Managerii de restaurant sunt acea punte de legătură esențială dintre toate laturile lumii gastronomice. De la interacțiunile dintre patron și personal și cele dintre personal și clienți, până la aprovizionare, preparare și promovare, managerul de restaurant trebuie să se priceapă la toate.
Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să fii și un scriitor profesionist. Cum ai putea să faci un CV de manager restaurant care să te pună în prima poziție la cursa angajărilor?
Site-ul nostru are ce cauți. Cu ghiduri și exemple de CV-uri pentru zeci de profesii și o soluție de creare a CV-urilor modernă, vei crea mai ușor ca oricând un CV convingător.
Înainte de a scrie CV-ul de manager restaurant, trebuie să înțelegi și ce secțiuni vei folosi. Acesta va fi format din următoarele elemente:
Scriindu-ți CV-ul, îți vei proiecta propria imagine în fața angajatorului. Va trebui să-ți subliniezi calitățile în funcție de așteptările acestuia.
Această imagine sau brand personal poate fi conturată cel mai bine dacă urmezi aceste sugestii:
ATS (în engleză, „Applicant Tracking System”) sunt acele sisteme automatizate care filtrează candidații. În cazul tău, CV-ul de manager restaurant va fi scanat și se vor căuta anumite cuvinte-cheie din anunț, iar apoi sistemul va stabili dacă ești candidatul căutat.
Iată câteva cuvinte cheie dintr-un anunț tipic:
CV-ul tău trebuie să fie clar, concis și bine organizat – astfel, vei arăta că ai și tu aceleași calități.
Formatul ideal pentru CV-ul de manager restaurant este cel invers cronologic. Acesta pune în prim plan secțiunea cu istoricul profesional, unde locurile de muncă sunt trecute începând cu cel mai recent și terminând cu ultimul.
Datele de contact sunt trecute în antetul CV-ului. Este o secțiune esențială, care trebuie să fie și atractivă, dar și corectă și concisă, pentru ca recrutorii să nu piardă timp atunci când te caută.
Iată ce vei trece aici:
Poți trece aici și un link către o rețea de socializare, cu condiția să ai numai conținut relevant pentru industria HoReCa. Nu îți trece data nașterii sau alte detalii personale.
În domeniul tău, se lucrează mereu sub presiunea timpului. În profilul profesional din CV-ul de manager restaurant, poți explica ce stil de lucru ai și cum te vei integra în atmosfera din restaurant.
O bună parte din CV este formată din liste cu angajatori anteriori, forme de învățământ și abilități. În profil (secțiunea „Despre mine”), poți să adaugi o notă de personalitate și poți scrie mai liber. Îți păstrezi calmul sub presiune? Poți anticipa problemele clienților? Le rezolvi din mers? Dacă da, scrie aici și nu te sfii să condimentezi secțiunea și cu niște date concrete, dacă le ai.
Pentru mai multe surse de inspirație, îți recomandăm și exemple de CV-uri similare, precum cel de bucătar sau cel pentru industria HoReCa.
Mai jos însă, vei găsi niște exemple adaptabile chiar pentru profesia ta.
Manager de restaurant orientat spre rezultate, dedicat eficientizării operațiilor și creșterii satisfacției clienților. Experiență de 2 ani în coordonarea echipelor și promovarea locațiilor pentru a asigura o experiență excepțională pentru clienți. Interes constant pentru industria culinară și perfecționare continuă prin cursuri în domeniu.
Manager de restaurant cu competențe dovedite în formarea personalului la cele mai înalte standarde din domeniu, pentru o satisfacție maximă a clienților și creșterea cu 25% a veniturilor angajatorului anterior prin tehnici de promovare. Dedicat creării unei atmosfere pozitive, reducerii fluctuației personalului și respectării standardelor.
Manager de restaurant conștiicios și eficient, contribui cu 10 ani de experiență și competențe specializate în coordonarea personalului. Echipat cu un ansamblu de abilități divers și atractiv, care determină relații pozitive în echipă și servicii optime pentru clienți. Pasionat de industria gastronomiei și pregătit să îmi pun anii de experiență și perfecționare continuă în serviciul unei noi locații de succes.
Poate ai început de jos și ai urcat în ierarhie, la fel ca mulți alții din domeniu. Aici poți să-ți arăți evoluția și realizările din carieră. În plus, ai șansa să detaliezi puțin și „oferta” cu care te prezinți în fața angajatorului.
Totuși, nu uita că în istoricul profesional nu enumeri doar responsabilitățile tale, ci arăți ce realizări ai avut și cum te-ai perfecționat. Vezi diferența?
Responsabilități:
Rezultate:
Încă o dată, vorbește despre ce ai obținut, nu despre ce ai făcut. Exemplul de mai jos ilustrează și el această recomandare.
Manager de restaurant la Demetrios, Brașov
Noiembrie 2017 — Prezent
Asistent manager restaurant la Ceres, București
Octombrie 2014 — Noiembrie 2017
În general, managerii de restaurant sunt oameni care au lucrat deja în domeniu sau au fost chiar promovați de proprietarul localului în acea funcție. Dacă nu ai mai avut totuși funcții administrative, trebuie să arăți că înțelegi toate procesele de lucru din restaurant și că te poți ocupa de ele.
Profită de abilitățile transferabile (vezi mai jos) și arată că pot fi un numitor comun între un loc de muncă anterior și cel dorit. De exemplu, dacă ai mai lucrat ca recepționer, poți demonstra că ai abilități de comunicare și că știi să interacționezi atât cu clienții, cât și cu personalul.
În lista de abilități, arăți punctual cum vei contribui la viitoarea funcție. Alege bine „preparatele” din meniu, fiindcă lista trebuie să corespundă abilităților din anunț. Până la urmă, nu e ușor să conduci un restaurant: trebuie să fii orientat spre clienți, să ai o mână fermă când te ocupi de personal și să te pricepi la cifre și detalii. E nevoie de puțină echilibristică, iar secțiunea de abilități trebuie să reflecte acest lucru, atât cu abilități tehnice, cât și non-tehnice.
Iată mai jos niște exemple de abilități cerute într-un anunț obișnuit:
Acum, urmează să le și încorporezi în CV, însă nu oricum, ci cu exemple.
Nu ai nevoie de diplome de master pentru a lucra în HoReCa, însă pregătirea în domeniu îți crește atractivitatea CV-ului, mai ales dacă ești de-abia la început. Există cursuri de formare managerială ca director de restaurant, de exemplu. În plus, orice altă formă de educație contează. Chiar și niște simple cursuri din industria alimentației arată că ai bazele igienei și siguranței alimentare.
Cu cât ai mai puțină experiență, cu atât mai mult contează educația. Nu încerca să-ți încarci inutil istoricul profesional, ci axează-te pe abilități deprinse și din alte inițiative, de exemplu, munca de voluntariat.
Diplomă de licență în Inginerie și management în alimentație publică și turism, Facultatea de Alimentație și Turism, Universitatea „Transilvania”, Brașov
Septembrie 2010 — Iunie 2014
Dacă ai urmat indicațiile de mai sus, deja ai un CV remarcabil, care va atrage cu siguranță privirile recrutorilor. Mai rămâne un ultim obstacol: designul.
Folosește fonturi cât mai elegante, scrie fraze cu lungimi diferite și lasă și spații albe, care să compenseze blocurile de text monoton. Nu uita că pot apărea erori când fișierul este deschis cu alt program decât cel în care l-ai redactat. Formatul cel mai stabil este PDF. Nu în ultimul rând, cere-i unui prieten să citească și el CV-ul pe care îl trimiți, două perechi de ochi sunt mai bune decât una când e vorba de sesizat greșeli de scriere.
Profil
Manager de restaurant conștiicios și eficient, contribui cu 10 ani de experiență și competențe specializate în coordonarea personalului. Echipat cu un ansamblu de abilități divers și atractiv, care determină relații pozitive în echipă și servicii optime pentru clienți. Pasionat de industria gastronomiei și pregătit să îmi pun anii de experiență și perfecționare continuă în serviciul unei noi locații de succes.
Istoric profesional
Manager de restaurant la Demetrios, Brașov
Noiembrie 2017 — Prezent
Asistent manager restaurant la Ceres, București
Octombrie 2014 — Noiembrie 2017
Abilități
Educație
Diplomă de licență în Inginerie și management în alimentație publică și turism, Facultatea de Alimentație și Turism, Universitatea „Transilvania”, Brașov
Septembrie 2010 — Iunie 2014
Te mai despart doar câteva clicuri de CV-ul perfect. Începe chiar acum!