Ca dezvoltator front-end, te-ai obișnuit să îți prezinți munca în fața altora. Tu începi cursa către jobul ideal cu un avantaj, deoarece știi cum să le oferi experiențe excelente utilizatorilor. Acest exemplu de CV pentru dezvoltatorii front-end și ghidul care îl însoțește îți vor da idei prin care să-ți transformi avantajul într-un CV remarcabil.
Toate CV-urile reușite au un design atractiv, însă pledează convingător și în favoarea candidatului. S-ar putea totuși să nu fie așa de ușor să aplici un design echilibrat, nu unul care să sufoce mesajul. Câtă încredere în tine poți arăta că ai fără să dai senzația de aroganță? Aici îți vin în ajutor instrumentele și sfaturile experților. Dacă cercetezi suficient timp aspectele care atrag atenția recrutorilor, recompensa ta va fi dată tocmai de numărul de răspunsuri la mesajele tale. La urma urmei, scopul este să ajungi la interviu. Multitudinea de resurse de pe cvapp.ro, inclusiv exemplele noastre de CV, te pot ajuta să faci un pas în față.
În acest ghid de CV și în exemplul de CV pentru dezvoltatorii front-end, vei găsi informații despre următoarele subiecte:
Dezvoltatorii front-end programează toate elementele orientate spre utilizator de pe site-urile web, aplicațiile web și aplicațiile mobile. Ei interpretează nevoile companiei și ale clienților săi și creează aplicații web interactive și ușor de utilizat. Dezvoltatorii front-end trebuie să fie versați atât în limbaje de programare, cât și în tehnici de design.
Limbajele utilizate adesea de dezvoltatorii front-end sunt HTML, CSS și JavaScript. Acești dezvoltatori se ocupă de navigația, structura și butoanele cu care utilizatorii utilizează cu ușurință aplicațiile. De asemenea, se asigură că interfețele cu utilizatorii funcționează corect.
Unii dezvoltatori front-end se ocupă de logica aplicațiilor web de pe partea clientului, cu JavaScript sau TypeScript și frameworkuri precum React sau Vue.
Taberele de programare și alte metode de educație informatică au crescut numărul de dezvoltatori front-end pe piața muncii, însă nu ar trebui să te descurajeze acest aspect. Dacă ai abilitățile necesare, te așteaptă o mulțime de locuri de muncă.
Cât câștigă un dezvoltator front-end?
Persoanele cu o oarecare experiență în domeniu pot câștiga 1.800 de euro pe lună, potrivit Ziarului Financiar.
Dacă acumulezi experiență și ajungi la nivelul „senior”, această sumă crește la 3.000 de euro, iar cei mai bine plătiți angajați din domeniu câștigă și 4.500 de euro pe lună.
Cuvintele pe care le alegi în CV-ul de front-end developer cântăresc mult în balanța angajării, mai ales fiindcă sunt limitate. Însă, înainte de a te concentra asupra a ceea ce trebuie să spui, trebuie să știi și sintaxa potrivită.
Aici vei găsi informații generale despre completarea unui CV, însă, pe scurt, îți putem spune că el trebuie să trebuie să conțină următoarele elemente standard:
Un cont pentru algoritmi
În calitate de dezvoltator front-end, știți că sintaxa este doar începutul. Poate ți se pare greu să creezi ceva unic dintr-un model standard, însă nu este cazul aici. Să știi că recrutorii vor detecta imediat un CV generic. Prin urmare, trebuie să abordezi fiecare candidatură ca pe una nouă și să ai un CV de dezvoltator front-end care să comunice direct cu fiecare potențial angajator.
Algoritmii fac legea în universul online, iar candidaturile urmează și ele un tipar asemănător. Sistemul de sortare a candidaților (ATS) care îți va analiza candidatura scanează și triază CV-urile pe baza unor cuvinte-cheie și propoziții asociate anunțului de angajare. Îți vei crește șansele dacă folosești formulările și abilitățile exacte pe care știi că le caută potențialul angajator. Astfel mai ai un avantaj: le arăți recrutorilor din domeniul software că înțelegi postul și cerințele sale. -
Care este diferența dintre cadrul („frameworkul”, dacă vrei) CV-ului tău de dezvoltator front-end și formatul CV-ului? Cadrul este dat de componente, iar structura (formatul) este modul în care le prezinți. Multe CV-uri merg în ordine invers cronologică. Asta, fiindcă pe recrutori îi interesează trecutul recent, nu cel îndepărtat.
Metoda este recomandată în majoritatea cazurilor, dar s-ar putea ca tu să faci figură diferită. Trebuie să stabilești dacă poți include toate abilitățile tehnice în acest stil de CV. Dacă nu, poți lua în calcul elaborarea unui CV funcțional, care ia din spațiul istoricului profesional și îl transferă secțiunii de abilități. Dacă ești un dezvoltator debutant, poți merge pe un format hibrid.
Acum, să vedem ce trebuie să conțină CV-ul dezvoltatorului front-end.
Această secțiune a CV-ului de dezvoltator front-end seamănă mult cu profilul cu care te-ai obișnuit de pe rețelele de socializare. În aproximativ 100 de cuvinte, trebuie să spui ce experiență ai, ce mare succese ai avut în carieră și eventual să-ți prezinți și filosofia de design.
Aceasta este singura secțiune a CV-ului în care te adresezi angajatorului în fraze complete, dar nu e o invitație la logoree. Până la urmă, și cel mai mare antreprenor din lume ar opta pentru un CV de o singură pagină. Mai jos găsești exemple de CV-uri pe care le poți edita tu și cu care poți maximiza cantitatea de informații ce pot fi incluse:
Bun | Și mai bun |
Am peste 10 ani de experiență în JavaScript. | În cei peste 10 ani de experiență în JavaScript, am optimizat zeci de aplicații. |
Filozofia mea de programare este următoarea: mai puține linii înseamnă un cod mai bun. | Eficientizarea codului creează aplicații mai agile. |
Pentru a arăta că îți dorești cu adevărat acest loc de muncă, poți adăuga și o frază cu motivul pentru care candidezi la companie și valoarea cu care contribui.
Dezvoltator front-end cu realizări dovedite și orientare către utilizatori, specializat în colaborarea cu echipele de design și UX la planificarea redactării tehnice și executarea specificațiilor funcționale pentru site-uri și aplicații. Experiență în crearea de site-uri web multi-platformă cu Responsive Web Design/RWD.
La fel cum profilul nu este o simplă prezentare a carierei tale, secțiunea cu istoricul profesional din CV-ul de dezvoltator front-end nu este o simplă listă cu responsabilitățile tale. În schimb, arăți că ai învățat și că te-ai dezvoltat la locul de muncă și că ai câteva succese semnificative în palmares.
Un cod elegant dă rezultate fără prea multe linii de cod în plus; în CV-urile elegante, fiecare cuvânt contează. Începe fiecare articol cu un cuvânt de acțiune incisiv, urmat de rezultatele acțiunii tale. Această secțiune cuprinde liste cu buline, iar fiecare arată un succes în carieră prin care îți etalezi abilitățile pe care le vei folosi pentru a promova obiectivele noului angajator.
CV pentru primul job
Cu toții începem de undeva: uneori, e primul nostru job, alteori, e primul dintr-o nouă carieră. În ambele cazuri, vei pune accentul pe abilitățile transferabile pe care le poți demonstra prin voluntariat, proiecte academice sau activități dintr-o carieră anterioară.
Pune în prim-plan secțiunile dedicate aptitudinilor și educației și lasă în fundal istoricul profesional. Explică-ți poziția în profil. Pentru alte repere edificatoare, încearcă acest model de CV destinat unei schimbări de carieră sau ghidul nostru detaliat privind redactarea unui CV fără experiență.
Dezvoltator front-end senior la IS IT, Iași
Aprilie 2020 — Prezent
Dezvoltator front-end la AnaBasis, Iași
Octombrie 2017 — Martie 2020
Un CV excelent pentru dezvoltatorii front-end va folosi secțiunea de abilități pentru a atrage atenția recrutorului asupra atributelor de nivel înalt necesare pentru postul respectiv. O secțiune tipică de abilități conține 4-7 atribute atent corelate cu postul la care candidezi.
Dacă optezi pentru formatul funcțional, poți detalia această secțiune în așa fel încât să incluzi toate cunoștințele tehnice pe care le deții și care corespund cerințelor postului. Deoarece jobul este axat pe abilități, ai putea să treci nu doar capacitățile tale, ci și nivelul tău de competență. Iată un sfat pentru ATS: trece denumirea completă și apoi pune abrevierea între paranteze pentru a avea punctaj maxim de la algoritmi pentru talentele tale.
În profesia ta, s-ar putea să ai nevoie de o diplomă de licență în informatică, asta dacă nu ai un portofoliu excepțional. Secțiunea de educație a CV-ului tău de dezvoltator front-end este locul în care treci toate realizările tale educaționale. Ar trebui să treci aici și toate certificările obținute în IT.
Dacă ai o diplomă de master sau una superioară, poți omite să mai pui și liceul aici. Îți recomandăm să nu treci media de absolvire, cu excepția cazului în care ai absolvit recent și ai avut o medie impresionantă.
Rămâi la curent
Programele, frameworkurile și limbajele evoluează rapid în lumea IT, așa că trebuie să fii mereu în pas cu vremurile și să te dezvolți profesional.
Iată cele mai importante 10 abilități de care ai nevoie astăzi, potrivit Geeks for Geeks.
Diplomă de master în Studii avansate în informatică, Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
Septembrie 2015 — Iunie 2017
Diplomă de licență, Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
Septembrie 2012 — Iunie 2015
În acest caz, experiența ta din domeniu îți va veni în ajutor. Scopul principal al designului CV-ului de dezvoltator front-end este de a atrage atenția recrutorilor și de a crea un traseu vizual ușor de urmărit prin document.
Nu uita că vrei ca CV-ul să creeze o imagine profesională, așa că evită modelele prea încărcate sau colorate care vor distrage atenția de la conținut (probabil știi asta, doar e domeniul tău!).
Pe măsură ce îl creezi, nu uita aceste sfaturi specifice pentru CV-uri: