1. Exemple
 2. Psiholog
Scris de Paul DruryPaul Drury

Exemplu de scrisoare de intenție pentru Psiholog

Completează-ți candidatura cu acest exemplu de scrisoare de intenție pentru Psiholog și te vei angaja rapid – fără să te enervezi și fără să mergi pe ghicite. Acest exemplu de scrisoare de intenție este special creat pentru posturile de Psiholog din 2024. Beneficiezi de fraze exemplificative și ghiduri specializate, iar scrisoarea de intenție perfectă este gata de a fi descărcată în doar câteva minute.
4.3
Evaluare medie
36 persoane l-au evaluat deja
Exemplu de scrisoare de intenție pentru Psiholog
Editează această scrisoare de intenție

Emil Cioran spunea că nu poți fi un psiholog bun dacă nu ești chiar tu un subiect bun de studiat. Autocunoașterea este piatra de temelie a profesiei, iar valoarea terapiei prin scris este indiscutabilă. Cum poți să-ți treci personalitatea prin filtrul cuvântului scris în așa fel încât să convingi un potențial angajator?

În lumea psihologilor, calitățile individuale se transformă în atuuri profesionale, iar o scrisoare de intenție bine structurată le pune în lumină. Mai jos vei găsi sfaturi de redactare și structurare a acestui document important, care îți oferă avantaje testate în practică.

Exemplu complet de scrisoare de intenție pentru psihologi

Exemplu de scrisoare de intenție pentru psihologi adaptabil

Stimate domn Polus,

După absolvirea masteratului de Psihoterapie a copilului și familiei, m-am specializat în scurt timp în psihologia elevului. Am vrut să îmbunătățesc rezultatele copiilor din Sectorul 5. Când înveți un copil să-și înțeleagă mai bine gândurile și emoțiile, îl pregătești pentru un viitor echilibrat.

În ultimii patru ani, am făcut parte dintr-o echipă de psihologie specializată pe elevii cu nevoi speciale și cei proveniți din medii defavorizate. Am avut o contribuție substanțială la crearea strategiei ATAS pentru abordarea problemelor de sănătate mintală în educație și combaterea adicțiilor. Am și implementat un concept de consiliere relațională care a fost apreciat de colectivele didactice din întregul sector. Chestionarul de la final de an arată că 84% dintre copii au considerat că perspectivele de viitor li s-au îmbunătățit semnificativ.

Am pus la punct un sistem de evidențe și măsurători care au stat la baza validării activității noastre. Copiii au crezut în noi, deoarece le-am putut arăta rezultatele bune ale foștilor participanți. Întregul sistem a fost digital și am ținut mereu legătura cu elevii în situații de risc. Astfel, au știut că cineva le este alături.

Înțeleg dificultățile specifice zonei dumneavoastră și știu că vă pot ajuta studenții din medii defavorizate.  Anexez 17 recomandări personale și mi-ar face plăcere să discutăm detaliat la un interviu.

Cu stimă,

Augusta Dumitrașcu

S-a copiat!

Secțiunile scrisorii de intenție pentru psihologi

Psihologii îi ajută pe alții să spună ce au de spus, dar pot întâmpina probleme când vine vorba de propria lor poveste profesională. Ca la orice ședință de terapie, o structură solidă stă la baza unei concluzii satisfăcătoare. Arată-i viitorului superior că îți poți expune povestea convingător și relevant, fără a te abate prea mult de la formatul tipic al scrisorii de intenție și fără a depăși o pagină:

 1. Antetul. Această porțiune trebuie să semene cu un cabinet de psihologie: imaculat, prezentabil și discret. Va cuprinde numele tău complet, adresa de e-mail și numărul de telefon, fără a fi prea strident. Poți trece aici și un link la un site/blog/cont de LinkedIn, cu condiția să oferi un conținut relevant.
 2. Formula de salut. Ai nevoie de o exprimare mai formală, însă nu vagă. Află cui i te adresezi și începe cu convenționalul „Stimate/Stimată”. Evită clișee de tipul „În atenția celor interesați”. Dacă te adresezi unui colectiv, „Stimată echipă de la XYZ” e acceptabil.
 3. Introducerea. Pornește cu câteva detalii de impact, eventual cu o frază care să arate o evoluție sau un contrast. Introducerea ocupă primele câteva secunde, vitale dacă vrei să captezi atenția recrutorului.
 4. Cuprinsul scrisorii de intenție. Aici îți prezinți experiența și abordarea în două-trei paragrafe. Dimensiunea personală contează, deoarece lucrezi cu oameni.
 5. Încheierea. Un scurt paragraf în care fixezi mesajul în mintea cititorului și îl îndemni discret să te cheme la interviu.
 6. Formula de final. Folosește o formulă profesionistă, apoi tastează-ți numele complet la final.

Dacă ai nevoie și de alte resurse, celelalte exemple de scrisori de intenție îți vor fi utile. Printre ele vei găsi câteva modele de scrisoare de intenție din domenii conexe:

Dacă totuși cauți un ghid mai detaliat despre cum se scrie fiecare secțiune, avem un articol despre redactarea scrisorii de intenție. Acum, ai tot ce îți trebuie pentru a trece la introducere și cuprins.

Introducerea scrisorii de intenție pentru psihologi

Introducerea va indica natura activității viitoare. Vino cu câteva informații despre experiența anterioară relevantă, punându-le în context și indicând și rezultate, dacă nu sunt confidențiale. Care cerințe din anunț le vor pune probleme altor candidați și cum te poți distinge de ei? 

Dacă primele cuvinte sunt banale și neinteresante, vei pierde imediat atenția recrutorului. Pentru a putea explora mintea altor persoane, trebuie să arăți că și mintea ta merită explorată. Arată cum ai schimbat în bine viețile altora.

Așa da

Stimată doamnă Murgescu,

Ca formator în domeniul terapiei relaționale, înțeleg și provocările din viața unui cuplu, dar și dinamica de grup. Cei peste 200 de participanți la cursurile mele au pornit la drum cu un pachet de cunoștințe solid, iar unii dintre ei au devenit formatori la rândul lor.

Așa nu

Vă adresez această scrisoare pentru a-mi exprima interesul pentru postul de psiholog în instituția dvs., conform anunțului de pe psihomonitor.ro. Ca absolvent al Facultății de Psihologie de la UB, am acumulat numeroase cunoștințe solide în domeniu.

Exemplele de mai sus îți arată în linii mari cam ce direcție ar fi recomandată. Contraexemplul din dreapta nu este doar scris într-un limbaj de lemn, ci este prea vag și irelevant. Exemplul din stânga identifică clar activitatea autorului, conturează scurt experiența lui și oferă și cifre clare, care îi dau credibilitate.

Cuprinsul scrisorii de intenție pentru terapeuți

Ai atras cititorul către miezul poveștii tale, acum e momentul să o lași să se desfășoare. Paragrafele cuprinsului sunt organizate tematic, însă au o evoluție proprie:

 • Întâi îți prezinți abilitățile și experiența în domeniu.
 • Apoi arăți că înțelegi cultura și etica organizației respective.
 • Scrii o încheiere directă și memorabilă.
 • Vii cu un îndemn la acțiune prin care îți convingi cititorul să te cheme la interviu.

Primul paragraf din cuprins: abilități și experiență

Când ai candidat la acest post, probabil te-ai și gândit la cazurile câtorva clienți anteriori. Deși confidențialitatea contează, ai putea să vorbești despre ei într-un mod cât mai generic posibil pentru a arăta că ai acumulat experiență. Spre deosebire de CV, unde experiența este organizată mai succint și mai punctual, partea centrală a scrisorii de intenție îți dă ocazia să spui o poveste.

Totuși, nu poți divaga prea mult. Iată mai jos câteva puncte de interes care vor delimita prezentarea ta profesională:

 1. Specializare. E unul dintre cele mai nepotrivite domenii pentru oamenii „buni la toate”. Te ocupi de clienți cu adicții? De copii cu ADHD? De consiliere vocațională?
 2. Formare (continuă). Diplomă de licență, masterat, atestate... da, toate contează. Însă poți arăta că nu ai rămas încremenit în proiect? La ce cursuri și conferințe ai participat?
 3. Abilități profesionale. Vorbește despre felul în care soluționezi probleme (diagnosticându-le corect), despre cum comunici (relaționezi) și despre munca ta de cercetare/documentare. Etica profesională nu trebuie să lipsească nici ea din argumentație și poți să o ilustrezi cu un exemplu din cariera ta.
 4. Calități personale. Observarea, empatia, adaptabilitatea, inteligența emoțională... iată doar câteva sugestii dintr-o paletă foarte amplă. Lucrezi cu oamenii, iar ele nu pot fi decuplate prea ușor de competențele tale profesionale și vor fi prezentate în paralel cu ele.
Exemplu adaptabil de introducere pentru scrisoarea de intenție

Stimate domn Polus,

După absolvirea masteratului de Psihoterapie a copilului și familiei, m-am specializat în scurt timp în psihologia elevului. Am vrut să îmbunătățesc rezultatele copiilor din Sectorul 5. Când înveți un copil să-și înțeleagă mai bine gândurile și emoțiile, îl pregătești pentru un viitor echilibrat.

S-a copiat!
Sfat profesionist

Psihologii ascultă ce povestesc clienții, însă este esențial să își spună povestea cât mai succint în scrisoarea de intenție. Metoda STAR e un instrument bun în acest caz. Descrie pe scurt Situația și Tema/sarcina din acel caz, arată ce Acțiuni ai întreprins și ce Rezultat ai obținut. Nu te întinde prea mult, vei putea discuta pe îndelete în timpul interviului.

Al doilea paragraf: calitățile tale și misiunea angajatorului

O parte esențială a candidaturii tale este adaptarea scrisorii de intenție la misiunea și cultura organizației vizate. Documentează-te și vezi dacă te regăsești în declarația de misiune a acesteia.

Arată cum vei reflecta valorile organizației prin principiile tale. Mai jos găsești un exemplu de la MAZE Center. Pe pagina „Despre noi” vei vedea ce oferă centrul, însă tot de aici afli și ce valori are:

 • Siguranță
 • Evoluție
 • Empatie
 • Acceptare

Hai să vedem cum ai putea aplica cele de mai sus într-un exemplu concret.

Exemplu adaptabil de cuprins pentru scrisoarea de intenție

În ultimii patru ani, am făcut parte dintr-o echipă de psihologie specializată pe elevii cu nevoi speciale și cei proveniți din medii defavorizate. Am avut o contribuție substanțială la crearea strategiei ATAS pentru abordarea problemelor de sănătate mintală în educație și combaterea adicțiilor. Am și implementat un concept de consiliere relațională care a fost apreciat de colectivele didactice din întregul sector. Chestionarul de la final de an arată că 84% dintre copii au considerat că perspectivele de viitor li s-au îmbunătățit semnificativ.

Am pus la punct un sistem de evidențe și măsurători care au stat la baza validării activității noastre. Copiii au crezut în noi, deoarece le-am putut arăta rezultatele bune ale foștilor participanți. Întregul sistem a fost digital și am ținut mereu legătura cu elevii în situații de risc. Astfel, au știut că cineva le este alături.

S-a copiat!

Îndemn la acțiune și încheiere: finalul potrivit

Psihologii știu cât de important este să închei conversațiile cu un mesaj puternic. Același lucru este valabil și pentru scrisoarea de intenție. Încheie cu un ultim argument solid și cu un îndemn la acțiune prin care arăți că vrei să afli mai multe despre rol. Spune că aștepți cu nerăbdare un potențial interviu, arătând entuziasmul de care ai nevoie pentru următorul pas din carieră.

Exemplu adaptabil de încheiere și formulă de final pentru scrisoarea de intenție

Înțeleg dificultățile specifice zonei dumneavoastră și știu că vă pot ajuta studenții din medii defavorizate.  Anexez 17 recomandări personale și mi-ar face plăcere să discutăm detaliat la un interviu.

Cu stimă,

Augusta Dumitrașcu

S-a copiat!

Aspecte principale

 1. Scrisoarea de intenție trebuie să conțină cele mai relevante relatări din cariera ta, fără încălcarea confidențialității.
 2. Arată cum ți-ai ajutat pacienții și descrie rezultatele.
 3. Imprimă o doză de personalitate scrisorii de intenție.
 4. Folosește soluția noastră dacă vrei să ai o scrisoare de intenție convingătoare și bine structurată.
Creează-ți scrisoarea de intenție în câteva minute
Creează-ți scrisoarea de intenție în câteva minute
Ieși în evidență și angajează-te mai repede în postul ideal datorită colecției noastre de modele gratuite pentru scrisori de intenție, concepute de experți.
Creează o scrisoare de intenție

Modele gratuite cu design profesionist

Pe CVapp.ro s-au creat peste 10 milioane de CV-uri și scrisori de intenție – aici ai soluția online de top pentru promovarea carierei și accesul la interviuri
4.5 din 5
bazat pe un număr de 212 evaluări pe Trustpilot
Utilizează acest modelStockholm cover_letter template
Stockholm
Peste 1.300.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelNew York cover_letter template
New York
Peste 420.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelViena cover_letter template
Viena
Peste 110.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSydney cover_letter template
Sydney
Peste 150.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLondra cover_letter template
Londra
Peste 260.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelDublin cover_letter template
Dublin
Peste 230.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMoscova cover_letter template
Moscova
Peste 60.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
Peste 150.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMadrid cover_letter template
Madrid
Peste 140.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSantiago cover_letter template
Santiago
Peste 130.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSingapore cover_letter template
Singapore
Peste 50.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelOslo cover_letter template
Oslo
Peste 54.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCape Town cover_letter template
Cape Town
Peste 7.500 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelParis cover_letter template
Paris
Peste 34.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBerlin cover_letter template
Berlin
Peste 90.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelGeneva cover_letter template
Geneva
Peste 3.200 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelVancouver cover_letter template
Vancouver
Peste 44.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelTokyo cover_letter template
Tokyo
Peste 59.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMilano cover_letter template
Milano
Peste 49.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLisabona cover_letter template
Lisabona
Peste 28.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBarcelona cover_letter template
Barcelona
Peste 28.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCopenhaga cover_letter template
Copenhaga
Peste 21.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelChicago cover_letter template
Chicago
Peste 19.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRio cover_letter template
Rio
Peste 28.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRoma cover_letter template
Roma
Peste 5.300 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBoston cover_letter template
Boston
Peste 17.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelToronto cover_letter template
Toronto
Peste 100.000 utilizatori au ales acest model
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri