Toată lumea știe că tu ești acea figură prietenoasă care dă o dimensiune umană procesului de vânzare-cumpărare, tot mai automatizat astăzi. În multe privințe, ești chiar întruchiparea companiei pentru clienții care vizitează magazinul! De aceea, nu e de mirare că orice recrutor exigent vrea să vadă un CV de asistent vânzări cât mai convingător când alege candidații potriviți.
Tu știi ce poți și știi că meriți jobul, însă cum îți vei impresiona și viitorul angajator? Cu cvapp.ro, vei găsi imediat răspunsul la întrebare.
Redactarea unui CV de asistent vânzări nu e neapărat o știință exactă, însă trebuie să urmezi anumite reguli structurale. Iată ce va conține CV-ul:
Tu lucrezi direct cu clienții, îi ghidezi către produse compatibile și crești vânzările. Trebuie să fii comunicativ, extrovertit și prietenos, iar aceste calități se vor regăsi și în CV-ul de asistent vânzări. Cum vei proceda? Vezi mai jos.
În cazul tău, formatul ideal este cel invers cronologic. Acest format îți prezintă experiența anterioară începând cu (ai ghicit) prezentul și terminând cu trecutul relativ îndepărtat (maximum 10 ani, de obicei). Experiența profesională este fundamentală pentru reușita în domeniu, așa că trebuie să fie cât mai bine reliefată în CV-ul de asistent vânzări.
La acest capitol, probabil că nu trebuie să-ți explicăm prea multe. Este evident cât de importante sunt datele de contact și cât de mult contează prezentarea lor. Le vei trece într-un antet, cu text simplu și citeț, care să atragă atenția încă de la început.
Profilul profesional sau secțiunea „Despre mine” din CV constă în două-patru propoziții de la începutul CV-ului. La fel ca primele câteva cuvinte schimbate cu un client care a intrat într-un showroom, ea dictează restul interacțiunii și succesul vânzării produselor.
Nu ai spațiu în care să te lăfăi cu o tiradă despre toate realizările și calitățile tale, așa că te vei concentra pe cuvintele-cheie de care vorbeam și pe substantive cât mai dinamice („creșterea”, „transmiterea”, „oferirea”). Asistenții de vânzări trebuie să poată crea și menține relații pozitive cu clienții potențiali și existenți, deci aici ai o primă șansă de a-ți arăta competența!
S-ar putea să găsești mai multă inspirație și în CV-uri din domenii conexe. Dacă nu, mai jos te așteaptă un exemplu de profil profesional pentru CV-ul de asistent vânzări:
Specialist în vânzări motivat, mă dedic oferirii unei asistențe de top pentru clienți. Organizat, implicat și orientat spre detalii. Contribui cu opt ani de experiență în care am asigurat succesul angajatorilor din retail.
Acum, urmează istoricul tău profesional. Exemplele pe care le treci aici vor fi cât mai specifice și vor arăta că înțelegi cele mai importante aspecte ale jobului, pe care le-ai văzut deja în anunț. În domeniu se cer abilități excelente de deservire a clienților și experiență în vânzări.
Îți vei ajuta mult cauza dacă vii cu exemple în care ai rezolvat o problemă pentru a crește vânzările magazinului sau experiența unui client. La fel, ai grijă să nu vorbești doar despre sarcini copiate fără noimă din COR, ci să arăți ce ai realizat tu, eventual și cu niște cifre concrete. Mai jos vezi diferențele.
Sarcini:
Realizări:
Dacă ai nevoie de și mai multă inspirație, încearcă exemplul de istoric profesional pentru CV-ul de asistent vânzări de mai jos.
Asistent vânzări la Megaverse, București
Octombrie 2016 — Martie 2019
Asistent vânzări la Estmag, București
Septembrie 2013 — Octombrie 2016
Poate nu ai mai lucrat ca asistent vânzări – nicio problemă. Important este să ai măcar niște abilități transferabile, de exemplu de la un call center. Trebuie să-i arăți angajatorului că ai mai lucrat cu clienții în trecut. Dacă nu ai niciun fel de experiență, va trebui să ajustezi formatul CV-ului, mizând pe unul special, care îți scoate în evidență educația și abilitățile și lasă istoricul profesional la final sau îl elimină complet.
Ai trecut de partea mai consistentă textual a CV-ului, acum, mai ai doar de punctat câteva abilități. Simplu, nu? Totuși, gândește-te bine la cele care contează cel mai mult la jobul respectiv. S-ar putea să crezi că ai nevoie mai mult de abilități non-tehnice („soft”), iar angajatorul să vrea un asistent de vânzări specializat mai mult pe tehnic („hard”).
Oricum ar fi, anunțul de angajare e reperul perfect și de data asta. Scanează-l rapid, vezi ce îți sare în ochi și află ce îți cere angajatorul.
Deși o diplomă din învățământul universitar ți-ar fi de ajutor, ea nu este o cerință obligatorie pentru asistenții de vânzări. Totuși, vei avea nevoie de o diplomă de bacalaureat, deoarece unii angajatori cer expres cunoștințe bune de limba română. Unii pun accent și pe perfecționare, așa că, dacă ai urmat vreun curs în domeniu, folosește secțiunea „Cursuri” special pentru el. Perspectivele de salarizare și angajare în domeniu sunt atractive, așa că merită să investești puțin în educația continuă.
Diplomă de licență în Contabilitate și informatică de gestiune, Academia de Studii Economice, București
Septembrie 2010 — Iunie 2013
Diplomă de bacalaureat, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, București
Septembrie 2006 — Iunie 2010
Aspectul și structura CV-ului tău îți dau o nouă ocazie de a-i spune recrutorului că ești un asistent de vânzări cu abilități de comunicare excelente. E nevoie de cineva cu spirit organizatoric în acest domeniu, așa că ai avea încredere în el dacă vezi un CV dezordonat? Probabil că nu.
Pune-te în locul recrutorului și alege un design care să-ți transmită abilitățile de comunicare și atenția la detalii. Menține aspectul simplu și asigură-te că toate secțiunile sunt ușor de citit. Dacă ai probleme, poți economisi timp și efort cu unul dintre modelele noastre de CV.
Profil
Specialist în vânzări motivat, mă dedic oferirii unei asistențe de top pentru clienți. Organizat, implicat și orientat spre detalii. Contribui cu opt ani de experiență în care am asigurat succesul angajatorilor din retail.
Istoric profesional
Asistent vânzări la Megaverse, București
Octombrie 2016 — Martie 2019
Asistent vânzări la Estmag, București
Septembrie 2013 — Octombrie 2016
Educație
Diplomă de licență în Contabilitate și informatică de gestiune, Academia de Studii Economice, București
Septembrie 2010 — Iunie 2013
Diplomă de bacalaureat, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, București
Septembrie 2006 — Iunie 2010
Abilități
În cariera ta, trebuie să știi cum să te prezinți și să convingi. Aliatul tău perfect va fi creatorul online de CV-uri oferit de noi.