Un șef de echipă capabil își poate motiva echipa să-și atingă și să-și depășească obiectivele. Dacă ai un spirit întreprinzător înnăscut și energie, pasiune și devotament, această carieră este pentru tine.
Totuși, chiar dacă bifezi toate calitățile cerute, cum ai putea să îi convingi și pe angajatori că ești omul pe care îl caută? La interviu, personalitatea ta poate îi cucerește pe interlocutori, însă mai trebuie să și ajungi acolo.
Un CV de team leader reușit este soluția. La noi găsești exemple de CV-uri pentru zeci de profesii, dar și un creator de CV-uri care te propulsează pe primele locuri în competiția pentru un job.
Ca șef de echipă, ești obișnuit să compartimentezi și să vezi lumea structurată în echipe și departamente. CV-ul de team leader urmează și el o structură exactă – vezi mai jos:
Tu coordonezi și gestionezi activitatea zilnică din companie; la fel, în CV va trebui să o organizezi pe secțiuni și să o comunici în așa fel încât să obții un impact maxim. Iată câteva sugestii în acest sens:
Optimizează pentru ATS
Ultimul punct de mai sus are și o importanță tehnică. Multinaționalele folosesc sisteme de triere a candidaților (ATS) care selectează CV-urile pe principiul cuvintelor-cheie. Mai exact, documentul tău trebuie să reia o parte din terminologia tipică anunțului pentru a fi considerat eligibil.
Deși abilitățile cerute variază puternic de la un domeniu la altul, îți prezentăm câteva cuvinte-cheie tipice dintr-un anunț online:
De regulă, CV-urile de team leaderi se scriu în ordine invers cronologică. Începe cu cel mai recent job în partea de sus și continuă cu celelalte pe o perioadă de 10 ani.
Nu uita că formatul trebuie să fie cât mai prietenos. Recrutorii își fac o idee imediat și decid în doar câteva secunde dacă vor continua să citească. Ușurează-le munca și nu îți supraîncărca CV-ul. Acordă prioritate informațiilor valoroase și pune-le la loc de cinste.
Un CV fără antet este ca o echipă fără conducere. Cele mai importante date își au locul aici, fiindcă, fără ele, nici nu va putea să te caute nimeni. Este o secțiune scurtă, însă esențială.
Iată ce vei menționa:
Renunță la alte date inutile, precum cele strict personale (data nașterii, starea civilă etc.).
Odată ce are CV-ul în față, privirea recrutorului va fi atrasă probabil de profilul profesional mai întâi. Această secțiune esențială (numită și „Despre mine” în alte CV-uri) are maximum 4-5 fraze și condensează motivele pentru care îți dorești jobul.
Ea ocupă spațiu prețios, așa că nu îl poți irosi pe informații care nu te ajută să ajungi la interviu, unde poți veni cu o prezentare mai detaliată. Comprimă-ți argumentele în fraze percutante și folosește cuvinte de acțiune precum „extindere” și „realizare”.
Dacă vrei mai multe idei, îți recomandăm CV-uri asemănătoare, precum cel de manager de proiecte sau cel destinat specialiștilor din Resurse Umane.
Mai jos vei găsi exemple de descrieri personale specifice ție.
Team Leader eficient și motivat, cu istoric dovedit de monitorizare a progreselor și atingerii obiectivelor. Specializat în elaborarea de etape strategice și cuantificabile pentru a atinge rezultatele operaționale dorite
Dacă ai urmat formatul invers cronologic, trece angajatorii în subsecțiuni diferite, în care precizezi numele companiei, orașul și intervalul angajării. Nu exagera cu descrierile, fiindcă nu îți scrii memoriile. Aici, totul este scurt și clar.
Formulările sunt și ele mai aparte. Păstrează stilul narativ pentru scrisoarea de intenție. Uită de enunțurile la persoana I și treci direct la ce te reprezintă. Unde situația (și confidențialitatea) permite, vino cu cifre și statistici. Spune cu cât ai crescut vânzările, cum a crescut rata de retenție a clienților etc.
Nu în ultimul rând, aici îți vei descrie realizările, nu simple responsabilități. Nu e nevoie de o înșiruire monotonă de „Activități generale”, ca în COR. Mai jos vei putea observa diferențele.
Responsabilități:
Rezultate:
Team Lead, StratStep, București
Iulie 2021 - Prezent
Șef de echipă, Kron Tech, București
Septembrie 2017 - Iulie 2021
Dacă nu ai experiență în roluri de conducere, concentrează-te pe abilitățile transferabile și pe partea de educație/formare pentru roluri de conducere. Vezi ce puncte comune poți găsi între joburile anterioare și cel pe care ai pus ochii.
De exemplu, dacă ai mai lucrat în domeniul administrativ, poți demonstra că ai spirit organizatoric, că știi să-ți gestionezi timpul și știi să planifici evenimentele. Totuși, nu încerca să-ți căptușești CV-ul inutil, s-ar putea să obții efectul opus.
Redactarea CV-ului este o artă în sine. Trebuie să le arăți angajatorilor că ai amestecul potrivit de abilități tehnice și non-tehnice. În plus, trebuie să demonstrezi că ele sunt specifice domeniului, de ex. abilități digitale sau abilități de leadership.
Iată o listă care te-ar putea interesa:
Pe baza unei liste precum cea de mai sus îți vei organiza și secțiunea de experiență profesională sau cea care conține descrierea personală din CV. Încorporează abilitățile în text și dă-le substanță cu niște exemple concrete
Întoarce-te la anunțul dat de angajator și adaptează secțiunea de abilități la nevoile lui.
În general, cei care candidează la postul de team leader au cel puțin o diplomă de licență în administrarea afacerilor sau în domenii similare. Bineînțeles, dacă ai urmat altă facultate nu ești exclus din start, însă va trebui să te concentrezi mai mult pe restul secțiunilor.
Creează o rubrică specială pentru certificări dacă ai urmat cursuri de management sau de Resurse Umane. Orice calificare care te recomandă ca lider este bine-venită aici. Poți vorbi și despre stagii care te-au dus în această direcție.
Diplomă de licență, Administrarea afacerilor, Facultatea de Administrație și Afaceri, UB, București
Septembrie 2014 - Iunie 2017
În cazul CV-urilor de team leader, aspectul exterior chiar contează. Când le redactezi, trebuie să faci o primă impresie corectă cu o structură bună și un design atractiv. Recrutorii nu au prea mult timp la dispoziție, așa că tind să prefere CV-urile nu foarte complexe sau stufoase.
Arată că înțelegi cele de mai sus și separă textul cu secțiuni goale, fără să abuzezi de culori. Nu recurge la artificii, fiindcă nu vei ajunge la interviu. Mult mai important este ca recrutorii să poată obține exact informațiile de care au nevoie, de exemplu dintr-un CV în format profesionist.
Profil
Team Leader eficient și motivat, cu istoric dovedit de monitorizare a progreselor și atingerii obiectivelor. Specializat în elaborarea de etape strategice și cuantificabile pentru a atinge rezultatele operaționale dorite
Istoric profesional
Team Lead, StratStep, București
Iulie 2021 - Prezent
Șef de echipă, Kron Tech, București
Septembrie 2017 - Iulie 2021
Abilități
Educație
Diplomă de licență, Administrarea afacerilor, Facultatea de Administrație și Afaceri, UB, București
Septembrie 2014 - Iunie 2017
Cariera de team leader te așteaptă! Mai trebuie doar să folosești creatorul nostru de CV-uri și ești gata de interviu.