1. Exemple de CV
 2. Economist
Scris de Paul DruryPaul Drury

Exemplu de CV și ghid de redactare pentru Economist

Un exemplu de CV specific profesiei și testat în practică + un ghid de redactare cu care să-ți obții viitorul loc de muncă în 2024. Poți edita acest exemplu de CV pentru Economist și vei începe să construiești rapid și simplu un CV perfect în doar câteva minute. Trebuie doar să-ți introduci datele, să descarci noul CV și vei discuta imediat cu angajatorul!
4.4
Evaluare medie
35 persoane l-au evaluat deja
Exemplu de CV și ghid de redactare pentru Economist
Editează acest CV

Pentru majoritatea dintre noi, termenul „economist” evocă statistici, analize și calcule complicate. Într-adevăr, cam așa stau lucrurile și sub aspect tehnic. Meticuloși și atenți, economiștii pun ordine în contabilitatea unei companii și dau ritmul tranzacțiilor sale. Se ocupă de conformitatea fiscală, de bugete și documentație și sunt punctul de legătură între colegi și alte entități juridice.

Totuși, deși viitorul tău angajator va fi interesat de toate aceste aspecte, pe el îl va preocupa o întrebare simplă: pot eu să-i las pe mână acestei persoane datele vitale ale afacerii mele? Este ea de încredere? Cum poți răspunde convingător la această întrebare?

Noi te putem ajuta. Știm ce caută recrutorii și avem sugestii și strategii cu care să te prezinți în cea mai bună lumină. Cu zeci de exemple de CV-uri din care să te inspiri și un creator de CV-uri modern și rapid, vei avea toate atuurile de care ai nevoie pentru a ajunge la interviu.

Cum se face un CV de economist?

Indiferent de locul de muncă dorit, toate CV-urile au în comun o structură specifică. Pe o pagină, maximum două, vei completa următoarele rubrici:

 • antetul;
 • profilul profesional;
 • istoricul profesional;
 • educația;
 • abilitățile.

CV-ul de economist pune accentul pe contribuții cuantificabile la succesul angajatorilor de dinainte. Descrie-ți aportul etapizat, arătând cum arătau lucrurile înainte să te pui tu pe treabă și cum s-au schimbat ele în bine apoi. 

O strategie conceptuală bună este și metoda STAR: cu ea, arăți Situația în care te aflai, Tema (sarcina) care te aștepta, Acțiunea prin care ai rezolvat-o și Rezultatul obținut.

Iată încă câteva recomandări:

 1. Verifică și iar verifică CV-ul. Eventual, apelează și la un prieten. Tu ești maestrul detaliilor, n-ai vrea să-ți scape o greșeală penibilă, fie ea de gramatică, fie de ortografie.
 2. Apropo de detalii, poți presupune că angajatorul tău va înțelege lumea în care lucrezi. Nu te sfii să-ți explici mai pe larg realizările.
 3. Descrie amprenta pe care o lași asupra echipelor și succesului companiilor. Nu te mulțumi doar cu enumerări rigide ale sarcinilor, mergi mai departe și arată și ce s-a obținut concret prin eforturile tale.
 4. Optează pentru un model de CV profesionist sau unul simplu. Ele combină o structură bine așezată cu un efect vizual discret și sunt cele mai potrivite în profesia ta.
Sfat profesionist

Optimizează pentru ATS

Dacă trimiți CV-ul la companii mari, drumul tău către departamentul de recrutare trece prin filtrul sistemelor ATS. Acestea compară textul anunțului de angajare cu textul din CV și văd cât de bine reflectă documentul tău cerințele angajatorului. De aceea, va trebui să citești în diagonală anunțul și să vezi ce cuvinte-cheie ies în evidență, apoi să le reiei în CV-ul tău.

Iată câteva astfel de cuvinte dintr-un anunț postat pe internet:

 • operare și analiză
 • analiza costurilor-veniturilor
 • centralizatoare/rapoarte de activitate
 • legislație fiscală
 • evidența documentelor

Alegerea formatului potrivit într-un CV de economist

Formatul invers cronologic este utilizat de mai toate profesiile, iar CV-ul de economist nu face excepție, mai ales dacă ai avut un traseu relativ liniar. Îți organizezi experiența după angajator în ordine inversă, pe o perioadă de aproximativ 10 ani, până la cel mai vechi loc de muncă.

Există evident și alte formate, de exemplu cel hibrid sau funcțional, care sunt mai potrivite pentru debutanți sau cei care fac o reconversie profesională. Va trebui totuși să dai dovadă de selectivitate în alegerea experienței.

Include-ți datele de contact

La fel ca un cap de tabel, antetul CV-ului de economist corelează toate datele din cuprins cu o entitate anume, mai exact, tu, viitorul angajat. Este o secțiune simplă, dar importantă pentru imaginea ta profesională.

Iată ce vei trece aici:

 • Numele complet și funcția: prenumele și numele, urmate de postul dorit.
 • Adresă de e-mail profesională: o adresă de e-mail profesională, pe un domeniu cunoscut, ca gmail.com sau live.com.
 • Număr de telefon: un număr unde vei fi mereu găsit, de regulă cel de mobil.
 • Adresă fizică: doar orașul și județul dacă nu vrei să fii contactat în scris.

Nu mai ai nevoie de alte date personale precum data nașterii sau starea civilă, sunt irelevante.

Așa da
Așa nu

Folosește profilul profesional

În profilul profesional al CV-ului de economist, trebuie să te prezinți ca acea persoană cu o atenție de chirurg, pe mâinile căruia oricine și-ar lăsa datele și cifrele cele mai importante. Trebuie să arăți că matematica și statistica sunt baza activității tale.

De aceea, profilul profesional (secțiunea „Despre mine”) va pune competența pe primul loc și personalitatea pe al doilea. Vorbește despre complexitatea și anvergura experienței tale profesionale. Arată că nu îți vei dezamăgi angajatorul, oricât de stresante ar fi sarcinile care ți se pun pe umeri.

Dacă vrei câteva surse de inspirație similare, încearcă și CV-uri din domenii conexe, precum cel de analist de date. Acum, hai totuși să ne concentrăm pe câteva exemple de profiluri adaptate după nivelul de experiență.

Exemplu adaptabil de profil profesional/secțiune „Despre mine” în CV-urile de nivel senior

Economist eficient și atent cu peste 8 ani de experiență în creșterea succesului operațiunilor din marile companii naționale. Palmares profesional de raportare, monitorizare și coordonare eficiente, cu economii anuale de ordinul a 300.000 de euro pentru angajatorii anteriori. 

S-a copiat!

Prezintă-ți experiența de economist: pune-te în evidență

Fie că vorbim de istoricul profesional dintr-un CV de economist, fie de cel dintr-un CV de contabil senior, aici nu vei trece doar responsabilitățile tale, ci impactul muncii tale. Imaginează-ți că nu ai fi fost prezent la locurile de muncă anterioare. Iată care a fost impactul tău, iar el este mereu cuantificabil.

De aceea, nu vei trece doar obligațiile tale, ci realizările și rezultatele oferite întregii companii. Iată diferența dintre ele:

Obligații:

 • Implementarea platformelor de gestionare a afacerii
 • Aplicarea practicilor corecte de înregistrare
 • Coordonarea activităților contabile în companie

Realizări:

 • Implementarea unei platforme ERP și crearea unui proces de monitorizare a cheltuielilor care a redus cu 20% timpul necesar realizării bilanțurilor
 • Implementarea practicilor de înregistrare eficientă în Saga, cu o reducere de 25% a erorilor
 • Coordonarea întregului ciclu contabil al companiei, care a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 1 mil. EUR în timpul activității mele

Nu vei ști niciodată ce provocări întâmpină viitorul angajator, așa că ar trebui să indici cât mai multe informații relevante aici. 

Exemplu adaptabil de istoric profesional CV

Economist contabil la Conta CT, Constanț
Martie 2020 - Mai 2024

 • Înregistrarea documentelor în Saga cu minimizarea ratei de eroare la 1,2%
 • Pregătirea bilanțurilor și a declarațiilor fiscale pe o platformă ERP
 • Automatizarea procesării statelor de plată pe baza pontajelor cu economii de 6 ore lunar
 • Crearea declarațiilor pentru modificări de vector fiscal


Contabil-șef la Atriato Accounting, București
Ianuarie 2016 - Februarie 2020

 • Analiza datelor financiare și identificarea oportunităților de reducere a costurilor cu 15%
 • Pregătirea unei documentații detaliate și asigurarea conformității în vederea inspecțiilor fiscale
 • Coordonarea unei echipe de contabili juniori și asigurarea introducerii corecte a datelor
 • Crearea de rapoarte statistice și a informațiilor despre tendințele financiare
S-a copiat!

Cum se face un CV de economist fără experiență

Toți trebuie să începem de undeva. Dacă ai zero experiență în domeniu, concentrează-te pe secțiunea de abilități, unde arăți ce competențe poți transfera din trecutul tău la postul dorit. Apoi, arată cum te-a pregătit educația pentru această funcție. Poți discuta despre proiecte personale, stagii de voluntariat care ți-au format gândirea analitică și atenția la detalii. Scrie un obiectiv profesional în locul profilului și arată pe ce direcții îți vei fixa cariera.

Precizează principalele abilități care te recomandă ca economist

Deși abilitățile interpersonale nu sunt la fel de importante în funcția de economist ca în alte ocupații, nu ignora importanța interacțiunilor cu colegii și instituțiile. Ai putea și să arăți cum poți „traduce” aspectele financiare în limbajul cotidian.

Bineînțeles, abilitățile tehnice vor sta la baza argumentației tale. Toate își au locul într-o rubrică separată din CV, iar istoricul și profilul tău profesional trebuie să le reflecte. Nu este suficient să scrii „Saga” în lista de abilități, trebuie și să arăți undeva cum ai folosit programul. 

Poți încerca și câteva sugestii dacă vrei să vezi ce trec candidații în general în CV. Iată însă acum o listă de abilități tipice din domeniu:

Exemplu adaptabil de secțiune abilități în CV
 • Gândire critică
 • Integritate
 • Rezistență la stres
 • Spirit de echipă
 • Saga, Smartbill, FGO
 • ERP
S-a copiat!

Ai citit anunțul angajatorului, ai văzut ce abilități corespund, le-ai trecut în listă. Acum, mai rămâne doar să le încorporezi în CV:

 1. Rezistență la stres: arată cum faci față mediului corporativ modern și cum respecți termene-limită sau cum jonglezi cu mai multe sarcini simultan.
 2. Integritate: arată că știi să protejezi confidențialitatea datelor și prin ce procese protejezi datele sensibile.
 3. Spirit de echipă: discută despre rolul tău într-o echipă, menționând dimensiunea echipei și realizările sale.

Întoarce-te la anunțul dat de angajator și mai citește-l o dată. Așa vei vedea clar care sunt cerințele, cum le poți reflecta în secțiunea de abilități și sub ce formă poți vorbi despre ele.

Detaliază-ți educația și certificările relevante ca economist

Nu vorbim despre o funcție în care să înveți din mers. Economiștii au invariabil nevoie de studii superioare și o diplomă recunoscută în acest domeniu, de altfel destul de sensibil. Facultățile de Economie din țară sunt cele spre care se orientează viitorii candidați.

Un alt aspect de reținut este că trebuie să demonstrezi și că te ocupi de formarea continuă, că ești la curent cu modificările legislative și cu inițiativele tipice. Trebuie să arăți că ești un lider, nu un simplu executant.

Exemplu de educație și certificări (se poate copia)

Diplomă de licență în Contabilitate, Facultatea de Contabilitate, Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău
Septembrie 2012 - Iunie 2015 

S-a copiat!

Alege corect aspectul și designul CV-ului de economist

Alegerile corecte în materie de design și format determină impactul vizual al CV-ului de economist, iar acest impact este uneori și mai important decât cel textual. O regulă de aur spune că trebuie să-ți adaptezi stilul la domeniu și angajator.

Un aspect simplu, aerisit și bine structurat este ideal, unde informația este structurată în liste, iar fiecare rubrică este clar delimitată. Alege un model de CV din cele oferite de noi și scapi de bătăi de cap.

Exemplu de CV economist în format textual simplu

Profil

Economist eficient și atent cu peste 8 ani de experiență în creșterea succesului operațiunilor din marile companii naționale. Palmares profesional de raportare, monitorizare și coordonare eficiente, cu economii anuale de ordinul a 300.000 de euro pentru angajatorii anteriori. 


Istoric profesional

Economist contabil la Conta CT, Constanț
Martie 2020 - Mai 2024

 • Înregistrarea documentelor în Saga cu minimizarea ratei de eroare la 1,2%
 • Pregătirea bilanțurilor și a declarațiilor fiscale pe o platformă ERP
 • Automatizarea procesării statelor de plată pe baza pontajelor cu economii de 6 ore lunar
 • Crearea declarațiilor pentru modificări de vector fiscal


Contabil-șef la Atriato Accounting, București
Ianuarie 2016 - Februarie 2020

 • Analiza datelor financiare și identificarea oportunităților de reducere a costurilor cu 15%
 • Pregătirea unei documentații detaliate și asigurarea conformității în vederea inspecțiilor fiscale
 • Coordonarea unei echipe de contabili juniori și asigurarea introducerii corecte a datelor
 • Crearea de rapoarte statistice și a informațiilor despre tendințele financiare


Abilități

 • Gândire critică
 • Integritate
 • Rezistență la stres
 • Spirit de echipă
 • Saga, Smartbill, FGO
 • ERP


Educație

Diplomă de licență în Contabilitate, Facultatea de Contabilitate, Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău
Septembrie 2012 - Iunie 2015 

S-a copiat!

O carieră de economist este calea urmată de cei pasionați de cifre și detalii. Dacă vrei să ai șanse maxime de angajare, soluția noastră îți este alături.

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
4.4
Editează acest CV
Distribuie acest articol

Modele de CV atractive, gata de utilizare

Câștigă încrederea angajatorilor și recrutorilor cu unul dintre cele 25+ modele de CV-uri elegante, cu design profesionist. Descarcă-le în Word sau PDF.
4 din 5
bazat pe un număr de 5 evaluări pe Trustpilot
Utilizează acest modelStockholm resume template
Stockholm
Peste 8.900.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelNew York resume template
New York
Peste 4.100.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelViena resume template
Viena
Peste 2.300.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSydney resume template
Sydney
Peste 1.900.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLondra resume template
Londra
Peste 3.900.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelDublin resume template
Dublin
Peste 4.100.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMoscova resume template
Moscova
Peste 750.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelAmsterdam resume template
Amsterdam
Peste 1.800.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMadrid resume template
Madrid
Peste 1.600.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSantiago resume template
Santiago
Peste 1.300.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSingapore resume template
Singapore
Peste 740.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelOslo resume template
Oslo
Peste 600.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCape Town resume template
Cape Town
Peste 60.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelParis resume template
Paris
Peste 570.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBerlin resume template
Berlin
Peste 1.500.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelGeneva resume template
Geneva
Peste 35.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelVancouver resume template
Vancouver
Peste 520.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelTokyo resume template
Tokyo
Peste 360.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMilano resume template
Milano
Peste 940.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLisabona resume template
Lisabona
Peste 240.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBarcelona resume template
Barcelona
Peste 500.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCopenhaga resume template
Copenhaga
Peste 100.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelChicago resume template
Chicago
Peste 160.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRio resume template
Rio
Peste 210.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRoma resume template
Roma
Peste 210.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBoston resume template
Boston
Peste 120.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRirekisho resume template
Rirekisho
Peste 60.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
Peste 4.400 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelAthens resume template
Athens
Peste 140.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBrussels resume template
Brussels
Peste 82.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelPrague resume template
Prague
Peste 28.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelShanghai resume template
Shanghai
Peste 50.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelToronto resume template
Toronto
Peste 2.100.000 utilizatori au ales acest model
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri