitățile soft nu trebuie incluse în CV. Nimic mai neadevărat, după cum vei vedea în continuare. Deși o secțiune de abilități prea lungă este o pierdere de spațiu, rubricile cu experiența și profilul profesional trebuie să arate, punctual, cum te diferențiezi de restul plutonului. Aici te vei evidenția cu acele calități pe care nu le capeți prin educație sau training și care marchează o creștere progresivă în cariera ta. Prin urmare, care sunt cele mai importante abilități soft pentru CV-ul tău?

Ce sunt abilitățile soft?

Abilitățile soft sunt trăsături personale care îți dictează comportamentul și performanța la locul de muncă. Cele mai frecvente exemple de abilități soft din CV sunt cele de comunicare, gestionare a timpului, atenție la detalii, leadership și etică profesională. 

Abilitățile soft sunt de regulă calități pe care candidații le au deja, spre deosebire de cele deprinse la locul de muncă. Angajatorii acordă o atenție deosebită abilităților soft, deoarece ele pot fi factorul decisiv în cazul a doi candidați cu o educație sau experiență similare. Deși abilitățile soft pot fi evaluate corect doar la interviu, viitorul șef trebuie să fie convins că înțelegi de ce abilități ai nevoie pentru a stăpâni bine domeniul tău.

Sfat profesionist

Hard skills contra soft skills – unde e diferența?

Abilitățile soft sunt adesea considerate opusul abilităților hard. Deși primele vizează abilitatea de a interacționa cu ceilalți și de a-ți gestiona volumul de muncă, abilitățile hard sunt cu adevărat tehnice. Programele de software, instrumentele și procesele specifice unui domeniu se încadrează în categoria hard skills. Dacă ai nevoie de pregătire specializată sau de un obiect fizic pentru o activitate, atunci vorbim aproape sigur de o competență hard.

Abilitățile tehnice (abilitățile „hard”).  Abilitățile non-tehnice (abilitățile „soft”).
Necesită cunoștințe de specialitate Calități avute dintotdeauna sau dezvoltate prin interacțiuni sociale
Pot necesita ani întregi de exercițiu sau de formare pentru a le stăpâni Persoanele care nu le-au dobândit deja le învață cu greu
Implică adesea obiecte fizice sau software Sunt date adesea ca răspuns la prima parte din întrebarea „Care sunt punctele dvs. forte și care sunt cele slabe?”

În industriile tehnice, abilitățile soft nu pot înlocui nevoia de abilități hard. De exemplu, un grafician care nu știe să lucreze în Photoshop nu va fi angajat doar fiindcă are o atitudine pozitivă. Cu toate acestea, în comparație cu mai mulți candidați cu aceleași abilități tehnice, CV-ul care conține abilitățile soft potrivite poate face ca acel candidat să avanseze rapid în fruntea listei.

Tehnologia începe să predomine în activitățile rutiniere, iar abilitățile soft din CV sunt acum mai importante ca niciodată. Cu excepția celor câțiva ani de pandemie, nu există prea mulți oameni care să stea singuri într-o cameră, fără contact cu alții.

Exemple de abilități soft pentru CV-uri:

  • Leadership
  • Coordonarea echipei
  • Inteligență emoțională
  • Empatie
  • Relații cu pacienții (pentru cadrele medicale)
  • Construirea relațiilor cu clienții
  • Comunicare în timp util
  • Devotament profesional („dedicare”)

Ce abilități soft să trec în CV-ul meu?

Cele două reguli importante pentru plasarea abilităților soft în CV sunt: acuratețea și relevanța. Mai exact abilitățile soft pe care le descrii trebuie să reflecte experiența ta profesională și/sau realizările, dar și să fie relevante pentru postul pe care ai pus ochii.

Abilitățile soft din CV-ul tău depind în mare măsură de doi factori: calitățile tale efective și fișa postului. Sigur, poți căuta pe internet listele cu cele mai bune competențe soft pentru CV, dar dacă ele nu corespund experienței tale sau valorilor companiei, s-ar putea să nu te prea ajute.

Calitățile tale: începe prin a crea o listă de referință cu toate competențele soft cu care ai putea să contribui la următorul post. În primul rând, lista trebuie să fie exactă și să aibă exemple prin care le demonstrezi. Trebuie să impresionezi cu povestea spusă de tine la interviu și poți fi sigur că angajatorul se va interesa despre ele. E greu să discuți despre abilitățile soft, așa că nu trebuie să dai decât cele mai bune exemple.

Fișa postului: odată ce ți se pare că ai trecut abilitățile corecte, mai analizează o dată fișa postului, cu accent pe ceea ce apreciază cel mai mult potențialul angajator. Caută asemănări între propria listă și abilitățile soft menționate în anunț. Documentează-te despre companie pentru a avea mai multe informații despre cultura ei profesională. Încearcă să ai o perspectivă de ansamblu asupra domeniului și locului pe care îl ocupă angajatorul tău în acest context. Aceste informații te vor ajuta să reduci lista de referință la primele 5 abilități soft pe care să le treci în CV.

Sfat profesionist

Personalizarea CV-ului tău

Vei observa că abordarea de mai sus se axează pe fișa postului și pe documentare. Mai exact, va trebui să vă modifici CV-ul pentru fiecare post la care candidezi. Dacă investești doar câteva minute în plus pentru a-i da unui angajator exact ceea ce caută, mergi la sigur!

Ce loc au abilitățile soft în CV?

Dacă te iei după primul instinct, vei trece direct la secțiunea de abilități din CV, dar așa-zisele soft skills din CV trebuie să fie plasate de fapt pe tot parcursul documentului și să se integreze în aproape fiecare secțiune a CV-ului în diferite moduri. De aceea, va trebui să treci abilitățile în Profil, Istoricul profesional și (evident) în lista de abilități. 

Totuși, nu exagera cu abilitățile din CV; realizările trebuie să ocupe mereu primul loc.

Iată cum poți trece competențele soft în trei secțiuni diferite ale CV-ului:

În profilul profesional

În secțiunea „Despre mine”, cunoscută și ca profil profesional, abilitățile soft vor fi probabil deghizate în adjective. Deoarece aici trebuie să captezi atenția responsabilului de angajări, include doar cele mai relevante abilități soft cele pe care știi că le caută compania.

Exemplu de abilități CV pentru profilul profesional: Asistent personal deosebit de organizat și comunicativ, cu peste 7 ani de experiență pe platourile celor mai importante reality-show-uri din România.

Perspectivă statistică

Numeroase studii recente au demonstrat importanța abilităților soft în CV-uri pe piața actuală a muncii. Potrivit raportului Global Talent Trends de pe LinkedIn din 2019, 92% dintre recrutori consideră că abilitățile soft solide sunt tot mai importante. Un studiu desfășurat de SHRM, o organizație pentru profesioniștii de HR, a constatat că aproape jumătate dintre directori consideră că lipsa de „soft skills” este cea mai mare lacună în competențele forței de muncă din SUA.

În istoricul profesional

Cel mai important avantaj al secțiunii cu istoricul profesional este că îți dă spațiul de care ai nevoie pentru a-ți fundamenta abilitățile soft în cifre și detalii. Oricine poate afirma că are abilități excelente de comunicare, dar cum le poate dovedi? Secțiunea istoricului profesional este locul în care îi poți arăta recrutorului că abilitățile tale soft înseamnă câștiguri garantate pentru companie.

Exemplu de abilități în istoricul profesional din CV: Comunicare frecventă cu peste 30 de pacienți pe zi într-un cabinet privat aglomerat, cu monitorizarea corectă și oportună a rezultatelor analizelor.

Secțiunea destinată abilităților

Organizată pe buline, secțiunea de abilități se împacă mai bine cu competențe mai tehnice. Totuși, ar fi o greșeală să dacă ai omite complet abilitățile soft. Secțiunea de abilități este un loc excelent pentru abilități mai specifice pe care nu le-ai putut detalia în secțiunea istoricului profesional, de exemplu, cele oratorice, negocierea sau mentoratul. Aceste abilități pot fi prezentate separat, însă, dacă vorbești de creativitate sau comunicare, ai nevoie adesea și de o explicație.

Exemplu de listă cu soft skills în CV: comunicarea verbală, dorința de a învăța, redactarea cererilor de finanțare, soluționarea disputelor, managementul echipei, luarea deciziilor

Sfat profesionist

Care este cea mai importantă abilitate soft? S-ar putea argumenta că în fruntea listei de abilități soft trebuie să stea comunicarea. Foarte puțini oameni lucrează singuri, iar dacă vrei să realizezi ceva în viață, trebuie să știi să colaborezi. Comunicare excelentă înseamnă sarcini mai clare, mai puține neînțelegeri și mai multă motivație.

Top 7 abilități soft pentru CV-uri, cu exemple

Încă nu știi care sunt cele mai bune competențe soft pentru CV-ul tău? Iată o listă cu cele mai bune 7 exemple de abilități soft pentru CV-uri, pe care o poți adapta după necesitățile și experiența proprii: colaborare, adaptabilitate, inventivitate, atitudine pozitivă, etică profesională, dorința de a învăța, gândire critică.

Mai jos le analizăm în detaliu și îți arătăm și ce competențe soft sunt asociate fiecăreia.

1. Colaborare

Colaborarea este un termen general pentru diverse abilități legate de munca în echipă. Această abilitate soft înseamnă că îți asculți activ colegii de echipă și că lucrezi cu ei pentru a atinge un obiectiv comun. În plus, uneori poți face un pas în față și preiei frâiele, dar știi și să urmezi instrucțiunile când este cazul. Iată alte câteva abilități soft pentru CV legate de colaborare:

  • Abilități interpersonale
  • Munca în echipă
  • Leadership
  • Empatie
  • Soluționarea conflictelor
  • Vorbirea în public
  • Toleranță
  • Comunicarea
Exemplu

Am lucrat cu o echipă de proiect extinsă și împărțită în cinci grupuri funcționale pentru a ne încadra în graficul strict de 18 luni. Am terminat cu 3 luni înaintea termenului și ne-am depășit obiectivele de vânzări din primul trimestru cu 43%

S-a copiat!

2. Adaptabilitatea

În ultimii ani am învățat că totul se pot schimba aproape într-o clipă. Dacă știi să te adaptezi și să fii flexibil când apar noi provocări deja ai una dintre cele mai importante trăsături căutate de angajatori. Această afirmație este și mai valabilă când candidezi la locuri de muncă în domeniul serviciilor de bază, de exemplu pentru joburi de barista sau asistent vânzări, unde programul se poate schimba în fiecare săptămână. Iată o listă de abilități soft din CV specifice adaptabilității:

  • Flexibilitatea
  • Respectarea instrucțiunilor
  • Progrese bazate pe feedback
  • Managementul stresului
  • Adaptare la activități independente
Exemplu

„Rolul meu s-a schimbat cu 80% după fuziunea companiilor. Lucram cu oameni diferiți, pe proiecte complet diferite, dar mi-a plăcut foarte mult să deprind un nou set de abilități și am fost promovat în decurs de un an.”

S-a copiat!

3. Inventivitatea

Inventivitatea este asociată adaptabilității și te ajută să profiți la maximum de resursele pe care le ai și să găsești soluții creative când apar noi probleme. Multe companii inovatoare caută candidați care nu sunt doar niște „roboței”, ci vin cu noi abordări în situații dificile. Iată câteva exemple de abilități soft pentru CV asociate inventivității:

  • Rezistență la presiune
  • Gândire creativă
  • Soluționarea problemelor
  • Soluții inovatoare
  • Organizare
Exemplu

„Am creat un nou sistem de onboarding pentru personalul din call center, prin care s-a redus cu 30% numărul de greșeli în prima lună și s-a crescut gradul de retenție a angajaților cu 25% după un an.”

S-a copiat!

4. Atitudinea pozitivă

Este o abilitate veche de când lumea, însă atitudinea pozitivă este la fel de importantă ca întotdeauna. Dacă arăți cum munca alături de tine este o plăcere, vei crea o primă impresie bună despre tine. Iată o listă de abilități soft pentru CV legate de atitudinea pozitivă:

  • Carismatic
  • Extravertit
  • Prietenos
  • Amabil
  • Răbdător
  • Motivant
  • Model de urmat
Exemplu

„Cred că orice problemă trebuie întâmpinată cu o atitudine pozitivă - nu poți scrie cod premiat pentru un serviciu FinTech dacă ai o atitudine negativă și spui „n-are cum” de la început.

S-a copiat!

5. Etica profesională

În anumite sectoare, statul peste program este practic o cerință a postului. Etica profesională vizează angajamentul tău față de locul de muncă și efortul pe care îl depui pentru a genera rezultate pentru companie. Dacă trebuie să îți demonstrezi interesul, exemplele de competențe soft referitoare la etica profesională ar putea fi cea mai bună opțiune:

  • Motivație
  • Rezistență fizică sau mentală
  • Eficiență în onorarea termenelor limită
  • Etică profesională solidă
  • Hotărâre
  • Concentrare
Exemplu

„Am lucrat timp de o săptămână până la ora 22:00, totul pentru ca lansarea software-ului să decurgă fără probleme și am fost disponibil non-stop pentru utilizatori de pe toată planeta, pe toată durata perioadei de instruire. Am atins un grad de acoperire de 96% în primele patru săptămâni."

S-a copiat!

6. Dorința de a învăța

Pentru studenți, stagiari și candidați debutanți, dorința de a învăța lucruri noi este o abilitate de bază care nu trebuie să lipsească din CV. Probabil că vei avea de a face cu alți candidați cu același nivel de educație sau cu aceleași abilități hard, așa că trebuie să îți arăți angajamentul de a te dezvolta în acest domeniu. Iată o listă de abilități soft legate de dorința de a învăța:

  • Ascultarea activă
  • Capacitatea de a urma instrucțiuni
  • Adaptare la feedback
  • Conștientizarea propriilor atuuri și limitări
  • Profesionalism
  • Dorința de a încerca lucruri noi
Exemplu

„Nu am mai ținut niciodată o sesiune de dezvoltare personală și nici nu am scris materiale de formare, așa că am lucrat îndeaproape cu echipa L&D pentru a-mi dezvolta abilitățile și a mă asigura că ofer un conținut adecvat scopului.”

S-a copiat!

7. Gândire critică

Concurența este acerbă, iar companiile sunt în căutare de candidați cu idei strălucite și abordări noi. Dacă angajatorul tău apreciază abordările inteligente, competențele soft axate pe gândirea critică sunt o necesitate. Iată exemple de abilități soft pentru CV:

  • Eficiență
  • Planificare strategică
  • Capacitate artistică
  • Programare
  • Negociere
  • Observații critice
  • Gestionarea fluxului de lucru
  • Autocoordonare
  • Implementarea schimbării
Exemplu

„Am creat un proces de comandă complet diferit, care a permis monitorizarea de către stakeholderii interni și externi și a redus discrepanțele în comandă cu 32%, generând economii de 130.000 de dolari.”

S-a copiat!
Sfat profesionist

Poți trece abilitățile soft în CV? Acum că ai citit acest articol, s-ar putea să nu-ți vină să crezi, dar există un curent de gândire conform căruia CV-urile trebuie să fie factuale și tehnice, fără elemente comportamentale. Prostii! Comportamentul nostru are un impact direct asupra productivității noastre, așa că abilitățile soft sunt o parte integrantă a oricărui CV reușit. Deci, ești pe „soft” sau nu?

Aspectele principale

Degeaba ai abilitățile tehnice necesare dacă nu te pricepi deloc la abilitățile „umane”. Abilitățile soft nu se predau în sala de clasă. Ele cer practică, observație și perfecționare - de obicei, pe mai mulți ani, până când ești sigur că impactul tău asupra celorlalți este cât se poate de bun.

Prezentarea abilităților soft în CV este o modalitate crucială de a stârni apetitul recrutorului și de a fi invitat la o conversație aprofundată, adică la interviu. Competențele tale tehnice sunt ușor de înțeles (și sunt la același nivel cu cel al multor alți candidați), așa că abilitățile tale soft sunt cele care te vor ajuta să ieși în evidență.

  • Citește fișa postului și vezi care sunt competențele soft ce te vor ajuta în acest rol.
  • Descrie-ți realizările, astfel încât să îți pui în evidență competențele soft.
  • Evidențiază zonele în care alții nu vor reuși să declaseze.
  • Vino cu câteva relatări convingătoare la interviu.

Urmează sfaturile din acest articol și va ploua cu invitații la interviu. Și nu în ultimul rând, prezintă-te cu un CV cât mai atractiv și profesionist.

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri9 minute de lectură
Cele peste 100 de competențe digitale din CV, cu bune și cu rele
Cele peste 100 de competențe digitale din CV, cu bune și cu rele
Ajutor CV-uri14 minute de lectură
Modul de redactare a unei scrisori de intenție - ghid specializat [2023]
Modul de redactare a unei scrisori de intenție - ghid specializat [2023]
Ajutor CV-uri11 minute de lectură
Modele de CV cu Google Docs
Modele de CV cu Google Docs
Ajutor CV-uri10 minute de lectură
Analiză personală: iată ce informații trec oamenii în CV
Analiză personală: așa pun oamenii pe CV
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri