Cariera de profesor nu e ușoară: presupune multe responsabilități, vizibilitate publică și stres. Acestea fiind zise, există totuși și multe satisfacții pentru oamenii de la catedră.
Știi deja că CV-ul este esențial în procesul de angajare. Știai însă și că o scrisoare de intenție pentru profesori te poate propulsa în fața concurenților cu calificări similare? Noi venim cu sfaturi și exemple concrete, testate în practică, ce te recomandă drept candidatul perfect.
Scrisoare de intenție profesor: exemplu complet
Stimate domnule director Popa,
Legea inerției afirmă că un obiect rămâne în stare de repaus până ce acționează o forță asupra lui.
În ultimii douăzeci de ani, peste 500 dintre elevii mei au absolvit la universități de top din țară și străinătate. Aș putea spune că „forța” mea a ajutat la crearea geniilor științifice ale viitorului. Sper să pot contribui cu această experiență la clasele cu profil real de la Liceul Pitagora.
Sunt autoare și coautoare de manuale școlare pentru clasele IX-XII și de auxiliare pentru examenul de bacalaureat. În liceul meu, gradul de absolvire a fost în medie de 99%. Cred în învățarea prin experimente practice, mai mult decât prin teorie. Abordările inovatoare generează adesea descoperiri.
Am creat lecții online pentru elevii mei și consider că învățământul cu model hibrid este viitorul educației. Poate că nu putem fi alături de elevi când își fac temele, dar le putem trimite un clip înregistrat în care le oferim explicații. Când poți derula înapoi un clip video, ai la îndemână o modalitate excelentă de verificare a cunoștințelor.
Valorile Liceului Pitagora sunt apropiate de sufletul meu – un membru al colectivului dumneavoastră profesoral mi-a sugerat să candidez la această funcție. V-aș fi recunoscătoare pentru oportunitatea de a afla mai multe despre mediul didactic și sper că voi putea contribui la reușita elevilor dumneavoastră. În marele proiect educațional al omenirii, fiecare minte tânără și curioasă contează.
Cu stimă,
Ioana Mardare
Scrisoare de intenție profesor: secțiunile de care ai nevoie
De multe ori, argumentele tale și palmaresul tău profesional sunt mai ușor de prezentat într-o structură logică de scrisoare de intenție. Un responsabil de angajări sau un director se va aștepta să vadă următoarele elemente:
- Antetul scrisorii de intenție. Simplu spus, antetul prezintă numele și datele de contact ale candidatului într-un format atractiv, iar recrutorul le poate găsi oricând le caută.
- Formula de salut. Școlile sunt instituții destul de formale în comparație cu, să zicem, un startup sau o cafenea din zonă. În acest caz, „Stimate/Stimată” cu un nume și o virgulă la capăt este cea mai sigură și potrivită opțiune. Trebuie să folosești apelativul „domnul/doamna”, urmate de un nume de familie.
- Introducerea. Recrutorii sunt oameni ocupați – la fel și directorii. În primul paragraf al scrisorii, trebuie să le captezi atenția și să-i convingi să citească mai departe.
- Cuprinsul scrisorii de intenție. „Miezul” textului, în care te prezinți și vii cu argumente în favoarea ta, dar și cu date concrete.
- Încheierea. Aici vei strecura un discret „îndemn la acțiune”, unde arăți că aștepți să fii chemat/ă la interviu.
- Formula de final. O formulă profesionistă, urmată de numele tău mai jos.
În cadrul acestui format, o scrisoare de intenție pentru profesori trebuie să ofere o imagine de ansamblu asupra pedagogiei, experienței și filozofiei tale de predare. Acesta este planul de ansamblu pentru cariera ta, CV-ul de profesor fiind mai degrabă un „plan de lecție”.
Ai nevoie de mai multă inspirație? Poți încerca exemplele de scrisori de intenție de pe site-ul nostru și câteva modele de scrisoare de intenție din domenii similare:
- Scrisoare de intenție profesor de limba română
- Scrisoare de intenție pentru bibliotecar
Secțiunile și structura scrisorii de intenție le pot pune probleme și celor mai versați scriitori, așa că noi ți-am pregătit un ghid general care te poate ajuta.
Introducerea scrisorii de intenție pentru profesori
Introducerea este cea care trezește interesul și îl convinge pe director să citească și restul. Fraze precum „Vă scriu pentru a-mi exprima interesul pentru postul vacant de profesor de fizică la Liceul ETC.” pot părea rigide și demodate. Dacă adaugi o notă de entuziasm printr-o relatare personală despre un succes pedagogic, infuzezi o doză de personalitate în scrisoare și îți pui în prim-plan abilitățile încă de la început. Trebuie însă să fie o relatare scurtă, pentru ca cititorul să se poată concentra pe conținut.
Stimată doamnă Antonescu,
În cei peste zece ani de experiență didactică, mi-am demonstrat constant angajamentul față de dezvoltarea și perfecționarea elevilor. Prin adoptarea și aplicarea programului STEM Curriculum Reform la instituția anterioară, școlii noastre i-a fost acordat prestigiosul Premiu pentru Excelență Educațională.
Stimată doamnă Antonescu,
Vă scriu pentru a-mi manifesta interesul față de postul de profesor la instituția dumneavoastră, conform anunțului publicat pe xyz.ro. Aștept cu nerăbdare să contribui cu experiența mea la succesul instituției dvs.
Începe în forță, cu o afirmație prin care să trezești interesul cititorului sau chiar interpelându-l direct și atrăgându-l în mesajul tău. Ai vreo realizare concretă care s-ar potrivi aici? Cu atât mai bine! Nimeni nu vrea să citească aceleași clișee în 30 de documente diferite.
Cuprinsul scrisorii de intenție pentru învățători
În cele două, maximum trei paragrafe care urmează, vei urma o structură specifică:
- Îți prezinți abilitățile și experiența.
- Arăți cât de bine te-ai potrivi în instituția respectivă.
- Închei printr-o scurtă recapitulare a argumentelor și te fixezi în memoria cititorului.
- Vii cu un îndemn elegant la acțiune.
Primul paragraf din cuprins: abilități și experiență
Nu pierde prea mult timp și identifică funcția pentru care candidezi, arătând că ești candidatul ideal și precizând și realizările anterioare care îți demonstrează abilitățile. Metoda STAR/ (Situație, Temă, Acțiune, Rezultat pozitiv) te poate ajuta să îți organizezi scrisul pentru a surprinde impactul pe care l-ai avut asupra performanței elevilor.
În această secțiune, poți continua să epatezi cu abilitățile tale non-tehnice („soft”), cu pasiunea și cu personalitatea ta și poți opta să faci dovada abilităților tehnice care te plasează deasupra colegilor tăi, explicând abordările inovatoare pe care le-ai aplicat în sala de clasă.
- Comunicare. O abilitate evident esențială – aici ai putea muta accentul pe ședințe și pe dialogul constructiv cu părinții. Totuși, cea mai bună dovadă va fi chiar stilul și migala cu care îți redactezi scrisoarea de intenție ca profesor.
- Adaptabilitate. Singura constantă în învățământul românesc e schimbarea, așa că trebuie să te adaptezi. Ai putea discuta despre trecerea la învățământul online și digitalizare, sigur ai avut contact cu așa ceva în timpul pandemiei.
- Planificare. Ai o metodă de planificare și structurare a lecțiilor mai specifică/diferită? Trece-o aici.
- Creativitate. Vei avea nevoie de ceva mai concret – de exemplu, poate ai creat un modul sau un proiect deosebit, ai avut o inițiativă specială?
- Managementul timpului. Arată că știi să-ți gestionezi timpul și să te concentrezi pe ce contează.
Al doilea paragraf: valori și viziune
Nu e de ajuns că ai o constelație de abilități sclipitoare, ele trebuie să fie și compatibile cu cele cerute de angajator. Documentează-te pe site-ul companiei și pe LinkedIn și vezi care ar fi cerințele, apoi arată că sunteți pe aceeași lungime de undă.
Vom lua ca exemplu un anunț de angajare real postat de Școala Montessano. Am intrat pe site-ul instituției și, chiar pe prima pagină, am găsit următoarele valori:
- Sănătate fizică și emoțională
- Diversitate și unicitate
- Dragoste pentru natură și umanitate
- Autenticitate
- Grija pentru comunitate
Cum am putea să le încorporăm în scrisoarea noastră de intenție? Îți oferim un posibil exemplu mai jos.
Filozofia mea pedagogică se aliniază perfect cu principiile Montessano. Pun accent pe dezvoltarea potențialului unic al fiecărui copil și stimularea curiozității și a pasiunii durabile pentru învățătură. Am considerat mereu că cei mici învață mai ușor când sunt conectați la natură și comunitate. În posturile anterioare, am organizat cursuri în aer liber care au facilitat percepția copiilor asupra lumii din jur și le-au insuflat responsabilitate și grijă pentru mediu.
Îndemn la acțiune și încheiere: drumul către angajare
Probabil că redactarea unei încheieri pentru scrisoarea de intenție este una dintre cele mai frustrante etape. Ai spus ce aveai de spus în toate modurile posibile, iar acum vrei doar să strigi: „Sunați-mă odată!”. Din fericire, există un alt mod, mai profesionist, de a spune asta. Cu îndemnul la acțiune, îți inviți responsabilul de angajări să ia legătura cu tine.
Vă mulțumesc pentru atenția acordată. Aștept cu nerăbdare să aflu mai multe despre personalul și studenții de la XYZ. Puteți să mă contactați la (adresa de e-mail) sau (numărul de telefon) indiferent de ce întrebări ați avea.
Nu uita să închei și cu o formulă profesionistă (de exemplu, „Cu stimă”) și să-ți treci și numele la final.
Aspecte principale
- Începe scrisoarea în forță și captează atenția cititorului.
- Vorbește despre realizări și vino cu date concrete.
- Documentează-te despre angajator și arată că te aliniezi la viziunea și valorile sale.