În lumea profesională, un singur pas în direcția corectă îți poate schimba întreaga carieră. Trebuie doar să îți pui experiența și calitățile în lumina potrivită, pe scena potrivită: LinkedIn, cea mai mare piață a locurilor de muncă de pe glob. Totuși, cum poți ști că CV-ul tău apare pe platformă și atrage atenția viitorilor angajatori? În ghidul nostru vei vedea cum poți intra pe tărâmul oportunităților, atât pe plan local, cât și internațional. Îți arătăm pas cu pas cum adaugi informații în CV, cum îl încarci și cum îl trimiți către recrutori.
Cum te poate ajuta LinkedIn?
LinkedIn are peste 1 miliard de utilizatori din 200 de țări și nu ar trebui să ne mai mirăm că aici e locul unde se definesc numeroase cariere. Dacă îți creezi un profil convingător și îți încarci și CV-ul, poți intra în atenția recrutorilor și îți poți extinde rețeaua profesională cu doar câțiva pași simpli. Totuși, nu te grăbi. Înainte să lansezi CV-ul în oceanul digital, mai trebuie să-ți pui câteva întrebări cheie.
Deși profilul de LinkedIn este și el un fel de CV (dar nu numai), s-ar putea ca angajatorii să ceară documentul propriu-zis. LinkedIn îți dă ocazia să dai consistență poveștii tale profesionale cu diverse elemente multimedia, dar nu toată lumea stă pe LinkedIn, așa că nimic nu este mai bun decât un format tradițional. Se poate spune că LinkedIn este o ușă deschisă către cariera ta, însă CV-ul este cheia care îți deschide calea spre orice interviu.
În acest articol, vom discuta despre diferitele modalități de a-ți adăuga CV-ul pe LinkedIn și vom vedea cum găsești opțiunea potrivită pentru tine.
Iată, pe scurt, întrebările la care vom răspunde:
- Unde adaugi CV-ul pe LinkedIn?
- Care sunt pașii pentru încărcarea CV-ului pe LinkedIn?
- Ce argumente pro și contra există pentru includerea CV-ului pe site?
- Cum se trimite un CV pe LinkedIn?
Dacă ai un CV încărcat în profilul de LinkedIn, arăți că ești gata să îți cauți un loc de muncă. Când recrutorii nici măcar nu mai trebuie să te contacteze pentru a-ți vedea principalul document din candidatură, înseamnă că tu ai luat frâiele întregului proces.
Are totuși rost să-ți încarci CV-ul pe LinkedIn?
În esență, LinkedIn este un site pe care atragi atenția recrutorilor prin prezentarea acelorași informații pe care le-ar găsi în CV-ul tău. Deși trebuie să adaugi informații relevante la fiecare dintre secțiuni, cum ar fi istoricul profesional sau educația, nu se recomandă să publici întregul CV pe site. Continuă să citești și vei vedea avantajele și dezavantajele fiecărui mod de publicare a CV-ului pe LinkedIn.
Cum adaugi un CV pe LinkedIn
Când vine vorba de încărcarea CV-ului pe LinkedIn, există câteva moduri diferite de a-l adăuga pe site. Multe dintre aceste metode au rămas la fel de mult timp. LinkedIn vrea să-ți facă viața mai ușoară, iar rolul său este să-i ajute pe oameni să interacționeze și să-și găsească de muncă.
Acum, vom discuta despre opțiunile disponibile, precum și despre avantajele și dezavantajele fiecăreia.
Utilizarea funcției „Adăugați media” pentru a încărca CV-ul în LinkedIn
Dacă vrei ca recrutorii să găsească întregul document, așa cum ar arăta el tipărit, atunci adăugarea CV-ului în LinkedIn ca „media” este cea mai simplă metodă. Această funcție îți permite să atașezi pur și simplu fișierul cu CV-ul în secțiunea Recomandat, așa încât să fie unul dintre primele lucruri pe care recrutorii le văd pe profilul tău. Nu uita să îl pui în partea de sus a secțiunii de profil din stânga (se poate rearanja).
CV-ul trebuie să aibă o denumire clară. Dacă ai alte documente în această secțiune, acestea trebuie să treacă în plan secund. Poți folosi majuscule pentru a-ți scoate CV-ul în evidență. Poți chiar să schimbi imaginea pentru ca ea să iasă în evidență pe profil. N-ar strica să folosești și câteva culori aici.
Iată care sunt pașii prin care pui CV-ul pe LinkedIn în secțiunea Recomandat:
1. Navighează la pagina de profil
2. În partea stângă, sub numele tău și conexiunile tale, alege bula gri cu eticheta „Adăugați o secțiune de profil”
3. În meniul derulant intitulat „Recomandat”, alege „Adăugați recomandate”
4. Pe pagina apărută, fă clic pe semnul + din dreapta sus, apoi pe „Adăugați media”. Navighează la folderul unde se află CV-ul pe computerul tău, apoi încarcă-l.
Pro: Dacă vrei ca un recrutor să îți găsească CV-ul complet, în forma în care i l-ai trimite prin e-mail, acesta e cel mai bun mod de a te asigura că îl vede pe LinkedIn. Sigur, s-ar putea să îți trimită un e-mail, dar dacă îl poate descărca de aici, câștigă timp.
Contra: Un profil LinkedIn actualizat conține majoritatea elementelor din CV-ul tău. Dacă îl adaugi pe acesta din urmă ca element media, s-ar putea să lași impresia că nu vrei sau nu știi să folosești corect funcțiile platformei. În plus, această secțiune îți oferă niște funcții excelente și păstrează formatul corect.
Cum îmi postez CV-ul pe LinkedIn?
O alternativă la utilizarea opțiunii de mai sus este să faci pur și simplu o postare care să includă CV-ul. Deși nu va fi la fel de vizibil pe profilul tău, va atrage atenția tuturor conexiunilor tale care își citesc fluxul. Dacă postarea ajunge la potențiali angajatori, viitori colegi sau recrutori, îți vor vedea CV-ul. Nu uita să scrii și un text adecvat/interesant.
Pentru a posta CV-ul, începe prin a naviga pe Pagina inițială (caută pictograma casei în partea de sus.) Scrie postarea la fel ca pe orice altă platformă de socializare. Folosește pictograma „Adăugați media” din stânga jos pentru a încărca CV-ul înainte de a trimite postarea în lumea cea mare!
2. Adaugă informațiile despre CV-ul tău la fiecare secțiune din LinkedIn
Dacă scopul tău este să prezinți informațiile din CV-ul tău și nu îți pasă dacă recrutorul vede „dosarul” în sine, atunci mai bine transferi experiența în fiecare secțiune de pe LinkedIn, în loc să adaugi CV-ul propriu-zis. Ca la orice CV, trebuie să speri că recrutorul va fi suficient de interesat să-l parcurgă până la final și să vadă întreaga ta experiență.
Simpla copiere și inserare a datelor din CV în fiecare secțiune poate fi văzută că semn de lene. Evită. LinkedIn oferă mult mai mult spațiu pentru a-ți descrie experiența, așa că ai putea chiar să adaugi informații suplimentare la cele din CV. Folosește liste cu buline pentru a te concentra asupra argumentelor principale prin care susții vânzările. De asemenea, informațiile din profilul tău de LinkedIn trebuie să fie cât mai generale pentru a atrage interesul diferiților angajatori. Nu specializa excesiv profilul.
Iată cum procedezi:
1. Mergi la profilul tău.
2. În partea stângă, sub numele tău și conexiunile tale, alege bula gri pe care scrie „Adăugați o secțiune de profil”
3. În meniurile derulante, navighează la toate secțiunile apărute, inclusiv „Adăugați studii”, „Adăugați funcție și „Adăugați aptitudini”
4. Copiază informațiile din CV în căsuțele corespunzătoare de pe LinkedIn
Pe scurt, nu uita că un profil LinkedIn excelent îndeplinește adesea (nu întotdeauna) funcția unui CV!
Pro: Pentru asta a și fost creat LinkedIn, așa că metoda de mai sus oferă o imagine completă a traseului tău profesional și demonstrează și că îți place să folosești platforma.
Contra: Nu acesta este modul în care ar trebui să prezinți CV-ul când candidezi la un loc de muncă. Vom aborda acest aspect în continuare.
Cum îmi postez CV-ul pe LinkedIn fără știrea angajatorului?
Deși nimeni nu poate garanta că angajatorul nu îți va găsi CV-ul pe LinkedIn sau că nu va vedea modificările pe care le-ai adus profilului, există câteva modalități de a masca semnele prin care șeful tău poate observa că îți cauți alt job.
Începe prin a naviga la meniul „Eu” (sub fotografia din partea dreaptă sus) și alege „Setări și confidențialitate”. Acolo ai mai multe posibilități, de exemplu:
- Dezactivarea opțiunii „Distribuiți actualizări de profil în rețeaua dvs.” în rubrica „Vizibilitate”
- Modificarea setării „Opțiuni de vizualizare profil” pe „Mod privat” în rubrica „Vizibilitate”
- Adăugarea șefului sau colegilor la „Blocare” pentru a-i împiedica să vadă actualizările
Dacă vrei „opțiunea nucleară”, poți să-ți elimini angajatorul din conexiunile tale. Deși nu va fi anunțat că l-ai eliminat, își va da seama dacă intră pe pagina ta de profil și vede că nu mai sunteți conectați. Sigur i se va părea suspect, dar oamenii mai fac asta din motive perfect normale. Încă ceva: nu accepta niciodată conexiuni cu persoane care au puține contacte în timp ce îți cauți un loc de muncă. Nu se știe niciodată dacă nu încearcă să te spioneze un manager curios.
Ține totuși minte că ai operat aceste modificări și nu uita că îți vor afecta vizibilitatea în rețea. Nu le aplica și apoi uita de ele. Într-o bună zi, s-ar putea să trebuiască să le schimbi la loc.
3. Utilizarea funcției „Candidatură simplă” de pe LinkedIn
LinkedIn are mii de anunțuri de angajare pe fluxul personalizat, așa că este evident una dintre cele mai apreciate modalități de a căuta și de a candida la joburi. Platforma simplifică și mai mult adăugarea CV-ului cu funcția „Candidatură simplă”.
Această opțiune este disponibilă numai dacă angajatorul a activat-o, așa că, dacă nu vezi butonul albastru pe care să scrie „Candidatură simplă” în partea de sus a anunțului, va trebui să accesezi site-ul companiei pentru a candida direct. Nu uita că această opțiune nu îți va permite să adaptezi candidatura pe cât ți-ai dori tu. Trimiterea unei scrisori de intenție personalizate direct către un departament de resurse umane sau către un responsabil de angajări îți va oferi control deplin asupra candidaturii, dar această metodă se aplică doar mai târziu.
Ai grijă, totuși. Dacă candidezi la multe locuri de muncă, e poate metoda potrivită când nu prea ai timp sau nu vrei să trimiți o candidatură personalizată. Totuși, unii angajatori vor accepta doar candidaturi prin intermediul LinkedIn. Poate că merită să dai un telefon rapid la departamentul de resurse umane pentru a te consulta cu oamenii de acolo, cu condiția să nu deranjezi.
50 de milioane de oameni folosesc LinkedIn pentru a căuta un loc de muncă în fiecare săptămână, iar opt persoane sunt angajate în fiecare minut prin intermediul platformei, potrivit datelor statistice.
Iată care sunt pașii de urmat pentru a utiliza „Candidatura simplă”:
1. Navighează la anunțul dorit în secțiunea „Joburi”
2. Dă clic pe butonul „Candidatură simplă” de sub antetul anunțului
3. Trece datele în prima fereastră, apoi clic pe „Înainte”
4. În fereastra următoare, fă clic pe „Upload Resume”
5. Apasă pe „Examinați” și verifică toate datele
6. Dacă totul e corect, apasă pe „Trimiteți candidatura”
Pro: Este cel mai bun mod de a-ți încărca și trimite CV-ul când candidezi la joburi pe LinkedIn.
Contra: Deoarece trimiți CV-ul prin LinkedIn doar unui singur angajator sau la un singur anunț de angajare, nu va fi văzut de alți recrutori care ți-ar putea vizita profilul.
Cel mai bine este să candidezi prin mai multe metode, dacă se poate. Poți candida rapid pe LinkedIn și poți trimite CV-ul prin intermediul canalelor obișnuite. Consultă secțiunea de joburi de pe site-ul angajatorului. Vei găsi de multe ori și o adresă de e-mail la care să poți trimite un CV și o scrisoare de intenție.
Sperăm că ghidul ți-a fost de ajutor! Nu uita: dacă vrei un CV excelent care să atragă atenția recrutorilor, folosește modelele noastre profesioniste, soluția de creare a CV-urilor și cele aproape 100 de exemple specifice fiecărei profesii în parte. Un candidat pregătit este un candidat selecționat!
Aspecte principale
Recrutorii și responsabilii de angajare petrec mult timp pe LinkedIn când caută oameni. Deși trebuie să ai profilul în formă optimă, trebuie să știi și că pagina de angajări a companiilor este constant monitorizată. Ele investesc în abonamente la LinkedIn Recruiter, așa că fiecare candidatură este bine-venită. Atenție, însă: profilul trebuie să fie 100% complet înainte de a trimite CV-ul pe LinkedIn. Poți fi sigur că profilul tău va fi consultat când vor primi candidatura. Ai puțină răbdare și ocupă-te mai întâi de munca de bază pe LinkedIn.
- Poți adăuga CV-ul la profilul de LinkedIn prin mai multe metode, inclusiv prin utilizarea opțiunii Recomandate, atașarea într-o postare sau adăugarea individuală a datelor la profil
- În general, nu trebuie să încarci CV-ul în PDF pe LinkedIn, deoarece site-ul are deja secțiuni integrate pentru aceste informații.
- Funcția Candidatură simplă îți permite să trimiți CV-ul direct angajatorilor care optează pentru această opțiune.
- Deși nu ai nicio garanție că șeful nu îți va vedea CV-ul pe LinkedIn, există anumite modalități de a reduce la minimum aceste șanse.