Vrei să devii casier? Acest job îți oferă o modalitate excelentă de a afla mai multe despre lumea retailului și de a câștiga și bani între timp. Cu un CV de casier bine scris și bine gândit, poți găsi un post de casier potrivit la locul potrivit.
Fie că ești un elev de liceu în căutarea primului loc de muncă, fie că te afli la jumătatea carierei, noi te ajutăm să creezi CV-ul de casier perfect cu care impresionezi recrutorii și ajungi imediat la interviu! CVapp.ro, o resursă de top pentru cei care își caută un loc de muncă în toate domeniile, oferă peste 300 de ghiduri și exemple de CV-uri specifice fiecărei ocupații, plus un instrument de creare a CV-urilor, modele de CV-uri personalizabile și sfaturi utile.
În loc să stai să te întrebi de ce te-ai chinuit atât să fii candidatul perfect la un loc de muncă și nu te-a mai căutat nimeni, poți sfida șansele și găsi un post de casier fără probleme. Acest ghid, împreună cu exemplele aferente de CV de casier, îți va arăta cum să redactezi o versiune proprie și personalizată, care va impresiona recrutorii. Vom discuta aceste noțiuni de bază:
- rolul casierilor pe piața actuală a locurilor de muncă;
- cum se creează un CV de casier pe o pagină care să convingă, inclusiv sfaturi prin care treci de software-ul de filtrare al sistemelor de triere a candidaților;
- cel mai bun format pentru structurarea CV-ului;
- recomandări pentru fiecare secțiune a CV-ului tău de casier (antet, profil, istoric profesional, educație și abilități);
- sugestii de la profesioniști pentru structura și designul CV-ului.
Cu se ocupă un casier? Rolul și piața muncii
Un post de casier poate fi o adevărată trambulină pentru avansarea în carieră și o modalitate de a câștiga ceva bani la jumătate de normă. Casierii nu au nevoie de experiență sau de diplome, dar trebuie să atingă un echilibru între abilitățile „soft” (interpersonale), și abilitățile „hard ” (cunoștințele pragmatice) necesare pentru a lucra cum trebuie.
Cele mai eficiente CV-uri de casier demonstrează clar că autorii lor știu ce îi interesează pe angajatori și că pot oferi rezultate. Un avantaj al rolului de casier este că vei fi gata de muncă în doar câteva săptămâni de formare practică. Angajatorii nu se așteaptă să știi cum funcționează casa de marcat înainte de a „intra în pâine”. Prin urmare, chiar și fără experiență, tot poți să scrii un CV de casier impresionant și găsi un loc de muncă bun.
Piața muncii
Majoritatea casierilor lucrează în retail. Iată câteva categorii specifice din domeniu:
- alimentație;
- mărfuri;
- benzinării;
- HoReCa;
- farmacii și drogherii.
Gândește-te care tip de afacere te atrage cel mai mult. Gândește-te la oportunitățile de promovare. Nu uita nici că s-ar putea să ți se ceară să ajuți într-o altă parte a magazinului când nu sunt prea mulți clienți în magazin, așa că orientează-te spre tipul de activitate care te atrage cel mai mult.
Cum se completează un CV de casier
Structura recomandată pentru un CV de casier și pentru toate CV-urile de carieră cuprinde următoarele componente:
- antetul;
- profilul (uneori numit secțiunea „Despre mine” sau „Obiectiv”);
- istoricul profesional;
- educația;
- abilitățile.
Un design atractiv al antetului va invita destinatarii la citit, identificând totodată autorul și modul în care recrutorii te pot contacta. O idee bună ar fi să armonizezi elementele de design și format ale CV-ului și scrisorii de intenție, astfel încât cele două documente să pară că se completează reciproc. Un antet vizual distinctiv va demonstra imediat această simetrie.
În acest ghid de redactare, ne vom ocupa de formulările din exemplul de CV pentru casier, apoi vom parcurge fiecare secțiune cheie pe rând. În primul rând, vom aborda câteva considerente importante.
Sisteme de triere a candidaților
De ce nu-mi sunt remarcate CV-urile? Dacă redactezi un CV de casier fără a înțelege sistemele de triere a candidaților (ATS), s-ar putea să fii învins înainte de a începe. Aceste instrumente de selecționare bazate pe algoritmi au rolul de a elimina CV-urile nesatisfăcătoare înainte ca ele să ajungă în mâinile unui om.
Recrutorii nu au timp să citească zecile de CV-uri care le ajung în inbox pentru fiecare post de casier. În schimb, ei apelează la ATS pentru a restrânge aria de selecție. Software-ul ATS caută în fiecare CV cuvinte-cheie legate de abilitățile de casier pe care angajatorii le consideră prioritare.
De aceea, este esențial să folosești aceste cuvinte cheie în CV-ul tău de casier și să ții cont totodată de cerințele formale, de exemplu, orașul și datele de contact. Cum poți face asta?
În primul rând, trebuie să înțelegi ce abilități caută angajatorii în CV-ul tău și ce cerințe are fiecare post de casier. Dacă le treci în CV, îți crești considerabil șansele de a trece de ATS. Nu îți putem oferi nicio garanție, însă, dacă aplici sfaturile din acest ghid, îți crești șansele de succes.
Folosește fișa postului în propriul avantaj
Iată câteva dintre beneficiile rolului de casier:
- programul flexibil;
- conexiunile sociale cu colegii de muncă și cu clienții;
- oportunitățile de promovare;
- reducerile (uneori).
Însă, viața de casier poate fi și cam grea. S-ar putea să trebuiască să stai ore în șir în picioare. Retailerii cu clientelă numeroasă cer eficiență și rapiditate de la casieri, dar și să fie politicoși și serviabili și cu cei mai dificili clienți. Când începi, probabil că nu vei avea un cuvânt de spus privind programul de lucru și s-ar putea să lucrezi în zilele de sărbătoare, deoarece retailerii sunt foarte căutați în perioadele respective.
Partea bună este că poți transforma aceste minusuri în plusuri în CV-ul tău de casier, arătând că ele nu te deranjează și explicând cum le-ai depășit în trecut.
Abilități importante
De ce ai nevoie pentru a fi un casier excelent? Când analizezi responsabilitățile unui casier, gândește-te la abilitățile „soft” și la cele „hard” necesare pentru a te achita de sarcinile tale. Vei lucra cu bani. De aceea, ai nevoie de câteva noțiuni de matematică esențiale și trebuie să prezinți încredere. În plus, casierii sunt uneori nevoiți să proceseze retururile sau schimburile. De aceea, trebuie să ai și câteva noțiuni contabile, dar și să știi cum să discuți cu clienții și să soluționezi problemele.
Încearcă mereu să analizezi cele scrise din punctul de vedere al angajatorului. Deși vrei să arăți că ești „demn de încredere”, s-ar putea să sune cam ciudat dacă spui asta de la bun început.
În schimb, contextualizează afirmația și prezintă-ți valorile după care te ghidezi: „Angajat disciplinat, cu experiență în domeniul serviciilor, pun pe primul loc integritatea și relația cu compania și colegii mei.” Astfel, arăți că prezinți încredere și că ești sincer, fără a fi ostentativ.
Programul tău se poate schimba de la o săptămână la alta. De aceea, trebuie să fii organizat și flexibil – acestea sunt abilități non-tehnice („soft”). Trebuie să-ți amintești sau să ții evidența turelor, astfel încât să ajungi mereu la timp la serviciu. În plus, trebuie să-ți poți adapta programul personal în funcție de programul de lucru, chiar dacă acesta din urmă se schimbă.
Trebuie să cunoști inventarul. Dacă lucrezi la un supermarket, s-ar putea să ai de memorat coduri pentru a introduce produse fără etichetă. Evident, poți și să-ți notezi acele coduri undeva. Indiferent de magazin, clienții vor întreba unde pot găsi un articol sau vor vrea să afle date mai specifice despre un produs anume. Tu trebuie să cunoști răspunsurile. Unele dintre abilitățile necesare în acest domeniu sunt memoria, cunoașterea produselor, comunicarea și, din nou, serviciile oferite clienților.
În plus, trebuie să faci față cu brio în perioadele aglomerate. În retail există perioade monotone și perioade în care clienții „dau năvală”. Casierii trebuie să fie rapizi și eficienți și să-și mențină calmul și amabilitatea chiar și când clienții sunt grăbiți. În perioadele de inactivitate, casierii trebuie să arate spirit colegial și să dea o mână de ajutor pe raioane.
Recapitulare
Iată câteva exemple de abilități tehnice („hard”) de care ai nevoie:
- contabilitate de bază (gestionarea banilor);
- noțiuni matematice elementare;
- cunoașterea produselor.
Iată câteva exemple de abilități non-tehnice („soft”):
- servicii clienți;
- încredere;
- soluționarea problemelor;
- comunicare;
- eficiență;
- colaborare;
- organizare;
- flexibilitate.
Poate ai observat că lista abilităților „soft” este mai lungă pentru CV-ul de casier. Asta, deoarece, odată angajat, vei învăța majoritatea detaliilor în timpul formării. Acestea sunt abilitățile pe care te vei concentra în prima secțiune a CV-ului tău de casier.
Alegerea celui mai bun format de CV pentru casieri
Formatul cronologic oferă probabil cea mai potrivită structură a CV-ului, așa cum vei vedea din exemplul de CV de casier la care se face referire în acest ghid. Este cel mai frecvent utilizat și cel mai simplu format pentru toți cei care caută un loc de muncă.
Însă, dacă ești de abia la început, dacă faci o schimbare majoră în carieră sau dacă nu ai neapărat experiență pe posturi relevante, încearcă și formatele alternative de CV. Un CV cu format funcțional este uneori ideal dacă vrei să evidențiezi abilitățile transferabile sau formarea profesională, fiind o opțiune bună și pentru liber-întreprinzători.
Exemplu de profil casier: remarcă-te
Pune-ți abilitățile, calitățile și realizările la treabă într-o componentă cheie a CV-ului de casier: profilul profesional. Aici ai ocazia de a arăta cine ești și de ce vei fi un casier excelent. Profilul (denumit și secțiunea „Despre mine”) constă din două până la patru fraze în care explici cele mai mari realizări profesionale și atuurile tale. Decide care dintre abilitățile sus-menționate trebuie evidențiate în profilul CV-ului, în funcție de fișa postului la care candidezi. Fiecare anunț pentru un post de casier este diferit, așa că va trebui să-l analizezi atent pentru a găsi cuvintele cheie de care ai nevoie pentru a trece de sistemul ATS.
„Nori” de cuvinte
S-ar putea să nu știi exact ce cuvinte îți deschid drumul către un interviu. Dacă anunțurile cu joburi de casier sunt vagi sau, dimpotrivă, prea detaliate, ai putea folosi un program specializat, cum ar fi cele de pe wordle.com sau wordart.com. Introdu unul sau mai multe anunțuri și vei avea cuvintele esențiale în fața ochilor. Cu cât un cuvânt apare mai des, cu atât va conta mai mult pentru CV-ul tău de casier.
Multe portaluri cu locuri de muncă sau site-uri precum rubinian.ro oferă și fișe de post, pe care angajatorii le modifică în funcție de nevoi. Aruncă o privire și vei înțelege cam ce caută responsabilii de angajări.
Cuvinte de acțiune
Dacă ai trecut de ATS, ai făcut doar primul pas. Acum, ai șase secunde în care să impresionezi recrutorii cu CV-ul tău, iar 4,8 din ele sunt folosite pentru a-ți căuta numele, funcția/compania actuală, funcția/compania anterioară, datele la care început și încheiat activitatea anterioară, datele la care începi și închei activitatea actuală și educația ta. Pentru a te face remarcat în timpul rămas, folosiți cuvinte de acțiune percutante. Ele îți prezintă realizările, reușitele și calitățile tale în termeni de acțiune. Pe parcursul CV-ului tău de casier, îți vei extinde profilul cu detalii și exemple.
Iată un exemplu acum:
În loc să scrii: Îmi place să ajut clienții.
Scrie: Atenție și amabilitate prin care am rezolvat problemele clienților zâmbind.
Nu uita să treci aici și trăsăturile pozitive de personalitate. În rolul de casier, vei interacționa des cu clienții și colegii.
Vei găsi un exemplu de profil pentru CV-ul de casier.
Casieră experimentată și motivată, cu peste patru ani de experiență în mediile aglomerate din lumea retailului și alimentației publice. Atitudine entuziastă și angajament de a fi un membru onorabil și harnic al echipei. Cunoștințe solide de matematică, abilități excelente în domeniul serviciilor pentru clienți și atenție deosebită la detalii.
Mostra de istoric profesional: fundația CV-ului
Indiferent dacă ai mai lucrat drept casier înainte sau acesta este primul tău loc de muncă, secțiunea din CV cu istoricul profesional este locul în care îți detaliezi reușitele și realizările. Privește-ți locurile de muncă din trecut ca pe un lanț de realizări. Nu trebuie să scrii liste detaliate cu toate responsabilitățile tale, de fapt, exact asta este contraindicat. În schimb, spune-i potențialului angajator ce ai realizat. Menționează doar cele mai importante aspecte ale experienței tale profesionale, prin care le arăți responsabililor de angajări cum poți contribui la postul vacant.
Dacă nu ai mai avut un loc de muncă propriu-zis, nu-ți face griji. Poți înlocui sau adăuga o nouă rubrică la istoricul profesional, numită „experiență”. În acea rubrică, te poți concentra pe munca de voluntariat și activitățile în care ai întrebuințat acele abilități căutate de angajator. Include și eventualele activități școlare sau extra curriculare în care a trebuit să organizezi, să conduci sau să programezi întâlniri sau evenimente.
Reușitele tale
Când redactezi CV-ul de casier, nu strică să ai o listă de referință cu realizările și reușitele tale. Odată ce le-ai trecut în listă, asociază-le cu unele cuvinte de acțiune incisive. Alege realizările și reușitele cele mai potrivite fiecărui post de casier la care candidezi. Cu cât fișa postului este mai detaliată, cu atât mai bine. Dacă este posibil, folosește mostre de statistici sau date pentru a-ți consolida afirmația. Concentrează-te pe rezultatele acțiunilor tale.
Listele de referință nu te ajută doar să-ți detaliezi realizările. În general, această „bază de date” cu toate abilitățile, reperele, calitățile sau locurile de muncă din trecut îți dă ocazia de a face paradă cu tot ce ai tu mai bun. Acum, vei alege cele mai potrivite date pentru fiecare job în parte.
Exemplu: Reducerea pierderilor cauzate de diferențele de bani în casa de marcat cu 10%, prin propunerea unui nou proces de verificare a registrului.
Gândește-te la problemele dificile rezolvate pentru clienți și explică rezultatele acțiunilor tale pozitive. Vezi „norul” de cuvinte pe care l-ai creat sau revino la fișa postului pentru a vedea dacă ai trecut acele cuvinte-cheie de care ai nevoie pentru a trece de ATS.
Dacă ai mai lucrat într-un sector al industriei de retail, prezintă-ți cunoștințele din domeniul respectiv. Structurează secțiunea în ordine cronologică inversă, de la cel mai recent, la cel mai vechi job. Dacă ai mulți ani de experiență, menționează-i doar pe ultimii 10.
Utilizează exemplul de CV casier de mai jos ca punct de pornire pentru secțiunea cu istoricul profesional.
Casier la Buyland, Galați
Ianuarie 2023 — Prezent
- Desfășurarea activității de casier timp de cinci-șapte zile pe săptămână, cu optimism și amabilitate.
- Activitate de sărbători și în weekenduri, cu asigurarea unor servicii pentru clienți la cele mai înalte standarde.
- Încasarea plăților, emiterea bonurilor, pregătirea produselor și ajutarea clienților la plăți în sistem complex.
- Colaborare strânsă cu alți angajați și aplicarea atentă a instrucțiunilor supervizorilor
- Verificarea exactă a numerarului din casa de marcat la final de tură Împachetarea atentă a produselor destinate cadourilor
Casier la MegaStar, Brăila
Octombrie 2017 — Decembrie 2022
- Efectuarea precisă de tranzacții financiare într-un mediu intens
- Colaborarea cu alți angajați pentru a oferi servicii clienților la cel mai înalt nivel
- Documentare și informare despre produsele și obiectivele magazinului și studierea noilor produse și tendințe
- Crearea unor relații solide cu clienții, care au generat un grad ridicat de fidelizare
- Asistență în diverse activități zilnice pentru a asigura o productivitate maximă a magazinului
Educația în CV-ul de casier: cunoștințele esențiale
Cu cât ai mai multă experiență, cu atât va pierde în importanță această secțiune a CV-ului. Însă, dacă nu ai mai lucrat, educația ta este destul de importantă în CV-ul de casier și poate fi plasată mai sus pe pagină, poate chiar imediat după profil.
Casierii trebuie să aibă o diplomă de bacalaureat. Prezintă exemple de ore de matematică sau economie care dovedesc că ai abilități în aceste domenii. Iată câteva exemple suplimentare de tipuri de educație pe care ai putea să le treci în CV:
- formare la locul de muncă;
- cursuri de economie/afaceri;
- cursuri postliceale;
- Seminare, atestate sau certificate.
Mai jos îți prezentăm o secțiune de educație dintr-un exemplu de CV pentru casieri.
Diplomă de bacalaureat, Liceul Teoretic „Panait Cerna”, Brăila
Septembrie 2013 — Iulie 2017
Exemplu de abilități pentru CV: baza succesului
Lista de abilități din CV-ul tău de casier îți dă șansa de a adăuga cuvinte cheie și de a evidenția trăsături care nu se încadrează în secțiunea istoricului profesional. Ai creat deja o listă de referință cu realizările tale. Întoarce-te la ea și gândește-te la abilitățile de care ai avut nevoie pentru a avea acele realizări.
Organizează-te
Nu te apuca să împrăștii abilitățile în listă fără să reflectezi puțin. Ordonează atent lista de abilități și adapteaz-o la fiecare loc de muncă specific la care candidezi. Optează pentru o structură logică în secțiunea cu abilități a CV-ului. De exemplu, ai putea aplica ordinea în care sunt enumerate abilitățile din fișa postului.
Personalizează-ți lista de abilități a CV-ului prin adăugarea de cuvinte la descrierea generică.
În loc să scrii: Abilități bune de comunicare
Scrie: Abilități excelente de explicare a politicilor companiei
Nu trebuie să ai mai mult de 10 abilități pe un CV de casier. Asigură-te că acestea sunt bazate pe competența ta și că sunt și cele mai relevante pentru un job de casier sau lucrător comercial.
Nu repeta abilitățile pe care le-ai evidențiat deja în secțiunea cu istoricul profesional. Te poți folosi de spațiul prețios din CV pentru a adăuga mai multe informații în loc să te repeți.
Peste 40% dintre recrutori spun că doresc să vadă abilitățile pe primul loc, iar 62% dintre angajatori spun că acordă atenție abilităților non-tehnice ale unui candidat în CV-uri, potrivit Careerbuilder.
Mai jos vei găsi o mostră de CV cu secțiune de abilități.
- Atenție distributivă
- Gestionarea numerarului
- Muncă în echipă
- Coordonarea mai multor activități
- Vânzări eficiente
- Soluționarea problemelor
Aspectul și designul CV-ului: încearcă un model
Ești casier? Atunci, vei fi curat, îngrijit și amabil. CV-ul tău de casier trebuie să arate la fel. Creativitatea nu strică niciodată, dar formatul optim de CV pentru casier este unul cursiv și simplu. Acest ghid de redactare a CV-ului de casier a indicat deja modalități prin care te detașezi de concurenții pe post: evidențiază-ți realizările în profilul profesional, folosește cuvinte de acțiune incisive și folosește cuvinte-cheie care merg drept la țintă pentru fiecare post în parte.
Structura, designul și formatul CV-ului trebuie să formeze o imagine de profesionalism și eficiență. O picătură de culoare poate da un plus de personalitate, dar poate și să distragă atenția.
Legibilitatea primează, nu creativitatea
Responsabilii de angajări preferă CV-uri în format simplu, deoarece se citesc mai rapid. Dacă nu vor putea parcurge rapid CV-ul tău de casier, vor trece la următorul. Paragrafele înghesuite, marginile inadecvate, formatul neregulat al CV-ului sau fonturile complicate pot sabota chiar și un CV perfect.
Modelele de CV îți oferă o soluție simplă la aceste probleme, dându-ți și ocazia de a personaliza formatul. În creatorul nostru de CV-uri, îți poți salva opera în format PDF pentru a evita eventualele neconcordanțe de formatare generate în diferite editoare de text.
Aspecte de reținut pentru CV-urile de casier
- Profesia de casier oferă flexibilitate, șansa de a câștiga niște bani în plus sau primul pas spre o carieră în retail.
- Pentru recrutori, profilul tău profesional este o incursiune în laturile personalității tale și în realizările tale profesionale.
- Folosește secțiunea cu istoricul profesional pentru a-ți detalia succesele obținute la locurile de muncă anterioare și pentru a le spune angajatorilor ce realizări vei avea în calitate de viitor casier.
- Dacă ești la primul tău job, în secțiunea dedicată experienței te vei axa pe voluntariat sau pe activitățile curriculare în care ai folosit abilități din domeniul casieriei.
- Adaptează lista de abilități din CV la dimensiunea postului și folosește-te de ea pentru a adăuga mai multe informații. Nu repeta abilitățile care apar în secțiunea dedicată istoricului profesional.
- Axează-te pe acele cuvinte-cheie cu care CV-ul tău de casier va trece de ATS.
- Recrutorii preferă modele ordonate, care se citesc ușor, mai ales la CV-urile de casier.
Creatorul de CV-uri și modelele de CV testate de recrutori de pe CVapp.ro te ajută să te prezinți într-o lumină cât mai bună – în plus, vei evita și greșeli costisitoare. Ai patru categorii de design la alegere, în care sigur vei găsi un format de CV care să-ți evidențieze abilitățile și să te poarte spre următorul job de casier. Aceste stiluri îți oferă toată varietatea de care ai nevoie: simplu, profesional, creativ și modern.