Ești gata de o nouă provocare. Vrei să faci o schimbare de carieră și să treci într-un nou și promițător domeniu. Felicitări! Totuși, cum poți crea un CV în care să-ți demonstrezi calitățile și să-ți impresionezi recrutorii care stau în calea către viitorul mult dorit?
Îți va fi mai greu să faci o reconversie profesională în loc să rămâi pe traseul actual, însă deja ai făcut un mare pas înainte când ai luat decizia. Partea bună? Îți poți atinge scopul cu puțin ajutor. Cu soluția noastră de generare a CV-urilor, modelele noastre create de specialiști și cele câteva minute acordate citirii acestui ghid, vei ajunge departe.
Cum se face un CV pentru schimbarea carierei?
Nu poți scrie un CV pentru schimbarea carierei fără a înțelege ce rubrici să folosești. Ai nevoie de următoarele componente, deși ordinea lor poate fi diferită (vezi secțiunea următoare):
- antetul;
- profilul profesional (secțiunea „Despre mine” din CV);
- istoricul profesional;
- educația;
- abilitățile.
Știi deja că trebuie să te documentezi înainte de a te aventura într-un nou domeniu. CV-ul trebuie să arate că ai un plan de acțiune și că te-ai autoevaluat cât se poate de atent. Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica.
- Conform acestei surse, angajatorul decide în doar 6 secunde dacă te va chema la interviu sau nu. Captează-i atenția încă de la primele cuvinte.
- Odată ce te-ai fixat pe o nouă direcție profesională, studiază abilitățile de care ai nevoie pentru ea și fă-ți o listă de referință din care să le selectezi în funcție de angajator.
- Arată ce abilități și ce porțiuni din experiența deja deținută s-ar potrivi noii direcții pe care o urmezi.
- Oricât de eterogenă ar fi experiența ta, CV-ul trebuie să arate că a existat un tipar de creștere și dezvoltare personală. Există câțiva pași pe care să-i urmezi înainte de a face o reorientare profesională.
- Fii cât de se poate de atent la design – trebuie să transmiți o imagine impecabilă – dar și la ortografie și gramatică.
- Nu uita nici de sistemele automate de triere a candidaților, care îți selectează CV-ul pe baza anumitor cuvinte-cheie.
Sistemele ATS triază automat candidații la un job. Ele scanează CV-urile și caută anumite repere din anunț, selectându-le pe cele care reflectă în cea mai mare măsură textul căutat.
Iată câteva cuvinte-cheie dintr-un anunț tipic:
- lucru în echipă
- relaționare și comunicare eficientă
- managementul performanței
- atingerea obiectivelor
- atitudine pozitivă, seriozitate, corectitudine
Alegerea formatului potrivit într-un CV destinat schimbării carierei
Formatul clasic (cel invers cronologic) poate fi utilizat și la schimbarea carierei, mai ales că este structura care se găsește cel mai des în fața ochilor recrutorilor.
Totuși, diferențele între tine și cei care-și mențin traseul profesional cer ca tu să optezi pentru o altă abordare, una în care vei începe cu obiectivul/profilul profesional și vei continua cu abilitățile și educația, lăsând istoricul profesional sau experiența la sfârșit.
Include datele de contact
În partea de sus a CV-ului se află antetul, unde sunt câteva date esențiale. Dacă ești selectat, trebuie să poți fi și găsit, până la urmă. Iată ce vei trece aici:
- Numele complet și funcția: prenumele și numele, plus titlul postului urmărit.
- Adresă de e-mail profesională: cât mai vizibilă, într-un format standard ([email protected]).
- Telefonul: cel la care poți fi găsit mereu.
- Adresa poștală: cel puțin orașul și județul, cu adresa de domiciliu, nu cea din actul de identitate.
- Tudor-Ioan Brezeanu
- Office Manager
- 0740897221
- [email protected]
- T. I. Brezeanu
- Manager senior de office-uri
- +40740.897.221
- [email protected]
Folosește profilul profesional
Poate vrei să faci o schimbare, însă ai și ceva experiență într-un domeniu conex: atunci, vei opta pentru câteva scurte fraze în care arăți ce realizări ai bifat și cum le vei transpune în noul domeniu. Practic, explici modul în care cariera actuală te-a pregătit pentru noul pas. De exemplu, dacă ești programator și vrei să treci la vânzări/servicii IT, deja arăți că ești în temă. Folosește cuvintele-cheie din domeniu, și presară-le cu bun-simț în text, fără a le înghesui în profilul profesional.
Există însă și altă situație, în care urmezi un traseu total diferit. De exemplu, poate ești contabil, dar pasiunea ta pentru design interior nu-ți dă pace. În acest caz, va trebui să-ți declari obiectivul profesional. Poți să divaghezi puțin, exprimându-ți pasiunea cu care vei explora noul teritoriu și ai ocazia de a le spune recrutorilor ce speri să obții în noua carieră și să evidențiezi trăsăturile de caracter care te recomandă
Mai jos vei găsi un exemplu de profil profesional pentru CV-ul destinat schimbării de carieră:
Profesionist entuziast și motivat, cu o experiență bogată în diferite domenii. Contribui cu un palmares dovedit de realizări deosebite și de colaborări pozitive. Sunt onest, harnic și dedicat obținerii de rezultate în orice rol profesional asumat.
Un nou capitol: prezintă-ți experiența
Acum urmează încă o decizie bazată pe dimensiunea diferențelor dintre noua carieră și cea actuală. Istoricul profesional sau experiența arată marile reușite și realizări din carieră. Fiecare punct din listă va prezenta o provocare, modul în care ai soluționat-o și rezultatele obținute. Vino cu date concrete și detalii (dacă le ai) pentru a-ți simplifica reconversia profesională.
Dacă noua carieră se suprapune cu cea actuală, concentrează-te pe abilitățile transferabile pe care le poți demonstra. Recrutorii vor să vadă un tipar de creștere a competențelor și resposabilității, așa că istoricul profesional va fi ca o poveste a dezvoltării tale.
Dacă noua carieră te duce într-o direcție complet diferită, experiența îți va fi mai utilă. Aici poți include participarea la activități de natură extraprofesională, care însă prezintă relevanță pentru noua carieră. Oricum ai proceda, arată diferența dintre sarcini și responsabilități.
Sarcini:
- Remedierea erorilor software prin teste extinse
- Realizarea obiectivelor solicitate
- Gestionarea eficientă a rețelei companiei
Realizări:
- Crearea și implementarea a peste 1.000 de teste unitare cu metode Jest
- Desfășurarea activității în mediu Agile, cu o rată de succes de 100% în atingerea obiectivelor de proiect
- Administrarea rețelei interne a companiei și reducerea costurilor cu 15% într-un singur an
Încearcă exemplul de CV cu istoric profesional adaptabil de mai jos pentru a vedea sugestii pentru tine. Nu uita să transformi pe cât posibil sarcinile pe care le-ai avut în realizări și rezultate lăudabile.
Recepționer HR la TechMan, București
Octombrie 2016 — Iunie 2019
- Evaluarea a peste 200 de CV-uri de candidați și coordonarea interviurilor prin telefon și în persoană
- Introducerea corectă a datelor în sistem, urmărirea CV-urilor și utilizarea sistemului automat de evaluare a candidaților
- Efectuarea verificării istoricului a peste 800 de angajați înainte de programarea interviurilor
- Instruirea directă a 2 noi asistenți privind procedurile corecte și implementarea strategiilor de Resurse Umane
Asistent administrativ la Ziaro, București
Octombrie 2013 — Octombrie 2016
- Menținerea unui mediu de lucru organizat și ordonat
- Crearea unui nou sistem de organizare a documentelor, cu economii de 2.000 EUR pe an
- Achiziționarea și întreținerea inventarului de birotică, cu economii de 14% raportat la obiectivul de buget
- Planificarea ședințelor și organizarea agendei de zi
Precizează principalele abilități care te recomandă
Ai creat o listă de referință, așa cum spuneam mai sus? Acum, trebuie să o pui la treabă. Secțiunea cu abilități nu este nimic altceva decât un catalog. Este concisă și percutantă, impunându-se vizual atenției recrutorilor. Alege principalele cinci-zece abilități care corespund jobului la care candidezi.
Aici e nevoie de sinceritate. Îți schimbi cariera și cel mai probabil nu ai la fel de multe abilități specifice precum cei aflați deja în domeniu, așa că ai putea ceda tentației de a trece competențe inexistente. Nu-ți recomandăm. Recrutorii citesc sute de CV-uri, nu o să-i păcălești așa ușor pe cât crezi. Mai jos găsești o listă orientativă, tipică celor cu funcții de conducere.
- Managementul proiectelor
- Soluționarea conflictelor
- Inițiativă
- Comunicare
- Integritate și onestitate
Reconversia profesională presupune de cele mai multe ori și dobândirea unor abilități non-tehnice („hard skills”), iar tu va trebui să demonstrezi pe parcursul CV-ului că ai capacitatea de a le învăța. Poate ai urmat un curs sau ai o certificare similară. Poate ai avut un job care s-a intersectat cu cariera urmărită. Oricum ar fi, „scanează” atent anunțul cu locul de muncă și vezi ce ți se cere. CV-ul va trebui să reflecte cuvintele-cheie și ideile de bază din anunț, dacă nu ca o certitudine, măcar ca o promisiune.
Prezintă-ți educația și certificările relevante pentru schimbarea profesională
Capacitatea de a dobândi noi competențe este un mare atu. Te poți decide dacă experiența sau educația ta trebuie să fie prioritare; însă, dacă recent ai făcut o schimbare de carieră sau ai obținut o certificare, s-ar putea ca secțiunea educației din CV să fie mai relevantă pentru recrutori.
Și reconversia, și certificarea arată că depui eforturile necesare și că vrei să înveți și să te adaptezi. În plus, arată că ai potențial de dezvoltare și că acea conștientizare de sine care stă la baza inteligenței emoționale și te ajută 1.) să-ți evaluezi abilitățile și 2.) să acoperi lacunele.
Diplomă de licență, Facultatea de Științele Comunicării, Universitatea Ecologică din București
Septembrie 2010 — Iunie 2013
Designul CV-ului pentru schimbarea carierei: alege modelul potrivit
Aspectul CV-ului trebuie să dea impresia de ordine și curățenie. Este la fel de important ca textul său. De ce? Fiindcă recrutorii vor să scaneze CV-ul și să găsească rapid date de contact, locul de muncă actual și altele, dar și fiindcă un sistem automat de triere a candidaților (ATS) nu identifică datele dacă au formatul greșit.
Însă cum arată un CV atractiv? N-ai zice, însă, cu cât e mai simplu, cu atât e mai bun! Recrutorii trebuie să poată citi fiecare cuvânt în parte. De aceea, uită de blocuri mari de text, fonturi extravagante și culori țipătoare. Te vei distinge prin realizări, nu printr-un design excentric. Cel mai mult contează lizibilitatea. Dacă recrutorii nu găsesc ce caută, vor trece mai departe, iar această afirmație este cu atât mai valabilă dacă recrutarea ta prezintă riscuri prea mari pentru ei.
Profil
Profesionist entuziast și motivat, cu o experiență bogată în diferite domenii. Contribui cu un palmares dovedit de realizări deosebite și de colaborări pozitive. Sunt onest, harnic și dedicat obținerii de rezultate în orice rol profesional asumat.
Istoric profesional
Recepționer HR la TechMan, București
Octombrie 2016 — Iunie 2019
- Evaluarea a peste 200 de CV-uri de candidați și coordonarea interviurilor prin telefon și în persoană
- Introducerea corectă a datelor în sistem, urmărirea CV-urilor și utilizarea sistemului automat de evaluare a candidaților
- Efectuarea verificării istoricului a peste 800 de angajați înainte de programarea interviurilor
- Instruirea directă a 2 noi asistenți privind procedurile corecte și implementarea strategiilor de Resurse Umane
Asistent administrativ la Ziaro, București
Octombrie 2013 — Octombrie 2016
- Menținerea unui mediu de lucru organizat și ordonat
- Crearea unui nou sistem de organizare a documentelor, cu economii de 2.000 EUR pe an
- Achiziționarea și întreținerea inventarului de birotică, cu economii de 14% raportat la obiectivul de buget
- Planificarea ședințelor și organizarea agendei de zi
Educație
Diplomă de licență, Facultatea de Științele Comunicării, Universitatea Ecologică din București
Septembrie 2010 — Iunie 2013
Abilități
- Comunicare interumană
- Spirit organizatoric
- Abilități de prezentare
- Leadership
- Etică profesională
O schimbare de carieră cere curaj și ambiție. De aceea, ai nevoie de toate resursele posibile pentru a-ți asigura succesul, iar creatorul nostru online de CV-uri te ajută să mergi direct la țintă.