1. Blog
  2. Scrisoare de intenție
  3. Cum se scrie o scrisoare de motivare
Scris de Paul DruryPaul Drury

Cum se scrie o scrisoare de motivare

18 minute de lectură
Cum se scrie o scrisoare de motivare
Când începi un nou capitol în viață, motivația poate conta chiar la fel de mult ca experiența acumulată. Va trebui să o pui în cuvinte și să arăți ce poți cu o scrisoare de motivare. Mai jos vezi cum să o redactezi și prin ce diferă de scrisoarea de intenție.

Când începi un nou capitol în lumea academică sau în cea a voluntariatului, impactul experienței anterioare este mai puțin important, fiindcă promisiunea viitorului contează mai mult. Trebuie să te axezi pe motivația și intenția ta de a profita la maximum de oportunitate.  Dacă vrei o funcție universitară, o bursă sau un stagiu, vor exista nenumărate alte persoane cu calificări similare și va trebui să-ți plasezi candidatura în fruntea listei. Cu o scrisoare de motivare convingătoare și memorabilă, deja ai parcurs jumătate din drum, iar ghidul nostru și exemplele oferite îți vor arăta cum să procedezi. 

Ce este o scrisoare de motivare?

O scrisoare de motivare este o pledoarie personală de o pagină, cu 200-400 de cuvinte, care îți prezintă trecutul, abilitățile și motivațiile pentru universitate, bursă, stagii sau voluntariat. Ea însoțește de regulă un CV bine scris și arată exact de ce ți se potrivește oportunitatea respectivă. În plus, va avea un impact mult mai mare decât un text care se concentrează pe experiența ta practică (care este uneori mai puțin relevant). Această experiență va fi oricum trecută în CV-ul tău.

Este scrisoarea de motivare identică cu scrisoarea de intenție? Nu, sunt diferite. Uneori, o scrisoare de motivare însoțește CV-urile axate pe experiență și, spre deosebire de o scrisoare de intenție (folosită pentru joburile plătite), scrisoarea de motivare oferă o scurtă incursiune în acea forță care pune în mișcare inițiativa unui candidat. Scrisoarea de motivare spune de ce îți dorești oportunitatea și arată cum te poți integra, colabora, dezvolta și contribui.

Instituțiile de învățământ și organizațiile caritabile cer angajament de la studenți și voluntari, așa că trebuie să transmiți această dimensiune personală și să stabilești o legătură la nivel emoțional. Arată cum traseul tău profesional te-a ghidat către acest moment și presară „firimiturile” de motivare ca repere pe acest drum.

Totuși, ce ar trebui să scrii într-o scrisoare motivațională? Cum dai substanță motivației tale? Cum să scrii cu profunzime și convingere, fără clișee și exprimări găunoase? Vedem în rândurile următoare.

Sfat profesionist

Multe surse din domeniu îți vor recomanda să analizezi modul în care impactul acțiunilor tale anterioare îți poate contura potențialul viitor în ochii angajatorului. Intențiile și motivațiile sunt adesea ignorate în povestea carierelor, care ar putea impresiona mai mult cu realizări de impact. „Am făcut asta o dată și pot să o fac din nou.” Impactul este clar, dar ai uitat să exprimi și motivul.

Structura scrisorii de motivare

Deși o scrisoare de motivare are un scop și o utilitate diferită față de scrisoarea de intenție, ele au o structură similară, și anume:

  • antetul scrisorii de motivare;
  • formula de salut;
  • introducerea scrisorii de motivare;
  • partea centrală care spune povestea, raționamentul și motivația;
  • încheierea scrisorii de motivare (cu un îndemn la acțiune).

Ca orice text convingător, o scrisoare de motivare trebuie să captiveze cititorul cu o introducere atractivă, să conțină exemple cu încărcătură emoțională în cuprins și să lase la final senzația că se mai pot spune multe. Scopul unei scrisori de motivare este de a te aduce la discuția individuală de la interviu, așa că nu da prea multe detalii plictisitoare. Stârnește interesul recrutorului cu niște fire de conversație, însă fără a termina relatarea.

Dacă urmezi o astfel de structură, nu va părea că ceri prea mult dacă soliciți o bursă sau un interviu pentru stagiatură în îndemnul la acțiune final al scrisorii de motivare. Interviul face parte din procesul de acordare a bursei, așa că ai greși dacă nu ai arăta cât de mult îți dorești să ai ocazia de a discuta pe îndelete dosarul tău.

Prin urmare, cum se face o scurtă scrisoare de motivare?

Sfat profesionist

Scrisoarea de motivare și scrisoarea de intenție urmează în principiu aceeași structură, așa că poți folosi soluția oferită de cvapp.ro la redactarea ambelor tipuri de documente.  Iată de ce, cu noi, totul este mai simplu:

  • ai modele gata de utilizat în scrisoarea ta;
  • poți structura și așeza informațiile mai ușor în pagină;
  • ai recomandări de redactare cu care ieși din crizele de inspirație;
  • ai și o funcție de verificare ortografică dacă vrei să eviți greșelile de redactare

Fă-ți o listă cu motive

În primul rând, trebuie să treci pe hârtie toate sentimentele complexe care îți ghidează mâinile pe taste. 

Înainte de a începe să construiești argumente convingătoare pentru oportunitatea pe care ai pus ochii, trebuie să înțelegi ce vrei să obții cu următoarea ta mutare. S-ar putea ca unele motivații să nu se potrivească cu specificul ofertei, așa că o sesiune inițială de brainstorming te va ajuta să dai substanță cuvintelor. 

Creează o listă cuprinzătoare cu ce dorești să obții de la bursă/funcția universitară sau stagiu. Nu îți impune nimeni limite, așa că intră în acel loc din mintea ta unde ai creativitate maximă și lasă-te purtat de val. Vei face un pas uriaș în viață... care sunt atunci motivațiile care îți dau energia de care ai nevoie când trebuie să atingi un termen limită imposibil sau să ceri o finanțare aparent uriașă? S-ar putea spune chiar că proba motivației tale este mai importantă decât calificările educaționale - nopțile nedormite în care ai stat să scrii la disertație cer multă rezistență și hotărâre.

Lista de motive personale va fi probabil mai lungă decât crezi, iar multe dintre ele vor sta la baza scrisorii tale de motivare.

Alege formula de salut corectă a scrisorii

În comparație cu alte elemente, formula de salut a scrisorii de intenție este și cea mai scurtă, dar asta nu înseamnă că nu este extrem de importantă. În cele mai multe cazuri, cu tradiționalul „Stimate/stimată domnule/doamnă”, vei merge la sigur, dar trebuie să ții minte două reguli importante:

  • Alege tonul și nivelul de formalitate corect (în funcție de destinatar)
  • Adresează-te întotdeauna destinatarului pe nume dacă este posibil.

Aici, documentarea este baza. Scrisorile de motivare pot fi trimise către diverse organizații, așa că tonul poate fi și el diferit. Dacă trimiți o scrisoare de motivare către o universitate, tonul va fi mai formal și vei începe cu formula de salut convențională, folosind numele de familie al destinatarului și chiar și funcția. Cu toate acestea, în unele mediile mai puțin formale, cum ar fi cele de voluntari sau stagiile din companii mai avangardiste, s-ar putea accepta și prenume sau sintagme precum „Bună, Ioana”. Totuși, destinatarul trebuie să dea semnalul că vrea să folosești astfel de formule informale (în anunț, de exemplu). Dacă ai îndoieli, e mai bine să mergi pe ceva mai convențional.

Vei avea de câștigat dacă te documentezi pe Google, pe site-ul companiei sau pe rețelele de socializare și i te adresezi destinatarului pe nume. S-a terminat cu „În atenția celor interesați”. Adresează-te persoanei corecte și creează o legătură personală. Vei vedea că aici stă diferența dintre succes și eșec.

Cum se începe scrisoarea de motivare

Înainte să începi scrisoarea de motivare, trebuie să te gândești la modul în care vrei să se simtă cititorul în timp ce o citește. Încă din primele rânduri, trebuie să arăți clar ce vrei să obții când compui scrisoarea de motivare. Nu e o incursiune în meandrele sinelui: tu știi ce vrei, iar jobul oferit îți va da satisfacție în carieră. Nu lăsa nicio îndoială privind motivul pentru care vrei să lucrezi la acea organizație.

Începutul unei scrisori de motivare trebuie să se concentreze și pe nevoile organizației, și pe ale tale. Cum pot primele rânduri să dea tonul din perspectiva angajaților și să arate că motivațiile tale sunt temelia perfectă pentru o bună colaborare? Dacă se vede că sunteți pe aceeași lungime de undă, speranțele tale îndrăznețe nu vor mai părea imposibile.

Redactarea introducerii pentru scrisoarea de motivare

După ce ți-ai trecut datele de contact în antetul scrisorii de motivare și ai adresat scrisoarea persoanei corecte, paragraful introductiv îți oferă ocazia de a atrage atenția cititorului.

Pune-te în locul instituției de învățământ sau al organizației respective. Cum trebuie să se simtă cei care vin la studii sau la muncă? Ce „mutare de deschidere” te va diferenția de ceilalți candidați? 

Arată că viitorii tăi colegi pot deveni o parte profund semnificativă a traseului tău din viață.

Creează o relatare emoționantă pentru partea centrală a scrisorii

Cuprinsul scrisorii de motivare îți oferă șansa de a sublinia exact modul în care motivațiile tale sunt pe măsura oportunității oferite. 

Dacă te înscrii la un doctorat, explică pe îndelete de ce te pasionează subiectul ales. Dacă vrei un post de voluntar, spune în detaliu de ce vrei să aperi acea cauză. Dacă urmărești o bursă, nu te rezuma la palmaresul tău academic, ci explică clar modul în care educația va contribui la viitorul tău. Încearcă să dai puțină greutate acelor atuuri pe care le-ai trecut în CV.

Prin natura sa, scrisoarea de motivare îți dă posibilitatea de a influența un cititor într-un mod complet diferit de un CV. CV-ul se adresează emisferei stângi a creierului și îl face să-și spună: „Da, are logică.” Scrisoarea de motivare se adresează emisferei drepte, răspunzătoare de emoții, și-l face să-și spună: „Știi ceva? Te înțeleg.”

Cuvintele alese pentru cuprinsul scrisorii de motivare vor încadra narațiunea emoțională a interviului. Încrede-te în tine, iar oportunitățile potrivite nu vor întârzia să apară. Îți va fi greu să convingi dacă încerci să te dai drept altcineva. Recrutorii au un al șaselea simț cu care detectează ipocrizia. O scrisoare de motivare excepțională te ajută să ajungi la interviu, dar nu va avea succes dacă scrisoarea nu îți reflectă fidel personalitatea. Dacă obții postul pe baza denaturărilor din scrisoarea de motivare și de la interviu, s-ar putea să nu te bucuri prea mult de ce ți s-a oferit.

Mai mult, asigură-te că motivele tale se potrivesc cu etosul și obiectivele școlii sau organizației pentru care candidezi. Chiar și cea mai emoționantă poveste își pierde impactul dacă nu pari „de-ai noștri”.

Cum trebuie să închei scrisoarea de motivare?

Propozițiile finale ale scrisorii tale de motivare trebuie să culmineze cu un crescendo de entuziasm, nu un timid „ce părere aveți?”.

Motivația ta nu se rezumă doar la aceste câteva cuvinte puse pe hârtie, iar îndemnul la acțiune mascat într-o cerere de chemare la interviu, nu este o formalitate, ci o pledoarie extinsă.

Încheierea unei scrisori de intenție sau motivare este o ultimă șansă de a-ți promova atitudinea, așa că evită să te repeți. Dat fiind că ești mai mult decât ceea ce pari, orice repetiție te va face să pari unidimensional. Lasă ultima relatare puternică pentru propoziția finală și dă-i cititorul senzația că trebuie să afle mai multe.

Acestea fiind spuse, arată că speri la un interviu (fie el în persoană, fie telefonic), mai degrabă decât că îl anticipezi. Nu poți să cunoști mintea responsabilului de angajări și, indiferent de cât de impresionante sunt motivațiile tale, nu trebuie să presupui niciodată că ești candidatul perfect.

Sfat profesionist

5 ingrediente ale unei scrisori motivaționale excelente:

  • Corespunzi normelor academice (și de altă natură).
  • Împărtășești valorile organizației.
  • Se vede clar de ce vrei să te implici.
  • Schimbarea ar fi o etapă firească a parcursului tău.
  • Îți sensibilizezi cititorul.

Sfaturi de redactare pentru o scrisoare de motivare

O scrisoare de motivare este un atu atent elaborat și, deși modelele noastre de scrisori de intenție oferă baza perfectă pentru povestea pe care vrei să o spui, conținutul este totuși esențial. Să vedem câteva sfaturi de redactare de care să ții cont:

  • vorbește cu „vocea” ta în scrisoarea motivațională;
  • reflectă valorile organizației/instituției;
  • vorbește despre realizări dacă vrei să dai context;
  • conturează o imagine a viitorului și a trecutului tău;
  • corectează și editează scrisoarea motivațională.

Ce te motivează să candidezi la un loc de muncă și cum poți crea scrisoarea de motivare perfectă? S-ar putea să-ți fie mai ușor dacă te raportezi la următoarele repere.

Vorbește cu „vocea” ta în scrisoarea motivațională

Imaginează-te că ești în fața comisiei de management al burselor sau a coordonatorului inițiativei de voluntariat. Ai la dispoziție trei minute pentru a convinge.

Ce vei spune? Ce cuvinte îți vin firesc în minte când descrii ceea ce te pasionează cel mai mult? 

O scrisoare de motivare adresată direct cititorului, cu vocea ta, va avea mai mult impact decât una scrisă într-un limbaj mai rigid.

Reflectă valorile organizației/instituției

Oricâtă motivație ai avea, o instituție de învățământ sau o organizație de voluntariat nu va fi impresionată dacă acea motivație nu este racordată la valorile sale. Ea caută grupuri de studenți sau voluntari pasionați care să își unească forțele pentru a-și atinge împreună obiectivele. 

Am văzut cu toții cum e să ai colegi care îți bagă bețe în roate sau care pur și simplu au propriul ritm și nu și-l schimbă nici în ruptul capului. Vezi ce valori și misiune are instituția care te interesează și asigură-te că îți atingi țintele în scrisoarea de motivare.

Vorbește despre realizări dacă vrei să pui totul în context

Deși CV-ul este cel care îți subliniază realizările profesionale (oricât de modeste ți s-ar părea și orice formă ar îmbrăca documentul), poți să mai „presari” acele realizări și în scrisoarea de motivare dacă vrei să le dai context.

Trebuie să îți asociezi motivațiile cu anumite laturi cuantificabile din viață, astfel încât să nu pari că visezi cu ochii deschiși în scrisoarea de motivare. Exemplele nu trebuie să aibă legătură directă cu activitatea viitoare, dar trebuie să fie relevante pentru motivațiile pe care vrei să le ilustrezi.

Formează o imagine a viitorului și a trecutului tău

Ca orice poveste bună, o scrisoare motivațională trebuie să îi formeze cititorului o idee despre realizările spre care țintești și dimensiunea ambiției tale. O scrisoare motivațională monotonă și insipidă nu va convinge pe nimeni să îți ofere un loc la universitate sau în organizația de voluntariat. 

Arată felul în care trecutul tău se poate lega la viitor prin oportunitatea oferită. Participarea la viața universității, la voluntariat și burse sunt toate trepte către ceva superior. Dacă nu știi ce urmează după ele, lipsește o piesă din puzzle-ul care explică de ce ar trebui să fii candidatul câștigător.

Verifică-ți scrisoarea motivațională

Poate că vii cu argumente foarte convingătoare, însă cea mai mică greșeală de gramatică sau de format îți poate sabota întregul efort. Greșelile lasă impresia că ai redactat scrisoarea în grabă sau că nu ai gândit-o bine. Verifică atent dacă nu există greșeli - nu îți poți permite să pari că ai fost neglijent când ți-ai expus speranțele.

Atenția la detalii este esențială în lumea academică și cea a voluntariatului, așa că nu ezita să verifici ce ai scris. Și mai bine, cere-i cuiva apropiat să o citească. Vei vedea că observațiile sale privind conținutul sunt foarte valoroase.

În încheiere, câteva sfaturi pe scurt

Dacă ai aplicat recomandările de mai sus, ești deja mai aproape de obiectiv. Totuși nu uita:

Așa da
  • Spune detaliat ce ar însemna oportunitatea pentru tine
  • Compune o scrisoare entuziastă, dar pe un ton reținut
  • Arată cum motivația ta se intersectează cu misiunea destinatarului
  • Fii tu însuți... altcineva nici nu poți să fii
Așa nu
  • Vorbește despre cât de limitată este experiența ta profesională
  • Scrie ca și cum ți-ai cere scuze
  • Vorbește despre aspecte irelevante
  • Minte și denaturează
Sfat profesionist

În primul rând, arată în scrisoarea de motivație „de ce” vrei să faci ceea ce faci. Scrisorile de motivare conțin acele tușe de personalitate și pasiune pe care nu ți le permiți într-un CV, din cauza limitărilor formale. Scrisorile de motivare excelente condensează esența lui „de ce”, iar candidatul vorbește direct și sincer.

Recapitulare

Fie că ceri un stagiu, un loc la universitate sau o bursă, nu te concentra pe lipsa ta de experiență. Elanul și hotărârea ta sunt cele care te vor ajuta să reușești, așa că nu te teme să spui cât de mult contează această oportunitate pentru tine și pentru viitorul tău.

  • Nu îți poți denatura motivațiile când întâlnești pe cineva, așa că trebuie să fii sincer în scrisoare.
  • Prezintă doar motivațiile cu relevanță directă pentru postul în cauză.
  • Susține-ți visele cu dovezi că ai ceea ce îți trebuie pentru a te realiza.

Indiferent dacă vrei să scrii o scrisoare de intenție sau una de motivare, exemplele de pe cvapp.ro te ajută să scrii cu impact și ajungi la țintă.

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri5 minute de lectură
CV-ul lui Elon Musk: realizările magnatului încap pe o singură pagină
CV-ul lui Elon Musk: realizările magnatului încap pe o singură pagină
Ajutor CV-uri4 minute de lectură
Cum demonstrezi că ai abilități de comunicare în CV?
Cum demonstrezi că ai abilități de comunicare în CV?
Ajutor CV-uri20 minute de lectură
Abilități soft pentru CV-uri
Abilități soft pentru CV-uri
Ajutor CV-uri4 minute de lectură
10 abilități de leadership pe care să le treci în CV + exemple
10 abilități de leadership pe care să le treci în CV + exemple
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri