Exemplu de CV și ghid de redactare pentru Ospătar

Un CV de ospătar trebuie să fie la fel ca tine: prezentabil, clar și specific. Documentează-te despre angajator și nevoile lui, apoi personalizează documentul. Vino cu date și cu cifre concrete și arată cum îți poți ajuta viitoarea echipă.
Editează acest CV

Ospătarii sunt sarea și piperul fiecărei mese în oraș. De la momentul în care ne așezăm la masă și până la desert și notă, ei fac tot posibilul să ne simțim cât mai bine. 

Dacă urmărești o carieră în domeniul HoReCa, atunci știi cât de mult contează o bună prezentare și cuvintele bine țintite. Cum ai putea să convingi un patron de restaurant că ești candidatul perfect?

Aici te ajută cvapp.ro. Cu zeci de exemple de CV-uri pentru cele mai diverse profesii și o soluție de creare a CV-urilor gândită de specialiști în recrutări, îți crești puternic șansele de a ajunge la interviu.

Cum se face un CV de ospătar?

Indiferent de domeniu sau de profesie, toate CV-urile urmează în general aceeași structură. Vom parcurge fiecare secțiune separat:

  • antetul;
  • profilul profesional;
  • istoricul profesional;
  • educația;
  • abilitățile.

Însă, înainte să mergem mai departe, iată câteva sugestii pentru început:

  1. Axează-te mereu pe realizări în locul obligațiilor. Nu spune ce a trebuit să faci, ci felul în care ai schimbat ceva.
  2. Adaptează-te la nevoile angajatorului. Vezi ce așteptări și ce stil are localul/lanțul la care vei lucra (mai destins, mai sobru).
  3. Indiferent de mediu, folosește un limbaj profesionist.
  4. Folosește un format de CV creat de specialiști. Nu trimite același CV la zece angajatori diferiți – personalizează.

Alegerea formatului potrivit într-un CV de ospătar

Formatul invers cronologic este cel mai potrivit într-un CV de ospătar, așa cum vei vedea și din modelul de mai jos. El prezintă pe scurt experiența organizată în subtitluri, cu numele angajatorului, intervalul angajării și locul.

Însă, dacă ești nou în domeniu sau faci o schimbare de carieră, încearcă și formate alternative de CV, precum cel funcțional, care mută accentul pe abilități sau formare specializată.

Include-ți datele de contact

Dacă vrei ca prima impresie plăcută să persiste când recrutorii îți văd CV-ul, ai nevoie de un antet atractiv.

Nu doar îți vei crea un fel de brand personal prin care te distingi de concurenți, însă antetul va avea și un rol esențial. Va identifica persoana căreia îi aparține CV-ul și cum poți fi contactat pentru interviu.

Iată ce vei scrie aici:

  • Numele complet și denumirea jobului: prenume și nume, cu postul dorit mai jos.
  • Adresă de e-mail profesională: o adresă de e-mail simplă și elegantă, pe un domeniu cunoscut – va trebui să conțină numele tău.
  • Număr de telefon: de preferat cel mobil, ca să fii ușor de contactat.
  • Adresă fizică: doar orașul și județul dacă nu vrei să fii contactat în scris.
  • Profilul de LinkedIn: dacă este la zi.

Renunță la alte date inutile, precum cele strict personale (data nașterii, starea civilă etc.).

Așa da

Marin Adameșteanu
Ospătar
0740897351
marin.adamesteanu@gmail.com

Așa nu

Marin Adamesteanu
Server
+40.740.897.351
MarinAdamyn@gmail.com

Folosește profilul profesional (secțiunea „Despre mine”)

Pentru angajator, profilul profesional dintr-un CV de chelner este ca o versiune scrisă a ceea ce vede clientul: un chip zâmbitor care-l face să se simtă ca acasă. Aici îți vei demonstra competențele în fața unui manager care vrea un ospătar motivat și disciplinat.

Iată niște întrebări după care te-ai putea ghida când îl scrii: câți ani de experiență ai avut? Care a fost punctajul de satisfacție al clienților? Ce evantai de abilități poți scoate în față? Dacă ai acreditări serioase, aici ai putea să faci aluzie la ele.

Dacă vrei niște idei, poți vedea și cum arată un CV special creat pentru HoReCa sau un CV de bucătar

Mai jos vei găsi exemple adaptabile de profiluri profesionale pentru CV-urile de ospătar cu grade diferite de experiență.

Prezintă-ți experiența de ospătar: meniul complet

Descrie-ți experiența începând cu ultimul job sau cel actual și arată cum veghezi la satisfacția clienților. Vorbește în termeni de realizări tangibile și vino cu date concrete când este posibil.

Dacă te întrebi de unde ai putea să scoți astfel de date sau cifre, gândește-te de exemplu câți membri avea echipa cu care ai lucrat și dacă ai avut un rol de lider în ea, numărul de locuri din restaurant, clienții deserviți, sortimentele din meniu etc.

Mai jos vei afla cum să nu vorbești în termeni de simple responsabilități, ci de realizări. Iată o posibilă diferență:

Responsabilități:

  • Perfecționare continuă în domeniu
  • Managementul sălii
  • Rezolvarea promptă a solicitărilor clienților

Rezultate:

  • Participarea la sesiunile de formare Gastro2000, cu perfecționarea constantă a abilităților
  • Gestionarea corectă a rezervărilor, cu optimizarea capacității și reducerea timpului de așteptare a clienților cu 20%
  • Rezolvarea promptă a solicitărilor clienților, concretizată prin creșterea punctajului de satisfacție la 96% în recenziile online
Exemplu adaptabil de istoric profesional în CV

Ospătar-șef la Agapa 2, București 
Martie 2021 - Prezent 

  • Ghidarea proceselor de recrutare pentru 12 noi angajați și instruirea nou-veniților privind bunele practici
  • Depășirea țintelor de vânzări cu 10% prin prezentarea selecției de vinuri și băuturi superioare
  • Organizarea comenzilor de catering cu aplicația SpeedRun, cu o reducere de 30% a timpilor de livrare
  • Crearea a 4 evenimente promoționale în zilele cu vânzări mai scăzute, determinând o creștere cu 20% în medie a încasărilor în zilele respective

 

Ospătar la Top Cuisine, București 
August 2017 - Martie 2021 

  • Deservirea a 25 de clienți în medie pe tură
  • Colaborarea cu personalul de conducere pentru a crea campanii specifice și a crește cu 15% număr celor prezenți
  • Menținerea curățeniei și amenajarea spațiilor comune pentru a fluidiza traficul • Oferirea de sugestii țintite și detaliate pentru clienți
  • Asigurarea respectării restricțiilor de regim alimentar ale clienților
  • Verificarea comenzilor pentru compatibilitate alergologică, cu zero probleme în timpul angajării

Cum se face un CV de ospătar fără experiență

Mulți studenți și tineri cochetează cu profesia de ospătar. Dacă ești la început de drum, nu-ți face griji, poți învăța și din mers, numai să vrei.

În CV-ul de ospătar, va trebui să te concentrezi pe abilitățile transferabile. De exemplu, poate ai mai lucrat într-un magazin, ceea ce arată că știi cum să te porți cu clienții. Poate ai lucrat în domenii mai „fizice” (construcții) ceea ce arată că reziști într-o meserie în care trebuie să stai mult timp în picioare. Poate ai mai lucrat la McDonald’s – deja ești în temă cu industria.

Dacă ai mai avut stagii sau ai participat la inițiative de voluntariat, trece-le aici și arată cum ai dobândit abilități de comunicare. Selectează acele aspecte din educația ta care consideri că te-ar ajuta.

Punctează principalele abilități care te recomandă ca ospătar

Orice nivel de experiență ai avea, abilitățile de comunicare vor fi esențiale în CV-ul de ospătar. Ele sunt o subcategorie a abilităților non-tehnice (numite și „ soft skills”).

Totuși, dacă ai ceva experiență în domeniu, cu atât va trebui să te concentrezi mai mult pe abilitățile „hard”, cele care arată că ai cunoștințe specializate. 

Nu uita să treci și cunoștințele lingvistice, odată cu nivelul tău. S-ar putea să ai de-a face cu turiști din toată lumea, așa că engleza, cel puțin, va fi obligatorie.

Iată o listă de abilități tipice din domeniu.

Exemplu adaptabil de secțiune abilități în CV
  • Muncă în echipă
  • Managementul timpului
  • Comunicare interpersonală
  • Spirit organizatoric
  • Flexibilitate

Odată ce le-ai scris, încorporează-le în restul CV-ului.

  1. Muncă în echipă: discută despre dimensiunile echipei și felul în care v-ați coordonat.
  2. Comunicare: arată cum știi să relaționezi cu clienții și să creezi o atmosferă primitoare, menționând și eventuale sondaje de satisfacție/recenzii online.
  3. Managementul timpului: vorbește despre cum ai reușit să ții totul pe linia de plutire în perioade aglomerate (raport volum de clienți/oră/spațiu).

Mai citește o dată anunțul de angajare pentru a vedea cum adaptezi secțiunea de abilități la nevoile angajatorului.

Detaliază-ți educația și certificările relevante ca ospătar

Indiferent dacă ai o educație formală sau ești la început de drum, aici trebuie să arăți că vrei să avansezi și să te perfecționezi. Multe responsabilități se deprind lucrând, însă, dacă ai cunoștințe de turism sau HoReCa, deja ai un avantaj.

Chiar dacă nu ai o diplomă în domeniu, trebuie să-ți treci studiile, chiar și dacă vorbim doar de liceu. Nu uita și de certificate/acreditări.

Exemplu adaptabil de educație și certificări

Diplomă de absolvire a cursului „Ospătar (chelner) în unități de alimentație”, CCIBV, Brașov 
Iunie 2017 - August 2017 

Diplomă de bacalaureat, Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”, București 
Septembrie 2013 - Iunie 2017

Alege corect aspectul și designul CV-ului de ospătar

Un aspect curat și îngrijit este esențial în CV-urile de ospătar. Indiferent dacă ești începător sau experimentat, un CV atractiv arată că ești profesionist. Nu ai nevoie de imagini sau culori extravagante, deoarece angajatorul caută eficiență și profesionalism

Dacă ai ceva experiență în design grafic, poate reușești să te ocupi chiar tu de format. Dacă nu, un model de CV creat de experți s-ar putea să simplifice procesul.

Exemplu de CV ospătar în format textual simplu

Exemplu adaptabil de CV cu text integral

Profil

Ospătar experimentat, cu peste 8 ani de experiență în domeniu și specializare în formarea noilor angajați. Dedicat creării unui mediu orientat pe client și asigurarea unor servicii excepționale.


Istoric profesional

Ospătar-șef la Agapa 2, București 
Martie 2021 - Prezent 

  • Ghidarea proceselor de recrutare pentru 12 noi angajați și instruirea nou-veniților privind bunele practici
  • Depășirea țintelor de vânzări cu 10% prin prezentarea selecției de vinuri și băuturi superioare
  • Organizarea comenzilor de catering cu aplicația SpeedRun, cu o reducere de 30% a timpilor de livrare
  • Crearea a 4 evenimente promoționale în zilele cu vânzări mai scăzute, determinând o creștere cu 20% în medie a încasărilor în zilele respective

 

Ospătar la Top Cuisine, București 
August 2017 - Martie 2021 

  • Deservirea a 25 de clienți în medie pe tură
  • Colaborarea cu personalul de conducere pentru a crea campanii specifice și a crește cu 15% număr celor prezenți
  • Menținerea curățeniei și amenajarea spațiilor comune pentru a fluidiza traficul • Oferirea de sugestii țintite și detaliate pentru clienți
  • Asigurarea respectării restricțiilor de regim alimentar ale clienților
  • Verificarea comenzilor pentru compatibilitate alergologică, cu zero probleme în timpul angajării


Abilități

  • Muncă în echipă
  • Managementul timpului
  • Comunicare interpersonală
  • Spirit organizatoric
  • Flexibilitate


Educație

Diplomă de absolvire a cursului „Ospătar (chelner) în unități de alimentație”, CCIBV, Brașov 
Iunie 2017 - August 2017 

Diplomă de bacalaureat, Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”, București 
Septembrie 2013 - Iunie 2017

Munca de ospătar cere atenție și dedicare. Concentrează-te pe clienții tăi și pe cariera ta și lasă-ne pe noi să-ți creăm CV-ul!

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul