Pentru majoritatea dintre noi, termenul „economist” evocă statistici, analize și calcule complicate. Într-adevăr, cam așa stau lucrurile și sub aspect tehnic. Meticuloși și atenți, economiștii pun ordine în contabilitatea unei companii și dau ritmul tranzacțiilor sale. Se ocupă de conformitatea fiscală, de bugete și documentație și sunt punctul de legătură între colegi și alte entități juridice.
Totuși, deși viitorul tău angajator va fi interesat de toate aceste aspecte, pe el îl va preocupa o întrebare simplă: pot eu să-i las pe mână acestei persoane datele vitale ale afacerii mele? Este ea de încredere? Cum poți răspunde convingător la această întrebare?
Noi te putem ajuta. Știm ce caută recrutorii și avem sugestii și strategii cu care să te prezinți în cea mai bună lumină. Cu zeci de exemple de CV-uri din care să te inspiri și un creator de CV-uri modern și rapid, vei avea toate atuurile de care ai nevoie pentru a ajunge la interviu.
Indiferent de locul de muncă dorit, toate CV-urile au în comun o structură specifică. Pe o pagină, maximum două, vei completa următoarele rubrici:
CV-ul de economist pune accentul pe contribuții cuantificabile la succesul angajatorilor de dinainte. Descrie-ți aportul etapizat, arătând cum arătau lucrurile înainte să te pui tu pe treabă și cum s-au schimbat ele în bine apoi.
O strategie conceptuală bună este și metoda STAR: cu ea, arăți Situația în care te aflai, Tema (sarcina) care te aștepta, Acțiunea prin care ai rezolvat-o și Rezultatul obținut.
Iată încă câteva recomandări:
Optimizează pentru ATS
Dacă trimiți CV-ul la companii mari, drumul tău către departamentul de recrutare trece prin filtrul sistemelor ATS. Acestea compară textul anunțului de angajare cu textul din CV și văd cât de bine reflectă documentul tău cerințele angajatorului. De aceea, va trebui să citești în diagonală anunțul și să vezi ce cuvinte-cheie ies în evidență, apoi să le reiei în CV-ul tău.
Iată câteva astfel de cuvinte dintr-un anunț postat pe internet:
Formatul invers cronologic este utilizat de mai toate profesiile, iar CV-ul de economist nu face excepție, mai ales dacă ai avut un traseu relativ liniar. Îți organizezi experiența după angajator în ordine inversă, pe o perioadă de aproximativ 10 ani, până la cel mai vechi loc de muncă.
Există evident și alte formate, de exemplu cel hibrid sau funcțional, care sunt mai potrivite pentru debutanți sau cei care fac o reconversie profesională. Va trebui totuși să dai dovadă de selectivitate în alegerea experienței.
La fel ca un cap de tabel, antetul CV-ului de economist corelează toate datele din cuprins cu o entitate anume, mai exact, tu, viitorul angajat. Este o secțiune simplă, dar importantă pentru imaginea ta profesională.
Iată ce vei trece aici:
Nu mai ai nevoie de alte date personale precum data nașterii sau starea civilă, sunt irelevante.
În profilul profesional al CV-ului de economist, trebuie să te prezinți ca acea persoană cu o atenție de chirurg, pe mâinile căruia oricine și-ar lăsa datele și cifrele cele mai importante. Trebuie să arăți că matematica și statistica sunt baza activității tale.
De aceea, profilul profesional (secțiunea „Despre mine”) va pune competența pe primul loc și personalitatea pe al doilea. Vorbește despre complexitatea și anvergura experienței tale profesionale. Arată că nu îți vei dezamăgi angajatorul, oricât de stresante ar fi sarcinile care ți se pun pe umeri.
Dacă vrei câteva surse de inspirație similare, încearcă și CV-uri din domenii conexe, precum cel de analist de date. Acum, hai totuși să ne concentrăm pe câteva exemple de profiluri adaptate după nivelul de experiență.
Economist eficient și atent cu peste 8 ani de experiență în creșterea succesului operațiunilor din marile companii naționale. Palmares profesional de raportare, monitorizare și coordonare eficiente, cu economii anuale de ordinul a 300.000 de euro pentru angajatorii anteriori.
Fie că vorbim de istoricul profesional dintr-un CV de economist, fie de cel dintr-un CV de contabil senior, aici nu vei trece doar responsabilitățile tale, ci impactul muncii tale. Imaginează-ți că nu ai fi fost prezent la locurile de muncă anterioare. Iată care a fost impactul tău, iar el este mereu cuantificabil.
De aceea, nu vei trece doar obligațiile tale, ci realizările și rezultatele oferite întregii companii. Iată diferența dintre ele:
Obligații:
Realizări:
Nu vei ști niciodată ce provocări întâmpină viitorul angajator, așa că ar trebui să indici cât mai multe informații relevante aici.
Economist contabil la Conta CT, Constanț
Martie 2020 - Mai 2024
Contabil-șef la Atriato Accounting, București
Ianuarie 2016 - Februarie 2020
Toți trebuie să începem de undeva. Dacă ai zero experiență în domeniu, concentrează-te pe secțiunea de abilități, unde arăți ce competențe poți transfera din trecutul tău la postul dorit. Apoi, arată cum te-a pregătit educația pentru această funcție. Poți discuta despre proiecte personale, stagii de voluntariat care ți-au format gândirea analitică și atenția la detalii. Scrie un obiectiv profesional în locul profilului și arată pe ce direcții îți vei fixa cariera.
Deși abilitățile interpersonale nu sunt la fel de importante în funcția de economist ca în alte ocupații, nu ignora importanța interacțiunilor cu colegii și instituțiile. Ai putea și să arăți cum poți „traduce” aspectele financiare în limbajul cotidian.
Bineînțeles, abilitățile tehnice vor sta la baza argumentației tale. Toate își au locul într-o rubrică separată din CV, iar istoricul și profilul tău profesional trebuie să le reflecte. Nu este suficient să scrii „Saga” în lista de abilități, trebuie și să arăți undeva cum ai folosit programul.
Poți încerca și câteva sugestii dacă vrei să vezi ce trec candidații în general în CV. Iată însă acum o listă de abilități tipice din domeniu:
Ai citit anunțul angajatorului, ai văzut ce abilități corespund, le-ai trecut în listă. Acum, mai rămâne doar să le încorporezi în CV:
Întoarce-te la anunțul dat de angajator și mai citește-l o dată. Așa vei vedea clar care sunt cerințele, cum le poți reflecta în secțiunea de abilități și sub ce formă poți vorbi despre ele.
Nu vorbim despre o funcție în care să înveți din mers. Economiștii au invariabil nevoie de studii superioare și o diplomă recunoscută în acest domeniu, de altfel destul de sensibil. Facultățile de Economie din țară sunt cele spre care se orientează viitorii candidați.
Un alt aspect de reținut este că trebuie să demonstrezi și că te ocupi de formarea continuă, că ești la curent cu modificările legislative și cu inițiativele tipice. Trebuie să arăți că ești un lider, nu un simplu executant.
Diplomă de licență în Contabilitate, Facultatea de Contabilitate, Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău
Septembrie 2012 - Iunie 2015
Alegerile corecte în materie de design și format determină impactul vizual al CV-ului de economist, iar acest impact este uneori și mai important decât cel textual. O regulă de aur spune că trebuie să-ți adaptezi stilul la domeniu și angajator.
Un aspect simplu, aerisit și bine structurat este ideal, unde informația este structurată în liste, iar fiecare rubrică este clar delimitată. Alege un model de CV din cele oferite de noi și scapi de bătăi de cap.
Profil
Economist eficient și atent cu peste 8 ani de experiență în creșterea succesului operațiunilor din marile companii naționale. Palmares profesional de raportare, monitorizare și coordonare eficiente, cu economii anuale de ordinul a 300.000 de euro pentru angajatorii anteriori.
Istoric profesional
Economist contabil la Conta CT, Constanț
Martie 2020 - Mai 2024
Contabil-șef la Atriato Accounting, București
Ianuarie 2016 - Februarie 2020
Abilități
Educație
Diplomă de licență în Contabilitate, Facultatea de Contabilitate, Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău
Septembrie 2012 - Iunie 2015
O carieră de economist este calea urmată de cei pasionați de cifre și detalii. Dacă vrei să ai șanse maxime de angajare, soluția noastră îți este alături.