1. Exemple
 2. Schimbarea Carierei
Scris de Karl KahlerKarl Kahler

Exemplu de scrisoare de intenție pentru Schimbarea Carierei

Completează-ți candidatura cu acest exemplu de scrisoare de intenție pentru Schimbarea Carierei și te vei angaja rapid – fără să te enervezi și fără să mergi pe ghicite. Acest exemplu de scrisoare de intenție este special creat pentru posturile de Schimbarea Carierei din 2024. Beneficiezi de fraze exemplificative și ghiduri specializate, iar scrisoarea de intenție perfectă este gata de a fi descărcată în doar câteva minute.
4.3
Evaluare medie
48 persoane l-au evaluat deja
Exemplu de scrisoare de intenție pentru Schimbarea Carierei
Editează această scrisoare de intenție

Vrei să-ți schimbi cariera, ai abilitățile cerute, știi să redactezi un CV impecabil și te-ai fixat pe postul dorit. Știai însă că o scrisoare de intenție pentru schimbarea carierei poate fi acel atu decisiv cu care câștigi teren în fața celorlalți candidați?

Ultimii ani au adus cu ei multă instabilitate și schimbare. Totuși, orice criză ascunde în ea și o oportunitate, așa că numeroși profesioniști s-au decis să-și schimbe cariera. Este un pas major, care cere mult angajament.

Cum te va ajuta scrisoarea de intenție pentru schimbarea carierei, mai concret? În continuare, ai sfaturi, exemple specifice și un ghid de redactare punctual și eficient.

Exemplu complet de scrisoare de intenție pentru schimbarea carierei

Exemplu de scrisoare de intenție pentru schimbarea carierei adaptabil

Stimată doamnă Sabău,

După obținerea licenței în Marketing de la UBB Cluj acum trei ani, cariera mea a făcut pași hotărâți către un mult visat rol în managementul evenimentelor. Mi-am cizelat abilitățile interpersonale în industria HoReCa și am dat curs pasiunii pentru tehnologie în rolul de consultant la HiSTYLE.

Pentru un începător, a fost un loc de muncă excepțional, însă acum am aspirații mai mari. Într-o lume tot mai digitalizată, nimic nu m-ar bucura mai mult decât să prezint ultimul gadget cuiva care nici nu știa de existența lui. 

Experiența mea din retail și din HoReCa este baza ideală pentru o carieră în lumea evenimentelor. Formarea pentru servicii clienți în rețeaua Hilton este una de top, iar eu am primit patru distincții de profil în timpul activității. Interacțiunile de acolo, dar și de la primul angajator, m-au învățat cum să fiu alături de fiecare client, să-i înțeleg nevoile și să vin cu soluții care să-i întreacă așteptările.  

Participanții la evenimente vor o experiență unică, pe care să o poată povesti. Ca pasionat de tehnologie, am vizitat peste 50 de conferințe și lansări de produs din domeniu și cunosc toate dimensiunile activității. Știu că oferiți oportunități de formare excelente și sunt sigur că am atributele personale necesare pentru succes: abilități de organizare și comunicare cuplate cu pasiunea pentru produs.

Vă mulțumesc pentru atenția acordată. Pentru mine, organizarea evenimentelor tehologice este următorul pas logic din carieră și sper să putem discuta detaliat despre candidatura mea la un interviu.

Cu stimă,

Andrei-Marin Iorga

S-a copiat!

Secțiunile scrisorii de intenție pentru schimbarea carierei

Redactarea scrisorii de intenție pentru schimbarea carierei urmează o structură specifică și graduală, în care fiecare rubrică demonstrează că ești candidatul ideal. Dacă vrei să faci o reconversie profesională, trebuie să vii și cu niște explicații, care vor fi împărțite în secțiunile de mai jos.

 1. Antetul scrisorii de intenție. Aici îți treci numele, numărul de telefon și adresa de e-mail, totul într-un ambalaj (font, culori) cât mai atractiv, dar nu ostentativ. Poți trece și adresa, cu stradă și număr.
 2. Formula de salut. Nu uita că te adresezi unei persoane reale, nu vreunui concept abstract. Folosește numele de familie al recrutorului ca să-i arăți că te-ai documentat bine. Evită formulări generice de tipul „În atenția celor interesați”.
 3. Introducerea. Aici ai un paragraf în care deschizi conversația. Vei preciza clar ce loc de muncă vrei și ce te califică și îndreptățește să ți-l dorești. Nu uita să fii ambițios, creativ și interesant, pentru a capta atenția cititorului.
 4. Cuprinsul scrisorii de intenție. Până aici ai atras cititorii cu „ambalajul” din antet și introducere, dar aici e „miezul” poveștii tale profesionale. În două-trei paragrafe, vii cu date concrete, prezentate incisiv. Dacă nu ai experiența necesară, vei găsi puncte comune între experiența/educația/munca de voluntariat din alte domenii și postul viitor.
 5. Încheiere. Punct final sau puncte de suspensie? Vei rezuma cele spuse anterior într-un scurt paragraf, dar vei încheia politicos, printr-o solicitare de interviu deghizată într-un îndemn la acțiune. Practic, finalul scrisorii de intenție rămâne deschis către un viitor în care tu și recrutorul continuați discuția începută în scris.
 6. Formula de final. Folosește o formulă profesionistă și trece-ți și numele complet la sfârșit.

Nu uita că încerci să porți o conversație cu o ființă în carne și oase, care mai are și puterea de a te angaja. Pune-te în locul acelei persoane și imaginează-ți cum ar reacționa când citește rândurile scrise de tine. Vezi și care este atmosfera/„cultura” companiei respective și adaptează-ți scrisoarea în funcție de ea.

Scrisoarea de intenție ideală are o singură pagină; în acea pagină, abilitățile tale vor fi reperele prin care avansezi și îți prezinți argumentele pentru angajare. Vei crea o conexiune, vei convinge și vei impresiona.

Ai nevoie de mai multă inspirație? Poți încerca exemplele de scrisori de intenție de pe site-ul nostru.

Dacă te interesează informații și un ghid general de redactare a scrisorii de intenție pentru schimbarea carierei, îți recomandăm acest articol.

Introducerea scrisorii de intenție pentru schimbarea carierei

Începutul scrisorii de intenție pentru schimbarea carierei este locul în care dai măsura maximă a creativității tale. De ce? Fiindcă aici captezi atenția unui cititor care probabil a mai citit deja încă vreo 20 de alte documente similare.

Așa da

Stimată doamnă Andreescu,

În timpul carierei mele ca manager de logistică, mereu mi s-a spus că abilitățile mele sunt perfect orientate spre marketing. Spiritul organizatoric m-a ajutat să coordonez livrările, însă promoțiile și reclamele mă fascinau în egală măsură. Când am început să mă ocup de campania „0 întârzieri în livrări” pentru Estmag, înclinația mea către marketing s-a confirmat. Vânzările au crescut cu 31% în doar 8 luni.

Așa nu

Bună, sunt Ioana și m-ar interesa poziția de marketing manager la compania dvs. Am peste 10 ani de experiență ca manager de logistică și doresc să îmi demonstrez talentul în acest nou domeniu.

Aici e și locul în care creativitatea își dă mâna cu precizia: mai exact, vei spune clar ce job vrei și ce experiență și calificări ai. În acest paragraf pe cât de simplu, pe atât de important, trebuie să captezi atenția, să scrii concis și atent și să-ți exprimi dorința de a te reinventa. Dacă ai și niște cifre în palmares, nu strică să le treci aici. De exemplu, poate ai condus o inițiativă de marketing care a „crescut cu 30% timpul petrecut de clienți pe site” sau ceva asemănător.

Cuprinsul scrisorii de intenție pentru reconversia profesională

Corpul scrisorii de intenție trebuie să cuprindă două-trei paragrafe, în care vei urma o structură clară: 

 • Îți prezinți abilitățile și experiența.
 • Arăți cât de bine te-ai integra în cultura companiei/instituției respective.
 • Închei pe o notă incisivă și memorabilă.
 • Folosești un îndemn la acțiune pentru ca recrutorul să fie dornic să te contacteze.

Primul paragraf din cuprins: compatibilitatea ta în prim-plan (abilități + experiență)

În general, aici ai pune direct accentul pe experiența profesională, însă în acest caz, vei avea nevoie de o abordare mai creativă. Spune cum te-a pregătit experiența din alte domenii pentru noua provocare și arată ce poți să transferi din ce ai învățat deja.

Iată niște sugestii:

 1. Abilități transferabile. ​​Cum ar putea să te ajute cunoștințele dobândite în alte domenii? Care sunt punctele comune între joburile anterioare și cel dorit?
 2. Puncte forte. Vorbește despre acele calități umane cu care îți cucerești interlocutorii, atragi clienții sau impresionezi vizitatorii unui site.
 3. Dezvoltarea profesională. Pune puțină culoare în traseul tău profesional și arată cum ai ajuns din punctul A în punctul B și apoi și mai departe.
 4. Educația. Te poate avantaja, dar depinde totuși și de cât de bine se angrenează cu noul domeniu. De exemplu, orice job orientat către clienți cere și niște cunoștințe de marketing și economie, așa că un absolvent de FEAA ar fi avantajat.
Exemplu adaptabil de introducere pentru scrisoarea de intenție

Stimată doamnă Sabău,

După obținerea licenței în Marketing de la UBB Cluj acum trei ani, cariera mea a făcut pași hotărâți către un mult visat rol în managementul evenimentelor. Mi-am cizelat abilitățile interpersonale în industria HoReCa și am dat curs pasiunii pentru tehnologie în rolul de consultant la HiSTYLE.

S-a copiat!
Sfat profesionist

Dacă ai rămas în pană de inspirație, iată mai jos câteva exemple de abilități transferabile care pot fi utilizate în aproape orice domeniu:

 • Munca în echipă
 • Adaptabilitatea
 • Creativitatea
 • Gestionarea timpului
 • Soluționarea problemelor
 • Managementul proiectelor

Al doilea paragraf (și, opțional, al treilea): arată că înțelegi compania

Arată că o înțelegi, dar explică și de ce te potrivești cu ea. Un aspect vital este să-ți adaptezi scrisoarea de intenție la cultura și misiunea declarată. Documentează-te puțin și vezi sub ce aspecte sunteți pe aceeași lungime de undă.

Iată un exemplu de la ITGalaxy.ro. E destul de simplu, fiindcă ai o listă clară de valori. Pe scurt, am putea spune că această companie caută angajați care oferă:

 • Integritate și punctualitate
 • Abilități de comunicare
 • Spirit inovator
 • Constanță și echilibru

Bineînțeles, nu le vei enumera sec. Trebuie să spui o poveste memorabilă și să lași să se întrevadă entuziasmul cu care vei lucra.

Exemplu adaptabil de cuprins pentru scrisoarea de intenție

Pentru un începător, a fost un loc de muncă excepțional, însă acum am aspirații mai mari. Într-o lume tot mai digitalizată, nimic nu m-ar bucura mai mult decât să prezint ultimul gadget cuiva care nici nu știa de existența lui. 

Experiența mea din retail și din HoReCa este baza ideală pentru o carieră în lumea evenimentelor. Formarea pentru servicii clienți în rețeaua Hilton este una de top, iar eu am primit patru distincții de profil în timpul activității. Interacțiunile de acolo, dar și de la primul angajator, m-au învățat cum să fiu alături de fiecare client, să-i înțeleg nevoile și să vin cu soluții care să-i întreacă așteptările.  

Participanții la evenimente vor o experiență unică, pe care să o poată povesti. Ca pasionat de tehnologie, am vizitat peste 50 de conferințe și lansări de produs din domeniu și cunosc toate dimensiunile activității. Știu că oferiți oportunități de formare excelente și sunt sigur că am atributele personale necesare pentru succes: abilități de organizare și comunicare cuplate cu pasiunea pentru produs.

S-a copiat!

Îndemn la acțiune și încheiere: un final în forță

Ultimul paragraf trebuie să conțină și un rezumat al celor spuse anterior, dar și un îndemn la acțiune sau o cerere politicoasă de interviu. Arată-ți și recunoștința pentru atenția acordată candidaturii tale. Nu pui doar punct, ci faci un pas înainte.

Nu ai cum să greșești dacă închei cu un convențional „Cu stimă”, urmat de numele tău în clar. Nu trebuie să te mai semnezi, decât dacă trimiți scrisoarea de intenție tipărită.

Exemplu adaptabil de încheiere și formulă de final pentru scrisoarea de intenție

Vă mulțumesc pentru atenția acordată. Pentru mine, organizarea evenimentelor tehologice este următorul pas logic din carieră și sper să putem discuta detaliat despre candidatura mea la un interviu.

Cu stimă,

Andrei-Marin Iorga

S-a copiat!

Aspecte principale

 1. Dacă vrei să faci o reconversie profesională, vei concura și cu alți candidați cu experiență în domeniu, așa că vei avea nevoie de o scrisoare de intenție remarcabilă, care să explice ce și de ce urmezi acest nou parcurs.
 2. Scrisoarea de intenție este o explicație personală adresată unei persoane – în ea, explici de ce cauți un loc de muncă și de ce CV-ul tău nu prea conține cine știe ce experiență în domeniu.
 3. Evită greșelile de redactare și de formatare care ar putea sări în ochi. Îți recomandăm să apelezi la modelele profesioniste de pe site-ul nostru.
Creează-ți scrisoarea de intenție în câteva minute
Creează-ți scrisoarea de intenție în câteva minute
Ieși în evidență și angajează-te mai repede în postul ideal datorită colecției noastre de modele gratuite pentru scrisori de intenție, concepute de experți.
Creează o scrisoare de intenție

Modele gratuite cu design profesionist

Pe CVapp.ro s-au creat peste 10 milioane de CV-uri și scrisori de intenție – aici ai soluția online de top pentru promovarea carierei și accesul la interviuri
4.5 din 5
bazat pe un număr de 212 evaluări pe Trustpilot
Utilizează acest modelStockholm cover_letter template
Stockholm
Peste 1.300.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelNew York cover_letter template
New York
Peste 420.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelViena cover_letter template
Viena
Peste 110.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSydney cover_letter template
Sydney
Peste 150.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLondra cover_letter template
Londra
Peste 260.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelDublin cover_letter template
Dublin
Peste 230.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMoscova cover_letter template
Moscova
Peste 60.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
Peste 150.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMadrid cover_letter template
Madrid
Peste 140.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSantiago cover_letter template
Santiago
Peste 130.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSingapore cover_letter template
Singapore
Peste 50.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelOslo cover_letter template
Oslo
Peste 54.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCape Town cover_letter template
Cape Town
Peste 7.500 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelParis cover_letter template
Paris
Peste 34.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBerlin cover_letter template
Berlin
Peste 90.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelGeneva cover_letter template
Geneva
Peste 3.200 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelVancouver cover_letter template
Vancouver
Peste 44.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelTokyo cover_letter template
Tokyo
Peste 59.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMilano cover_letter template
Milano
Peste 49.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLisabona cover_letter template
Lisabona
Peste 28.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBarcelona cover_letter template
Barcelona
Peste 28.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCopenhaga cover_letter template
Copenhaga
Peste 21.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelChicago cover_letter template
Chicago
Peste 19.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRio cover_letter template
Rio
Peste 28.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRoma cover_letter template
Roma
Peste 5.300 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBoston cover_letter template
Boston
Peste 17.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelToronto cover_letter template
Toronto
Peste 100.000 utilizatori au ales acest model
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri