Formatul optim al unei scrisori de intenție pentru ingineri constructori
Antetul scrisorii de intenție
De multe ori, cuvintele importante din partea de sus a unui document (titlul) se scriu și cel mai anevoios – din fericire, aici va trebui să-ți treci doar numele.
Antetul este acel element textual din fruntea scrisorii în care îți pui numele, ocupația, adresa, numărul de telefon și e-mailul.
În prezent, mulți candidați își omit adresa de corespondență poștală, mai ales dacă vor o activitate de la distanță, în mediul digital. Însă, în majoritatea cazurilor, se recomandă să o treci și pe ea dacă nu ai alte motive întemeiate să o omiți. Ai putea să precizezi măcar orașul, județul și/sau țara în care locuiești.
Formula de salut a scrisorii de intenție
Unora li se pare că „Stimate/Stimată XYZ” e o formulă demodată, însă a reușit oare cineva să vină cu o idee mai bună? În epoca e-mailului, formule precum „Salut, Ioana” sau „Bună, Bogdan” sunt mai frecvente, însă asta nu înseamnă că sunt neapărat și mai bune. În exemplul de scrisoare de intenție de mai sus, vei observa că și noi am folosit această „demodată” formulă.
„Stimate domnule/doamnă [Nume de familie]” este o formulă impecabilă pentru orice scrisoare de intenție. Pur și simplu mergi la sigur.
Dacă se întâmplă să cunoști persoana căreia i te adresezi, nu e nicio problemă dacă îi folosești prenumele. Ai însă grijă să nu ai ton prea relaxat într-o scrisoare în care ceri un loc de muncă.
Introducerea scrisorii de intenție
Primul paragraf al scrisorii de intenție trebuie să capteze atenția cititorului încă de la început. Acolo, vei identifica jobul căutat și vei lansa acea argumentație prin care arăți că ești candidatul potrivit.
Trebuie să găsești tonul potrivit (nici prea monoton, nici prea lăudăros) și limbajul corect (provocator și vioi).
Stimate domnule Gafița,
După activitatea mea în proiecte de înaltă vizibilitate la două companii de top din vestul României, intenționez să trec la o firmă de dimensiuni mai mici specializată în consultanță pentru soluții antiseismice.
Conținutul (cuprinsul) scrisorii de intenție
Cele două-trei paragrafe mediane din cuprinsul scrisorii trebuie să formeze o expunere prin care convingi cititorul că ai experiența, calificările și abilitățile dorite.
Experiența este baza în orice domeniu, așa că trebuie să deschizi cu palmaresul tău de profesionist capabil. Descrie nu doar locul și perioada în care ai lucrat, ci parcurge și realizările tale specifice acolo, cu date și cifre concrete dacă este posibil. În plus, vei da și o substanță narativă talentelor tale, cu relatări despre provocările dificile întâlnite în trecut și modul în care le-ai soluționat.
Dacă ești încă la facultate și candidezi la primul tău job din domeniu, ai putea mai degrabă să începi cu palmaresul tău academic, menționând și orice stagii sau altă experiență relevantă. Însă, chiar și dacă ai lucrat ca inginer constructor mulți ani la rând, îți recomandăm să menționezi totuși diploma obținută la universitate și orice certificări sau permise deținute.
Experiența mea ca proiectant de rețele de apă potabilă și de canalizare, platforme carosabile și alte proiecte de infrastructură municipală mi-a oferit ocazia de a participa la numeroase proiecte de inginerie civilă unde gradul de complexitate, structura echipei și constrângerile financiare erau dintre cele mai diverse. În fiecare proiect, am coordonat respectarea specificațiilor tehnice. Creativitatea demonstrată de mine în AutoCAD și Civil 3D a fost baza pe care s-au generat soluții adoptate și în alte regiuni cu cerințe structurale similare.
După obținerea diplomei de licență în Construcții civile, am urmat un program de masterat în Inginerie structurală și am colaborat cu Comisia de Inginerie Civilă la redactarea de materiale educaționale privind rezistența structurală și planurile de urgență. Mă mândresc cu faptul că siguranța stă la baza întregii mele activități. Lucrările mele privind raportul rezistență-ductilitate și izolarea bazei au fost incluse în colecțiile de formare în domeniul ingineriei structurale.
Experiența practică pe care am acumulat-o ca șef de proiect va aduce aceste cunoștințe operaționale în echipele de design. Mai mult, studiile întreprinse de mine în domeniu se vor armoniza perfect cu avansul tehnologic pe care îl oferiți clienților. Pot aduce soluții care sunt și practice, și inovatoare. Ambițiile științifice trebuie să corespundă realității fizice.
Ați discutat despre inovațiile structurale la mai multe evenimente din domeniu
și aș fi mândru să beneficiez de mentoratul și perspectivele dumneavoastră asupra profesiei de inginer. În aria noastră de activitate, conștientizarea pericolelor inerente poate salva vieți.
Finalul scrisorii de intenție pentru ingineri constructori (încheierea și formula de final)
Ultimul paragraf al scrisorii va fi un rezumat atrăgător al argumentației tale, cu eventuale mulțumiri pentru atenția acordată și un îndemn la acțiune. Trebuie să-i induci cititorului ideea că aștepți cu nerăbdare un răspuns, de preferat sub forma unei chemări la interviu. Găsește o încheiere solidă, în care îți convingi cititorul să răspundă.
Încheie cu un simplu „Cu sinceritate”, „Cu stimă” sau o formulă echivalentă și trece-ți numele complet dedesubt. Dacă trimiți scrisoarea în format electronic, poți adăuga și o semnătură digitală, deși nu e obligatoriu.
Mi-ar face plăcere să vă prezint portofoliul meu și să discutăm la interviu despre felul în care am putea deschide un nou orizont în domeniu.
Cu stimă,
David Nicolau