1. Blog
  2. Ajutor CV-uri
  3. Puncte forte al angajatului în CV-uri
Scris de Anna MuckermanAnna Muckerman

Puncte forte al angajatului în CV-uri

12 minute de lectură
Puncte forte al angajatului în CV-uri
Ilustrații de:Liza Gagarina
Cele mai bune CV-uri conțin numeroase puncte forte: aici nu vorbim doar de abilitățile tale, ci și de trăsături de caracter și cunoștințe prin care te remarci. Dacă îți adaugi punctele forte într-un CV, vei putea să-ți demonstrezi competențele excepționale din domeniu. Dacă ai punctele forte corecte în CV, recrutorii vor vedea imediat că ești un concurent redutabil pentru postul perfect.

În acest blog, vom discuta toate aspectele legate de punctele forte pe care să le treci într-un CV, inclusiv:

  • Ce sunt punctele forte ale angajatului, mai exact?
  • Peste 30 de exemple cu puncte forte personale de folosit
  • Top 10 exemple de puncte forte pentru debutanți
  • Ce puncte forte să trec pe un CV și cum să le adaug
  • Puncte forte prin care CV-ul să iasă în evidență
  • Puncte forte de evitat: un ultim sfat
Sfat profesionist

Valorificarea punctelor forte îți oferă avantaje profesionale indiscutabile, prin îmbunătățirea performanțelor și creșterea vizibilității tale la locul de muncă. La început, trebuie doar să-ți faci puțin timp pentru a-ți evalua abilitățile și a le integra cât mai bine în viața ta profesională, potrivit Harvard Business Review.

Ce sunt punctele forte ale angajatului?

Punctele forte ale angajatului sunt acele aspecte prin care CV-ul tău convinge angajatorii. Ele pot îmbrăca forma cunoștințelor sau abilităților pe care le stăpânești sau pot fi calitățile CV-ului în sine, care îl determină pe recrutor să-ți acorde atenție maximă. În acest blog, vom aborda toate aceste tipuri de puncte forte pe care trebuie să le menționăm în CV.

Sfat profesionist

În 80% din timp, recrutorii analizează doar șase aspecte dintr-un CV, afirmă Mashable . Printre acestea se numără: numele, postul și compania actuală, dar și studiile. Dacă informațiile esențiale sunt clare și ușor de găsit, deja ai bifat un important punct forte al angajatului, sau, mai exact, viitorului angajat.

Peste 30 de exemple cu puncte forte personale de trecut într-un CV

Acum, ne concentrăm pe celălalt tip de puncte forte ale angajatului: abilitățile principale datorită cărora vei excela în funcția respectivă. Care sunt principalele tale puncte forte? Care sunt atuurile unui bun angajat? Deși principalele puncte forte personale din CV-ul tău depind într-o oarecare măsură de domeniul și de nivelul de experiență, iată câteva exemple generice de puncte forte care merită trecute în orice CV, dar și modul în care le poți separa pe componente:

Planificarea strategică

Dacă poți aplica gândirea critică în raportul tău cu obiectivele companiei și rolul tău în atingerea lor, responsabilul de angajări va vedea că vei fi un atu pentru companie. 

O poți împărți în:

  1. Organizare
  2. Anticipare
  3. Simțul afacerilor
  4. Analiză
  5. Gândire critică
  6. Inovație
  7. Cunoașterea pieței

Comunicarea

Abilitățile excelente de comunicare sunt un atu care e mereu la modă. Îți poți demonstra abilitatea de a te exprima clar și eficient nu numai prin exemplele de natură profesională, ci și printr-un ton corect și un text impecabil în CV-ul propriu-zis.

Comunicarea este un ansamblu de abilități care le include pe următoarele:

  1. Ascultarea activă
  2. Atenție
  3. Comunicare scrisă
  4. Prezentare
  5. Întrebări constructive
  6. Consecvență
  7. Comunicare verbală
  8. Servicii clienți

Inventivitatea

Există un motiv pentru care „soluționarea problemelor” și „orientarea spre soluții” sunt cuvinte omniprezente în anunțuri: recrutorii caută candidați care pot privi o problemă din mai multe unghiuri și o pot aborda cu o atitudine pozitivă. Inventivitatea este un punct forte esențial al angajatului, indiferent de domeniu.

Poate ți se pare un termen vag, așa că poți folosi unul dintre aceste puncte forte în CV-ul tău:

  1. Gestionarea resurselor companiei
  2. Eficiență
  3. Gândire creativă
  4. Inițiativă
  5. Productivitate
  6. Ingeniozitate

Munca în echipă

La fel ca și comunicarea, munca în echipă este un punct forte vechi de când lumea, dar astăzi este la fel de căutată ca oricând dacă ne gândim la punctele forte ale angajaților. Numită și „colaborare”, munca în echipă îți dă suficientă flexibilitate pentru a conduce sau a fi condus, după caz, și îți dă acele resurse prin care valorifici perfect potențialul colegilor.

Totuși, munca în echipă este un termen generic care acoperă următoarele puncte forte ale angajatului:

  1. Leadership
  2. Managementul proiectelor
  3. Luarea deciziilor
  4. Soluționarea conflictelor
  5. Negociere

Inteligența emoțională

Acest grup de puncte forte foarte căutat vizează capacitatea de a-ți gestiona emoțiile și de a înțelege sentimentele celor din jur. Ea se împarte în următoarele puncte forte ale angajaților:

  1. Asistarea colegilor
  2. Oferirea de feedback constructiv
  3. Empatie
  4. Păstrarea calmului sub presiune
  5. Motivație
  6. Gândire obiectivă

Top 10 exemple de puncte forte în CV-urile debutanților

S-ar putea să-ți fie greu să găsești puncte forte pe care să le treci în CV ca proaspăt absolvent. Totuși, nu uita că cele mai bune puncte forte pentru CV-ul tău sunt cele pe care le ai deja. Dacă te concentrezi pe trăsăturile de personalitate sau pe talentele înnăscute, îi vei arăta responsabilului de angajări că ai puncte forte pe care cei fără ele nu le vor învăța atât de ușor de la el. 

Iată câteva exemple de puncte forte în CV pentru cei care nu prea au experiență:

  1. Dorința de a învăța
  2. Creativitate
  3. Atitudine pozitivă
  4. Motivație
  5. Autocoordonare
  6. Răbdare
  7. Onestitate
  8. Etică profesională solidă
  9. Devotament
  10. Comunicare interpersonală

Ce puncte forte să trec pe un CV și cum să le adaug

Întreabă-te ce puncte forte ar căuta compania la un candidat pentru postul respectiv. Mergi în ordine inversă și analizează situația din perspectiva angajatorului. Punctele forte căutate de companie pot fi foarte diferite pentru agenți de vânzări, tehnicieni IT sau manageri de resurse umane. Identifică întâi nevoile companiei și apoi adaptează-ți punctele forte în funcție de ele.

După ce ai identificat punctele forte ale CV-ului pe care vrei să le precizezi, va trebui să te gândești la cum le vei încorpora. Există trei secțiuni principale în care adăugarea de puncte forte în CV-ul tău are un impact maxim:

  1. Profilul: Secțiunea de profil este singurul loc din CV-ul tău în care te poți adresa direct responsabilului de angajări. De aceea, este locul ideal în care să treci exemple de puncte forte în CV. Pe un ton profesional, dar sincer, poți atrage rapid atenția recrutorului asupra atuurilor tale majore și îl poți încuraja să citească în continuare pentru a afla detalii.
  2. Istoricul profesional: Această secțiune îți dă un spațiu generos pentru a-ți aprofunda punctele forte, pe baza acelor importante cifre și detalii cu care cuantifici realizările. Secțiunea dedicată istoricului profesional este locul ideal în care să treci punctele forte care necesită descrieri în mai multe cuvinte.
  3. Abilități: Secțiunea de abilități este locul în care vei evidenția cele mai importante puncte forte personale din CV-ul tău. Structura de listă cu buline a acestei secțiuni este potrivită pentru puncte forte care pot fi rezumate într-un singur cuvânt sau într-o sintagmă scurtă. Nu uita să incluzi atât abilități tehnice, cât și non-tehnice. Găsești mai multe date aici.

Formulează punctele forte exact cu cuvintele din anunț; astfel, scannerele de CV-uri și recrutorii vor găsi mai ușor ce caută. Nu uita să exemplifici și modul în care aplici fiecare punct forte, în loc să le enumerezi pur și simplu.

Nu îți încărca CV-ul cu calificări care nu ți se aplică sau care nu au logică în secțiunea în care le-ai adăugat.

Puncte forte de top prin care CV-ul să iasă în evidență

În primul rând, să vedem care puncte forte îți pot scoate CV-în evidență, indiferent de domeniul în care activezi:

  • Un antet atractiv: este partea cea mai de sus a CV-ului, iar un antet excelent te ajută să convingi încă din momentul în care recrutorul vede pagina. Un antet care evidențiază numele și informațiile de contact, adăugând totodată un strop de culoare sau un design bun, este unul dintre marile atuuri ale CV-ului tău.
  • Un format aerisit: același lucru este valabil și pentru restul paginii. Formatul trebuie să echilibreze spațiul gol și textul propriu-zis și să determine o lectură cât mai cursivă. Nu uita să folosești aceleași fonturi și culori pentru a demonstra că ai coerență și un stil rafinat.
  • Scrierea fără greșeli: unul mare punct forte prin care te detașezi de alți candidați este ortografia sau gramatica impecabilă. Nu uita să folosești corectorul ortografic sau să rogi un prieten să-ți corecteze CV-ul.
  • CV adaptat special pentru locul de muncă respectiv: un important punct forte care nu trebuie să lipsească din niciun CV este dat de informațiile specifice jobului. Anunțul este de mare ajutor în acest caz, deoarece îți arată exact care sunt abilitățile și cunoștințele pe care le caută compania. Nu uita să le menționezi în întregul CV.
  • Un ton încrezător, dar respectuos: tonul corect poate fi unul dintre cele mai mari puncte forte ale unui CV. Trebuie să te promovezi fără a părea arogant sau impertinent.
  • Secțiuni cu denumiri corecte: ai vrea să dai secțiunilor din CV-ul tău nume puțin mai aparte, iar ideea ți se pare distractivă sau poate crezi că dai dovadă de creativitate. Totuși, s-ar putea să îi enervezi pe recrutorii care au doar puțin timp la dispoziție pentru a găsi informațiile care îi interesează. În schimb, folosește denumiri convenționale, cum ar fi „Educație” sau „Istoric profesional”
  • Cifre și detalii concrete: După ce ai găsit punctele forte pe care le treci în CV, va trebui să le susții cu informații concrete care să-ți dovedească eficiența. Statisticile, cifrele și detaliile pot da consistență realizărilor tale.

Puncte forte de evitat: un ultim sfat

Cel mai neinspirat mod de a-ți prezenta punctele forte în CV este să apelezi la clișee răsuflate. Următorii termeni sunt folosiți atât de des în CV-uri încât s-au și golit de sens:

  • Extrem de implicat
  • Jucător în echipă
  • Gândire neconvențională
  • Orientare spre detalii
  • Muncitor
  • Ambițios
  • Orientare spre rezultate
  • Abilități de comunicare

Abilitățile de comunicare, de exemplu, sunt foarte importante, dar când toată lumea pretinde că are abilități de comunicare, tu nu te vei diferenția. Fii mai precis. Ai calități de „orator dinamic”? „Știi să asculți”? „Comunici eficient politicile către echipă”? „Experimentat în relaționarea cu clienții”? Atunci, trebuie să și spui asta.

Sfat profesionist

Una dintre cele mai dificile întrebări adresate candidaților la interviuri vizează punctele lor slabe. Trebuie să te gândești la ele înainte de interviu, astfel încât să ai deja exemple de puncte slabe care să nu te descalifice din cursa pentru jobul respectiv. Punctele tale slabe trebuie să fie exprimate sincer și precis, dar nu trebuie să implice și deținerea unei abilități majore necesare pentru postul respectiv.

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri12 minute de lectură
Biodata, resume, CV: care este diferența?
Biodata, resume, CV: care este diferența?
Ajutor CV-uri20 minute de lectură
Puncte tari și puncte slabe (și cum să le prezinți când îți cauți un loc de muncă)
Puncte tari și puncte slabe (și cum să le prezinți când îți cauți un loc de muncă)
Ajutor CV-uri28 minute de lectură
Obiective în CV (+ 15 exemple)
Obiective în CV (+ 15 exemple)
Ajutor CV-uri5 minute de lectură
Când adaugi o fotografie la CV
Când adaugi o fotografie la CV?
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri