1. Blog
  2. Scrisoare de intenție
  3. Cum se începe o scrisoare de intenție (2024)
Scris de Anna MuckermanAnna Muckerman

Cum se începe o scrisoare de intenție (2024)

13 minute de lectură
Cum se începe o scrisoare de intenție (2024)
Cea mai mare sursă de nervi pentru viitorii angajați este introducerea scrisorii de intenție, însă s-ar putea spune că este și partea cea mai importantă a unei candidaturi. Potrivit Yahoo Finance, 77% dintre recrutori spun că preferă candidații care au trimis o scrisoare de intenție, chiar dacă în anunț scrie că trimiterea ei este opțională!

Mulți dintre recrutori acordă doar câteva secunde analizei fiecărei cereri de angajare, așa că scrisoarea de intenție trebuie să iasă în evidență încă de la prima frază. Înainte să trecem la detalii și să-ți arătăm cum poți scrie introducerea perfectă, trebuie să știi ce urmărești să obții. În primul rând, vei atrage atenția recrutorului și îl vei face să citească și restul. În al doilea, vei pune în lumină o abilitate sau o realizare importantă. În al treilea, îți vei arăta personalitatea, în balanță cu profesionalismul tău. Mai jos, vom vedea punctual cum bifezi fiecare obiectiv în parte.

Cum se începe scrisoarea de intenție (cu exemple)

Nu știi cum să începi scrisoarea de intenție? Iată 5 idei de introducere pentru scrisoarea de intenție, toate testate în practică și toate adaptabile în funcție de domeniu sau de nivelul de experiență:

  1. Începe scrisoarea de intenție cu o realizare proprie
  2. Pune o relatare personală în introducerea scrisorii de intenție
  3. Pune o statistică sau niște date relevante în începutul scrisorii de intenție
  4. Subliniază o legătură puternică cu postul sau compania
  5. Începe cu o convingere sau o valoare din deviza companiei.

Hai să le detaliem puțin pe fiecare.

Începe scrisoarea de intenție cu o realizare

Dacă vrei să impresionezi încă de la început, o realizare este cea mai bună soluție. Această abordare poate funcționa bine pentru multe domenii orientate spre obiective, cum ar fi vânzările sau imobiliarele. Pentru a evita să pari arogant, trebuie să îți susții realizările cu cifre sau procente. 

Un alt factor important de luat în considerare atunci când începi cu o realizare este legătura cu potențialul angajator. Luna în care ai depășit recordul poate fi demnă de remarcat, dar dacă are prea puțin de-a face cu sarcinile postului la care candidezi, ar fi bine să optezi pentru altă realizare sau un alt tip de post. 

Sfat profesionist

 „Cum te prezinți în scrisoarea de intenție?” – iată o întrebare frecventă pe care o tot auzim.

Răspunsul este... cât mai profesionist. Prezentarea trebuie adaptată la postul dorit. Oricare dintre cele cinci începuturi de scrisoare de intenție de mai sus este bun, atâta timp cât arăți o parte a personalității tale cu care să-ți cucerești cititorul (adică recrutorul).

Care este scopul acestei introduceri, atunci? Îi formezi angajatorului o imagine mintală în care tu generezi același tip de succes în compania lui.

Exemplu de începere a unei scrisori de intenție axate pe o realizare

În cei patru ani de activitate ca agent imobiliar autorizat, transformarea oportunităților în tranzacții reușite a devenit punctul meu forte. Succesul meu a fost apreciat și firma m-a invitat să țin o prezentare despre cele mai bune practici imobiliare în întreaga organizație.

S-a copiat!

2. Spune o poveste

Scrisorile de intenție moderne încep tot mai des pe un ton personal încă din primele cuvinte. Trebuie într-adevăr să păstrezi o atitudine profesională când redactezi scrisoarea de intenție, indicându-ți parcursul profesional sau interesul pentru domeniu, însă poți stabili o legătură personală cu recrutorul, mergând dincolo de date și cifre.

Secretul acestui tip de introducere este să înțelegi cultura companiei. Site-ul și brandingul îți sugerează că pune accent pe latura umană a afacerii? O scrisoare de intenție care îți indică parcursul profesional este adesea o alegere excelentă pentru domeniile creative sau inovatoare, precum și pentru studenții care candidează la stagii și burse.

Sfat profesionist

„Cum îți faci scrisoarea de intenție să iasă în evidență?” – iată o întrebare pe care o auzim tot mai des.

Scrisoarea de intenție trebuie să se remarce prin conținut. O introducere incisivă îi va invita pe cei de la Resurse Umane să citească mai departe. Apoi, în corpul scrisorii, ai spațiul necesar pentru a explica exact de ce ești candidatul ideal pentru acest post.

De asemenea, trebuie să adaptezi designul scrisorii de intenție la cel al CV-ului tău.

Scopul acestei secțiuni: adaugi o tușă de personalitate și creezi o legătură cu cititorul, explicând sursa interesului și a entuziasmului tău pentru acest domeniu.

Exemplu de introducere pentru o scrisoare de intenție axată pe povestea pe care vrei să spui

Cățelușul avea răni grave când l-am găsit încurcat în plasa de sârmă din spatele casei. Aveam multe planuri pentru acea vacanță de vară, dar în schimb am stat să îl îngrijesc pe „Alfi”. Când sosise luna august, deja știam sigur că vreau să mă specializez în medicină veterinară.

S-a copiat!

3. Vino cu o statistică sau cu date relevante

Dacă vrei să îi arăți recrutorului că iei în serios domeniul și poziția companiei pe piață, începe scrisoarea de intenție cu o statistică sau cu date relevante. Această strategie arată că ești conectat la mediul de afaceri, așa că va da rezultate bune în profesiile formale axate cifre, cum ar fi finanțele, marketingul sau managementul.

Prezintă pe scurt statistica sau datele, inclusiv sursa pentru a căpăta credibilitate. Explică apoi cum aceste informații îți influențează modul în care ai aborda potențiala funcție sau domeniul respectiv. Această introducere este foarte potrivită pentru candidații care caută posturi de nivel superior și executiv, deoarece oferă o viziune asupra imaginii de ansamblu a companiei.

Ce scop are această secțiune din exemplul de scrisoare de intenție? Ea furnizează informații utile și relevante care să servească drept punct de lansare pentru perspectivele tale privind viitorul domeniului și rolul tău în cadrul său.

Exemplu de introducere a scrisorii de intenție axată pe date concrete

Anul trecut, în România existau peste 26 de milioane de conexiuni mobile, iar 97% dintre români au utilizat un smartphone, conform Telekom România. Înțeleg importanța acestor date în domeniul HoReCa. De aceea, ca director de operațiuni la Fresheree, am creat un plan multianual pentru a ne spori prezența online, strategia de social media și conectarea la utilizatorii de servicii mobile.

S-a copiat!

4. Explică-ți conexiunea

Legăturile sunt esențiale la locul de muncă modern și, dacă ai stabilit deja o relație solidă cu acea companie, ar fi ideal să o menționezi la începutul scrisorii de intenție. Secretul acestui tip de deschidere este că eviți să dai nume și te concentrezi pe ceea ce ai realizat, discutat sau învățat din relația ta.

Conexiunea nu trebuie să fie neapărat personală. Poți combina elementele relatării cu legătura ta cu domeniul, locația sau compania respectivă. Un ton sincer și onest este esențial pentru acest tip de prezentare, altfel va părea că încerci să îți „amețești” pentru a ți se oferi postul.

Scopul secțiunii: arăți relația pe care o ai cu angajatorul și explici motivele pentru care te interesează compania, domeniul sau postul respectiv.

Exemplu de introducere pentru o scrisoare de intenție axată pe relația cu domeniul respectiv

Primul computer pe care l-am văzut a fost un HC 85+, iar fascinația pentru lumea calculatoarelor nu m-a mai părăsit de atunci. Am văzut cum s-a dezvoltat industria IT în anii postcomunismului, am absolvit masteratul în Ingineria Sistemelor Software și de atunci contribui la această dezvoltare cu proiecte de infrastructură informatică esențiale.

S-a copiat!

5. Declară-ți convingerile

Există o metodă excelentă de a-ți prezenta motivațiile și de a te racorda la misiunea companiei. Acest tip de prezentare este cel mai potrivit pentru posturile cu o componentă emoțională, cum ar fi cele de asistenți medicali, îngrijitori, profesori și asistenți sociali. Dacă locul de muncă necesită o anumită doză de abnegație, îți vei explica sursa pasiunii și a energiei pe care o ai pentru acest domeniu.

Înainte de a face primul pas și a scrie primele cuvinte, informează-te despre potențialul angajator și află ce calități apreciază cel mai mult. O astfel de declarație este o alegere excelentă dacă se mizează pe latura emoțională, însă nu va fi văzută cu prea mult entuziasm la companiile interesate în special de profit.

Care este scopul acestei introduceri, atunci? Ea îți evidențiază entuziasmul și hotărârea, arătând ce te motivează să dai tot ce ai mai bun în postul sau domeniul respectiv.

Exemplu de început pentru o scrisoare de intenție cu axată pe valoare

Am fost în plasament și știu că un asistent social devotat profesiei poate schimba viața unui copil. De aceea, vreau să contribui cu pasiunea și perseverența mea la misiunea Centrului de Asistență Socială din Ploiești, pentru a motiva copiii și a-i pregăti pentru un viitor mai bun.

S-a copiat!
Sfat profesionist

Iată încă o întrebare frecventă: „Să menționez oare în introducerea scrisorii de intenție de ce îmi caut un loc de muncă?”

Nu există nicio regulă care să-ți ceară așa ceva, dar, dacă ții neapărat, ai putea spune că vrei o nouă provocare sau că interesează ceva nou.

Întrebări frecvente privind începerea unei scrisori de intenție

Începutul scrisorii de intenție are două componente cheie: formula de salut și introducerea. În continuare, vom discuta cele mai bune opțiuni pentru formula de salut a scrisorii de intenție. Aceasta calibrează tonul în care te adresezi persoanei care o va citi și atitudinea ta. Dacă ai în continuare dubii privind redactarea scrisorii de intenție, un ghid general te poate ajuta să te ocupi de toate secțiunile acesteia.

Care este formula de salut ideală a unei scrisori de intenție?

Deși nu există o formulă universală, convenționalul „Stimate/stimată domnule/doamnă” urmat de numele de familie al recrutorului sau al destinatarului scrisorii dă rezultate bune în majoritatea situațiilor. Este o opțiune bună și dacă pur și simplu nu știi sigur ce formulă să folosești. Uneori, ai putea opta pentru un „Bună” mai relaxat, dar numai dacă îl cunoști bine pe destinatar și în special dacă trimiți scrisoarea de intenție în corpul unui e-mail.

Sfat profesionist

„Se trece formula de salut în scrisoarea de intenție?”

Răspunsul este un „Da” hotărât. Dacă întâlnești pe cineva, nu îi adresezi nici măcar un „Bună ziua”? Nu, ar fi o lipsă de politețe. Același lucru se aplică și în cazul scrisorii de intenție, poate chiar mai mult, deoarece este un mediu mai formal în care persoana căreia i te adresezi nu este cunoscută.

AȘA DA și AȘA NU în scrisoarea de intenție

Așa da
  • Adresează-te managerului de angajare pe nume ori de câte ori este posibil
  • Optează pentru o formulă de salut mai formală dacă ai dubii
  • Folosește substantive înlocuitoare dacă scrisoarea va fi citită de mai multe persoane (de ex. „Stimată echipă...”)
Așa nu
  • Ghicește dacă destinatara este „doamnă” sau „domnișoară”
  • Folosește un clișeu impersonal, cum ar fi „În atenția celor interesați”
  • Adresează-te destinatarului cu prenumele, cu excepția cazului în care ai deja o relație apropiată cu respectiva persoană sau dacă compania pare să aibă un mediu de lucru mai relaxat (de ex. în start-upuri)

Redactarea introducerii scrisorii de intenție fără a ști numele destinatarului

Dacă folosești numele recrutorului sau al destinatarului în formula de salut a scrisorii de intenție, deja ai stabilit o legătură personală și ți-ai demonstrat interesul față de companie. Uneori, însă, trebuie să începi scrisoarea de intenție fără nume. Iată trei sugestii pentru a realiza acest lucru:

  1. Decide dacă te vei adresa cel mai probabil unei persoane sau unui grup de persoane
  2. Întreabă-te dacă cititorul va fi cel mai probabil un specialist de la HR sau altcineva
  3. Evaluează tonul companiei și gradul de formalitate la locul de muncă

Fiecare dintre aceste criterii te poate ajuta să îți restrângi opțiunile și să alegi formula potrivită pentru situația respectivă. Să vedem însă și câteva alternative.

În situațiile în care te adresezi uneia sau mai multor persoane din domeniul Resurselor Umane:

  • Stimate responsabil de angajări/Stimată echipă de angajare al/a companiei XYZ
  • Stimate recrutor/Stimată echipă de recrutări al/a companiei XYZ

Dacă te adresezi mai multor persoane de la alte departamente:

  • Stimate Președinte al comisiei de burse/Comitet de management al burselor
  • Stimate manager/echipă de management

La companii cu o atmosferă mai relaxată:

  • Salut, Familie XYZ
  • Bună, echipa XYZ
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri5 minute de lectură
Top 10 întrebări din interviurile telefonice
Top 10 întrebări din interviurile telefonice
Ajutor CV-uri14 minute de lectură
Modul de redactare a unei scrisori de intenție - ghid specializat [2023]
Modul de redactare a unei scrisori de intenție - ghid specializat [2023]
Interviu de angajare14 minute de lectură
Cum să scrii o scrisoare de mulțumire pentru o ofertă de angajare (cu exemple ce pot fi copiate)
Cum să scrii o scrisoare de mulțumire pentru o ofertă de angajare (cu exemple ce pot fi copiate)
Ajutor CV-uri5 minute de lectură
Cum să scrii un CV fără experiență + exemple (gratuite)
Cum să scrii un CV fără experiență + exemple (gratuite)
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri