1. Blog
  2. Ajutor CV-uri
  3. Cum explici pauzele în CV
Scris de Susan ShorSusan Shor

Cum explici pauzele în CV

22 minute de lectură
Cum explici pauzele în CV
Dacă ai pauze în carieră, poți gestiona problema cu câteva soluții simple. Justifică, discută cu încredere, arată ce abilități ai dobândit și treci rapid la următorul subiect. Vei vedea și cum le poți cosmetiza și pune în cea mai bună lumină.

Ai niște pauze în CV? Sunt mulți alții la fel ca tine. De altfel, sunt și la fel de multe motive bune pentru acele pauze. Și, hai să recunoaștem, nu prea ai cum să le ascunzi într-un CV cinstit. Mai bine le explici sincer și arăți clar ce și cum. Știi cum tăcerea face cât o mie de cuvinte? Viitorul tău șef vrea să vadă și niște date „din culise”, din acele momente de pauză din viața ta în care ai luat marile decizii. Va trebui să vorbești despre ele, dar trebuie să știi și cum.

Pauzele în CV, o problemă frecventă, dar ușor de gestionat

Când auzi acea înfricoșătoare întrebare de la interviu, „De ce nu ați lucrat în perioada X-Y?”, poate te blochezi. Însă, odată ce te-ai înarmat cu răspunsurile potrivite, s-ar putea chiar să îți impresionezi și mai mult angajatorul decât concurenții tăi cu un istoric profesional scos din manualele de HR.

Sperăm să te ajutăm cu câteva răspunsuri la întrebarea de mai sus. Vom parcurge următoarele puncte:

  • Cei cinci pași prin care explici pauzele dintre joburi în CV
  • Cele mai frecvente 8 motive pentru „găurile” din CV (cu exemple)
  • Sugestii prin care să creezi un CV mai atractiv, în ciuda lacunelor din istoricul profesional

Îți afectează lacunele din CV șansele de angajare? Până la urmă, depinde de cât de bine le explici.

Sfat profesionist

Cam care ar fi durata acceptabilă a unei pauze în CV? 

Cam cât pot să stau „pe tușă” fără să pară suspect? Pot să-mi găsesc un job după o pauză de doi ani? Totul ține de preferințele personale și de alți factori, de exemplu durata carierei și vechimea, însă orice pauză mai mare de șase luni trebuie menționată în CV, chiar și pe scurt.

Cinci pași prin care explici pauzele dintre joburi în CV

Când apar subiecte dificile la interviu, în CV sau în scrisoarea de intenție – și, până la urmă, și în orice conversație – trebuie să ai în minte măcar o structură a răspunsului prin care explici de ce ai luat o pauză în carieră. Nu ar fi prea plăcut să te trezești bâlbâindu-te în timpul interviului, așa că pregătește-te bine și adaptează răspunsul la întrebare, ca să nu pară că îl citești de pe vreo fițuică.

Sfat profesionist

Carierele sunt tot mai neliniare în zilele noastre. De aceea, și pauzele din istoricul profesional sunt mai frecvente decât ai crede. S-au dus anii ’70, munca la uzină și vechimea din carnet: majoritatea oamenilor își schimbă locul de muncă de cel puțin 5 ori pe parcursul vieții, iar toate aceste schimbări sunt însoțite de câte un respiro dedicat dezvoltării personale, voluntariatului etc. Nimic ciudat aici. Ba, mai mult, s-ar putea ca un angajator modern să privească cu suspiciune un CV „stahanovist”, în care ai tras continuu de la 20 de ani la 45.

Nu te sfii să explici lacunele (la urma urmei, probabil că nu ai nimic de ascuns). Recrutorul te va înțelege: e și el om, are un program încărcat și știe că mai trebuie să-ți și reîncarci bateriile.

Bine... Am explicat de ce ai nevoie de ce lacunele din carieră nu sunt o problemă așa de mare și de ce trebuie să le explici. Hai să vedem și cei cinci pași prin care formulezi un răspuns calm, clar și impresionant.

1. Motivează

Golurile din CV au mereu un motiv. Poate ai optat să iei o pauză de la serviciu sau poate că pauza ți-a fost impusă, dar totul începe cu un motiv simplu. În scenariul ideal, motivul este destul de frecvent întâlnit încât recrutorul să încuviințeze și să spună: „OK, am înțeles”. Poate a trecut chiar în propria carieră prin astfel de momente. O pauză nu te împiedică să urmezi altă direcție și să reiei traseul.

2. Arată cu ce te-ai ocupat în acea perioadă

Explică-i recrutorului cum ți-ai folosit timpul liber și (ideal) transformă-l în unul relevant pentru postul la care candidezi. Cheia unei angajări reușite este să demonstrezi că ai avut un traseu care te-a adus aproape de un loc de muncă la compania respectivă, așa că adaptează activitățile menționate pentru a fi cât mai relevante și productive. 

Dacă ți-ai dedicat timpul unor activități complet extraprofesionale, nu insista pe ele. Recrutorul va considera că își pierde timpul citind dacă nu au contribuit semnificativ la cariera ta.

3. Arată ce abilități ai dobândit și cum îți vei ajuta viitorul angajator

La viitorul loc de muncă se caută sigur oameni gata să învețe lucruri noi. Chiar dacă nu ai avut niciun angajator în timpul pauzei, sigur nu ai învățat lucruri care să te ajute pe viitor? Demonstrează că îți poți folosi eficient abilitățile de acum încolo. Există o diferență între competență (ce ai învățat) și performanță (ce poți aplica din cele învățate). Dacă lași cunoștințele să zacă într-un colț uitat al minții tale, nu impresionezi pe nimeni.

4. Vorbește cu încredere, fără să-ți ceri scuze.

Chiar dacă te vezi în situația de a discuta despre pauzele în carieră sau despre șomaj, nu e nevoie să te scuzi. Interlocutorii vor observa schimbările din limbajul corporal și din tonul tău. Dacă lași timiditatea să-ți saboteze interviul, s-ar putea ca toate realizările profesionale să treacă în planul al doilea. Nu exagera, dar nici nu da înapoi: uneori, mai stai și pe tușă, nu e nicio rușine în asta. 

5. Depășește rapid momentul

Dacă ajungi la momente mai puțin „sclipitoare” din carieră, discută deschis despre ele și treci mai departe cât mai rapid posibil. Nu exagera cu detaliile, fiindcă s-ar putea ca recrutorul să ceară și mai multe, însă vino cu suficiente informații pentru ca el să poată bifa mental că ai răspuns la întrebare.

Gândește-te așa: dacă recrutorul te-a ales pe tine, nu își va justifica alegerea în fața angajatorului prin faptul că tu ai avut doi ani sabatici. Practic, are nevoie doar de niște argumente solide pentru ca el și restul echipei să poată lua o decizie bine fundamentată. Chiar dacă ai vrea să petreci un minut sau două explicând detaliat situația ta, acceptă că va exista mereu un semn de întrebare legat de acea perioadă. Trebuie doar ca restul răspunsurilor să compenseze prin conținutul lor.

Hai să recapitulăm:

Așa da
  • Discută în termeni pozitivi
  • Dacă nu a fost o pauză prea oportună, fii sincer(ă)
  • Vino cu răspunsurile la tine
  • Integrează pauza în traseul tău profesional
Așa nu
  • Vorbește pe un ton timid și defensiv
  • Încearcă să ascunzi părțile negative
  • Gândește-te că, lasă, nu te întreabă nimeni
  • Trece sub preș pauzele din carieră

Nu uita: practica e mama învățăturii. Dacă știi în ce direcție merge conversația, îți poți adapta argumentele la structura ei și poți acoperi aspectele cheie. Pașii de mai sus sunt esențiali dacă vrei să explici clar o pauză, fie la interviu, fie în scrisoarea de intenție (deși, în cazul ei, pauza trebuie să fie una relevantă).

8 dintre cele mai frecvente motive pentru lacunele din CV

Golurile din CV pot avea mai multe cauze, dar majoritatea se încadrează în câteva categorii comune, care reflectă situații obișnuite pe plan profesional. Deși lungimea explicației este oarecum condiționată de durata pauzei, dacă ai clarificat abilitățile și avantajele dobândite în respectiva perioadă, mulți recrutori te vor privi cu simpatie. Atunci, despre ce motive acceptabile am putea vorbi și în ce măsură îți influențează ele succesul CV-ului?

Iată 8 motive frecvente, cu o scurtă prezentare, pe care le poți trece în secțiunea de experiență din CV sau despre care poți vorbi în scrisoarea de intenție:

1. Probleme de familie

S-ar putea să fi avut grijă de o rudă bolnavă sau să fi ajutat un membru al familiei să rezolve o anumită problemă. Nu trebuie să intri în detalii, fiindcă nu sunt relevante, dar poți menționa cum s-a încheiat acea perioadă, subliniind totodată că ai fost gata să faci următorul pas din carieră. Dacă arăți că ai făcut față cu brio problemelor familiale, atunci sigur arăți și că ești gata pentru provocările viitorului.

Sfat profesionist

Exemplu de explicație pentru o pauză în carieră: „M-am ocupat de mama mea. Demența de care suferea s-a agravat rapid în numai șase luni. Din fericire, s-a stabilizat ulterior și am reușit să-i găsesc o sursă de asistență adecvată care să-mi permită să mă întorc la muncă fără griji și stres.”

2. Concediere

Știm că niciun job nu e al nostru la nesfârșit. Se mai întâmplă să fim și concediați și, chiar dacă e bine să menționezi circumstanțele concedierii, nu e nevoie să le detaliezi, mai ales dacă angajatorul nu a fost mulțumit de performanța ta. Mută accentul pe realizările importante din anul anterior și arată cum ai folosit perioada liberă în avantajul tău. În plus, dacă poți, mai bine o maschezi într-o disponibilizare sau o concediere legată de reducerea costurilor. În plus, nu uita  de diferența dintre demisie (decizia angajatului) și concediere (decizia angajatorului).

Sfat profesionist

Exemplu: „Concediat pe motivul fuzionării companiei și unui transfer de funcții. Am fost reprezentantul de vânzări cu cele mai bune performanțe din cadrul companiei, așa că mi-au fost necesare trei luni după perioada de pauză pentru a găsi un rol de o anvergură similară înainte de a începe activitatea la ProKraftive (unde am depășit obiectivele de vânzări cu 34% în primul an).”

3. Boală

Nu suntem mașinării perfecte, ne mai și îmbolnăvim. Nici aici nu e nevoie să intri în detalii despre afecțiune, în plus, ar fi indiscret din partea recrutorului să ți le ceară. Vorbește despre convalescență și despre felul în care ți-ai ocupat timpul. Poate te mândrești cu revenirea ta, însă nu e momentul să vorbești despre ea. 

Sfat profesionist

Exemplu: „Nu am putut continua activitatea la locul de muncă anterior din cauza unei afecțiuni care s-a rezolvat în 9 luni. Am dedicat acest timp liber studiilor și am făcut pasul spre următorul nivel al calificărilor mele din domeniu.”

4. Călătorii

Aici trecem la un subiect cu adevărat delicat. Există două situații în care călătoriile sunt văzute cu ochi buni, și numai dacă vorbim de o companie mai tânără și mai deschisă la nou. În primul rând, călătoriile ar putea ține de perioada de explorări și căutări de după facultate. În al doilea, ar putea fi întreprinse într-un an sabatic după o perioadă de muncă intensă, cu realizări pe măsură. Evident, s-ar putea chiar să fie și văzute ca un atu de angajatori din domenii specifice, de exemplu, din turism.

În orice altă situație, însă, ele vor părea mai mult o distracție și un semn de neseriozitate. Ideea e următoarea: dacă îți place să te răsfeți cu câte un „globetrotting” de trei luni, în ce măsură se poate baza angajatorul pe tine? Nu cumva îl lași baltă după un an? Nimeni nu vrea să reia procesul de recrutare în așa scurt timp.

Sfat profesionist

Exemplu: „După opt ani de muncă intensă și trei promovări, dintre care ultima în rolul de Senior Data Analyst, am decis să iau o pauză dedicată unei călătorii de șase luni în Asia și deconectării. În acest timp, am scris o carte apreciată în domeniu, care stă la baza noii strategii aplicate de companie în ultimii ani.”

5. Educația/perfecționarea

Iată un motiv universal acceptabil pentru lacunele din CV... care de fapt nici nu sunt lacune, fiindcă educația este piatra de temelie a parcursului nostru profesional. Arată cum ți-a schimbat educația perspectivele de carieră – chiar dacă ți se pare că a fost doar un factor secund, nu se știe niciodată cum poți folosi anumite cunoștințe.

Încă ceva: ni se pare adesea că viața noastră profesională se împarte în două etape succesive: educația și apoi cariera. În realitate, de multe ori tocmai educația este cea care ne duce spre o carieră reușită, trecând uneori și printr-o reconversie profesională.

Sfat profesionist

Exemplu: „Am făcut o pauză de un an pentru cursurile de barista SCA și pentru a-mi perfecționa arta preparării. Am stat în zone cu oameni care gândeau la fel ca mine și am profitat de multe oportunități de dezvoltare personală și profesională. Proiectele mele din acea perioadă vor avea o relevanță directă pentru lansarea lanțului Kaffeehäuschen în România.”

6. Probleme în afaceri

Prezentul este oarecum contradictoriu: datorită rețelelor de socializare, fiecare start-up are șansa de a ajunge la milioane de potențiali clienți încă din prima lună de existență. Totodată, condițiile economice (pandemia, disponibilizările, AI) au doborât din zbor multe încercări ale antreprenorilor ambițioși. Poți învăța multe dintr-un eșec și, deși te doare pe moment, te întărești și devii mai puternic pe viitor. Nereușita este doar următorul pas spre succes.

Totuși, dacă revii „la patron”, trebuie să arăți că ai lăsat în urmă visurile antreprenoriale. E aproape imposibil să lucrezi cu cineva care nu vrea să lucreze decât pentru el însuși.

Sfat profesionist

Exemplu: „După ce am primit un pachet compensatoriu deloc neglijabil, am decis să dedic următorul an visului meu, și anume, o cofetărie de lux în centrul Brașovului. Din păcate, pandemia mi-a luat mulți dintre clienți, iar profitul nu a fost chiar satisfăcător. Totuși, am dobândit multe abilități care mă vor ajuta într-o carieră în domeniul vânzărilor.”

7. Concediu de creștere a copilului

Aici nici nu mai sunt necesare explicații suplimentare. Indiferent dacă acel concediu a durat un an sau trei, îngrijirea copiilor mici este un drept indiscutabil. 

Totuși, dacă ai petrecut mult timp crescându-i pe cei mici, va trebui să demonstrezi că ți-ai menținut la zi abilitățile necesare în domeniu. În plus, angajatorul se așteaptă să ai și atitudinea corectă și să poți demonstra că ai pus la punct un plan de îngrijire a copiilor pe viitor, pentru a evita alte pauze neprevăzute în activitate.

8. Căutarea selectivă a unui loc de muncă

Este un subiect controversat, dar profesioniștii de succes nu se năpustesc imediat asupra primei oportunități care le iese în cale. Un senior manager poate sta și un an până își găsește un nou post, iar managerii de nivel mediu, câteva luni. Sigur, nu te apuci să treci „căutarea unui loc de muncă” în istoricul profesional, însă, dacă ai avut o carieră excelentă până la acea lacună, o poți explica fără probleme la interviu. Până la urmă, este important să faci următoarea mișcare corectă, mai ales dacă ești un candidat excepțional.

Sfat profesionist

Exemplu: „În perioada dintre X și Y, m-am concentrat pe găsirea unui post care să-mi reflecte abilitățile și obiectivele profesionale. Între timp, mi-am extins competențele de organizare și management al schimbării prin programul acreditat CCMP.”

Sfaturi prin care golurile din CV-ul tău ajung să sune mai bine

După ce ai explorat abordarea generală în cinci pași pentru a explica o lacună din CV și ai văzut opt dintre cele mai frecvente motive pentru „găurile” din istoricul profesional, iată câteva sugestii suplimentare la care să reflectezi cât te gândești cum să poziționezi lacuna în CV și cum să o prezinți la interviu:

1. Arată-le angajatorilor că ești la curent cu cunoștințele din domeniu

Vrei ca potențialul angajator să te vadă ca un om de încredere, dedicat și la curent cu noutățile. Dacă ai o lacună mare în istoricul profesional, vrei să îi arăți angajatorului cum ai rămas la curent cu cunoștințele și tendințele specifice. Poate ai participat la conferințe sau ateliere de dezvoltare profesională, ai urmat un curs sau ai efectuat studii aprofundate. Oricare ar fi situația, trebuie să arăți că știi ce faci.

Dacă nu ai astfel de activități în istoric, poate că ai făcut ceva care ți-a oferit abilități transferabile. Multe abilități interumane se transferă cu ușurință, la fel ca cele tehnice. Poate că ai oferit servicii de consultanță celor implicați în domeniu sau ai ținut un vlog. Dacă poți arăta că ești la curent, deja ai făcut un pas în față.

2. Discută despre activitatea pe cont propriu sau despre inițiativele de antreprenoriat 

Dacă ai renunțat la locul de muncă pentru diverse activități temporare și ai decis că nu ți se potrivesc, fii sincer.  Poate că pur și simplu nu îți place nesiguranța sau nu ți-ai dat seama cât de cât de mult marketing e nevoie. Când ești freelancer, e ca și cum ai căuta un loc de muncă în fiecare zi. Explică-i recrutorului că intenționezi să rămâi la acest nou loc de muncă.

Dacă ți-ai pierdut locul de muncă în timpul unei crize economice, dar ai găsit un job ca freelancer sau unul temporar, mai ales în domeniul tău, experiența contează, chiar dacă nu ai fost suficient de ocupat sau nu a fost direct legată de cariera ta. Acumulează activitatea și astfel vei explica ce ai făcut în perioada de după ultimul angajator. Dacă îți prezinți inițiativele ca activități de freelancing, nu mai pare că ai avut sincope în carieră.

3. Include și activitățile fără remunerație

Experiența consistentă nu vine doar din posturile cu normă întreagă. Dacă ți-ai umplut șomajul cu activități de voluntariat, se poate spune că deja ai marcat o realizare semnificativă. Mulți angajatori apreciază candidații care, în timp ce caută un loc de muncă, contribuie activ la comunitate, considerându-i un atu pentru organizația lor. Poate ai avut parte de o oportunitate irezistibilă sau ai simțit nevoia să iei o pauză pentru a te dedica unei cauze care îți este dragă.

Uneori, munca voluntară poate fi primul pas spre o schimbare de carieră. Ai folosit poate perioada cât ai stat pe tușă ca pe o șansă de a dobândi noi competențe prin voluntariat, dezvoltându-ți arsenalul profesional și eliminând punctele slabe.

Mai mult, nu neglija timpul investit în crearea unei imagini profesionale pe rețelele sociale. Recrutorii caută persoane cu abilități în domeniu, deci e bine să menționezi în CV activitatea ta online dacă îți pune în valoare profilul profesional. Totuși, ai grijă să nu îți supraestimezi contribuția când candidezi pentru un nou job.

4. Elimină scurtele pauze din CV cu artificii de format

Când îți construiești CV-ul, știi că prezentarea îți poate influența șansele de a te remarca. Însă aceeași prezentare te poate ajuta să minimizezi și să distragi atenția de la eventualele perioade în care nu ai fost angajat. Te întrebi cum să ascunzi golurile din parcursul tău profesional?

Dacă pauzele sunt de scurtă durată, poți să le ascunzi discret dacă omiți lunile din secțiunea de istoric profesional. Practic, indici doar anii în care ai fost angajat(ă) și maschezi acele scurte intervale, fără să mai stai să le explici în detaliu.

Sfat profesionist

Dacă ai o pauză chiar la începutul carierei, nu îți bate capul. CV-ul trebuie să prezinte doar experiența din ultimii 10 ani.

5. Nu te teme să spui adevărul

Dacă ai luat o pauză pentru a îngriji un membru al familiei sau pentru a te recupera după o boală, îți recomandăm să spui ce s-a întâmplat. Angajatorii înțeleg că viața vine cu tot felul de dificultăți și vor aprecia sinceritatea ta. Evită însă detaliile prea personale sau emoționante care ar putea umbri profesionalismul CV-ului tău. Discută scurt și la obiect și continuă cu restul informațiilor relevante.

La companiile mai tinere, poți merge și mai departe: poți discuta despre anul sabatic în care ai făcut o călătorie spirituală în Orient sau te-ai concentrat pe volumul tău de poezie. Așa arăți că ești o persoană completă, cu trăsături atractive de caracter. Cei care au destulă forță să facă turul Europei pe bicicletă sau să-și citească poeziile în fața unui amfiteatru au categoric tărie de caracter și o etică profesională solidă.

Aspectele principale

Așadar, poți avea goluri în CV? Absolut. Totuși, explicația trebuie să bifeze următoarele cerințe:

  • Motivează-ți absența
  • Spune cu ce te-ai ocupat
  • Comunică ce ai învățat
  • Arată că ai încredere în tine
  • Explică cât mai concis posibil

Cele opt motive prezentate în acest articol sunt doar un început. Viața ne ridică tot felul de mingi la fileu și prioritățile profesionale trebuie să mai treacă și pe locul doi, dar, cât timp poți vorbi despre ceea ce s-a întâmplat, sigur angajatorul va fi interesat să-ți vadă întregul potențial. Orice ai vrea să faci, site-ul nostru îți stă alături cu modele excelente de CV și o soluție de creare a CV-urilor adaptată la toate domeniile profesionale.

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri4 minute de lectură
10 abilități de leadership pe care să le treci în CV + exemple
10 abilități de leadership pe care să le treci în CV + exemple
Ajutor CV-uri12 minute de lectură
Analiza abilităților: iată ce trec oamenii în CV
Analiza abilităților: iată ce trec oamenii în CV
Ajutor CV-uri32 minute de lectură
Cum se completează un CV
Cum se completează un CV
Scrisoare de intenție18 minute de lectură
Cum se face o scrisoare de intenție fără experiență
Cum se face o scrisoare de intenție fără experiență
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri