Cum se completează un CV de contabil
Înainte să începi, trebuie să știi și ce informații să incluzi în CV-ul de contabil. Iată secțiunile pe care trebuie să le conțină CV-ul:
- antetul CV-ului;
- profilul profesional (numit și secțiunea „Despre mine”);
- secțiunea cu istoricul profesional;
- secțiunea cu abilități din CV;
- secțiunea destinată educației.
Acest ghid îți va da detalii privind redactarea fiecărui element.
În continuare, trebuie să înțelegi și cum accesul tău în lumea recrutărilor și angajărilor este controlat de tehnologie. Fie că ne place, fie că nu, unele companii apelează la un sistem de gestionare-sortare a candidaturilor numit „ATS”. Acest „robot” poate descalifica până și candidații versați în lumea contabilității, al căror text din CV nu obține un punctaj suficient pe baza criteriilor de filtrare.
Nu te teme, însă: CVapp.ro te ajută să depășești acest obstacol și să te asiguri că CV-ul tău nu are aceeași soartă.
Exemplu de profil în CV-ul de contabil: perfecțiunea profesională
Contabilitatea este de obicei considerată o profesie tehnică, dar asta nu înseamnă că nu poți să-i dai o notă personală CV-ului de contabil. Profilul CV-ului de contabil (numit și secțiunea „Despre mine”) este locul ideal în care poți adăuga o dimensiune mai umană. Tot aici poți contesta unele stereotipuri care spun că specialiștii financiari sunt rigizi sau necooperanți din fire.
Folosește un limbaj energic, verbe de acțiune și afirmații pozitive – de aici vrei să transpară caracterul tău. Poți face câteva aluzii la cât de bun ești tu drept coleg, chiar și dacă nu au o relevanță directă pentru competențele tale în contabilitate.
Rolul certificatelor într-un CV de contabil reușit
La fel ca alte profesii din domeniul juridic și medical, contabilitatea impune certificări oficiale, care oferă un avantaj uriaș față de alți candidați.
În multe cazuri, certificatele se trec în secțiunea destinată educației din CV sau la final, dacă nu există limitări de spațiu. Însă, dacă nu ești chiar un debutant absolut în contabilitate, probabil că ai deja o diplomă importantă sau urmează să obții una. Ea îți poate deschide multe uși în carieră, așa că îți recomandăm să o plasezi în secțiunea de profil, pentru a fi cât mai vizibilă pe pagină. Însă, în cazul unor posturi de contabil cu salariu mai atractiv, anunțul poate viza anumite certificări specifice.
Exemplu de istoric profesional: formatează și impresionează
Contabilii se ocupă de cel mai important factor de succes al unei companii, cel financiar. Prin urmare, experiența are un rol fundamental în imaginea ta profesională.
În ochii managerilor de recrutări, contabilii trebuie să fie acei angajați care susțin funcționarea și stabilitatea unei afaceri. Vei concepe secțiunea cu istoricul profesional din CV ghidându-te după acest deziderat. Sub fiecare loc de muncă indicat, subliniază modurile în care ai susținut sau contribuit la managementul financiar, dezvoltarea și orientarea companiei. Aceste descrieri trebuie să se axeze pe realizări, cu formulări pozitive și energice. Îți asiguri un avantaj serios dacă ilustrezi rezultatele măsurabile prin cifre și procentaje.
Exemplu de educație în CV-ul de contabil
Educația formală merită un loc de cinste pe CV-ul de contabil, deoarece nu vorbim de o profesie autodidactă. Diplomele universitare sunt esențiale în ochii angajatorilor care studiază calificările celor din domeniul financiar. Marea majoritate a contabililor au diplome de la FEAA.
Dacă ești în prima etapă a carierei de contabil, poți extinde secțiunea destinată educației cu detalii despre reperele academice, cursuri de perfecționare în administrare sau contabilitate (online sau nu), burse sau distincții. Însă nu uita de restricțiile de spațiu – pe cât posibil, CV-ul ar trebui să încapă pe o singură pagină.
Exemplu de secțiune cu abilități: etalează-ți punctele forte
Contabilitatea are la bază abilitățile tehnice, iar un CV de contabil trebuie să le reflecte în proporție de aproximativ 90%. Nu uita că CV-ul tău de contabil trebuie să fie concis și adaptat exact la postul pe care îl cauți în domeniul contabil. O listă de referință cu abilități este ideală dacă vrei să alegi doar câteva pentru un post anume. Creează-ți o listă cu buline într-un document separat și include acolo competențele la care te gândești. Ține-o la îndemână și actualizeaz-o constant. Apoi, la fiecare nouă versiune a CV-ului de contabil, analizează cerințele postului și alege abilitățile cele mai potrivite.