1. Exemple
 2. Voluntar
Scris de Debbie BrideDebbie Bride

Exemplu de scrisoare de intenție pentru Voluntar

Completează-ți candidatura cu acest exemplu de scrisoare de intenție pentru Voluntar și te vei angaja rapid – fără să te enervezi și fără să mergi pe ghicite. Acest exemplu de scrisoare de intenție este special creat pentru posturile de Voluntar din 2024. Beneficiezi de fraze exemplificative și ghiduri specializate, iar scrisoarea de intenție perfectă este gata de a fi descărcată în doar câteva minute.
4.9
Evaluare medie
45 persoane l-au evaluat deja
Exemplu de scrisoare de intenție pentru Voluntar
Editează această scrisoare de intenție

Care este diferența dintre o candidatură reușită a unui voluntar și cea a unei persoane care vrea un post plătit? În realitate, răspunsul te poate surprinde: nu e mare diferență. Dat fiind că atâtea posturi de voluntariat se bazează pe pasiunea pentru o activitate anume, o excepțională scrisoare de intenție pentru voluntariat îți poate da un avantaj față de alți candidați care nu au scris-o. 

Indiferent de forma de voluntariat pe care ai pus ochii, noi te ajutăm să redactezi o scrisoare de intenție cu care să mergi la interviu. Cu peste 50 de ghiduri de redactare și exemple de scrisori de intenție specifice fiecărei ocupații, CVapp.ro este o resursă pentru candidați din toate domeniile și la toate nivelurile de experiență. Acest ghid de redactare și exemplul de scrisoare de intenție pentru voluntariat va aborda aceste subiecte:

 • Formatul optim și structura scrisorii de intenție
 • Felul în care fiecare rubrică a scrisorii de intenție arată că vei fi voluntarul ideal: antetul, formula de salut, introducerea, cuprinsul și încheierea
 • Psihologia redactării prin care le arăți recrutorilor că ești un atu excelent pentru forța de muncă voluntară
 • Greșeli frecvente pe care să eviți în scrisoarea de intenție
Sfat profesionist

Piața locurilor de muncă pentru voluntari este evident rezistentă la recesiune și nu se va închide niciodată, indiferent de motiv, nicăieri pe planetă. Gândește-te puțin la aceste date publicate de TRVST, o organizație care susține inițiativele de schimbare la nivel global. 

 • Cei peste 1 miliard de voluntari din întreaga lume depășesc ca număr șomerii în șase din 10 dintre cele mai populate țări.
 • Eforturile voluntarilor din întreaga lume echivalează cu cel al 109 milioane de muncitori cu normă întreagă.

Formatul optim al unei scrisori de intenție pentru voluntari

Scrisoarea de intenție pentru voluntari trebuie să fie structurată exact ca în cazul unui loc de muncă plătit în același domeniu. Iată rubricile care trebuie incluse:

 • antetul scrisorii de intenție;
 • formula de salut a scrisorii de intenție;
 • introducerea scrisorii de intenție;
 • cuprinsul scrisorii de intenție;
 • încheierea scrisorii de intenție.

La modul general, și instrucțiunile pentru a crea o scrisoare cât mai ușor de citit rămân aceleași. 

 • Scrie concis, fără a depăși o singură pagină și 400 de cuvinte.
 • Scrisoarea trebuie să atragă privirile, să fie elegantă și profesionistă, adică „aerisită” și cursivă, cu spații goale din plin.
 • Această cursivitate este esențială când alegi fonturile și elementele de design care să nu distragă atenția.

Iată un exemplu adaptabil de scrisoare de intenție pentru voluntari pe care îl poți personaliza în funcție de post și de firma care te-ar putea angaja:

Exemplu de scrisoare de intenție adaptabilă

Stimate domn Bogdănescu,

După cei patru ani în care m-am implicat în 6 campanii civice diferite, vă scriu pentru a-mi oferi ajutorul în cadrul proiectului „Let It Be”. Persoanele defavorizate au nevoie de cel mai mult sprijin din partea noastră și numai o inițiativă amplă ca cea organizată de dumneavoastră le poate ajuta să revină la un trai normal.

Am început activitatea de voluntar odată cu „Let’s Do It Romania!”. Cea mai mare mobilizare din țară pentru strângerea deșeurilor mi-a oferit perspectiva de care aveam nevoie pentru a înțelege cât de mult contează voluntariatul. Nu e nimic mai satisfăcător decât să vezi natura cum respiră din nou după ce ai eliberat-o de toate resturile care o sufocau. Am continuat pe parcursul a trei ani și am devenit coordonator județean în al patrulea, gestionând implicarea a 5 școli partenere, cu 10 profesori și 300 de elevi.

În proiectele „Noi și ei” și „Casa mare”, am putut vedea cât de important este să-i ajuți pe cei uitați de societate. Am distribuit peste 100 de donații în mai multe județe și am participat la renovarea a 5 case în județul Sibiu. În campania Asociației Stele, am avut un rol organizatoric și am coordonat echipele din teren. Aș putea contribui cu acest tip de experiență și în proiectul dumneavoastră, care va implica sute de persoane în peste 40 de județe.

Dacă doriți să discutăm pe larg despre cum aș putea fi un atu în inițiativele dumneavoastră civice, vă rog să mă contactați. Aș aprecia oportunitatea unui interviu în care să discutăm despre structura proiectului și cum v-aș putea ajuta.

Cu stimă,

Ionuț Abrudan

S-a copiat!

Antetul scrisorii de intenție

Cu un antet bun, mergi drept la ținta scrisorii de intenție pentru voluntari: captarea atenției și chemarea la un interviu. El are două scopuri esențiale:

 • Te identifică imediat și arată cum te poate contacta recrutorul pentru un interviu.
 • Îți diferențiază vizual candidatura de voluntar de nenumărate altele care i-ar putea încărca prea mult pe recrutorii ocupați.
Sfat profesionist

Perechea perfectă

Recrutorii din organizațiile axate pe voluntariat ajung uneori la limita puterilor și nu mai au destulă atenție pentru a analiza toate candidaturile. CV-ul și scrisoarea de intenție asortate vizual pot fi un adevărat balsam pentru ochii lor obosiți. 

Dacă depui doar puțin efort pentru a face ca cele documente să pară că formează o pereche, s-ar putea să primească mai multă atenție decât te-ai aștepta.

Ce scop are antetul, deci? Te distinge de alte sute de candidați la un post de voluntariat, prin repere vizuale distinctive și informații de contact specifice.

Formula de salut a scrisorii de intenție

Candidații la o ofertă de voluntariat pot avea un avantaj când vine vorba de a ști cui să adreseze scrisoarea de intenție. Probabil că au dat dovadă de inițiativă, au analizat oportunitățile care îi interesează și au stabilit care sunt cerințele pentru candidați, preluând și informațiile de contact ale recrutorului. Sau poate că au deja cunoștințe și relații directe, fără a fi nevoie să se documenteze.

În orice caz, dacă este posibil, adresează scrisoarea de intenție pe numele cuiva. Impactul psihologic pozitiv nu poate fi negat. În rest, nu trebuie să fii prea inventiv: „Stimate <domnule> sau <doamnă> [Numele de familie]” va rămâne mereu la modă. Uneori, în loc de „Stimate”, poți opta și pentru „Bună ziua”. Folosește o formulă cu prenume numai dacă îl cunoști personal pe destinatar. 

Dacă nu reușești să afli numele destinatarului, găsește o alternativă mai călduroasă pentru „În atenția celor interesați”. Ai putea merge pe „Stimată echipă de angajări de la <Numele organizației>” sau alte formule similare.

Ce scop are formula de salut a scrisorii de intenție, atunci? Îți începe scrisoarea printr-o abordare directă a persoanei responsabile de recrutarea voluntarilor, într-o manieră călduroasă, dar profesionistă.

Exemplu de formulă de salut adaptabilă din scrisoarea de intenție

Stimate domn Bogdănescu,

S-a copiat!

Introducerea scrisorii de intenție

Introducerea scrisorii de intenție pentru voluntari este baza pe care formezi o legătură cu cititorul. Aici, pasiunea, personalitatea și țelul tău în viață sunt puse în lumină.  

Recrutorii de voluntari se așteaptă evident să începi imediat să îți evidențiezi cele mai relevante atuuri și experiența. Tu trebuie să te conformezi, mai ales dacă îți etalezi de la început abilitățile de comunicare interpersonală. Însă îi vei impresiona cu adevărat mai ales dacă răspunzi la întrebarea „de ce?”.

De ce îți pasă de această organizație sau cauză caritabilă? Ce te motivează să dăruiești? Dacă ai un motiv personal, poate chiar mai intim, nu strică să-l dezvălui. Această perspectivă motivațională trebuie să răspundă și ea la o întrebare a recrutorului: cum ne vor ajuta eforturile tale ca voluntar dacă îți oferim această oportunitate?

Ce scop are formula de salut a scrisorii de intenție? Abordează nevoile specifice ale organizației sau ale cauzei, arătând modul în care eforturile tale de voluntariat le vor fi utile.

Iată o idee de introducere din mostra de scrisoare pentru voluntari:

Exemplu de introducere adaptabilă a scrisorii de intenție

După cei patru ani în care m-am implicat în 6 campanii civice diferite, vă scriu pentru a-mi oferi ajutorul în cadrul proiectului „Let It Be”. Persoanele defavorizate au nevoie de cel mai mult sprijin din partea noastră și numai o inițiativă amplă ca cea organizată de dumneavoastră le poate ajuta să revină la un trai normal.

S-a copiat!

Cuprinsul scrisorii de intenție

Sugestiile generale pentru redactarea secțiunii centrale (numită și „cuprins”) a oricărei scrisori de intenție sunt valabile și când cauți o ofertă de voluntariat. Concentrează-te pe cerințele voluntariatului și pe compatibilitatea ta. 

Acumularea de experiență anterioară într-un domeniu profesional sau în alte roluri de voluntariat contează mai puțin ca relevanța ei pentru acest tip de voluntariat. Detaliază realizările și abilitățile transferabile - în special abilitățile „soft”, adică cele interpersonale. Vino cu date și cifre, de exemplu, fonduri strânse peste limita scontată sau participarea la evenimente speciale. În plus, fă tot posibilul să relatezi o întâmplare sau două care să rezoneze la nivel personal cu cititorul.

Ce scop are corpul scrisorii de intenție? Bazează-te pe experiența relevantă pentru a-i da cititorului sentimentul că poate avea încredere în devotamentul tău de voluntar.

Mostra noastră de scrisoare de intenție pentru voluntari îți arată ce ar putea cuprinde rubrica centrală:

Exemplu de cuprins adaptabil pentru scrisoarea de intenție

Am început activitatea de voluntar odată cu „Let’s Do It Romania!”. Cea mai mare mobilizare din țară pentru strângerea deșeurilor mi-a oferit perspectiva de care aveam nevoie pentru a înțelege cât de mult contează voluntariatul. Nu e nimic mai satisfăcător decât să vezi natura cum respiră din nou după ce ai eliberat-o de toate resturile care o sufocau. Am continuat pe parcursul a trei ani și am devenit coordonator județean în al patrulea, gestionând implicarea a 5 școli partenere, cu 10 profesori și 300 de elevi.

În proiectele „Noi și ei” și „Casa mare”, am putut vedea cât de important este să-i ajuți pe cei uitați de societate. Am distribuit peste 100 de donații în mai multe județe și am participat la renovarea a 5 case în județul Sibiu. În campania Asociației Stele, am avut un rol organizatoric și am coordonat echipele din teren. Aș putea contribui cu acest tip de experiență și în proiectul dumneavoastră, care va implica sute de persoane în peste 40 de județe.

S-a copiat!

Finalul scrisorii de intenție pentru voluntari (încheierea și formula de final)

La fel ca alte scrisori de intenție, și a ta trebuie să se încheie cu o mulțumire pentru interesul manifestat de recrutor și cu o remarcă finală despre potențialele tale atuuri ca voluntar recrutat. Arată-te optimist și spune că speri la un răspuns primit în curând; ai putea veni și cu un îndemn la acțiune mai insistent, întrebând dacă se poate stabili un interviu. 

În plus, nu uita să precizezi când ești disponibil pentru voluntariat și câte ore din timpul tău îți poți rupe pentru a contribui. Indică cea mai bună modalitate de a fi contactat, repetând numărul de telefon sau adresa de e-mail afișată în antet.

La final, încheie pur și simplu cu o formulă precum „Cu sinceritate”, „Cu stimă” sau „Cu respect”, deasupra numelui tău. 

Ce scop are încheierea scrisorii de intenție? Încheie cu un îndemn optimist la acțiune, care să aibă ca rezultat un interviu, împreună cu informații despre disponibilitatea ta ca voluntar.

Mai jos găsești secțiunea de încheiere din exemplul nostru de scrisoare pentru voluntari.

Exemplu de încheiere a scrisorii de intenție adaptabile

Dacă doriți să discutăm pe larg despre cum aș putea fi un atu în inițiativele dumneavoastră civice, vă rog să mă contactați. Aș aprecia oportunitatea unui interviu în care să discutăm despre structura proiectului și cum v-aș putea ajuta.

Cu stimă,

Ionuț Abrudan

S-a copiat!

Psihologia redactării

Indiferent dacă îți cauți un post plătit sau unul de voluntar, vei înțelege mai bine obiectivul scrisorii de intenție dacă inversezi rolurile celor implicați. Imaginează-ți că ești în spatele biroului recrutorului. Primești zeci de candidaturi în fiecare săptămână de la voluntari aspiranți, în comparație cu un loc de muncă plătit, care generează un număr finit de candidaturi într-un interval de timp limitat. 

În plus, scrisoarea de intenție trebuie să mai și dovedească că autorul este destul de motivat pentru ca cititorul să-i dea atenție. În plus, nu presupune niciodată că voluntarii calificați și disponibili sunt atât de puțini încât organizațiile vor primi disperate pe oricine se oferă. 

Este de la sine înțeles că majoritatea candidaturilor pentru voluntariat sunt, ei bine, „voluntare”, așa că recrutorii vor să afle motivele din spatele lor: de obicei, acumularea de experiență profesională, dezvoltarea competențelor sau contribuții la binele comunității. Cititorul scrisorii de intenție nu vrea doar să afle ce scopuri ai ca voluntar și cât de bine te potrivești cu organizația; el trebuie să înțeleagă și cum vei contribui la reușita echipei și cât timp te vei implica.

Dacă candidatura ta nu este chiar „voluntară” (îți este impusă de școală, profesie sau din alte motive) gândește-te cum să reformulezi această informație în scrisoarea de intenție fără a părea că vrei să păcălești pe cineva. Nimeni nu trebuie să aibă vreo îndoială că interesul tău și dorința de a ajuta sunt autentice. 

Greșeli frecvente pe care să le eviți în scrisoarea de intenție

Dacă eviți cele mai frecvente capcane din scrierea scrisorii de intenție, vei merge la sigur. 

 • Dacă vii cu o scrisoare de intenție generică, este ca și cum ai pretinde că te poți clona și participa la mai multe acțiuni de voluntariat simultan.
 • Dacă arăți că te gândești doar la interesul personal, nu îi vei atrage pe recrutorii care vor să știe cum contribuțiile tale ca voluntar vor contribui la organizația sau cauza lor.
 • Clișeele fără sens și cuvintele redundante irosesc spațiu important și timpul prețios al cititorului.
 • Dacă nu îți cunosc personalitatea, pasiunea și scopul, recrutorii nu înțeleg ce te motivează să dăruiești sau să te înțelegi bine cu ceilalți.
 • Scăpările, greșelile de ortografie și erorile de gramatică arată că implicarea ta i-ar face pe alții să lucreze mai mult, atât voluntarii, cât și personalul plătit.
 • Dacă apar probleme de design și de format, s-ar putea considera că nu ai respect pentru identitatea, imaginea și valorile organizației; totuși, cu un model de scrisoare de intenție, poți evita aceste greșeli.

Lecții importante privind scrisoarea de intenție pentru voluntari

 1. Deși munca de voluntariat nu este recompensată financiar, abordarea față de recrutare este similară, punându-se și aici accent pe importanța unei scrisori de intenție remarcabile.
 2. Oportunitățile de voluntariat sunt nenumărate, așa că sigur vei găsi o organizație compatibilă cu tine (sau invers), așa că fiecare scrisoare de intenție pentru voluntariat necesită o abordare personalizată.
 3. Scrisorile de intenție îți reflectă personalitatea și scopul într-o măsură mai mare decât CV-urile, un aspect deosebit de interesant pentru recrutorii de voluntari.
 4. O scrisoare de intenție atractivă vizual și impecabilă gramatical demonstrează profesionalismul, etica profesională și atenția la detalii. Consultă exemplul nostru de scrisoare de intenție pentru voluntari pentru a vedea cum trebuie să procedezi.
Creează-ți scrisoarea de intenție în câteva minute
Creează-ți scrisoarea de intenție în câteva minute
Ieși în evidență și angajează-te mai repede în postul ideal datorită colecției noastre de modele gratuite pentru scrisori de intenție, concepute de experți.
Creează o scrisoare de intenție

Modele gratuite cu design profesionist

Pe CVapp.ro s-au creat peste 10 milioane de CV-uri și scrisori de intenție – aici ai soluția online de top pentru promovarea carierei și accesul la interviuri
4.5 din 5
bazat pe un număr de 212 evaluări pe Trustpilot
Utilizează acest modelStockholm cover_letter template
Stockholm
Peste 1.400.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelNew York cover_letter template
New York
Peste 440.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelViena cover_letter template
Viena
Peste 120.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSydney cover_letter template
Sydney
Peste 160.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLondra cover_letter template
Londra
Peste 280.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelDublin cover_letter template
Dublin
Peste 240.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMoscova cover_letter template
Moscova
Peste 62.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
Peste 150.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMadrid cover_letter template
Madrid
Peste 150.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSantiago cover_letter template
Santiago
Peste 140.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSingapore cover_letter template
Singapore
Peste 52.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelOslo cover_letter template
Oslo
Peste 56.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCape Town cover_letter template
Cape Town
Peste 7.700 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelParis cover_letter template
Paris
Peste 35.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBerlin cover_letter template
Berlin
Peste 92.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelGeneva cover_letter template
Geneva
Peste 3.300 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelVancouver cover_letter template
Vancouver
Peste 45.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelTokyo cover_letter template
Tokyo
Peste 61.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMilano cover_letter template
Milano
Peste 51.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLisabona cover_letter template
Lisabona
Peste 29.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBarcelona cover_letter template
Barcelona
Peste 29.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCopenhaga cover_letter template
Copenhaga
Peste 22.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelChicago cover_letter template
Chicago
Peste 19.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRio cover_letter template
Rio
Peste 29.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRoma cover_letter template
Roma
Peste 5.500 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBoston cover_letter template
Boston
Peste 17.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelToronto cover_letter template
Toronto
Peste 100.000 utilizatori au ales acest model
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri