Inginerii mecanici sunt cei care ne pun întreaga lume în mișcare. Practic, fiecare produs din jurul nostru a fost gândit, proiectat sau verificat de unul dintre ei. De la componente microscopice și până la utilaje uriașe, ingineria mecanică își lasă amprenta în toate dimensiunile vieții moderne.
În domeniu, ai nevoie de un întreg evantai de abilități și cunoștințe specializate. Mai greu este să-i arăți și viitorului angajator că ești cel pe care îl caută. CV-ul de inginer mecanic nu ar trebui să fie „mare inginerie”, însă le pune probleme și celor mai versați specialiști din domeniu.
Aici te ajută cvapp.ro. Cu exemple de CV-uri pentru zeci de profesii și un creator de CV-uri eficient, logic și modern, cu care ajungi pe primul loc în preferințele recrutorilor.
La fel ca un sistem tehnic, și CV-ul de inginer mecanic poate fi analizat pe componente. Acestea sunt toate obligatorii și urmează o anumită secvență:
Odată ce începi să citești cerințele dintr-un anunț de angajare, te trezești în scurt timp copleșit de listele uriașe cu abilități și calități cerute. Totuși, mintea ta analitică le poate descompune în bucăți și poate răspunde punctual la fiecare cerință. Ai putea să te întrebi, de exemplu, ce abilități sunt menționate mai des, cu ce reușite profesionale arăți că ai acele abilități și ce priorități pare să aibă viitorul angajator.
Iată încă câteva recomandări:
Optimizează pentru ATS
Sistemele ATS sunt paznicii portalurilor de recrutare. Ele iau ca reper anunțul și cuvintele-cheie din el, apoi filtrează CV-urile candidaților în funcție de potriviri. De aceea, trebuie să preiei termenii principali ai anunțului și să-i înglobezi în formulările tale.
Iată câteva astfel de cuvinte dintr-un anunț postat pe internet:
CV-ul tău trebuie să denote creativitate, atenție la detalii și gândire critică, acestea fiind și ele calități ale unui bun inginer mecanic.
Formatul ideal este cel invers cronologic. Acest format pune accentul pe secțiunea cu istoric profesional, prezentându-ți locurile de muncă în sens invers. Mai există și alte formate, însă acestea sunt cel mai des întâlnite.
Majoritatea recrutorilor și angajaților de la Resurse Umane vor să-ți găsească rapid informațiile. De aceea, le vei plasa în antet și vei folosi un format clar și lizibil.
Iată ce vei trece aici:
Nu sunt necesare și alte date și nici nu trebuie să fii prea personal aici. Ai putea să vorbești și despre hobby-uri și să pui un link la un portofoliu de proiecte, cu condiția să fie foarte relevante pentru domeniu.
În prima rubrică mai mare a CV-ului de inginer mecanic, ai ocazia să te diferențiezi de alți candidați prin câteva fraze bine gândite. Profilul personal (adică descrierea personală din CV) îți dă ocazia să faci o mică abatere pe panta creativității. Restul CV-ului va urma o structură mai riguroasă, dar aici poți discuta puțin mai liber despre ce te recomandă.
Îți recomandăm fraze scurte, de impact, fără subiect (fiindcă subiectul ești tu, evident). Vino cu câteva cifre care îți cuantifică experiența, de exemplu durata angajării sau anvergura unui proiect în care au lucrat zeci de alți colegi sau care a generat vânzări de milioane de euro.
Dacă vrei puțină inspirație din domenii conexe, s-ar putea să te intereseze și cel de inginer constructor. Însă, până acolo, îți recomandăm să arunci o privire la profilurile de CV inginer proiectant de mai jos.
Inginer mecanic experimentat și dedicat profesiei, cu o cunoaștere amplă a principiilor, teoriilor și standardelor din domeniu. Contribui cu atitudine de lider, motivație și peste 5 ani de experiență. Experiență substanțială în analiza și soluționarea problemelor, cu capacități de ghidare a proiectelor din faza de dezvoltare și până în cea de fabricare.
Inginerii mecanici preiau diverse funcții esențiale când se angajează la o companie. Istoricul profesional pune în lumină valoarea celor realizate. Formatul ideal este o listă ordonată, cu buline, și începute cu infinitive lungi („realizarea”, „proiectarea”), continuate cu descrieri de acțiuni, plus adjective care le califică.
Nu uita că aici nu treci simple sarcini, ci realizări autentice. Mai jos vei vedea diferența dintre ele.
Sarcini:
Realizări:
Inginer mecanic la SysTech, București
Iulie 2020 - Prezent
Inginer mecanic la Arcado, București
Septembrie 2017 - Iulie 2020
Pentru cei aflați la început de drum, soluția salvatoare vine de la abilitățile transferabile din alte domenii. Acestea pot crea o punte de legătură între un loc de muncă aparent străin de ingineria mecanică și cerințele viitorului angajator. De exemplu, abilitățile de planificare și sistematizare ale unui asistent administrativ pot fi utile și aici.
În plus, concentrează-te pe educație și pe alte diferite proiecte în care ai lucrat, inclusiv pe stagiile de practică sau voluntariat.
Deși ingineria mecanică are la bază o lungă listă de abilități tehnice și pragmatice fără de care nu ai putea lucra, nu uita nici de abilitățile interpersonale, numite și soft skills. Colaborarea, managementul timpului, adaptabilitatea sunt doar câteva exemple.
Iată o listă de abilități tipice din domeniu:
Odată ce ai stabilit abilitățile necesare, încorporează-le în restul CV-ului și folosește exemple specifice:
Întoarce-te la anunțul dat de angajator și mai citește-l o dată. Așa vei vedea clar care sunt cerințele, cum le poți reflecta în secțiunea de abilități și sub ce formă poți vorbi despre ele.
Cu cât ai mai multă experiență, cu atât scade importanța secțiunii de educație. Însă proaspeții absolvenți sau cei care fac o reconversie profesională pot muta secțiunea mai sus în CV, mai ales dacă au o educație remarcabilă. Nu mai e nevoie să menționezi liceul dacă ai deja o diplomă de licență. În plus, dacă ai atestate, le poți trece într-o secțiune specială pentru certificări.
Diplomă de licență în Inginerie mecanică, Facultatea de Mecanică, Universitatea „Politehnică”, Timișoara
Septembrie 2013 - Iunie 2017
Formatul e ca proiectarea: ordonată, eficientă și axată pe utilizator (cititor, în cazul acesta). Poate simți tentația de a-l personaliza la maximum, însă el trebuie să atragă cât mai multe persoane posibil. În plus, funcționalitatea este pe primul loc și aici, la fel ca în proiectarea sistemelor. Recrutorii și personalul trebuie să-ți vadă dintr-o privire datele de contact și experiența, așa că va trebui să comprimi cât mai mult totul (ideal, pe o pagină).
Îți recomandăm călduros un model de CV. Cu el, știi sigur că respecți toate regulile de redactare a CV-urilor care îi interesează pe recrutori. De exemplu, vei folosi fonturile corecte și vei echilibra bine textul cu spațiile goale. Vei elimina detaliile inutile și vei structura totul logic. În plus, astfel de modele sunt și personalizabile și le poți adapta cum vrei.
Profil
Inginer mecanic experimentat și dedicat profesiei, cu o cunoaștere amplă a principiilor, teoriilor și standardelor din domeniu. Contribui cu atitudine de lider, motivație și peste 5 ani de experiență. Experiență substanțială în analiza și soluționarea problemelor, cu capacități de ghidare a proiectelor din faza de dezvoltare și până în cea de fabricare.
Istoric profesional
Inginer mecanic la SysTech, București
Iulie 2020 - Prezent
Inginer mecanic la Arcado, București
Septembrie 2017 - Iulie 2020
Abilități
Educație
Diplomă de licență în Inginerie mecanică, Facultatea de Mecanică, Universitatea „Politehnică”, Timișoara
Septembrie 2013 - Iunie 2017
Recrutorii sunt atenți la mesajul tău, însă sunt la fel de atenți și la format și design. Folosește creatorul nostru de CV-uri pentru a nu-ți compromite șansele de angajare!