Cum și când trecem referințe în CV

Trecem sau nu referințele în CV? În general, nu, dar există și câteva cazuri în care ți-ar prinde bine, mai ales dacă angajatorul le-a cerut. Ai grijă la confidențialitate și fii sigur că le transformi într-un atu, nu într-un punct slab.
Karl Kahler
Autor de conținut și editor
Actualizat la 04 decembrie 2024

Înainte, includerea referințelor în CV era o premisă esențială – înainte, adică atunci când se credea că un costum lucios cu cravată lată era culmea modei. Însă, vremurile se mai și schimbă, iar CV-urile cu referințe sunt acum considerate demodate, cu excepția câtorva situații. Oare de ce? S-au plictisit angajatorii să sune pe alte companii? Cuvântul foștilor colegi nu mai contează? În continuare discutăm despre tot ce ține de defuncta listă de referințe din CV-urile moderne, dar și de puținele excepții în care poate fi inclusă. Fani ai referințelor, țineți-vă bine, că începem! 

Referințe CV: atunci și acum

Dacă ideea de referințe era odată la modă, putem să-i mulțumim internetului că i-a pus cruce. Pe scurt: referințele din CV sunt informații sensibile, care nu trebuie să fie distribuite public din motive de confidențialitate și GDPR (Regulamentul general de protecție a datelor). Mai există și noțiunea de etichetă digitală, care spune că nu trebuie să dăm datele altora, fie că vor, fie că nu, ca să nu se trezească cu apeluri și mesaje nedorite. 

În secolul trecut, când nu puteai trimite o scrisoare fără să lingi un timbru, CV-urile erau documente relativ private care erau tipărite pe hârtie, erau băgate în plic și erau lăsate la cutia poștală. Bineînțeles, CV-ul făcea turul unui birou din mână în mână, dar numele, adresele și telefoanele celor din secțiunea de Referințe nu ajungeau sub ochii a milioane de oameni.

Totul s-a schimbat odată cu revoluția electronică. În prezent, poți (și ar trebui) să-ți publici CV-ul pe LinkedIn sau orice alte site-uri cu anunțuri complet publice. Ai la dispoziție și formate standardizate. Acum, crezi că vechiul tău șef ar fi încântat să afle că i-ai trecut numele, titlul, angajatorul, numărul de telefon și adresa de e-mail pe un document care ar putea fi văzut de miliarde de oameni? Probabil că nu.

De ce nu se mai folosesc referințele în CV?

Furtul de identitate, imitarea unui expeditor real și spargerea conturilor sunt pericole reale cu care ne confruntăm azi. „Confidențialitatea” a devenit lozinca epocii informaționale – ea este un bun tot mai prețios, pe care îl păzim cu tot mai multă strășnicie. Chiar dacă vrei să-ți vinzi mașina pe OLX, tot ai ezita să-ți treci numărul de telefon sau adresa de e-mail într-un loc în care ar putea fi văzute de toată lumea. Dimpotrivă, ai prefera ca oamenii să te contacteze în privat.

De aceea referințele din CV nu mai sunt la modă: astfel, se evită publicarea datelor private de contact ale oamenilor. Însă, există și multe alte motive. Dacă responsabilii de angajări caută referințe, nu trebuie să le ceară secretarelor să se pună la mașina de scris și să îi scrie o scrisoare ultimului angajator, în care să îl întrebe ce performanțe ai avut. 

În prezent, oamenii sunt mai ușor de găsit și de contactat, nu trebuie să le mai trimiți scrisori cu poștalionul. Dacă angajatorii CHIAR vor referințe, le poți trimite într-un e-mail personal; spre deosebire de CV, e-mailul implică o anumită relație de confidențialitate.

Ca să știi că nu vorbim aiurea, dă-ne voie să cităm primele cinci răspunsuri de pe Google la căutarea „Să includ referințe în CV?” (e adevărat, în engleză).

  • „Nu includeți niciodată referințele profesionale în CV.”
  • „Bunele practici spun să eliminăm referințele din CV.”
  • „Dacă nu ți s-au cerut, referințele nu-și au locul în CV. Nu e bine să le incluzi aproape niciodată...”
  • „De regulă, nu trebuie să treci referințele în CV.”
  • „Nu scrie 'Referințele sunt disponibile la cerere' sau numele și datele de contact ale persoanelor care te-au recomandat.” 

Când este bine să trecem referințe în CV?

Dacă un angajator îți cere expres să treci referințele în CV, uită tot ce am scris mai sus și pune-le acolo! Însă această solicitare este o raritate, așa că nu o vei întâlni prea des. În plus, vezi dacă a cerut expres să fie în CV. Dacă nu, poate n-ar strica să le treci într-un fișier separat care să nu facă propriu-zis parte din CV. 

Fiecare CV are cinci secțiuni. Dacă ai ce spune despre tine s-ar putea să rezulte cam multe informații pentru o singură pagină, iar majoritatea experților au convenit că CV-urile trebuie să aibă maximum una. Uneori, se acceptă și două, mai ales dacă ai un istoric profesional impresionant și ai fost și astronaut, și chirurg. Însă, în cazul muritorilor de rând ca noi, recrutorii nu s-au plâns că CV-urile de o pagină sunt prea scurte.

Perspectivă statistică

Referințele au două probleme la care poate nu te-ai gândit: nimeni nu se aștepta să le vadă și îți fac CV-ul să intre pe a doua pagină. Mai rău, s-ar putea ca această a doua pagină cu referințe să fie complet goală în partea de jos și să aibă numai câteva rânduri cu referințe sus. Acest format nu este unul ideal și îți recomandăm să mai reduci din text până ce CV-ul încape pe o pagină.

CV fără referințe

Acest CV are toate atuurile și se potrivește perfect pe o pagină.

CV Inginer

CV cu referințe

Odată ce referințele sunt trecute, apare o a doua pagină inutilă.

CV Inginer
CV Inginer

Ar trebui să includ o pagină de referințe CV separată?

Ar trebui oare să mai incluzi o pagină cu referințe separată care nu face parte din CV-ul propriu-zis? Este o soluție mult mai bună dacă angajatorul a solicitat expres referințe. Prin crearea unui document special pentru referințe, ai rezolvat problema apariției unor date de contact private pe CV-ul tău public.

În America de Nord, standardul de bază este CV-ul de o pagină („resume”). În Europa și în alte țări, CV-urile de două pagini sunt mai frecvent întâlnite. Însă, dacă optezi pentru un CV cu două pagini, nu înseamnă că ar trebui să treci referințele doar fiindcă ai mai mult spațiu.

Oferă ce ți s-a cerut și comportă-te conform așteptărilor. Paginile cu referințe nu sunt de obicei necesare, așa că mai bine folosești a doua pagină din CV ca spațiu suplimentar pentru istoricul profesional, educație, calificări și certificări.

Cum procedăm cu referințele profesionale

Acestea fiind zise, s-ar putea ca niște referințe profesionale de excepție să fie ingredientul secret al jobului mult visat. Dacă ai avut două emisiuni la TV și ai scris și un bestseller, probabil că ai trece asta undeva în istoricul profesional și poate și în profil. Însă, dacă directorul de la Pro TV s-ar oferi să pună o vorbă bună pe lângă viitori angajatori, mai bine te mai gândești înainte să-i treci e-mailul și telefonul personal pe CV-ul tău public.

I-ai putea trece informațiile într-un fișier separat sau le-ai putea include în scrisoarea de intenție. Însă își au ele locul în CV-ul tău public? Mulți experți ar spune că nu, iar directorul ar fi probabil de acord cu ei.

Pot include referințe fără permisiune?

Nici gând! Dacă îți treci pe neanunțate foștii angajatori în lista de referințe, deja ți-ai luat un bilet doar dus spre Șomeria.

Când ai nevoie de oameni care să-ți ateste caracterul, discută cu cei care prezintă cele mai bune perspective. Cum îi ceri cuiva să-ți ofere o referință? Spune ce te interesează, ce job vei căuta și de ce vrei o referință. Dacă ai lucrat pentru Ion Țiriac, probabil că acum e ocupat cu altele, însă poate are cinci minute să scrie rapid o notă în care arată că ai fost un contabil bun.

Apropo, în loc să ceri permisiunea de a publica datele de contact, nu mai bine le ceri foștilor angajatori o scurtă mărturie în care să spună ce angajat fantastic ai fost? Probabil vei avea mai multe de câștigat dintr-o scrisoare de referință profesionistă decât dintr-un număr de telefon la care Elon Musk și-așa nu răspunde.

Cum se trec referințele în CV?

Numele, funcția și compania autorului referinței sunt în general suficiente pentru orice CV. Nu este obligatoriu să treci adresa de e-mail sau datele lui de contact, deoarece ți se vor cere aceste detalii când aduni referințe la finalul procesului. Dacă treci datele de contact pe fiecare CV, vei vedea că e contactat de o mulțime de angajatori aleatorii care sunt curioși să afle mai multe despre tine, dar care încă nu oferă un job propriu-zis. Cu siguranță nu va considera atâta atenție bine-venită și își va aminti în curând de tine într-o lumină mai puțin favorabilă. Trebuie să-l ai în tabăra ta.

Dacă ți se cer referințe în CV, aplici regula de trei: trei e numărul ideal, două e prea puțin, iar patru, cam prea mult. Însă, întreabă-te mereu dacă chiar e nevoie de ele și, dacă da, vezi și dacă nu le poți include în alt document.

Cei care oferă referințe trebuie să fie ideal persoane de contact profesionale de la angajatorii anteriori, cu mai multă experiență ca tine și gata să ofere o referință. Unele companii solicită ca orice cerere cu titlul Referințe CV să fie adresată departamentului de resurse umane, așa că poți include numele directorului HR, dacă este cazul. Totuși, cere întotdeauna permisiunea - nu presupune că ar fi încântat să fie contactat direct. Unele companii preferă ca cererile de referințe să treacă prin inboxul HR-ului.

Ar trebui să trec referințe dacă CV-ul meu este prea scurt?

Nu. La fel cum nu te vei apuca să treci 30 de abilități doar ca să compensezi lipsa de experiență, nu include referințe doar pentru a „îngrășa” CV-urile scurte. Dacă de-abia faci primii pași în lumea muncii, de exemplu ca student care nu a absolvit încă sau ca stagiar, completează CV-ul cu realizări educaționale, declarația personală, stagii, voluntariat și/sau abilități specifice domeniului. Spune-ți propria poveste și nu aștepta să o spună alții în locul tău.

Exemple de referințe pentru CV

La capitolul referințe CV, exemple sunt cu duiumul. În general, cele profesionale vor veni de la companii deja menționate în istoricul profesional sau de la profesori din facultățile menționate în secțiunea educației. Probabil că nu va mai fi nevoie să explici cine sunt acele persoane. Însă, în unele cazuri, ai putea scrie un rând care să arate cine sunt ele.

Aspectele principale

  • Nu include referințe în CV decât dacă angajatorul ți le cere.
  • Caută metode alternative prin care să pui în lumină susținerea fostului angajator, de exemplu, o scrisoare de referință.
  • Nu include referințe fără a te consulta întâi cu fiecare persoană pe care o treci în listă.
  • Dacă le incluzi, trebuie să fie trei.

Mult noroc la căutarea jobului dorit! Dacă cumva te întreabă angajatorul de ce nu ai trecut referințele în CV, poți da ca „referință” site-ul cvapp.ro!

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul