1. Blog
  2. Ajutor CV-uri
  3. Trebuie să trec toate locurile de muncă în CV-ul meu?
Scris de Susan ShorSusan Shor

Trebuie să trec toate locurile de muncă în CV-ul meu?

10 minute de lectură
Trebuie să trec toate locurile de muncă în CV-ul meu?
Să-mi adaug sau nu toată experiența profesională în CV? Grea dilemă! Nimeni n-a mai scris un manual oficial în această privință, dar cu următoarele sfaturi facem puțină lumină în domeniu și aflăm dacă trebuie să treci toate locurile de muncă anterioare în CV

Crearea unui CV de excepție cere timp și efort, însă vei vedea că rezultatele sunt pe măsură odată ce ajungi să ai jobul mult dorit. Totuși, mulți dintre cei care-și caută un loc de muncă se lovesc de un prim obstacol mai ales când se decid asupra volumului de informații din document. CV-ul tău este cheia unui viitor profesional strălucit. Deci, cum procedezi? Nu există reguli exacte, dar putem creiona un ghid cu care vei decide dacă să treci toate locurile de muncă în CV-ul tău.

Adaugă date relevante în experiența profesională    

Știm că nu faci un CV complet nou pentru fiecare post, dar trebuie totuși să îți adaptezi CV-ul la el. E nevoie de puțin efort, dar merită. Trebuie să le arăți recrutorilor că vrei cu adevărat jobul și că nu „pescuiești cu grenada” și împrăștii același CV la câte 50 de angajatori. De aceea, dacă ai mulți ani de experiență în alte domenii fără legătură cu cel actual, ai putea să te concentrezi doar asupra acelor felii de experiență care au legătură directă cu postul pe care ai pus ochii. De aceea, fie nu vei trece acele joburi în CV, fie le vei pune într-o rubrică separată. Noile rubrici pot fi nume „Experiență conexă” și „Altă experiență”, așa încât recrutorul să-și facă o imagine de ansamblu asupra experienței tale relevante, fără a se pierde în informații inutile.

Așa da
  • Concentrează-te pe latura pozitivă
  • Arată că te-ai dezvoltat profesional
  • Încearcă și formate alternative de CV
Așa nu
  • Minte sau cosmetizează
  • Vorbește despre joburi irelevante, mai ales când ai un CV prea lung
Sfat profesionist

CV-ul trebuie să fie scurt și la obiect. Precizează și condensează doar informațiile relevante pentru fiecare job.

Nu te simți obligat să vorbești despre joburile de scurtă durată

Poate că n-ai avut o prestație chiar strălucită la ultimul job? Nicio problemă, nu trebuie neapărat să îl treci în CV, mai ales dacă ai lucrat la companie doar câteva luni. E puțin probabil ca cei de la Resurse Umane să aibă timp sau resurse pentru a se informa despre toată experiența ta din trecut.  De fapt, majoritatea se vor mulțumi doar să sune persoanele care te-au recomandat și, eventual, omologii lor de la foștii tăi angajatori. Așa, ei consideră că au verificat dacă ai lucrat într-adevăr în toate locurile pomenite, ceea ce ne duce la următorul aspect.

Dacă simțiți că poți transforma acea mică abatere din carieră într-un episod din care ai învățat multe și știi că-ți vei impresiona recrutorul, atunci, curaj! Arăți că te-ai dezvoltat cunoscându-te pe tine, știindu-ți punctele forte, dar și cele slabe, și învățând din greșeli.

Limitează-te la ultimii 10 - 15 ani

Dacă ai o carieră ce depășește mai mult de un deceniu, nu te întinde dincolo de experiența profesională din ultimii 10-15 ani. Desigur, regula nu se aplică neapărat când faci o schimbare în carieră, deoarece va trebui să te concentrezi mai mult pe experiența mai relevantă, nu pe cea mai recentă. Totuși, peisajul profesional se schimbă într-un ritm amețitor, așa că probabil nu va trebui să mai vorbești de jobul de programator de acum 20 de ani, deoarece această experiență nu se va corela prea mult cu mediul IT din prezent.

Multe dintre exemplele noastre de CV-uri prezintă două locuri de muncă anterioare. Iată însă și unul care conține trei pe o perioadă de 10 ani.

Utilizarea formatului cronologic al CV-ului

Formatul invers cronologic este cel mai des folosit, însă există multe prejudecăți legate de el. Încearcă-l și vezi dacă cea mai bună alegere în cazul tău, decide ce format vei adopta, află ce informații să incluzi și cum să structurezi fiecare secțiune.

Unii angajatori îți pot cere și o listă detaliată cu fiecare loc de muncă ocupat în ultimii cinci sau zece ani. Atunci, vă trebui să le enumeri absolut pe toate – eviți să faci vreo greșeală la interviu sau vreo „divulgare” din partea recomandărilor tale. În plus, există și firme specializate care se ocupă cu verificarea istoricului. 

Dacă încerci să te transferi într-un alt rol, gândește-te la formatul de CV folosit. Ordinea invers cronologică este mereu recomandată, dar există cazuri în care poate e mai bine să grupezi experiența anterioară în funcție de relevanța pentru postul vizat. Apoi, dacă este cazul, poți crea o rubrică în CV pentru alte experiențe profesionale.

Î: Ce se întâmplă dacă am avut mai multe locuri de muncă într-un interval scurt?

R: Ai putea opta pentru formatul de CV funcțional, dar nu uita că trebuie să explici de ce ai schimbat atâtea locuri de muncă. Tinerii rămân în general mai puțin pe un post, însă există suficiente date care arată că imaginea milenialului leneș și neloial este doar un mit. Dimpotrivă, și această generație pune preț pe siguranța zilei de mâine, iar motivele pentru care demisionează sunt similare celor invocate de generațiile anterioare.

Cum procedez dacă am fost concediat?

Și aici, răspunsul este „depinde”. Dacă ți-ai dat seama de la început că jobul nu ți se potrivește sau au fost divergențe de caracter între tine și șef, nu îl mai trece în CV. E cu atât mai important dacă experiența nu se aplică la activitatea care te interesează acum.

Dacă ai fost concediat dintr-o funcție pe care ai ocupat-o mult timp, da, sigur că va trebui să o treci în CV. Nu spune că ai fost concediat, dar fii gata pentru interviu și pentru marea întrebare: „De ce v-ați decis să plecați la ultimul loc de muncă?” Ai mai multe soluții pentru a aborda subiect, însă minciuna este inacceptabilă. Poți „mușamaliza” puțin și poți spune că voiai noi oportunități, dar nu uita că fostul angajator poate spune că ai fost concediat pe motiv de necorespundere, indisciplină etc. Prin urmare, sinceritatea e sfântă.

Totuși, cât de sincer trebuie să fii când explici de ce ți s-a arătat ușa? Foarte sincer, dar și foarte concis. Nu intra în detalii. Poți spune că voiai să schimbi cariera și nu voiai să afectezi și motivația celorlalți colegi, că ei aveau nevoie de omul potrivit care să impulsioneze echipa. Arată că ai învățat din această experiență și folosește-te de recomandări pentru a convinge. Există destule strategii cu care poți aborda întrebarea.

Puțină inspirație

Iată o listă a oamenilor de succes care au fost concediați:

  • Steve Jobs a fost concediat de la Apple
  • Lui Oprah Winfrey i s-a spus că „nu este persoana potrivită pentru știri”
  • Sallie Krawcheck, numită și „cea mai puternică femeie de pe Wall Street”, a fost concediată de la Bank of America
  • Lee Iacocca a fost concediat de la Ford
  • Bernie Marcus și Arthur Blank, cei care au fondat Home Depot, au fost concediați de la compania de bricolaj Handy Dan

*Sursa: Business Insider 

Pune-te într-o lumină bună, dar fără minciuni

N-ai motive să îți prezinți toți foștii tăi angajatori, mai ales dacă nu v-ați despărțit în cele mai bune condiții, însă asta nu înseamnă că poți să minți. De fapt, dacă minți în CV și angajatorul te prinde cu minciuna, va avea motiv să te concedieze pe loc, chiar dacă ai vechime pe post. Există angajatori care îți cer să semnezi un document în care declari că ai spus numai adevărul în CV și la interviu, așa că sinceritatea este întotdeauna cea mai bună strategie.

Nu lăsa lacune prea mari în istoricul profesional

Până la urmă, volumul de informații inclus în CV-ul tău rămâne la latitudinea ta. Regula de aur este să ai un CV cât mai concis posibil, fără a omite nimic relevant – ușor de spus, greu de făcut, nu? Fixează-te pe un CV de o pagină dacă nu ai multă experiență, însă nu uita că multe persoane au CV-uri care se întind pe două pagini. Totuși asta e limita maximă. Sau poate preferi enciclopedicul Europass? Noi nu recomandăm.

Î: Nu mai completez un formular online?

R: Problema la candidaturile trimise online este următoarea: sistemele ATS. Ele pot cere date specifice, iar lacunele vor fi și mai evidente. Dacă te afli în această situație, nu uita să explici diferența în scrisoarea de intenție sau în timpul interviului.

Dacă detaliezi informațiile mai importante și le-ai cizelat cât mai bine, poți fi succint când ajungi la aspecte mai puțin importante sau le poți omite de tot. Totuși, diferențele nu trebuie să fie prea mari, deoarece vor începe să se aprindă beculețele de alarmă în mintea recrutorilor. Fii gata cu răspunsuri la întrebări despre perioade mai mari de timp nejustificate, deoarece, dacă nu ai un motiv întemeiat, majoritatea angajatorilor nu se vor bucura să afle că ai stat pe tușă mult timp. Chiar dacă va trebui să vorbești despre joburi mai puțin relevante sau temporare, măcar viitorul angajator nu va crede că ai fost șomer ani la rând. Ai putea să menționezi doar angajatorul, datele și titlul postului, fără o descriere completă.

O parte importantă a prezentării personale este și profilul de pe LinkedIn, care trebuie să reflecte cât mai bine CV-ul. Recrutorii îl vor căuta și îl vor analiza, iar discrepanțele te-ar putea descalifica din cursă.

Când cauți locul de muncă potrivit, trebuie să te gândești bine la impresia pe care vrei să o lase CV-ul tău profesional.

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Carieră9 minute de lectură
Cum se scrie o cerere de demisie (cu exemple și șabloane)
Cum se scrie o cerere de demisie (cu exemple și șabloane)
Ajutor CV-uri20 minute de lectură
Puncte tari și puncte slabe (și cum să le prezinți când îți cauți un loc de muncă)
Puncte tari și puncte slabe (și cum să le prezinți când îți cauți un loc de muncă)
Ajutor CV-uri12 minute de lectură
Biodata, resume, CV: care este diferența?
Biodata, resume, CV: care este diferența?
Ajutor CV-uri4 minute de lectură
10 abilități de leadership pe care să le treci în CV + exemple
10 abilități de leadership pe care să le treci în CV + exemple
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri