Fie că urmează să iei locul altcuiva într-o multinațională bine ancorată pe piață, fie că vei prelua comanda unui start-up îndrăzneț, potențialul tău angajator știe deja ce caută. Mai mult, știe deja cum trebuie să arate un CV de director general.
Viziunea și strategia ta trebuie să fie articulate corect. Ai nevoie de un pedigri nu doar impresionant, ci corect exprimat.
Sparge barierele de comunicare cu noi. Avem exemple de CV-uri din peste 75 de domenii, iar soluția noastră de redactare a CV-urilor este folosită de peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume.
Avem două cuvinte introductive după care te vei ghida: strategic + specific. E adevărat, dacă ai ajuns pe acest palier profesional, deja înseamnă că ai un profil rezervat doar celor care ajung în stratosfera pieței muncii. Problema este că și concurenții tăi sunt la același nivel.
În primul rând, nu contează doar ce scrii, ci și cum scrii. Împarte totul în cele cinci secțiuni consacrate ale CV-ului de director general:
Le vom discuta în detaliu mai târziu. Până atunci, iată câteva sfaturi pregătitoare:
Optimizează pentru ATS
Te poți aștepta ca CV-ul tău să treacă prin filtrul sistemelor ATS, cele care triază automat candidații, mai ales în lumea multinaționalelor. Criteriile lor sunt cerințele formulate și cuvintele-cheie plasate în anunțul angajatorului.
Vino cu un CV care să conțină și el acele formulări și cuvinte-cheie din anunț. Iată unele tipice dintr-un anunț postat pe internet:
În general, directorii generali își prezintă experiența în format invers cronologic, adică cel mai utilizat format. Începi cu ultimul (sau actualul) loc de muncă și te întorci progresiv cu 10-12 ani în trecut.
Totuși, dacă poziția de CEO ar reprezenta o ruptură semnificativă de istoricul tău sau nu ai avut un traseu profesional liniar, încearcă și formate alternative de CV, precum cel hibrid sau funcțional. Așa, vei putea pune în prim-plan alte secțiuni, precum cea cu abilități.
În CV-ul de director general, antetul are o dublă funcție: aici îți treci datele de contact, esențiale dacă vrei să fii contactat, însă poți adăuga și un strop de culoare.
Iată ce va conține:
Adrian Mafteciuc
Director
0745090121
adrian.mafteciuc@gmail.com
Adi Mafteciuc
Chief Exec
+40.745.090.121
AdyMaphty@throwaway.com
Până aici, toate bune. Ai trecut de filtrul ATS și ai ajuns sub privirea interesată a recrutorului. Urmează profilul profesional (denumit uneori și „Despre mine”) – prima secțiune de sub antet.
Aici, îți condensezi argumentele de bază în 3-5 fraze și treci și o calificare sau o realizare esențială. Formulează strategic totul în așa fel încât să arăți ca un CEO excepțional, nu doar unul bun.
Dacă simți că intri în pană de inspirație, nu te bloca, treci mai departe și revino asupra lui la final. Dacă ai nevoie de idei, ai putea să te inspiri și din alte domenii: vezi CV-ul de manager de magazin sau pe cel de manager de proiecte sau chiar pe cel de director.
Mai jos vei găsi exemple adaptabile de profiluri profesionale pentru CV-urile de director general cu niveluri diferite de experiență.
Aici intri în miezul problemei. Vei comunica pe date și realizări, iar performanța ta trecută va fi o promisiune a rezultatelor viitoare. CEO-ul a cărei funcție o preiei nu e interesat de o listă insipidă de „multiple responsabilități” răsunătoare. Membrii boardului gândesc și ei la fel.
Pune-te în locul celor care-ți vor citi CV-ul. Imaginează-ți cât de ocupați sunt și cât i-au obosit aceleași CV-uri parcă trase la copiator. Cum ai face să-i scuturi puțin și să le stârnești atenția?
În primul rând, comunică „strategic + specific”. În al doilea, fiecare realizare trebuie să fie cuantificabilă. Alege metoda STAR (Situație + Temă/sarcină + Acțiune + Rezultat) pentru a arăta cum ai rezolvat problemele.
Și mai ales, transformă responsabilitățile în rezultate. Mai jos vezi diferența:
Responsabilități:
Rezultate:
Director general la Agilitech, București
Septembrie 2021 - Prezent
Director-adjunct la BestMag, București
August 2018 - Septembrie 2021
Lista de abilități în CV-ul de CEO pare înșelător de simplu de alcătuit. Din zeci de surse „de specialitate”, găsești sute de variații despre abilitățile „hard” (tehnice și sau digitale) și „soft” (cele non-tehnice) care ar putea fi utile. Nu e ușor să fii selectiv.
Revino la recomandarea noastră inițială pentru redactarea unui CV de director general. Folosește cuvinte-cheie specifice care să le reflecte pe cel din anunț sau să corespundă culturii/misiunii companiei. Mizează însă și pe originalitate aici și pe flerul tău când le alegi.
Iată câteva abilități specifice din domeniu:
Odată ce le-ai scris, verifică dacă și restul CV-ului le reflectă, de exemplu:
Mai citește o dată anunțul de angajare pentru a vedea cum adaptezi secțiunea de abilități la nevoile companiei.
Deși nu există neapărat o rețetă academică pentru cei care vor să ajungă CEO, spațiul consacrat educației din CV-ul de director general rămâne rar gol. Am auzit cu toții de mari antreprenori care s-au realizat fără să aibă diplome, însă unii ca Bill Gates și Steve Jobs aveau niște calități ieșite din comun care i-au propulsat pe culmi.
Secțiunea educației urmează structura istoricului, cu subtitluri în care treci diploma, instituția, perioada în care ai studiat și locul. Nu uita nici de certificate și alte diplome/stagii etc. Orice te pune în pole-position își găsește locul aici.
MBA, University of Pennsylvania (Wharton), Philadelphia
August 2016 - Mai 2018
Diplomă de licență în Administrarea Afacerilor, FAA, Universitatea din București
Septembrie 2013 - Iunie 2016
Un CV atractiv îți poate crește șansele de a trece în următoarea etapă. De aceea, efortul acordat designului și formatului CV-ului este mereu răsplătit.
Un CV de director general trebuie să aibă impact vizual, însă să nu fie încărcat inutil, ci ordonat și aerisit. Folosește cu generozitate spațiile albe, pentru a echilibra textul și obține impact maxim cu minime artificii. Îți recomandăm un format profesionist dacă vrei să mergi la sigur.
Profil
Director general orientat spre rezultate, cu peste 7 ani de experiență în ghidarea organizațiilor pe un traseu de dezvoltare susținută. Expert în cultivarea relațiilor cu clienții, transpuse în creșteri anuale ale veniturilor cu peste 20%. Abilități de leadership transformațional dovedite și capacitate de a construi echipe performante.
Istoric profesional
Director general la Agilitech, București
Septembrie 2021 - Prezent
Director-adjunct la BestMag, București
August 2018 - Septembrie 2021
Abilități
Educație
MBA, University of Pennsylvania (Wharton), Philadelphia
August 2016 - Mai 2018
Diplomă de licență în Administrarea Afacerilor, FAA, Universitatea din București
Septembrie 2013 - Iunie 2016
Ca director general, probabil că nu ai timp de etapele mai rutiniere ale redactării CV-ului. Folosește soluția noastră și mergi direct la țintă!