Un CV de lucrător comercial seamănă în unele privințe cu vitrina unui magazin: atrage atenția prin design, apoi vinde un produs. Aici, recrutorul își formează o idee despre tine, iar tu arăți abilitățile cu care poți contribui la succesul lui comercial. Totuși, chiar dacă ai calitățile căutate, cum poți să te pui în cea mai bună lumină?
Aici intră în scenă cvapp.ro. Avem exemple de CV-uri pentru zeci de profesii și o soluție de creare a CV-urilor cu care atragi, convingi și te angajezi.
Cum se face un CV de lucrător comercial?
Înainte să începi să te prezinți, trebuie să știi și ce aspecte vei puncta. CV-ul tău va conține cinci rubrici, și anume:
- antetul;
- profilul profesional;
- istoricul profesional;
- educația;
- abilitățile.
Fiecare comerciant încearcă să se diferențieze, iar asta vei face și tu în CV-ul tău. Iată câteva sfaturi pentru început:
- Marchează punctele forte. Oricine poate spune că știe să facă aprovizionarea la rafturi. Tu arată-ți capacitatea de a rezista în situații tensionate și de a crea relații cu clienții/depăși targeturile.
- Documentează-te. Află care este profilul companiei și ce ofertă de produse are. Așa, vei putea să-ți adaptezi mai bine CV-ul de lucrător comercial și să te faci remarcat/ă.
- Punctează cuvinte-cheie. Citește bine anunțul de angajare și asigură-te că acele cuvinte/sintagme care îți sar în ochi sunt reflectate și în documentul tău, fie exact la fel, fie parafrazate.
- Folosește un format atractiv. Aspectul contează, așa că îți recomandăm un model de CV profesionist.
Marii angajatori folosesc ATS, adică sisteme de filtrare automată a candidaților. Dacă nu folosești cuvintele-cheie din anunț, s-ar putea ca documentul tău nici să n-ajungă în fața unui recrutor uman.
Ca exemplu, iată cuvintele-cheie dintr-un anunț postat pe internet pe care le-ar putea căuta un astfel de sistem:
- Atitudine pozitivă
- Orientare spre client
- Muncă în echipă
- Atitudine proactivă
Alegerea formatului potrivit într-un CV de lucrător comercial
Angajatorii care îți citesc CV-ul de lucrător comercial trebuie să-ți vadă calificările principale în doar câteva secunde. Formatul invers cronologic este cel mai bun în acest scop.
Îți descrii experiența în ordine inversă, începând cu locul de muncă actual sau cel mai recent. Creezi o listă cu subtitlu pentru fiecare angajator, cu numele companiei, intervalul angajării și locul unde ai lucrat.
Totuși dacă e primul tău job sau faci doar trecerea în retail, s-ar putea să ți se potrivească mai bine un format funcțional, în care să pui în prim-plan abilitățile transferabile.
Include-ți datele de contact
Informațiile de contact trebuie să fie puse la loc de cinste în partea de sus a paginii, în așa-numitul antet. Iată ce va conține el:
- Numele complet și postul: prenume și nume, cu postul dorit mai jos.
- Adresă de e-mail profesională: de preferat nu cea din liceu, ci una simplă și elegantă, pe un domeniu cunoscut.
- Număr de telefon: de preferat cel mobil, ca să fii ușor de contactat.
- Loc: doar orașul și județul sunt suficiente dacă nu aștepți răspunsul în scris.
Renunță la alte date inutile ca data nașterii sau starea civilă etc. În prezent, bunele practici spun să nu-ți treci poza în CV.
Andreea Căciulatu
Lucrător comercial
0740897251
[email protected]
Andrea Căciulatu
Retail Specialist
+40.740.897.251
[email protected]
Profită de profilul profesional (secțiunea „Despre mine”)
În retail, trebuie să stabilești legături cu alții. În profilul profesional, trebuie să stabilești o legătură cu recrutorul și să arăți de ce te potrivești cu jobul.
Gândește-te că în toate cele 3-5 fraze din această rubrică răspunzi la întrebarea „De ce te-aș angaja?”. Descrie-ți calitățile principale sau marile realizări, în cuvinte de acțiune.
Dacă simți că nu te ajută inspirația, poți să arunci o privire și la un CV de casier sau la cel special creat pentru Lidl.
Mai jos vei găsi exemple adaptabile de profiluri profesionale pentru CV-urile de lucrător comercial cu grade diferite de experiență.
Prezintă-ți experiența de lucrător comercial: trecutul inventariat
În această secțiune, angajatorii caută abilitățile și cunoștințele cu care poți contribui în noul rol. Va trebui să începi cu postul cel mai recent și să te întorci în trecut, dar nu mai mult de 10-12 ani.
Când îți descrii experiența, concentrează-te pe rezultatele și realizările tale, nu doar pe responsabilități pe care oricine le poate găsi în fișa postului.
De exemplu:
Responsabilități:
- Comercializarea de vestimentație feminină de lux
- Lucru la POS
- Procesarea rapidă a retururilor
Rezultate:
- Creșterea vânzărilor la hainele din mătase cu 24% prin implementarea unei inițiative de asociere cu articolele din cașmir
- Gestionarea eficientă a sistemului POS, cu o medie de 75 de tranzacții pe zi și o rată a preciziei de peste 99%
- Procesarea retururilor cu o medie de 3 minute per tranzacție și reducerea timpului de așteptare pentru clienți
După cum poți vedea, câștigi mai mult credibilitate dacă descrii exact ce ai făcut și dacă poți veni și cu cifre în ajutorul tău.
Sales Supervisor la Nonpareil Fashion, Cluj-Napoca
Octombrie 2023 - Prezent
- Implementarea strategiilor de visual merchandising, concretizate printr-o creștere de 20% a vânzărilor anuale
- Coordonarea unei echipe cu 10 lucrători comerciali, cu participări la evenimentele de profil pentru creșterea vizibilității brandului
- Interacțiuni cu peste 30 de clienți noi pe săptămână, cu o atitudine pozitivă și amabilă
- Depășirea targeturilor de vânzări cu 22% prin oferirea de produse corelate
Lucrător comercial la TrendDrive, Cluj-Napoca
Octombrie 2020 - Octombrie 2023
- Asistarea clienților în selectarea produselor, contribuind la o creștere a nivelului de satisfacție cu 30% pe o perioadă de doi ani
- Pregătirea vitrinelor și aranjarea rafturilor pentru creșterea impactului vizual
- Soluționarea rapidă a 100% dintre reclamațiile clienților în intervalul promis de magazin
- Implementarea unui proces eficientizat la casa de marcat cu soluțiile AstroPOS, reducând cu 35% timpul de checkout
Cum se face un CV de lucrător comercial fără experiență
Pentru mulți oameni, joburile din retail sunt punctul de intrare în carieră. Gândește-te totuși ce alte surse de experiență mai ai.
De exemplu, poți spune dacă ai făcut voluntariat, dacă ai avut activități extrașcolare, dacă ai participat la proiecte în timpul educației. Detaliază punctual, în liste cu buline, cu ce te-ai ocupat și arată cum ai ajutat acele organizații/instituții să-și atingă obiectivele.
Totuși, dacă ai experiență și din alte domenii, de exemplu în producție, menționeaz-o și concentrează-te pe abilitățile transferabile, adică ce poți aplica în viitorul tău loc de muncă.
Punctează principalele abilități care te recomandă ca lucrător comercial
Adesea ignorată de candidați, secțiunea cu abilități este foarte importantă, deoarece le arată recrutorilor în doar câteva secunde dacă ești candidatul căutat sau nu. Fă-ți o listă principală cu abilități tehnice (și digitale) și interpersonale ( non-tehnice), din care să selectezi la fiecare job pentru care candidezi.
Iată o listă de abilități tipice din domeniu:
- Managementul timpului
- Comunicare
- Cunoașterea produsului
- Muncă în echipă
- Multitasking
Acum, că ai văzut câteva exemple, nu e de-ajuns doar să le treci în listă – ele trebuie încorporate și în CV. De exemplu:
- Soluționarea problemelor: arată cum ai rezolvat reclamațiile clienților nemulțumiți de produse sau servicii.
- Atitudine persuasivă: explică cum ai știut să vinzi un produs sau cum i-ai convins pe clienți să ia un produs mai scump/superior.
- Managementul timpului: vorbește despre cât de bine te-ai descurcat într-un mediu aglomerat, la vârf de activitate, eventual menționând și numărul de clienți deserviți, tranzacții etc.
Mai citește o dată anunțul de angajare pentru a vedea cum adaptezi secțiunea de abilități la nevoile angajatorului.
Detaliază-ți educația și certificările relevante ca lucrător comercial
Poate ai învățat „din mers” sau poate ai o diplomă sau un certificat în marketing sau business. Oricum ar fi, acreditările tale se trec în secțiunea de educație. Dacă ești la prima ta incursiune în domeniu, trece toate cursurile care arată că ai abilitățile necesare. Nu uita nici de stagii.
Diplomă de bacalaureat, Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu”, Brașov
Septembrie 2016 - Iunie 2020
Alege corect aspectul și designul CV-ului de lucrător comercial
În profesia ta, știi cât de mult contează aspectul. Structura și designul CV-ului de lucrător comercial sunt esențiale. Ce mesaj încerci să transmiți?
Într-o anumită măsură, poți adapta cromatica și stilul CV-ului la compania în care dorești să lucrezi. Dacă vorbim de un magazin de jucării, de exemplu, probabil că ai putea să-i dai o notă de culoare și creativitate. Dacă nu, mai bine folosești un format mai sobru.
Exemplu de CV lucrător comercial în format textual simplu
Profil
Lucrător comercial cu peste 5 ani de experiență în retailul românesc și abilități excelente de relaționare cu clienții. Angajament constant în atingerea și depășirea obiectivelor de vânzări și optimizarea proceselor operaționale. Specializare profesională în tehnici de upselling și cross-selling, cu creșterea nivelului de satisfacție a clienților.
Istoric profesional
Sales Supervisor la Nonpareil Fashion, Cluj-Napoca
Octombrie 2023 - Prezent
- Implementarea strategiilor de visual merchandising, concretizate printr-o creștere de 20% a vânzărilor anuale
- Coordonarea unei echipe cu 10 lucrători comerciali, cu participări la evenimentele de profil pentru creșterea vizibilității brandului
- Interacțiuni cu peste 30 de clienți noi pe săptămână, cu o atitudine pozitivă și amabilă
- Depășirea targeturilor de vânzări cu 22% prin oferirea de produse corelate
Lucrător comercial la TrendDrive, Cluj-Napoca
Octombrie 2020 - Octombrie 2023
- Asistarea clienților în selectarea produselor, contribuind la o creștere a nivelului de satisfacție cu 30% pe o perioadă de doi ani
- Pregătirea vitrinelor și aranjarea rafturilor pentru creșterea impactului vizual
- Soluționarea rapidă a 100% dintre reclamațiile clienților în intervalul promis de magazin
- Implementarea unui proces eficientizat la casa de marcat cu soluțiile AstroPOS, reducând cu 35% timpul de checkout
Abilități
Diplomă de bacalaureat, Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu”, Brașov
Septembrie 2016 - Iunie 2020
Educație
Diplomă de bacalaureat, Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu”, Brașov
Septembrie 2016 - Iunie 2020
Prima impresie contează, iar noi știm ce caută recrutorii. Folosește creatorul nostru de CV-uri și mergi la interviu!