1. Exemple
 2. Avocați
Scris de Karl KahlerKarl Kahler

Exemplu de scrisoare de intenție pentru Avocați

Completează-ți candidatura cu acest exemplu de scrisoare de intenție pentru Avocați și te vei angaja rapid – fără să te enervezi și fără să mergi pe ghicite. Acest exemplu de scrisoare de intenție este special creat pentru posturile de Avocați din 2024. Beneficiezi de fraze exemplificative și ghiduri specializate, iar scrisoarea de intenție perfectă este gata de a fi descărcată în doar câteva minute.
5.0
Evaluare medie
64 persoane l-au evaluat deja
Exemplu de scrisoare de intenție pentru Avocați
Editează această scrisoare de intenție

Perspective profesionale pentru avocați

Conform ifep.ro, tabloul avocaților din România este compus din aproximativ 37.000 de persoane. Conform Ziarului Financiar, avocații câștigau în medie 5.500 RON net pe lună în 2023. 

Totuși, deși oportunitățile pentru avocați sunt tot mai multe de la an la an, piața rămâne competitivă deoarece noi absolvenți ies mereu de pe băncile facultăților. 

Te interesează și alte idei și mostre de scrisori de intenție? Merită să încerci și alte exemple de scrisori de intenție din domeniul juridic:

 • Exemplu de scrisoare de intenție domeniu legal
 • Mostră de scrisoare de intenție pentru asistent juridic
 • Exemplu de scrisoare de intenție paralegal

De ce au avocații nevoie de o scrisoare de intenție?

Deși CV-ul tău trebuie să-ți prezinte experiența profesională, educația și alte calificări, scrisoarea de intenție este importantă deoarece creează o legătură personală cu responsabilul de angajări. CV-ul tău poate ajunge într-un vraf de alte CV-uri, însă scrisoarea de intenție este cea în care te prezinți și faci o primă impresie bună asupra persoanei care poate să-ți ofere un loc de muncă.

Deși CV-ul poate fi mai degrabă rece și impersonal, scrisoarea de intenție îți permite să-ți etalezi personalitatea, pasiunea și amabilitatea. Studiile arată că unul dintre principalele motive de refuz al unui CV este lipsa unei scrisori de intenție aferente. Include mereu o scrisoare de intenție în candidatură, cu excepția situațiilor în care ți s-a cerut să nu o trimiți.

Formatul optim al unei scrisori de intenție pentru avocați

În majoritatea cazurilor, scrisoarea de intenție trebuie să aibă o pagină și maximum 400 de cuvinte structurate astfel:

 • Antetul
 • Formula de salut
 • Introducerea
 • Mesajul propriu-zis
 • Încheierea
 • Formula de final

Mai jos găsești un exemplu de scrisoare de intenție pentru avocați pe care îl poți personaliza în funcție de post și de firma care te-ar putea angaja.

Antetul scrisorii de intenție

Antetul conține numele, ocupația, adresa, numărul de telefon și e-mailul. Antetul este și cel mai atrăgător element de design de pe pagină, în care poți folosi echilibrat spațiile goale și câțiva stropi de culoare. Dacă vrei să vezi exemple de anteturi reușite, accesează CVapp.ro și consultă designurile gratuite de modele de scrisori de intenție.

Stil unitar, impact extraordinar

CV-ul și scrisoarea de intenție se completează reciproc, așa că trebuie să folosești aceleași fonturi, dimensiuni de fonturi și formate în ambele. Anteturile ambelor trebuie să corespundă, pentru ca recrutorul să vadă imediat că ambele provin de la aceeași persoană.

Un amestec de fonturi și stiluri diferite le va da un aspect neplăcut și dezorganizat. Arată-ți atenția la detalii cu un stil coerent.

Scopul antetului scrisorii de intenție: identificarea ta ca autor al scrisorii de intenție prin impact vizual și într-un mod care îți demonstrează atenția la detalii și profesionalism.

Formula de salut a scrisorii de intenție

„Stimate domnule/stimată doamnă (nume de familie)” este formula încetățenită de început pentru orice document profesional și vei merge la sigur cu ea. Nu folosi prenumele responsabilului de angajări decât dacă deja cunoști bine acea persoană.

Dreptul este un domeniu foarte formal, ai grijă să nu ai un ton prea familiar nici aici, nici în restul scrisorii. Scrisoarea trebuie să aibă o nuanță personală, dar nu și un ton prea relaxat.

Încearcă întotdeauna să adresezi scrisoarea unei persoane anume, mai exact, cea care se ocupă de angajări la firma vizată de tine. Dacă nu găsești numele persoanei de contact în anunț, poți și să suni la firmă pentru a-l afla. Astfel, arăți că ai inițiativă, că ți-ai făcut temele și că ai aflat cu cine trebuie să discuți.

Scopul formulei de salut a scrisorii de intenție: începerea scrisorii de intenție pe un ton profesionist și stabilirea unei legături imediate și directe cu recrutorul firmei de avocatură.

Iată cum arată formula de salut a mostrei de scrisoare de intenție adaptabilă pentru avocați.

Formulă de salut din scrisoarea de intenție adaptabilă

Stimată doamnă Toma,

S-a copiat!

Introducerea scrisorii de intenție

Paragraful inițial trebuie să identifice și locul de muncă căutat și să îți prezinte în premieră calificările, totul într-un limbaj energic și incitant. Trebuie să capteze atenția cititorilor și să îi facă să continue.

Trebuie să găsești un ton echilibrat, care să fie și profesionist, dar și vioi, nu insipid și monoton. Evită clișeele, jargonul de la Resurse Umane și înfloriturile. Gândește-te că e ca o primă pledoarie într-un caz, în care vrei să captezi atenția celor din sală.

Scopul introducerii scrisorii de intenție: te distingi încă de la început de „plutonul” celorlalți candidați prin mesajul și limbajul adoptat.

Iată o idee de introducere din mostra de scrisoare de intenție pentru avocați.

Introducere din mostra de scrisoare de intenție adaptabilă

Vă scriu pentru a-mi manifesta interesul față de rolul de avocat specializat în proprietatea intelectuală la Iacob & Dănescu. După cinci ani de experiență specifică în care am protejat mărcile comerciale ale unor companii internaționale precum ZipMic și Quantum Journey, dar și alte peste 40 de branduri locale, doresc să mă alătur unei noi echipe dinamice precum cea de la firma dumneavoastră.

S-a copiat!

Conținutul (cuprinsul) scrisorii de intenție

Cuprinsul scrisorii este locul în care vei demonstra că ai calificări deosebite pentru postul vizat. Dacă ai mai mulți ani de experiență în avocatură, acesta este primul aspect care trebuie menționat. 

Ai trecut deja locurile de muncă anterioare în CV, în liste cu buline care ți-au evidențiat realizările de acolo. Totuși, scrisoarea de intenție îți permite să detaliezi experiența, de exemplu prin relatarea unei anecdote despre o provocare profesională pe care ai surmontat-o odată. Oferă detalii clare despre realizările profesionale, cu cifre și informații concrete dacă poți.

Dacă tocmai ai terminat facultatea de Drept și ai o experiență cam mai puțin consistentă, precizează stagiile sau munca de voluntariat din domeniul juridic. Subliniază experiența academică, implicarea ta în procese penale simulate sau orice altceva te-ar recomanda drept un candidat redutabil. Poți folosi cuprinsul scrisorii de intenție și pentru a discuta despre abilități, talente, pasiuni și aspirații profesionale.

Scopul cuprinsului scrisorii de intenție: prezentarea motivelor pentru care ești cel mai bun concurent pe post, cu dovezi care să le susțină.

Mostra noastră de scrisoare de intenție pentru avocați îți arată ce ar putea cuprinde rubrica centrală.

Exemplu de cuprins scrisoare de intenție adaptabilă

Dumneavoastră căutați un avocat specializat în IP și Tehnologie, iar rolul oferit mi-a atras atenția deoarece reprezentați tot mai mulți clienți internaționali. Odată cu expansiunea economică a regiunii și lansarea noilor branduri, acest domeniu devine tot mai atractiv. Sunt convinsă că experiența mea și premiul „MIP Firm of the Year” câștigat la firma anterioară vor contribui la reușita viitoarelor proiecte.

După ce am absolvit Facultatea de Drept la UBB și am devenit membru al Baroului din Cluj, mi-am păstrat și interesul față de lucrările juridice. Am publicat peste 70 de articole despre drepturile de autor și protecția mărcilor înregistrate în UE, pe site-uri esențiale din țară și din străinătate. Cercetările mele academice mi-au conferit o reputație de top în domeniu și au contribuit la următoarele reușite juridice:

 • obținerea unor decizii favorabile în 92% din spețe (procentaj de top în această arie de practică);
 • obținerea unei despăgubiri de 40 mil. euro care a schimbat cursul industriei tehnologice locale;
 • activitate concentrată pe 4-5 clienți pe săptămână, cu un grad de satisfacție de 96% a clienților per ansamblu.

 

Indiferent dacă mă ocup de managementul portofoliilor drepturilor de IP, de un litigiu sau de un aviz de refuz, principala mea satisfacție în viață este apărarea drepturilor celor care au dat tot ce au putut pentru a da viață unui brand. Existența sa nu ar trebui să fie periclitată de oportuniștii care încalcă drepturile intelectuale ale altora. Mă bucur să îi pot împiedica.

S-a copiat!

Cum se încheie o scrisoare de intenție pentru avocați

Urmează argumentația finală. Ultimul paragraf al scrisorii trebuie să conțină o recapitulare scurtă și energică, dar și un îndemn la acțiune optimist. Poți întreba dacă ai putea suna în una-două săptămâni și stabili un interviu. 

Trebuie măcar să-i lași cititorului impresia că aștepți să fii contactat de el. Indu-i cititorului ideea că trebuie să ia măsuri după ce a citit scrisoarea și că nu trebuie să o pună deoparte.

Scopul încheierii scrisorii de intenție: pui punct documentului, afirmând cu încredere că următoarea mișcare îi aparține recrutorului.

Mai jos găsești secțiunea de încheiere din exemplul nostru de scrisoare de intenție pentru avocați.

Încheiere scrisoare de intenție adaptabilă.

Mi-ar face o deosebită plăcere să discutăm despre cele mai mediatizate cazuri la care am participat și mă încântă oportunitatea de a afla mai multe despre echipa Iacob & Dănescu.

S-a copiat!

Formula de final a scrisorii de intenție 

Încheie prin „Cu stimă” sau o formulă echivalentă, urmată de numele tău.

Exemplu

Cu stimă, 

Tania Goldiș

S-a copiat!

Layoutul și designul scrisorii de intenție

Aspectul scrisorii este aproape la fel de important ca mesajul transmis. Firmele de avocatură trimit multe scrisori, iar ele au un aspect profesionist, formal, însă totodată atractiv. 

Folosește un font modern și ușor de citit, cu o mărime de 10-12 puncte. Dacă nu reușești să comprimi textul pe o pagină, scurtează textul înainte de a încerca să reduci dimensiunea fontului. 

Lasă o margine de un inch (2,5 cm) în partea de sus, jos, stânga și dreapta. Lasă spațiu între paragrafe și nu lungi excesiv paragrafele. Folosește text aliniat la stânga, nu centrat. 

Dacă respecți aceste puncte, scrisoarea va avea echilibrul potrivit de spații libere (adică acele părți din pagină care nu conțin nimic). Designerii îți vor spune că utilizarea judicioasă a spațiilor libere este esențială pentru un design reușit. 

În majoritatea cazurilor, se recomandă salvarea scrisorii de intenție în PDF, un tip de fișier care îți menține formatul identic indiferent de computerul pe care este citit. Câțiva angajatori preferă fișiere în Word sau alt format; bineînțeles, va trebui să le respecți dorințele. Însă PDF ar trebui să fie tipul de fișier preferat de tine. 

Nu uita că modelele de scrisoare de intenție cu design profesionist de la CVapp.ro îți vor rezolva instantaneu aceste probleme de design și format. Tu trebuie doar să redactezi scrisoarea.

Psihologie, tactici și sugestii

 • Fiecare scrisoare de intenție trebuie să fie unică și adresată unui angajator anume.
 • Găsește tonul potrivit, adică unul care să corespundă stilului și culturii companiei și să fie pe măsura felului în care te raportezi la companie.
 • Pune-te în locul cititorului tău și încearcă să-ți imaginezi cum va percepe conținutul și tonul utilizat.
 • Nu face greșeli ortografice, de gramatică sau de punctuație. Erorile de limbă sunt unul dintre principalele motive de refuzare a CV-urilor și scrisorilor de intenție.
 • Nu trimite aceeași scrisoare fiecărui angajator.
 • Nu menționa hobby-uri sau abilități irelevante.
 • Nu umple scrisoarea cu clișee, jargon de la Resurse Umane sau înflorituri.
 • Nu subestima importanța unei utilizări corecte a fonturilor, formatului și spațiilor goale.

Câteva greșeli frecvente

Iată câteva dintre capcanele pe care trebuie să le eviți când redactezi scrisoarea de intenție.

 • Greșelile de ortografie și de gramatică te descalifică imediat. Dacă redactarea de texte nu este punctul tău forte, apelează la un revizor care să-ți verifice scrisoarea.
 • Scrisorile de intenție reciclate, care nu sunt adresate unui angajator specific, nu vor trece de proba inițială. Fiecare scrisoare de intenție redactată de tine trebuie să fie unică și să vizeze nevoile companiei la care te-ai gândit.
 • Informațiile irelevante despre hobby-urile sau interesele tale extraprofesionale vor ocupa un spațiu inutil, pe care l-ai putea consacra abilităților și realizărilor specifice postului.
 • Clișee, jargon de HR și înflorituri fără scop? Le cauți, le distrugi, le înlocuiești.
 • Fonturile și formatul incorect, anteturile neplăcute sau paginile prea dense pot face recrutorul să strâmbe din nas.

Lecții importante privind scrisoarea de intenție pentru avocați

 1. Deși orizontul profesional al avocaților este unul atrăgător, în prezent există mai mulți absolvenți de Drept decât posturi la firme de avocatură.  Nivelul de concurență din acest domeniu bine plătit îți impune să redactezi un CV și o scrisoare de intenție de calitate superioară.
 2. Prin scrisoarea de intenție, te prezinți și creezi o legătură personală cu responsabilul de angajări. Include mereu o scrisoare de intenție în candidatură, cu excepția situațiilor în care ți s-a cerut să nu o trimiți.
 3. De la antet și până la formula de final, respectă o structură corectă a scrisorii de intenție pentru a oferi argumente convingătoare în cât mai puțin spațiu posibil.
 4. Aspectul contează, așa că trebuie să respecți indicațiile de format și design care îi vor oferi scrisorii un look atractiv.
 5. Vei evita cel mai ușor stângăciile dacă folosești un model cu design profesionist de la CVapp.ro. Noi ne-am ocupat de format în locul tău, iar tu trebuie doar să redactezi scrisoarea.

Odată ce ai ales un stil de șablon pentru scrisoarea de intenție, poți folosi creatorul pentru a-ți personaliza documentul.  Nu vei face decât să valorifici o formulă dovedită în practică.

Creează-ți scrisoarea de intenție în câteva minute
Creează-ți scrisoarea de intenție în câteva minute
Ieși în evidență și angajează-te mai repede în postul ideal datorită colecției noastre de modele gratuite pentru scrisori de intenție, concepute de experți.
Creează o scrisoare de intenție

Modele gratuite cu design profesionist

Pe CVapp.ro s-au creat peste 10 milioane de CV-uri și scrisori de intenție – aici ai soluția online de top pentru promovarea carierei și accesul la interviuri
4.5 din 5
bazat pe un număr de 212 evaluări pe Trustpilot
Utilizează acest modelStockholm cover_letter template
Stockholm
Peste 1.400.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelNew York cover_letter template
New York
Peste 440.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelViena cover_letter template
Viena
Peste 120.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSydney cover_letter template
Sydney
Peste 160.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLondra cover_letter template
Londra
Peste 280.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelDublin cover_letter template
Dublin
Peste 240.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMoscova cover_letter template
Moscova
Peste 62.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
Peste 150.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMadrid cover_letter template
Madrid
Peste 150.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSantiago cover_letter template
Santiago
Peste 140.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSingapore cover_letter template
Singapore
Peste 52.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelOslo cover_letter template
Oslo
Peste 56.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCape Town cover_letter template
Cape Town
Peste 7.700 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelParis cover_letter template
Paris
Peste 35.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBerlin cover_letter template
Berlin
Peste 92.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelGeneva cover_letter template
Geneva
Peste 3.300 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelVancouver cover_letter template
Vancouver
Peste 45.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelTokyo cover_letter template
Tokyo
Peste 61.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMilano cover_letter template
Milano
Peste 51.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLisabona cover_letter template
Lisabona
Peste 29.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBarcelona cover_letter template
Barcelona
Peste 29.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCopenhaga cover_letter template
Copenhaga
Peste 22.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelChicago cover_letter template
Chicago
Peste 19.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRio cover_letter template
Rio
Peste 29.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRoma cover_letter template
Roma
Peste 5.500 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBoston cover_letter template
Boston
Peste 17.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelToronto cover_letter template
Toronto
Peste 100.000 utilizatori au ales acest model
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri