1. Blog
  2. Ajutor CV-uri
  3. Biodata, resume, CV: care este diferența?
Scris de Karl KahlerKarl Kahler

Biodata, resume, CV: care este diferența?

12 minute de lectură
Biodata, resume, CV: care este diferența?
Ilustrații de:Alina Kugush
„Biodata” este documentul prin care îți depui candidatura la un loc de muncă din India, Pakistan și alte țări din Asia de Sud, fie în locul „resume-ului” (CV-ul în stil american), fie al CV-ului. În această secțiune vom discuta despre diferențele dintre aceste documente și despre cum se redactează documentul biodata, dacă ai cumva nevoie de el.

Dacă nu ești din India sau din țările vecine, s-ar putea să nu fi auzit niciodată cuvântul „biodata”. Totuși, este un document frecvent utilizat în candidaturi în Asia de Sud și chiar și în scopuri matrimoniale, caz în care este cunoscut și sub numele de „marriage biodata”. 

Ce înseamnă „biodata”?

Este prescurtarea de la „date biografice”, și uneori se consideră că este doar un termen învechit pentru CV. Există și diferențe esențiale, deoarece biodata oferă de obicei mai multe informații personale decât cele găsite de regulă într-un resume/CV, inclusiv vârsta, sexul, starea civilă, religia și alte detalii personale. 

Ce include biodata?

Apar multe confuzii când se definesc documentele biodata și ceea ce ar trebui să conțină ele, tocmai din cauza diferitelor tipuri și a utilizărilor lor. 

Biodata pentru uz personal

Mai jos găsești cele mai frecvente două tipuri de documente biodata pentru uz personal.

Biodata pentru căsătorie

Un document biodata matrimonial poate conține un număr semnificativ de detalii personale, cum ar fi înălțimea, greutatea, rasa și tenul – aceste date nu și-ar avea în veci locul într-un „resume”, ca să nu mai spunem într-un CV. Un biodata matrimonial este unic în acest sens, deoarece acreditările profesionale sunt înlocuite cu informații în principal individuale și relevante pentru potențiale obiective matrimoniale.

Biodata matrimonial include de obicei informații despre părinții și frații tăi, inclusiv ocupațiile, educația și locul în care locuiesc, deoarece, în culturile asiatice, potrivirea dintre viitorul soț și viitoarea soție poate fi hotărâtă de statutul familial. 

De fapt, într-un biodata matrimonial ai putea găsi tot ce te-ar putea interesa la un potențial partener de viață: dacă fumezi sau bei, dacă ai hobby-uri și interese, dacă ești vegetarian și chiar și informații zodiacale. Totuși aproape niciunele dintre aceste informații nu-și au locul într-un document trimis când îți cauți un job.

Biodata medical 

Uneori, se solicită și un biodata medical, care ar putea include grupa sanguină, genotipul și orice informații despre dizabilități, alergii sau probleme de sănătate, cum ar fi astmul. 

Biodata medical poate fi solicitat de școli sau angajatori pentru a evalua starea generală de sănătate a unui candidat sau pentru situații de urgență medicală. Din același motiv, „rudele apropiate/persoana de contact în caz de urgență” pot apărea în biodata medical.

Iată un alt tip de informație care nu ar figura niciodată într-un CV normal.

Prin urmare, deși biodata medical (sau pur și simplu „biodata”) se poate referi la un document similar, este un cuvânt pe care îl vei auzi de obicei doar în țările din Asia de Sud, inclusiv în India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal și Afganistan.

Biodata profesional

„Resume-urile” occidentale sunt o bază solidă pentru un biodata profesional, dar ține cont de nuanțele subtile menționate mai sus, precum și de orice detalii regionale care pot fi relevante. Nu uita să te documentezi despre postul și angajatorul respectiv înainte de a redacta documentul, la fel ca în cazul unui CV sau al unui resume.

Ce ar trebui să cuprindă un biodata profesional?

La fel ca un resume sau CV, biodata profesional trebuie să includă cinci componente de bază: informațiile personale, profilul profesional (sau un obiectiv, în funcție de statutul profesional), istoricul profesional, calificările educaționale și competențele profesionale. Dacă arunci o privire la ghidul detaliat de pe CVapp.ro privind redactarea unui CV, vei vedea că majoritatea sfaturilor se aplică și la biodata.

Pe lângă informațiile personale, toate aceste componente ale unui biodata profesional sunt practic identice cu cele ale unui CV. Există și o excepție: istoricul profesional și cel al educației este prezentat de obicei în ordine cronologică în biodata, în timp ce în resume-uri și CV-uri se preferă ordinea cronologică inversă.

Datele personale din biodata

Aici vine greul: oare câte informații personale trebuie să incluzi?

Unii angajatori oferă formulare de completat, în care sunt specificate toate informațiile pe care le caută, iar tu nu trebuie să stai să ghicești ce informații să treci acolo. Însă, dacă nu ți s-a oferit un astfel de formular, iată câteva repere:

La fel ca într-un CV obișnuit, informațiile personale din biodata sunt: numele, ocupația, adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail. Toate ar apărea în mod normal în antetul unui CV.

  • Dar data nașterii? Pentru a preveni discriminarea pe criterii de vârstă, ea nu este inclusă de obicei în CV-urile occidentale, însă nu ar fi ciudat să o vezi în biodata, așa că include-o dacă dorești.
  • Sex sau rasă? Acestea nu apar în „resume-urile” obișnuite din aceleași motive, pentru a preveni discriminarea la angajare, deși sexul poate fi indicat de numele tău, iar atât sexul, cât și rasa pot fi evidente dacă incluzi o fotografie. (De altfel, unii angajatori nu privesc cu ochi buni practica utilizării fotografiilor în CV-urile occidentale.)
  • Naționalitate? Poate fi sau nu relevantă, deși cei care caută un loc de muncă într-o altă țară pot avea probleme cu viza sau cu permisul de muncă.
  • Religie? În general, ea nu îl privește pe angajator, deși, dacă locul de muncă presupune o anumită afiliere religioasă, nu ar strica să o menționezi.
  • Numele părinților, la fel și ocupațiile și educația lor sunt de regulă irelevante. La fel și starea civilă, înălțimea, greutatea și tenul tău.
  • Hobby-urile și interesele sunt uneori incluse chiar și în CV-urile și „resume-urile” occidentale, deși nu sunt recomandate decât dacă există o anumită legătură cu abilitățile profesionale. Însă ele sunt considerate perfect acceptabile într-un document biodata.

Profilul/obiectivul profesional/secțiunea „Despre mine” din biodata

Cunoscut și ca profil profesional (sau obiectiv al CV-ului dacă schimbi cariera), acesta este un paragraf de text sub antetul care descrie ocupația și specializarea ta profesională. El poate indica exact obiectivul tău profesional (locul de muncă căutat) sau obiectivul poate fi dedus dacă toată experiența pe care o menționezi este în același domeniu. 

Profilul omite adesea pronumele „eu” și nu este neapărat redactat în fraze cu predicat. (De exemplu: „Profesor de școală primară cu 12 ani de experiență în predare la clasele I-III, aflat în căutarea unui post într-o școală privată pentru clasele IV-VI.”)) 

Acesta este singurul loc din biodata în care ai libertatea de a te descrie și de a îți descrie calificările profesionale cu propriile cuvinte. Trebuie să scrii cu grijă pentru a te prezenta în cea mai bună lumină posibil, în așa fel încât recrutorul să ciulească urechile și să-și dea seama că pari un candidat promițător.

Istoricul profesional din biodata

Include mereu istoricul profesional în biodata, în resume sau în CV, cu excepția cazului în care nu ai așa ceva fiindcă nu ți-ai terminat studiile. În orice caz, ar trebui să incluzi orice stagii sau activități de voluntariat pe care le-ați avut în domenii relevante pentru postul pe care îl cauți.

Dacă ai un istoric profesional îndelungat, poți opta să omiți unele locuri de muncă neasociate cu domeniul căutat. Regula generală este să nu depășești ultimii 10 ani de activitate și cinci-opt locuri de muncă anterioare (în funcție de lungimea descrierilor sau de listele de realizări).

Când enumerezi locurile de muncă anterioare, spune unde și cât timp ai lucrat acolo. Folosește liste cu buline în care descrii ce ai făcut efectiv acolo. Scrie la obiect și oferă date și cifre ori de câte ori este posibil - vânzări, numărul de clienți în răspunderea ta, procentajul de creștere a veniturilor generat etc.

După cum s-a menționat, în biodata se practică enumerarea locurilor de muncă în ordine cronologică (cu primul loc de muncă primul), dar ordinea invers cronologică inversă (cu ultimul loc de muncă primul) este adesea acceptată, la fel ca în cazul CV-urilor occidentale tipice.

Secțiunea cu educație din biodata

În secțiunea de educație din biodata vei preciza liceul, colegiile sau universitățile frecventate, dar și anii în care ai studiat acolo și diplomele obținute. De asemenea, poți evidenția orice realizări speciale, cum ar fi o medie mare sau distincțiile tale academice. 

Dacă ai certificări speciale în domeniul tău, le poți trece și pe ele aici. Și, din nou, în biodata se practică enumerarea instituțiilor de învățământ în ordine cronologică.

Dacă ai o diplomă universitară, uneori se consideră că nu este cazul să precizezi și liceul, deși nu are cu ce să deranjeze.

Secțiunea cu abilități din biodata

La fel ca în cazul unui CV sau al unui „resume”, biodata va conține o listă scurtă de abilități legate de locul de muncă, cum ar fi aplicațiile pe care știi să le utilizezi sau limbile străine pe care le vorbești. 

Secțiunea cu abilități conține adesea o combinație de abilități non-tehnice (abilitățile „soft” precum colaborarea și comunicarea) și abilități tehnice („programator specializat în C/UNIX”, de exemplu).

Evită pe cât posibil clișeele pe care recrutorii le-au mai văzut de o mie de ori, cum ar fi „extrem de implicat/motivat”, „jucător în echipă” etc. Încearcă să folosești un limbaj original, și să subliniezi abilități pe care majoritatea celorlalți candidați nu le vor avea pe lista lor.

Formatul biodata

Majoritatea regulilor de design și de formatare care se aplică CV-urilor și „resume-urilor” se aplică și în cazul formatului biodata. Un document de o pagină este de regulă ideal, deoarece recrutorii (persoane foarte ocupate) îl pot scana rapid, însă vei mai da și peste documente biodata de două sau trei pagini. 

Toate formatele biodata trebuie să înceapă cu un antet cu design atractiv, care să conțină numele candidatului și datele de contact. Informațiile personale suplimentare pot figura pe laterala paginii.

Profilul/obiectivul candidatului trebuie să se afle sub antet. Acesta este urmat de experiența profesională și apoi de educație, deși, dacă un candidat are o formare educațională impresionantă, dar o experiență profesională cam rarefiată, secțiunea de educație poate fi prima, iar biodata va arăta ca cel al unui proaspăt absolvent.

Secțiunea de abilități este adesea o listă verticală ce poate fi afișată pe o parte a paginii, poate chiar sub informațiile personale.

Model de biodata

Modelul de biodata nu diferă foarte mult de un CV sau un „resume” trimis în orice țară din lamă. El include doar câteva informații suplimentare pe care un CV din altă parte nu le-ar conține.

Aspectele principale

  • „Biodata” este uneori folosit ca termen învechit pentru CV sau „resume”, dar, în general, nu este un termen comun sau familiar în afara anumitor țări din Asia de Sud.
  • Principala diferență între aceste documente este cantitatea de informații personale pe care „biodata” le conține de obicei - în mod normal, ele sunt excluse dintr-un CV european sau unul american.
  • Biodata profesional trebuie să includă aceleași informații pe care le-ar conține un CV sau un „resume”, în mare parte structurate în același mod: informații personale, profil, istoric profesional, educație și abilități.
  • Numărul de informații personale incluse într-o biodata profesională depinde de așteptările angajatorului și de relevanța pentru poziția respectivă, asigurând în același timp protecția împotriva discriminării.

Mult noroc la căutarea jobului dorit! Indiferent de domeniul în care lucrezi (sau de țara în care te afli), știi că CVapp.ro îți va da sfaturi specifice ocupației tale, dar și un creator de CV-uri online de top cu care îți duci cariera la alte niveluri!

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri5 minute de lectură
CV-ul lui Elon Musk: realizările magnatului încap pe o singură pagină
CV-ul lui Elon Musk: realizările magnatului încap pe o singură pagină
Ajutor CV-uri12 minute de lectură
Analiza abilităților: iată ce trec oamenii în CV
Analiza abilităților: iată ce trec oamenii în CV
Ajutor CV-uri10 minute de lectură
Cum treci premiile într-un CV (cu exemple)
Cum treci premiile într-un CV (cu exemple)
Ajutor CV-uri4 minute de lectură
10 abilități de leadership pe care să le treci în CV + exemple
10 abilități de leadership pe care să le treci în CV + exemple
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri