1. Blog
  2. Carieră
  3. Cum face un e-mail de demisie în 2024 (cu exemple)
Scris de Paul DruryPaul Drury

Cum face un e-mail de demisie în 2024 (cu exemple)

11 minute de lectură
Cum face un e-mail de demisie în 2024 (cu exemple)
Într-o lume profesională tot mai dinamică, un e-mail de demisie este o metodă discretă de a părăsi un loc de muncă pe care nu ți-l mai dorești. Noi îți prezentăm modele prin care zici „punct, și de la capăt”.

Când faci primul pas într-o nouă călătorie, trebuie să știi cum să-ți iei adio de la tovarășii de drum pe care i-ai avut până atunci. Redactarea unui e-mail de demisie nu este o simplă formalitate, ci chiar ultimul capitol din povestea profesiei tale și prologul pentru o nouă aventură. Acest ghid te va ajuta să faci un e-mail de demisie nu doar profesionist și politicos, ci unul din care să transpară personalitatea ta și relațiile pozitive pe care le-ai legat.

De ce ai avea nevoie de un e-mail de demisie?

Demisia este o formalitate, dar, dat fiind că am tot auzit de oameni care demisionează pe WhatsApp sau cu o ploaie de emojiuri, nu strică să analizăm rolul e-mailului de demisie alături de cel al surorii sale mai formale. Îți recomandăm să citești și ghidul nostru pentru cererea de demisie, deoarece ea va sta de fapt la baza schimbării tale de direcție și este mijlocul profesionist prin care îți iei adio de la vechiul colectiv.

Bine, probabil că nu vei înmâna o scrisoare fizică directorului sau departamentului de HR, așa că trebuie să trimiți scrisoarea oficială de demisie anexată la un e-mail. Se acceptă e-mailuri scurte în care precizezi că scrisoarea de demisie este anexată, dar s-ar putea ca managerii dezamăgiți și nervoși să nu aibă niciun chef să dea clic pe ea imediat. Apoi, își văd de ale lor și nu o mai citesc deloc.

E-mailul de demisie este o modalitate mai puțin formală de a reflecta aspectele principale ale scrisorii de demisie și, atâta timp cât clarifici faptul că există mai multe informații în scrisoarea oficială, ambele documente trebuie citite.

Analiza și procesarea demisiilor este una dintre sarcinile de bază ale managerilor, așa că va fi nevoit să ia în serios conținutul. Dar, ce să incluzi și, mai ales, ce să omiți?

Sfat profesionist

Se acceptă legal demisia prin e-mail?

Da, dar... Subiectul este puțin mai delicat. Îți recomandăm să motivezi clar demisia și să atașezi și documentul formal de care am discutat mai sus. Astfel, se menține o evidență a plecării tale din companie. În plus, documentul trebuie să fie în format PDF, să aibă semnătura ta și să fie trimis de pe adresa ta de e-mail.

Informații de inclus în demisia prin e-mail

Deși formatul unei scrisori de demisie este asemănător cu cel al scrisorii de intenție (antet, date de contact, formulă de salut și de final), există trei paragrafe esențiale care sunt unice în fiecare scrisoare de demisie.

Primul paragraf: detaliile demisiei

Al doilea paragraf: exprimarea recunoștinței pentru oportunități și dezvoltare profesională

Al treilea paragraf: etapele următoare și eventuala oferire de ajutor

Acestea sunt cele trei paragrafe tipice ale unui e-mail de demisie eficient. Poți opta și să adaugi eventuale întrebări în paragraful final.

Sfat profesionist

Cât durează preavizul?

Deși durata preavizului este definită prin contractul de muncă, ea nu poate fi mai mare de 20 de zile pentru personalul executant și de 45 de zile pentru cei din conducere.

Sfaturi pentru redactarea unui e-mail de demisie

Fiecare document scris cere migală, iar cu un e-mail de demisie bine cizelat, vei mai îndulci atmosfera stânjenitoare din ultimele săptămâni la acel job. Iată câteva sfaturi pentru o demisie prin e-mail care să-ți susțină cauza.

Menționează-ți numele și cuvântul „demisie” în subiectul e-mailului. Nimic altceva, fără înflorituri. Superiorul îl va trimite mai departe și trebuie să fie ușor de reperat.

Explică clar perioada de preaviz. Indiferent dacă perioada de preaviz este de 20 de zile sau 45, nu strică să o indici, chiar dacă ție se pare evidentă. Cel mai bine, la începutul e-mailului de demisie - dar consultă întâi contractul de muncă.

Indică data la care pleci. După ce ai verificat și reverificat preavizul, spune clar și data la care vei pleca.

Rezistă ispitei, diavolul e în detalii. Demisia este un moment încărcat emoțional. Până la urmă, acea companie a fost ca o a doua casă pentru o vreme. S-ar putea să iasă la suprafață o mulțime de sentimente: regret, furie, dezamăgire, bucurie, speranță... Nu în e-mailul de demisie trebuie să le dai glas. Menține tonul formal și vorbește despre acele sentimente doar în persoană (cu condiția să lași loc de „bună ziua”).

Arată-ți recunoștința pentru cele învățate. Nu neglija o simplă dovadă de politețe. Indiferent de cum te-ai simțit acolo, managerii și colegii tăi au încercat probabil să te ajute să te dezvolți, așa că mulțumește-le și gata.

Oferă-te să gestionezi tranziția. Preavizul este o perioadă crucială, în care compania începe deja sa caute pe altcineva. În primul rând, deja i-ai mai încărcat agenda managerului. Ajută-l și spune-i că vei face tot posibilul pentru a simplifica trecerea.

Trece toate întrebările pe hârtie. Dacă ai întrebări cheie pe care trebuie să le pui în legătură cu tranziția, e-mailul de demisie este locul potrivit pentru a le indica. În multe cazuri, ele vor necesita un răspuns oficial, așa că nu le lăsa în seama unor comunicări secundare. Nu te sfii să afli ce te interesează.

Oferă informațiile de contact. Nu trebuie să dispari în ceață. Trecerea datelor de contact într-o parte a e-mailului de demisie (de regulă, la final) este foarte utilă. Nu se știe niciodată care dintre colegii tăi vrea să te contacteze, așa că datele tale trebuie să fie disponibile public și nu să se piardă prin vreun sistem de la HR.

Perspectivă statistică

Potrivit unui studiu Randstad, salariul este factorul predominant (53%) care determină înaintarea unei cereri de demisie în România. Angajații sunt interesați, în ordine, și de atmosfera la locul de muncă, de stabilitate și de echitate, iar 58% s-ar angaja în străinătate.

Exemple de e-mailuri de demisie

Fiecare e-mail de demisie va fi profund personal, dar dacă vrei să simplifici totul, următoarele modele de e-mail te vor ajuta. Nu ezita să adaugi detalii suplimentare sau să omiți ce nu ți se potrivește – noi ne-am ocupat de șablonul de bază.

Exemplu de e-mail de demisie standard

Nu trebuie să te complici excesiv. Acest e-mail va comunica aspectele esențiale. Pur și simplu înlocuiești textul din paranteză cu informațiile corespunzătoare situației tale.

Exemplu

Data curentă

Stimate domnule/stimată doamnă (NUME SUPERIOR):

Cu regret vă anunț că voi demisiona din funcția de [FUNCȚIE] la [NUME COMPANIE], cu un preaviz de [NUMĂR] zile. Ultima mea zi de lucru va fi pe [ZI.LUNĂ.AN].

Deși activitatea mea de [XX] ani la [NUME COMPANIE] mi-a adus numai satisfacții, voi părăsi compania deoarece [MOTIVUL DEMISIEI].

A fost o onoare și o plăcere să lucrez la [NUME COMPANIE]. Am învățat multe și am legat prietenii cu niște oameni de calitate pe care îi voi prețui mereu. 

Mi-ar face multă plăcere să fac tot ce-mi stă în putere pentru a-mi instrui înlocuitorul dacă găsiți unul înainte de plecarea mea. Vă mulțumesc mult pentru că mi-ați oferit excepționala oportunitate de a lucra la [NUME COMPANIE].

Anexez scrisoarea mea de demisie la acest e-mail.

Cu stimă,

[NUMELE ȘI DATELE TALE DE CONTACT]

S-a copiat!

Model de e-mail de demisie formal

În funcție de locul de muncă, este posibil să fie necesar un registru mai formal. Acest model mizează mai mult pe un ton oficial. Nu ezita să adaptezi exprimarea la stilul locului tău de muncă.

Exemplu

Data curentă

Stimate domnule/stimată doamnă (NUMELE SUPERIORULUI):

Vă scriu pentru a vă informa că voi părăsi funcția de [DENUMIREA FUNCȚIEI] la [DENUMIREA COMPANIEI] în două săptămâni. Prin urmare, ultima mea zi de lucru va fi [ZI.LUNĂ.AN].

Deși am apreciat foarte mult timpul petrecut în calitate de angajat la [DENUMIREA COMPANIEI], voi [MOTIVUL PLECĂRII].

Am obținut mari satisfacții profesionale și personale la [DENUMIREA COMPANIEI]. Cunoștințele dobândite aici vor continua să îmi definească întreaga carieră și m-am bucurat să lucrez cu o echipă excelentă.

Vă rog să-mi comunicați următorii pași prin care să facilitez în maximă măsură accesul celor avizați la bazele de date pe care le administrez.

Îmi va face plăcere să vă sprijin în orice fel posibil pentru a asigura o tranziție fără probleme, inclusiv prin pregătirea materialelor de formare pentru înlocuitorul meu. Vă mulțumesc încă o dată pentru ocazia de a lucra cu dumneavoastră la [DENUMIREA COMPANIEI].

Acest e-mail are anexată scrisoarea mea de demisie.

Cu stimă,

[NUMELE ȘI DATELE TALE DE CONTACT]

S-a copiat!

Exemplu de e-mail de demisie pentru situații dificile

Părăsirea unui loc de muncă nu este niciodată plăcută. Totuși, când decizia de a merge mai departe este însoțită de probleme personale, s-ar putea ca un e-mail important să fie și mai dificil de scris. Cea mai bună idee este să scrii concis și politicos.

Exemplu

Data curentă

Stimate domnule/stimată doamnă (NUMELE SUPERIORULUi):

Vă rog să acceptați acest e-mail și scrisoarea de demisie anexată ca înștiințare oficială privind demisia mea din funcția de [DENUMIREA FUNCȚIEI] la [DENUMIREA COMPANIEI] în 20 de zile. Mai exact, ultima mea zi lucrătoare va fi [ZI.LUNĂ.AN].

Am învățat multe în timpul petrecut la [NUMELE COMPANIEI]. Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a lucra în cadrul acestei echipe dinamice, însă [MOTIVUL DEMISIEI].

Vă rog să-mi comunicați mai multe informații despre următorii pași necesari, cât mai curând posibil. Rămân pe deplin disponibil, înainte de plecare, pentru orice activitate care va contribui la facilitarea acestei tranziții. 

Vă rog să găsiți anexată la acest e-mail scrisoarea mea de demisie.

Cu stimă,

[NUMELE ȘI DATELE TALE DE CONTACT]

S-a copiat!

Aspecte principale

De reținut:

  • Nu uita că un e-mail de demisie trebuie să fie cât se poate de profesionist
  • Lasă deoparte emoțiile pozitive sau negative și redactează un document funcțional, care să răspundă la toate întrebările.
  • Redactarea e-mailului de demisie este unul dintre ultimele lucruri pe care le vei face la locul de muncă. Acordă-i timpul pe care îl merită.

 

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Scrisoare de intenție17 minute de lectură
Cum se încheie o scrisoare de intenție (cele mai bune exemple de paragraf de încheiere)
Cum se încheie o scrisoare de intenție (cele mai bune exemple de paragraf de încheiere)
Ajutor CV-uri29 minute de lectură
Obiective în CV (+ 15 exemple)
Obiective în CV (+ 15 exemple)
Scrisoare de intenție18 minute de lectură
Cum se scrie o scrisoare de motivare
Cum se scrie o scrisoare de motivare
Ajutor CV-uri5 minute de lectură
Top 10 întrebări din interviurile telefonice
Top 10 întrebări din interviurile telefonice
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri