1. Exemple de CV
 2. Schimbare de carieră
Scris de Susan ShorSusan Shor

Exemplu de CV și ghid de redactare pentru Schimbare de carieră

Un exemplu de CV specific profesiei și testat în practică + un ghid de redactare cu care să-ți obții viitorul loc de muncă în 2024. Poți edita acest exemplu de CV pentru Schimbare de carieră și vei începe să construiești rapid și simplu un CV perfect în doar câteva minute. Trebuie doar să-ți introduci datele, să descarci noul CV și vei discuta imediat cu angajatorul!
4.2
Evaluare medie
31 persoane l-au evaluat deja
Exemplu de CV și ghid de redactare pentru Schimbare de carieră
Editează acest CV

Ești gata de o nouă provocare. Vrei să faci o schimbare de carieră și să treci într-un nou și promițător domeniu. Felicitări! Totuși, cum poți crea un CV în care să-ți demonstrezi calitățile și să-ți impresionezi recrutorii care stau în calea către viitorul mult dorit? 

Îți va fi mai greu să faci o reconversie profesională în loc să rămâi pe traseul actual, însă deja ai făcut un mare pas înainte când ai luat decizia. Partea bună? Îți poți atinge scopul cu puțin ajutor. Cu soluția noastră de generare a CV-urilor, modelele noastre create de specialiști și cele câteva minute acordate citirii acestui ghid, vei ajunge departe.

Cum se face un CV pentru schimbarea carierei?

Nu poți scrie un CV pentru schimbarea carierei fără a înțelege ce rubrici să folosești. Ai nevoie de următoarele componente, deși ordinea lor poate fi diferită (vezi secțiunea următoare):

 • antetul;
 • profilul profesional (secțiunea „Despre mine” din CV);
 • istoricul profesional;
 • educația;
 • abilitățile.

Știi deja că trebuie să te documentezi înainte de a te aventura într-un nou domeniu. CV-ul trebuie să arate că ai un plan de acțiune și că te-ai autoevaluat cât se poate de atent. Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica.

 1. Conform acestei surse, angajatorul decide în doar 6 secunde dacă te va chema la interviu sau nu. Captează-i atenția încă de la primele cuvinte.
 2. Odată ce te-ai fixat pe o nouă direcție profesională, studiază abilitățile de care ai nevoie pentru ea și fă-ți o listă de referință din care să le selectezi în funcție de angajator.
 3. Arată ce abilități și ce porțiuni din experiența deja deținută s-ar potrivi noii direcții pe care o urmezi.
 4. Oricât de eterogenă ar fi experiența ta, CV-ul trebuie să arate că a existat un tipar de creștere și dezvoltare personală. Există câțiva pași pe care să-i urmezi înainte de a face o reorientare profesională.
 5. Fii cât de se poate de atent la design – trebuie să transmiți o imagine impecabilă – dar și la ortografie și gramatică.
 6. Nu uita nici de sistemele automate de triere a candidaților, care îți selectează CV-ul pe baza anumitor cuvinte-cheie.
Sfat profesionist

Sistemele ATS triază automat candidații la un job. Ele scanează CV-urile și caută anumite repere din anunț, selectându-le pe cele care reflectă în cea mai mare măsură textul căutat.

Iată câteva cuvinte-cheie dintr-un anunț tipic:

 • lucru în echipă
 • relaționare și comunicare eficientă
 • managementul performanței
 • atingerea obiectivelor
 • atitudine pozitivă, seriozitate, corectitudine

Alegerea formatului potrivit într-un CV destinat schimbării carierei

Formatul clasic (cel invers cronologic) poate fi utilizat și la schimbarea carierei, mai ales că este structura care se găsește cel mai des în fața ochilor recrutorilor.

Totuși, diferențele între tine și cei care-și mențin traseul profesional cer ca tu să optezi pentru o altă abordare, una în care vei începe cu obiectivul/profilul profesional și vei continua cu abilitățile și educația, lăsând istoricul profesional sau experiența la sfârșit.

Include datele de contact

În partea de sus a CV-ului se află antetul, unde sunt câteva date esențiale. Dacă ești selectat, trebuie să poți fi și găsit, până la urmă. Iată ce vei trece aici:

 • Numele complet și funcția: prenumele și numele, plus titlul postului urmărit.
 • Adresă de e-mail profesională: cât mai vizibilă, într-un format standard ([email protected]).
 • Telefonul: cel la care poți fi găsit mereu.
 • Adresa poștală: cel puțin orașul și județul, cu adresa de domiciliu, nu cea din actul de identitate.
Așa da
Așa nu

Folosește profilul profesional

Poate vrei să faci o schimbare, însă ai și ceva experiență într-un domeniu conex: atunci, vei opta pentru câteva scurte fraze în care arăți ce realizări ai bifat și cum le vei transpune în noul domeniu. Practic, explici modul în care cariera actuală te-a pregătit pentru noul pas. De exemplu, dacă ești programator și vrei să treci la vânzări/servicii IT, deja arăți că ești în temă. Folosește cuvintele-cheie din domeniu, și presară-le cu bun-simț în text, fără a le înghesui în profilul profesional.

Există însă și altă situație, în care urmezi un traseu total diferit. De exemplu, poate ești contabil, dar pasiunea ta pentru design interior nu-ți dă pace. În acest caz, va trebui să-ți declari obiectivul profesional. Poți să divaghezi puțin, exprimându-ți pasiunea cu care vei explora noul teritoriu și ai ocazia de a le spune recrutorilor ce speri să obții în noua carieră și să evidențiezi trăsăturile de caracter care te recomandă

Mai jos vei găsi un exemplu de profil profesional pentru CV-ul destinat schimbării de carieră:

Exemplu adaptabil de profil 

Profesionist entuziast și motivat, cu o experiență bogată în diferite domenii. Contribui cu un palmares dovedit de realizări deosebite și de colaborări pozitive. Sunt onest, harnic și dedicat obținerii de rezultate în orice rol profesional asumat.

S-a copiat!

Un nou capitol: prezintă-ți experiența

Acum urmează încă o decizie bazată pe dimensiunea diferențelor dintre noua carieră și cea actuală. Istoricul profesional sau experiența arată marile reușite și realizări din carieră. Fiecare punct din listă va prezenta o provocare, modul în care ai soluționat-o și rezultatele obținute. Vino cu date concrete și detalii (dacă le ai) pentru a-ți simplifica reconversia profesională. 

Dacă noua carieră se suprapune cu cea actuală, concentrează-te pe abilitățile transferabile pe care le poți demonstra. Recrutorii vor să vadă un tipar de creștere a competențelor și resposabilității, așa că istoricul profesional va fi ca o poveste a dezvoltării tale. 

Dacă noua carieră te duce într-o direcție complet diferită, experiența îți va fi mai utilă. Aici poți include participarea la activități de natură extraprofesională, care însă prezintă relevanță pentru noua carieră. Oricum ai proceda, arată diferența dintre sarcini și responsabilități.

Sarcini:

 • Remedierea erorilor software prin teste extinse
 • Realizarea obiectivelor solicitate
 • Gestionarea eficientă a rețelei companiei

Realizări:

 • Crearea și implementarea a peste 1.000 de teste unitare cu metode Jest
 • Desfășurarea activității în mediu Agile, cu o rată de succes de 100% în atingerea obiectivelor de proiect
 • Administrarea rețelei interne a companiei și reducerea costurilor cu 15% într-un singur an

Încearcă exemplul de CV cu istoric profesional adaptabil de mai jos pentru a vedea sugestii pentru tine. Nu uita să transformi pe cât posibil sarcinile pe care le-ai avut în realizări și rezultate lăudabile.

Exemplu adaptabil de istoric profesional CV

Recepționer HR la TechMan, București
Octombrie 2016 — Iunie 2019

 • Evaluarea a peste 200 de CV-uri de candidați și coordonarea interviurilor prin telefon și în persoană
 • Introducerea corectă a datelor în sistem, urmărirea CV-urilor și utilizarea sistemului automat de evaluare a candidaților
 • Efectuarea verificării istoricului a peste 800 de angajați înainte de programarea interviurilor
 • Instruirea directă a 2 noi asistenți privind procedurile corecte și implementarea strategiilor de Resurse Umane

 

Asistent administrativ la Ziaro, București
Octombrie 2013 — Octombrie 2016

 • Menținerea unui mediu de lucru organizat și ordonat
 • Crearea unui nou sistem de organizare a documentelor, cu economii de 2.000 EUR pe an
 • Achiziționarea și întreținerea inventarului de birotică, cu economii de 14% raportat la obiectivul de buget
 • Planificarea ședințelor și organizarea agendei de zi
S-a copiat!

Precizează principalele abilități care te recomandă

Ai creat o listă de referință, așa cum spuneam mai sus? Acum, trebuie să o pui la treabă. Secțiunea cu abilități nu este nimic altceva decât un catalog. Este concisă și percutantă, impunându-se vizual atenției recrutorilor. Alege principalele cinci-zece abilități care corespund jobului la care candidezi. 

Aici e nevoie de sinceritate. Îți schimbi cariera și cel mai probabil nu ai la fel de multe abilități specifice precum cei aflați deja în domeniu, așa că ai putea ceda tentației de a trece competențe inexistente. Nu-ți recomandăm. Recrutorii citesc sute de CV-uri, nu o să-i păcălești așa ușor pe cât crezi. Mai jos găsești o listă orientativă, tipică celor cu funcții de conducere.

Abilități
 • Managementul proiectelor
 • Soluționarea conflictelor
 • Inițiativă
 • Comunicare
 • Integritate și onestitate
S-a copiat!

Reconversia profesională presupune de cele mai multe ori și dobândirea unor abilități non-tehnice („hard skills”), iar tu va trebui să demonstrezi pe parcursul CV-ului că ai capacitatea de a le învăța. Poate ai urmat un curs sau ai o certificare similară. Poate ai avut un job care s-a intersectat cu cariera urmărită. Oricum ar fi, „scanează” atent anunțul cu locul de muncă și vezi ce ți se cere. CV-ul va trebui să reflecte cuvintele-cheie și ideile de bază din anunț, dacă nu ca o certitudine, măcar ca o promisiune. 

Prezintă-ți educația și certificările relevante pentru schimbarea profesională

Capacitatea de a dobândi noi competențe este un mare atu. Te poți decide dacă experiența sau educația ta trebuie să fie prioritare; însă, dacă recent ai făcut o schimbare de carieră sau ai obținut o certificare, s-ar putea ca secțiunea educației din CV să fie mai relevantă pentru recrutori. 

Și reconversia, și certificarea arată că depui eforturile necesare și că vrei să înveți și să te adaptezi. În plus, arată că ai potențial de dezvoltare și că acea conștientizare de sine care stă la baza inteligenței emoționale și te ajută 1.) să-ți evaluezi abilitățile și 2.) să acoperi lacunele.

Exemplu de educație și certificări adaptabil

Diplomă de licență, Facultatea de Științele Comunicării, Universitatea Ecologică din București
Septembrie 2010 — Iunie 2013

S-a copiat!

Designul CV-ului pentru schimbarea carierei: alege modelul potrivit

Aspectul CV-ului trebuie să dea impresia de ordine și curățenie. Este la fel de important ca textul său. De ce? Fiindcă recrutorii vor să scaneze CV-ul și să găsească rapid date de contact, locul de muncă actual și altele, dar și fiindcă un sistem automat de triere a candidaților (ATS) nu identifică datele dacă au formatul greșit.

Însă cum arată un CV atractiv? N-ai zice, însă, cu cât e mai simplu, cu atât e mai bun! Recrutorii trebuie să poată citi fiecare cuvânt în parte. De aceea, uită de blocuri mari de text, fonturi extravagante și culori țipătoare. Te vei distinge prin realizări, nu printr-un design excentric. Cel mai mult contează lizibilitatea. Dacă recrutorii nu găsesc ce caută, vor trece mai departe, iar această afirmație este cu atât mai valabilă dacă recrutarea ta prezintă riscuri prea mari pentru ei.

Exemplu de CV schimbare carieră în format textual simplu

Profil

Profesionist entuziast și motivat, cu o experiență bogată în diferite domenii. Contribui cu un palmares dovedit de realizări deosebite și de colaborări pozitive. Sunt onest, harnic și dedicat obținerii de rezultate în orice rol profesional asumat.

 

Istoric profesional

Recepționer HR la TechMan, București
Octombrie 2016 — Iunie 2019

 • Evaluarea a peste 200 de CV-uri de candidați și coordonarea interviurilor prin telefon și în persoană
 • Introducerea corectă a datelor în sistem, urmărirea CV-urilor și utilizarea sistemului automat de evaluare a candidaților
 • Efectuarea verificării istoricului a peste 800 de angajați înainte de programarea interviurilor
 • Instruirea directă a 2 noi asistenți privind procedurile corecte și implementarea strategiilor de Resurse Umane

 

Asistent administrativ la Ziaro, București
Octombrie 2013 — Octombrie 2016

 • Menținerea unui mediu de lucru organizat și ordonat
 • Crearea unui nou sistem de organizare a documentelor, cu economii de 2.000 EUR pe an
 • Achiziționarea și întreținerea inventarului de birotică, cu economii de 14% raportat la obiectivul de buget
 • Planificarea ședințelor și organizarea agendei de zi

 

Educație

Diplomă de licență, Facultatea de Științele Comunicării, Universitatea Ecologică din București
Septembrie 2010 — Iunie 2013

 

Abilități

 • Comunicare interumană
 • Spirit organizatoric
 • Abilități de prezentare
 • Leadership
 • Etică profesională
S-a copiat!

O schimbare de carieră cere curaj și ambiție. De aceea, ai nevoie de toate resursele posibile pentru a-ți asigura succesul, iar creatorul nostru online de CV-uri te ajută să mergi direct la țintă.

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
4.2
Editează acest CV
Distribuie acest articol

Modele de CV atractive, gata de utilizare

Câștigă încrederea angajatorilor și recrutorilor cu unul dintre cele 25+ modele de CV-uri elegante, cu design profesionist. Descarcă-le în Word sau PDF.
4 din 5
bazat pe un număr de 5 evaluări pe Trustpilot
Utilizează acest modelStockholm resume template
Stockholm
Peste 8.900.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelNew York resume template
New York
Peste 4.100.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelViena resume template
Viena
Peste 2.300.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSydney resume template
Sydney
Peste 1.900.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLondra resume template
Londra
Peste 3.900.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelDublin resume template
Dublin
Peste 4.100.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMoscova resume template
Moscova
Peste 750.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelAmsterdam resume template
Amsterdam
Peste 1.800.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMadrid resume template
Madrid
Peste 1.600.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSantiago resume template
Santiago
Peste 1.300.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSingapore resume template
Singapore
Peste 740.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelOslo resume template
Oslo
Peste 600.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCape Town resume template
Cape Town
Peste 60.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelParis resume template
Paris
Peste 570.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBerlin resume template
Berlin
Peste 1.500.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelGeneva resume template
Geneva
Peste 35.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelVancouver resume template
Vancouver
Peste 520.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelTokyo resume template
Tokyo
Peste 360.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMilano resume template
Milano
Peste 940.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLisabona resume template
Lisabona
Peste 240.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBarcelona resume template
Barcelona
Peste 500.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCopenhaga resume template
Copenhaga
Peste 100.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelChicago resume template
Chicago
Peste 160.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRio resume template
Rio
Peste 210.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRoma resume template
Roma
Peste 210.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBoston resume template
Boston
Peste 120.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRirekisho resume template
Rirekisho
Peste 60.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
Peste 4.400 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelAthens resume template
Athens
Peste 140.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBrussels resume template
Brussels
Peste 82.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelPrague resume template
Prague
Peste 28.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelShanghai resume template
Shanghai
Peste 50.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelToronto resume template
Toronto
Peste 2.100.000 utilizatori au ales acest model
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri