Exemplu de profil pentru CV: un portret atrăgător
Chiar dacă nu ai multă experiență profesională, asta nu înseamnă că ești neangajabil. Profilul, numit uneori și secțiunea „Despre mine”, îți creează o imagine pozitivă, îți descrie calificările și îi arată cititorului cât de multă energie și hotărâre manifești. Dacă nu ești veteran într-o anumită profesie sau domeniu, profilul este cel mai bun mijloc de a arăta ce calități profesionale ai. De aceea, e și mai important ca profilul dintr-un CV de student să fie redactat cu maximă atenție. Evită clișeele și afirmațiile neclare. Când scrii secțiunea de profil, pune-ți următoarea întrebare: dacă aș citi acest CV, aș angaja persoana descrisă în el?
Student harnic, aflat în căutarea unui loc de muncă. Sunt gata să-mi folosesc abilitățile și pasiunea pentru a promova misiunea angajatorului. Dețin abilități tehnologice de excepție și cunoștințe informatice avansate, contribuind cu experiența mea privind diferite platforme de socializare și programe administrative. Atuurile mele sunt o atitudine pozitivă și dorința și motivația de a învăța noi programe.
Crearea CV-urilor pentru sisteme de gestionare-triere a candidaților (ATS)
Ce este un sistem ATS și de ce te-ar interesa când scrii un CV de student? Sistemele ATS sunt programe/platforme software care procesează și analizează CV-urile înainte ca managerii umani să apuce să le vadă. Rolul lor este de a eficientiza procesul de angajare și de a elimina candidații care nu au calificările esențiale căutate. Lecția pe care trebuie să o înveți (mai ales dacă ești student) este că, indiferent dacă ai calități impresionante sau ești perfect potrivit pentru jobul respectiv, s-ar putea ca redactarea și formatul CV-ului să conteze și mai mult.
Exemplu de educație: „miezul” CV-ului
Recrutorii sunt obișnuiți să primească CV-uri de la studenți care își încep cariera sau caută joburi cu jumătate de normă. Secțiunea educației arată cele mai mari realizări pe care le-ai avut până acum, așa că ea trebuie să fie liantul întregului CV.
Dacă vrei ca această secțiune să arate bine în CV, există un truc: gândește-te că educația ta este ca un istoric profesional, cu rezultate dovedite. De exemplu, ai primit o notă bună sau o distincție la o materie anume? Ai participat la cursuri specializate? Ai fost la un concurs universitar? Acestea sunt câteva dintre informațiile pe care ar trebui să le incluzi când menționezi experiența educațională pe CV-ul de student.
Diplomă de licență în Comunicare și Relații Publice, Universitatea Transilvania, Brașov
October 2017 — August 2021
Diplomă de absolvent, Colegiul Național „Unirea”, Brașov
September 2013 — June 2017
- Șef de promoție
Istoricul profesional sau secțiunea de experiență: un atu trecut cu vederea
Mulți studenți care își redactează primul CV nu-și mai bat capul cu alte rubrici în afară de cea destinată educației. Și-așa nu au experiență în muncă, așa că li se pare inutil. Însă, chiar și tânăr, tot ai multe de spus și de oferit. Dacă ai totuși experiență profesională, poți numi secțiunea „Istoric profesional”; altfel, ai putea opta să-i dai denumirea „Experiență”. Dacă procedezi cum trebuie, această secțiune va da senzația de energie, creativitate și efervescență.
Indiferent de ce alegi, folosește aceeași abordare ca în secțiunea destinată educației: oferă descrieri detaliate ale sarcinilor, rezultatelor, proiectelor, interacțiunilor și orice alte informații relevante. Deși nu ți se par impresionante, CV-ul va demonstra că ai avut activități concrete și/sau experiență profesională.
Asistent vânzări at Librăria „Vasile Alecsandri”, Brașov
October 2017 — June 2018
- Primirea clienților și asistarea lor la găsirea cărților dorite
- Oferirea de sugestii literare pe baza dorințelor și necesităților clientului
- Respectarea indicațiilor supervizorului și gestionarea proiectelor cu acuratețe
- Organizarea cărților și aplicarea politicilor librăriei
Alegerea formatului corect al CV-ului și al modelului acestuia
Formatul CV-ului
Dacă decizi să folosești un model, ai grijă să fie pe măsura stilului și tonului adoptat de compania la care vrei să te angajezi. Dacă ai dubii, alege un model mai sobru, precum cele oferite de CVapp.ro. Aceste modele sunt ideale pentru diverse posturi de nivel începător.
Exemplu de secțiune cu abilități: cele mai bune atuuri și calități
Această secțiune din CV este puternic condiționată de natura jobului la care candidezi. Fiecare companie vrea abilități diferite de la angajații săi. Sigur ai abilități impresionante. Trebuie doar să le și selectezi corect. Există două aspecte principale de care trebuie să ții cont la această secțiune din CV-ul de student:
Dacă folosești metoda listei de referință, va trebui să te gândești la toate abilitățile tale înnăscute sau la cele dobândite în școală, proiecte sau joburi temporare. Trece-le pe toate, chiar dacă par improbabile sau nu știi sigur dacă se potrivesc.
Abilitățile tehnice sunt legate de activități specifice, cunoștințe concrete, obiecte fizice, știință sau unelte. Cunoștințele de Excel sau Word sunt abilități tehnice. Abilitățile non-tehnice sunt legate de interacțiuni sociale, auto-organizare, calități intelectuale și emoționale etc.
- Abilități de comunicare avansate
- Abilități de birotică
- Motivație
- Platforme de socializare