Cum se completează un CV de polițist
Înainte să începi să redactezi CV-ul de polițist, trebuie să știi ce secțiuni să treci în el. CV-ul trebuie să trebuie să conțină următoarele elemente:
- antetul CV-ului;
- profilul profesional (numit și secțiunea „Despre mine”);
- secțiunea cu istoricul profesional;
- secțiunea cu abilități din CV;
- secțiunea destinată educației.
Tonul este important aici. Ce imagine dorești să le prezinți responsabililor de angajări pentru a-i convinge că vei fi un polițist de excepție? Trebuie să emani calm, autoritate și precizie – la fel și CV-ul tău. Vei reuși dacă folosești un limbaj concis și dacă îți prezinți cu fermitate experiența și perspectiva ta asupra activității polițienești.
Tu trebuie să-i convingi pe recrutori că ești cu adevărat acea persoană pe care o caută. Nu doar cunoști temeinic legea, dar ai și acele abilități interpersonale prin care convingi oamenii și îți menții calmul sub presiune. Folosește un limba descriptiv și incisiv, fără a trece în sfera laudei de sine.
Exemplu de profil în CV: captează-le atenția
Secțiunea dedicată profilului profesional din CV nu este un simplu rezumat al carierei tale dedicate siguranței publice. Fiind plasată chiar în vârful documentului, ea trebuie să surprindă privirile. În ea, îi vei spune viitorului angajator de ce ai fi potrivit în departamentul respectiv și îl vei convinge să citească în continuare. Evidențiază-ți cele mai mari realizări în domeniul aplicării legii, dar și pasiunea ta pentru siguranța publică.
Polițiștii trebuie să întruchipeze autoritatea, să aibă suficientă empatie pentru a discuta cu victimele infracțiunilor în perioade stresante și să răspundă rapid la apelurile de urgență. Profilul trebuie să demonstreze toate aceste atuuri cu una-două relatări scurte și cu adjective percutante și bine plasate, care îți descriu maniera de a trata cu publicul și cu colegii.
Folosește acest text exemplificativ pentru CV-ul de polițist și vei avea un punct de plecare pentru profil.
Polițistă experimentată și devotată profesiei, cu un angajament ferm de a apăra siguranța publică, salva vieți și reduce rata criminalității. Peste șapte ani de experiență în serviciul public, în care am și intervenit la accidente și infracțiuni majore, dar am și efectuat operațiuni de patrulare tipice. Specializată în situații de criză și protocoale pentru intervenții cu risc înalt. Ofer un istoric dovedit de excelență în protecția cetățenilor, cu o diplomă de merit „Polițistul lunii” datorată eticii mele profesionale solide. Dețin abilități excelente de comunicare, relaționare și interogare.
O mostră de istoric profesional în CV-ul de polițist
În secțiunea cu istoricul profesional din CV, care va fi organizată probabil în ordine invers cronologică, rezumă-te la datele concrete, fără înflorituri și adjective. Aici îți vei detalia responsabilitățile și realizările într-un limbaj simplu și direct.
Întâi, alcătuiește o listă cu toate locurile de muncă ocupate în domeniul siguranței publice, de exemplu, ca agent de securitate. Gândește-te la responsabilitățile și realizările tale din fiecare post. Apoi, când începi să scrii, axează-te pe rezultatele acțiunilor tale și pe problemele rezolvate. Gândește-te la abilitățile deprinse în teren și încearcă să demonstrezi că ai cunoștințe și abilități tot mai extinse cu care să rezolvi situații mai dificile. Nu trebuie să folosești „Eu”, ci doar să începi cu un verb percutant care să-ți descrie acțiunile profesionale. Folosește fiecare punct pentru o nouă abilitate sau realizare separată.
Cuvintele au forță
Iată câteva cuvinte pe care le poți folosi în secțiunea cu experiență profesională:
- Evaluare
- Conducere
- Rezolvare
- Aplicare
- Interpretare
- Negociere
- Investigare
- Aplanare
Vei găsi textul exemplificativ pentru CV-ul de polițist mai jos.
Agent de poliție la Poliția locală Sector 1,
București Ianuarie 2017 — Prezent
- Desfășurarea de patrule auto sau pedestre în zonele desemnate pentru protejarea siguranței și drepturilor cetățenești
- Anchetarea activităților infracționale și colaborarea cu alți colegi desemnați la preluarea de informații, interpretarea situației și stabilirea unui răspuns adecvat
- Acționarea rapidă în situații de urgență și abordarea crizelor cu strategii bine definite
- Dialogarea cu grupuri etnoculturale și protejarea întregii societăți
- Identificarea și arestarea autorilor faptelor infracționale
- Supervizarea a cinci angajați și pregătirea lor sub aspecte profesionale de primă importanță
Agent de poliție la Poliția locală Sector 3, București
Ianuarie 2014 — Decembrie 2016
- Patrule stradale, în cartiere și în zone comerciale pentru a asigura protecția bunurilor și persoanelor
- Soluționarea problemelor atât în mod independent, cât și în cadrul unei echipe
- Amendarea contravenienților și arestarea infractorilor, după caz
- Completarea proceselor-verbale cu detalii cuprinzătoare
- Execuții de mandat de percheziție în vehicule și domicilii
- Preluarea apelurilor și asumarea rolului de prim respondent în situații de urgență
- Participarea constantă în activități de combaterea a criminalității
- Mediere în perturbarea liniștii publice
Exemplu de abilități în CV: talente bine orientate
O secțiune cu abilități reușită îți va scoate în evidență abilitățile principale, iar responsabilii de angajări le vor identifica mai ușor.
Deși te vei axa pe cunoștințele de legislație, prim ajutor și tactică, nu uita că polițiștii trebuie să impună și respectul comunității. Pe măsură ce reduci lista la 5-7 atribute principale, nu uita și de abilități non-tehnice precum integritatea, comunicarea, compasiunea și empatia.
Mai jos vei găsi un text exemplificativ de CV de polițist pentru secțiunea cu abilități.
- Prevenirea și combaterea infracționalității
- Legislație contravențională
- Arme de foc
- Criminalistică
- Tehnici de mediere a conflictelor
Exemplu de educație în CV-ul de polițist
În secțiunea destinată educației vei trece toate diplomele și certificările. Pentru a deveni polițist, vei avea nevoie de o diplomă de bacalaureat și de un cazier curat. Apoi, te vei putea înscrie la cursurile școlilor de agenți de poliție, care durează 1 an. Vei depune apoi Jurământul și vei intra în sistem.
Poți folosi exemplul de CV de ofițer de poliție de mai jos ca ghid de format.
Diplomă de absolvire, Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr”, Câmpina
Septembrie 2012 — Iulie 2013
Folosește creatorul de CV online: îți va face viața mai ușoară și vei trimite CV-ul în doi timpi și trei mișcări!