În complexul mecanism al companiilor moderne, consultanții sunt acel angrenaj esențial care leagă diferitele departamente și pune organizația pe direcția corectă. Au un rol important în ghidarea colegilor către obiective, dar cum își pot demonstra convingător calitățile într-o singură pagină?
La fel cum tu știi să-ți îndrumi colegii, și cvapp.ro te poate ghida către resursele și instrumentele de care ai nevoie pentru CV-ul câștigător. Cu cele peste 60 de exemple pentru diferite profesii, utilizatorii noștri se fac remarcați la fiecare proces de recrutare.
Planurile de afaceri sunt organizate pe etape. La fel, și CV-ul de consultant urmează o secvență specifică pentru efect maxim:
Companiile apelează la tine fiindcă ai competențe pe care nu le găsesc la angajații pe care îi au deja. Va trebui să-ți pui în lumină unicitatea și talentele printr-o abordare mai diferită.
Încearcă următoarele sugestii:
CV-uri personalizate pentru ATS
Tot mai multe companii apelează la sisteme automatizate pentru filtrarea candidaților. Aceste sisteme ATS îți scanează CV-ul și caută terminologia specifică din anunț. Apoi, el este punctat în funcție de numărul de cuvinte-cheie care se regăsesc și în anunțul de angajare, și în CV-ul tău.
Iată câteva cuvinte cheie dintr-un anunț tipic:
La fel ca în alte domenii, experiența din CV-ul de consultant tipic se împacă cel mai bine cu formatul invers cronologic. Începi cu cel mai recent post și termini cu ultimul pe o perioadă de maximum 15 ani. Astfel, arăți că ai progresat și ai urmat un traseu bine definit în carieră.
Există însă o excepție în cazul celor cu un traseu mai puțin liniar sau cei cu experiență mai puțin consistentă. Ei pot fi avantajați de formatele alternative, fie cel hibrid, fie cel funcțional, care mută accentul pe secțiunea de abilități sau de cunoștințe de specialitate. Totul depinde de situația fiecăruia.
Poate ai un profil sclipitor și o experiență impresionantă. Inutil, dacă nu ai captat atenția recrutorului de la bun început. Adesea trecut cu vederea sau completat în grabă, antetul cu datele de contact este o secțiune vitală, care trebuie să fie complet sincronizată cu imaginea ta profesională. Iată ce vei trece aici:
Renunță la date inutile precum starea civilă, numere de identificare sau data nașterii.
Angajatorii te caută mai ales pentru a-și crește eficiența, iar CV-ul tău trebuie să sugereze că ai această capacitate nu doar prin experiență, ci și prin exprimare. Articulează-ți argumentele în 2-3 fraze concise și percutante. Dacă ai multe proiecte în palmares, laudă-te doar cu cele mai relevante. Dă date cuantificabile, nu aproximări bombastice: de exemplu, oricine poate spune că a „coordonat un proiect de anvergură”, însă impactul e cu totul altul când spui că ai „ajustat procesele de lucru, cu o creștere de 50% a ratei de retenție a personalului și de 35% a satisfacției clienților”.
Dacă vrei mai multe idei, îți propunem și alte exemple de CV din domenii conexe, precum cel de project manager sau cel pentru Resurse Umane.
În plus, mai jos ai exemple de CV-uri de consultanți pentru diferite niveluri de experiență.
Consultant orientat spre viitor, cu abilități de planificare strategică și mentalitate inovatoare. Responsabil de creșterea eficienței proceselor de business la angajatorul anterior și facilitarea inițiativelor de optimizare, cu o reducere de 34% a timpului consumat de proiecte.
Consultant cu 4 ani de experiență în coordonarea echipelor și gestionarea proiectelor complexe. Competențe în managementul schimbărilor și analiza datelor, cu accent pe procese decizionale solide. Creșterea productivității cu 30% pe baza aplicării strategiilor de business moderne.
Consultant experimentat și implicat, cu peste 10 ani de experiență în care am ajutat clienții să-și depășească obiectivele de business. Competențe dovedite în ghidarea operațiunilor și strategiilor pentru companii de profil înalt. Aptitudini de top în promovarea și optimizarea brandurilor.
Secțiunea din CV-ul de consultant este cea care îi derutează adesea pe veteranii din domeniu, cu multe proiecte la activ. Nu e nevoie să scrii pagini întregi, deoarece nu vei impresiona o persoană care nu are decât un minut-două pentru a-ți citi CV-ul. Mizează în schimb pe relevanță și concizie: de exemplu, un proiect important la o firmă mai mică atârnă mai mult în balanța angajării decât unul mai puțin vizibil la o firmă mai mare.
O altă recomandare ar fi să nu-ți citezi pur și simplu responsabilitățile din fișa postului, ci să le transformi în realizări. Iată o comparație fictivă mai jos:
Responsabilități:
Rezultate:
Istoricul profesional de mai jos ilustrează mai pe larg această recomandare.
Consultant la MarketForce, București
Septembrie 2020 — Prezent
Consultant la Morgan Solutions, Iași
Septembrie 2017 — Septembrie 2020
Cum procedezi dacă nu ai experiență? Din fericire, aceasta este una dintre profesiile în care transferul de abilități funcționează de minune. Folosește un format de CV alternativ și pune în lumină calitățile și educația ta, lăsând experiența mai spre final. Arată că ești gata să înveți și să lucrezi în echipă. Folosește cuvintele-cheie din anunț și arată că vei urma direcția cerută de angajator.
În această secțiune, va trebui să selectezi dintr-o listă de abilități care îți reflectă cel mai fidel personalitatea și cunoștințele. Abilitățile soft sunt importante, însă la fel de importante vor fi și cele „hard”, adică acele cunoștințe tehnice cu care duci un proiect la bun sfârșit.
O categorie specială este dată de abilitățile de leadership, din ce în ce mai căutate.
Iată câteva exemple:
Încă o dată, „scanează” anunțul de angajare și vezi ce se potrivește. Odată ce ai lista de abilități, structurează-ți experiența și profilul din CV-ul de consultant în așa fel încât să le reflecte:
Una dintre „hainele” îmbrăcate de consultanți este cea de facilitator: ei sunt cei care își învață clienții cum să rezolve singuri problemele apărute, pentru ca ele să nu reapară în viitor. De aceea, educația este un alt pilon al ofertei tale profesionale: cu o educație bună, poți oferi și tu o educație pe măsură.
În general, candidații din domeniu au cel puțin o diplomă de licență în marketing sau administrarea afacerilor. Totuși, angajatorii sunt tot mai atenți la dezvoltarea continuă și la prezența unor certificate sau acreditări suplimentare.
Diplomă de licență în Management, FEAA, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași
Septembrie 2014 — Iunie 2017
Nu există un ghid oficial pentru designul CV-ului de consultant. Există un format încetățenit, cel de Europass, dar nu ți-l recomandăm. Niște sugestii de bun-simț ar fi să adopți un format aerisit și simetric. Vei avea multe de povestit, însă argumentele tale sunt ignorate dacă ai o pagină prea încărcată sau aspectul e unul anost.
Nu exagera cu termenii tehnici și nu încărca prea mult nici lista de abilități. S-ar putea ca recrutorii care nu cunosc domeniul să sară direct la părțile mai inteligibile. Cel mai simplu ar fi să arunci o privire peste modelele noastre de CV, sigur găsești ceva care ți se potrivește.
Profil
Consultant experimentat și implicat, cu peste 10 ani de experiență în care am ajutat clienții să-și depășească obiectivele de business. Competențe dovedite în ghidarea operațiunilor și strategiilor pentru companii de profil înalt. Aptitudini de top în promovarea și optimizarea brandurilor.
Istoric profesional
Consultant la MarketForce, București
Septembrie 2020 — Prezent
Consultant la Morgan Solutions, Iași
Septembrie 2017 — Septembrie 2020
Abilități
Educație
Diplomă de licență în Management, FEAA, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași
Septembrie 2014 — Iunie 2017
Acum, te-ai înarmat cu sugestiile și îndrumările necesare pentru a face primul pas spre un job mai bun. Mai trebuie doar să aplici aceste sugestii în creatorul nostru de CV-uri.