Exemplu de CV și ghid de redactare pentru Studenți

Un exemplu de CV specific profesiei și testat în practică + un ghid de redactare cu care să-ți obții viitorul loc de muncă în 2024. Poți edita acest exemplu de CV pentru Studenți și vei începe să construiești rapid și simplu un CV perfect în doar câteva minute. Trebuie doar să-ți introduci datele, să descarci noul CV și vei discuta imediat cu angajatorul!
Editează acest CV

Când ești student sau proaspăt absolvent, primii pași în lumea profesională sunt anevoioși, iar opțiunile de pe piața muncii mai mult te derutează. Nu te teme, însă: noi îți venim în ajutor cu cel mai important atu în cursa ta către jobul mult dorit: CV-ul de student. 

Site-ul nostru are resursele care îți garantează succesul și angajarea. Aici vorbim de peste 50 de ghiduri specifice fiecărei profesii în parte și exemple de CV la fiecare, plus modele testate în practică și generatoare cu care creezi și CV-uri, și scrisori de intenție.

Cum se face un CV de student?

În general, CV-ul pentru studenții de facultate trebuie să aibă o structură organizată pe următoarele secțiuni: 

  • antetul;
  • profilul profesional (secțiunea „Despre mine” din CV);
  • istoricul profesional;
  • educația;
  • abilitățile.

Odată ce te-ai înarmat cu metodele corecte de redactare a unui CV impresionant, ești deja cu un pas înainte față de concurenți. Dacă ai puțin noroc și știi să-ți susții cauza, s-ar putea să prinzi jobul de vis din prima încercare. Iată câteva niște sfaturi cu care să pleci la drum.

  1. Înțelegem că poate nu ai destulă experiență, dar contează lumina în care știi să o prezinți. Folosește cuvinte de acțiune și transformă-ți responsabilitățile în realizări.
  2. În legătură cu punctul de mai sus, nu te apuca să „îngrași” secțiunile neprioritare (de ex. „hobby-uri” doar pentru a da substanță CV-ului și nu te apuca să introduci arbitrar secțiuni în CV.
  3. Aplică principiile de layout/design și format prin care să compensezi secțiunile cu text compact prin spații goale și elemente vizuale care să dea cursivitate textului.
  4. Verifică și iar verifică gramatica și ortografia (eventual cere-i unui prieten să arunce și el o privire). Chiar dacă ești la început de carieră, trebuie să arăți măcar că ai bazele corecte.
  5. Citește anunțul și fă-ți o listă de cuvinte-cheie. CV-ul tău va trebuie să reflecte/repete aceste cuvinte, demonstrându-ți compatibilitatea cu angajatorul.

Alegerea formatului potrivit într-un CV de student

În general, CV-urile urmează o structură inversă cronologică, începând cu cel mai recent loc de muncă și coborând în trecut (max. 10 ani). Dacă nu ai prea multă experiență profesională, s-ar putea să nu te avantajeze însă. Pentru tine ar fi probabil mai potrivit un format funcțional, în care abilitățile tronează în centrul paginii și în care poți trece și diverse stagii, proiecte, etape de voluntariat etc. Dacă nu, încearcă și formatul mixt, care combină structura clasică cu cea funcțională. 

Include datele de contact

Îți vei trece datele de contact într-un antet vizibil, dar elegant, fără culori țipătoare și fără alte piruete de design. Din motive evidente, această parte a CV-ului este poate și cea mai importantă.

  • Numele complet: prenumele și numele, plus titlul jobului dorit dedesubt.
  • Adresă de e-mail profesională: cât mai clară și convențională (prenume.nume@sitedeemail.com).
  • Număr de telefon: unul la care să te găsească oricând angajatorul.
  • Adresă fizică: adresa de domiciliu, nu cea din actul de identitate.
Așa da
  • Emma-Sofia Davidescu
  • Student
  • 0740897456
  • emma.sofia.davidescu@email.com
Așa nu
  • Emi Davidescu
  • Masterand Științele Comunicării
  • +40740.897.456
  • emma_yuby_xoxo@email.com

Convinge cu profilul tău profesional

Această rubrică (numită și secțiunea „Despre mine” în CV) este cea în care candidații fac de obicei paradă cu experiența și competențelelor. Totuși, studenții sau proaspeții absolvenți au doar rareori o experiență profesională bogată cu care să se laude.

Există însă un lucru pe care îl pot avea: un CV de student care să contureze o imagine a unei personalități hotărâte, pozitive și productive. Acesta este scopul profilului. Aici îți spui povestea. Aici ai cea mai bună șansă de a te distinge de sute de alți candidați, inclusiv studenții cu educație similară. 

Arată că ți-ai făcut temele și că ai calitățile unui învingător. Folosește cuvinte de acțiune și arată-ți optimisul, dinamismul și productivitatea cu adjective percutante.

Mai jos vei găsi un exemplu din care te poți inspira.

Exemplu adaptabil de profil

Studentă motivată și dedicată, cu atitudine profesională și competențe digitale solide. Specializată în promovări pe rețelele sociale și în aplicații de birotică, contribui cu experiența mea în mediile de lucru dinamice.

Prezintă-ți experiența în CV-ul de student: primul pas e cel mai greu

În majoritatea ghidurilor de pe acest site, vei afla că această rubrică este coloana vertebrală a candidaturii. Totuși, în multe CV-uri de student, ea este inevitabil opțională. Nici angajatorii nu sunt absurzi și nu se așteaptă ca tu să fi jonglat și cu studiile, și cu două joburi part-time. De aceea, ca să nu ajungi ca „împăratul dezbrăcat” din poveste, aici vei vorbi doar despre experiența propriu-zisă și eventuale proiecte studențești și voluntariat. 

Prezintă-te cât mai dinamic și concret, având grijă să-ți subliniezi eventualele atuuri (de ex. dacă ai ceva cunoștințe de CRM și vrei să lucrezi ca manager de birou, deja ai un avantaj puternic). 

Nu în ultimul rând, nu enumera doar sarcinile, ci transformă-le în realizări clare. Vezi diferența mai jos într-un CV fictiv de casier.

Sarcini:

  • Munca în echipă
  • Deservirea clienților la casă
  • Gestionarea inventarului

Realizări:

  • Colaborare impecabilă cu 10 alți casieri din echipă și oferirea de asistență colegilor în perioadele aglomerate
  • Asistarea eficientă a peste 100 de clienți la casă și soluționarea neclarităților legate de prețuri și termene de valabilitate
  • Gestionarea cursivă a inventarului și îndrumarea clienților care solicită produse specifice către raionul potrivit

Dacă ai nevoie de și mai multă inspirație, încearcă exemplul de istoric profesional pentru CV-ul de student de mai jos.

Exemplu adaptabil de istoric profesional CV

Asistent manager Comunicații Marketing la Marcom, București
Octombrie 2023 — Prezent

  • Elaborarea unui plan de promovare eficient care a determinat o creștere de 59% a traficului pe site-ul clientului
  • Dezvoltarea de campanii de marketing digital care au adus clientul final în a doua poziție din topul rezultatelor din România
  • Crearea a 11 podcasturi pentru organizație și a peste 60 de videoclipuri de prezentare
  • Crearea și editarea a peste 30 de materiale cu InDesign, cu o creștere de peste 70% a prezenței companiei în social media

 

Stagiar HR la HeadHuntia, București
Ianuarie 2022 — Iunie 2022

  • Asistarea consilierului HR în responsabilitățile zilnice
  • Introducerea datelor personale în sistem
  • Monitorizarea programului de evaluare a performanțelor angajaților

Cum se face un CV de student fără experiență

Dacă nu ai experiență, ai putea transforma profilul profesional într-un obiectiv profesional: un text poate puțin mai imaginativ, dar totuși relevant și concentrat. Încearcă să ai o descriere generală care să combine diverse proiecte anterioare, calități personale și experiențe de viață. 

Nu uita că niciun angajator nu se așteaptă să vadă un profil profesional de 10 ani în CV-ul tău de student. Concentrează-te pe proiectarea unei imagini pozitive și productive pentru a lăsa o primă impresie puternică. Nu uita că ai la îndemână multe trucuri prin care poți să treci în fața altor candidați mai experimentați ca tine.

După cum ai văzut și mai sus, sigur ai câte ceva de zis aici, fie că vorbim de stagii, care au parte de o atenție specială din partea recrutori, de joburi de vară, în care capeți abilități transferabile, sau de munca de voluntariat ori proiectele comunitare, în care dezvolți spirit de echipă.

Punctează abilitățile de student care te recomandă ca viitor angajat

Această importantă secțiune din CV-ul de student va fi modelată în funcție de locul de muncă dorit. În primul rând, vei începe prin a crea o listă de referință realistă cu toate abilitățile pe care consideri că le ai, făcând distincția între „hard skills” și „soft skills”. De aici le vei selecta pe cele potrivite în funcție de jobul la care candidezi.

Totuși, cum operezi selecția? Analizezi bine anunțul și, în cazul textelor mai consistente, folosești eventual un generator de nori de cuvinte pentru a vedea cuvintele care se repetă. Apoi, treci acele abilități care reflectă ideile principale din anunț și încearcă să imiți stilul și formulările. De exemplu, dacă angajatorul îți va cere să faci muncă de planificare, tu vei trece „spirit organizatoric”. Dacă ți se spune că vei lucra într-un colectiv mare, vei spune că ai „spirit de echipă” (presupunând că asta este și realitatea). Apoi, în secțiunea „Despre mine” din CV și în rubrica cu experiență vei arăta cât de bine te-ai coordonat și înțeles cu colegii din echipa de voluntariat, de la fostul job etc.

Mai jos ai un exemplu de aptitudini comunicaționale tipice.

Abilități
  • Reflecție
  • Claritate
  • Feedback
  • Deschidere
  • Negociere

Prezintă-ți educația și certificările relevante ca student

Din motive ușor de înțeles, secțiunea dedicată educației va atrage mereu atenția recrutorilor. Spre deosebire de restul candidaților, aceasta cântărește mai mult în balanță pentru tine. Include realizări și repere educaționale sub facultatea urmată și diploma obținută și încearcă să transformi și aici procesul de învățare într-o realizare. Poate ai participat la un proiect special? Poate ai făcut parte dintr-o asociație studențească și ați obținut niște drepturi/beneficii pe care studenții nu le aveau înainte? Sau ai avut niște medii impresionante ori ai fost șef de promoție? Pune totul aici.

Exemplu de educație și certificări adaptabil

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Septembrie 2021 — Prezent

  • Studii în desfășurare pentru o diplomă de licență în Comunicare și Relații Publice

 

Diplomă de bacalaureat, Colegiul Național „Unirea”, Focșani
Septembrie 2017 — Iunie 2021

  • Șefă de promoție
  • Președinta Clubului de Jurnalism

Designul CV-ului de student: un model de urmat

Pe site-ul nostru vei găsi patru categorii de modele, iar alegerea unuia va depinde și de domeniul în care candidezi. Vrei un stagiu la o firmă de consultanță? Mergi pe un CV profesionist. Cauți un job de grafician sau fotograf începător? Fă-ți un CV creativ. Cel mai simplu ar fi să dai un clic în partea de sus a paginii și să folosești direct exemplul de CV student pregătit de noi.

Exemplu de CV student în format textual simplu

Profil

Studentă motivată și dedicată, cu atitudine profesională și competențe digitale solide. Specializată în promovări pe rețelele sociale și în aplicații de birotică, contribui cu experiența mea în mediile de lucru dinamice.

Istoric profesional

Asistent manager Comunicații Marketing la Marcom, București
Octombrie 2023 — Prezent

  • Elaborarea unui plan de promovare eficient care a determinat o creștere de 59% a traficului pe site-ul clientului
  • Dezvoltarea de campanii de marketing digital care au adus clientul final în a doua poziție din topul rezultatelor din România
  • Crearea a 11 podcasturi pentru organizație și a peste 60 de videoclipuri de prezentare
  • Crearea și editarea a peste 30 de materiale cu InDesign, cu o creștere de peste 70% a prezenței companiei în social media

 

Stagiar HR la HeadHuntia, București
Ianuarie 2022 — Iunie 2022

  • Asistarea consilierului HR în responsabilitățile zilnice
  • Introducerea datelor personale în sistem
  • Monitorizarea programului de evaluare a performanțelor angajaților

 

Educație

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Septembrie 2021 — Prezent

  • Studii în desfășurare pentru o diplomă de licență în Comunicare și Relații Publice

 

Diplomă de bacalaureat, Colegiul Național „Unirea”, Focșani
Septembrie 2017 — Iunie 2021

  • Șefă de promoție
  • Președinta Clubului de Jurnalism

 

Abilități

  • Comunicare eficientă
  • Social media
  • Negociere
  • Software design
  • Creativitate

Și cele mai lungi călătorii încep cu un singur pas. Dacă ai nevoie de puțin ajutor la început sau de o sursă de inspirație continuă în întreaga ta carieră, creatorul nostru de CV-uri îți stă la dispoziție.

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul