1. Acasă
  2. Blog
  3. Ajutor CV-uri
  4. Cum se face descrierea personală din CV
Rolf BaxValentin Cîrdei
Scris de Rolf Bax, Valentin Cîrdei

Cum se face descrierea personală din CV

16 minute de lectură
Cum se face descrierea personală din CV
Descrierea personală din CV poate convinge un recrutor interesat chiar înainte să ajungă la istoricul tău profesional. Scrie clar și concis, îndrăzneț și direct. Grijă maximă la primele câteva cuvinte – a, și nu te întinde prea mult.

O descriere personală în CV arată cine ești, unde ai fost și, uneori, unde vrei să ajungi în continuare. Ea tronează chiar în partea de sus a CV-ului și atrage cititorul, convingându-l să citească mai departe. În plus, fiindcă circumstanțele fiecărui candidat variază, ea îți ajută potențialul șef să înțeleagă ce va citi în CV. Gândește-te la ce ai vrea să spui și ce contează pentru tine. Prin ea, poți să discuți în alt registru dacă faci o reconversie profesională, revii pe piața muncii sau vrei o promovare. Aici începi să-ți pledezi cauza. S-ar putea ca descrierea personală să fie singurul lucru pe care îl citește angajatorul.

Descriere personală CV: format și stil

Descrierea personală este un scurt paragraf, imediat sub antetul CV-ului. Aici îți vei condensa experiența, obiectivele și abilitățile, și le vei prezenta pe un ton încrezător. Ca să înțelegi mai bine, un bun model de descriere personală din CV arată ca un slogan extins pentru cariera proprie. 

Poate ți se pare că nu poți înghesui totul în 200 de cuvinte, dar aici vei arăta de ce ești candidatul potrivit. Fă eforturi și demonstrează-ți compatibilitatea pentru fiecare job în parte. Candidații au adesea o introducere perfectă în buzunar, însă uită să se gândească și la cum o va interpreta cititorul. Puțină flexibilitate nu strică.

Așa da
  • Exprimă-te concis și clar, în 3-4 propoziții
  • Trece-ți funcția sau titlul jobului, de exemplu „programator”
  • Deschide în forță
  • Vino cu date și cifre concrete
  • Adoptă un ton conversațional și direct
  • Vorbește despre obiectivele tale viitoare
Așa nu
  • Scrie un paragraf lung și întortocheat, cu peste 200 de cuvinte
  • Vorbește în termeni prea ambigui despre specializarea ta
  • Începe cu responsabilități din fișa postului, pe care angajatorul le știe deja
  • Enumeră îndatoririle avute
  • Scrie academic și rigid, în speranța că vei impresiona prin prețiozitate
  • Cramponează-te de realizările din trecut

Cuplează descrierea personală din CV la cerințele postului

Angajatorul a ales cu atenție fiecare cuvânt din anunț. Fii atent la ton, abilitățile pe care insistă și orice tușe care fac portretul angajatului dorit de el. Uite și un sfat important de la managerii din HR: include cuvinte-cheie relevante, specifice postului în sine, precum și denumirea funcției, așa cum a formulat-o el.\

Sfat profesionist

Cum încep descrierea personală? Cum să nu încep descrierea personală? 

Chiar și când scrii 3-4 rânduri, uneori prima propoziție este cea mai grea. Până și primele câteva cuvinte pot avea un efect disproporționat de mare comparativ cu restul CV-ului. Demonstrează încă de la început că ești pe măsura așteptărilor. Folosește un exemplu cu adevărat unic și nu începe niciodată cu „eu”: un CV excelent arată că ești un bun partener, nu că știi să monologhezi.

Deși vei vorbi despre tine și realizările tale, trebuie să pui în lumină cât mai multe asemănări cu anunțul. Atunci când recrutorul citește primele propoziții din CV, i se va părea că ești exact persoana la care se gândea. Va ști că a găsit calitățile căutate în descrierea personală din CV, exemplu fiind realizările tale.

Poziția descrierii personale

Recrutorii încă preferă să vadă detaliile personale ale unui candidat în partea de sus (sau într-o coloană laterală) a CV-urilor care le ajung pe birou. Astfel, sortează mai rapid CV-urile.

Acestea fiind zise, descrierea personală din CV se simte cel mai bine imediat după datele personale (dacă stau în partea de sus) și înainte de istoricul profesional. Nu uita că lungimea CV-ului contează. Dacă ai fost deja foarte selectiv și nu mai poți omite nicio informație, iar CV-ul a ajuns deja pe o a treia pagină, ai putea să o lași la o parte. Astfel, respecți regula nescrisă care spune că CV-urile nu trebuie să depășească două pagini.

Sfat profesionist

Care este lungimea unei descrieri personale bune? 

200 de cuvinte este lungimea maximă sugerată, dar dacă ai un text de efect pe care vrei să-l țină minte recrutorul și la interviu, atunci, de ce nu? Trebuie să fii moderat, dar și încrezător.

Descriere personală CV: începe de la coadă

În loc să te blochezi încă din start și să încerci să scrii perfect un model de descriere personală din CV, omite secțiunea și treci direct la istoricul profesional. După ce ai adăugat experiențele profesionale relevante, aruncă o privire la cuvintele-cheie, frazele și aptitudinile din posturile anterioare.

Istoricul tău profesional complet și anunțul sunt bazele pe care îți redactezi descrierea personală din CV. Dacă o lași la final, ar trebui să îți vină mai ușor inspirația.

Sfat profesionist

Cum scriu CV-ul de la zero?

Deși sfatul de mai sus te ajută, redactarea primului CV este o sarcină sisifică pentru unii dintre noi. Există multe sfaturi utile pentru când te așezi la tastatură, însă încearcă să te pui la intersecția dintre ceea ce știi să faci și ceea ce îți place să faci, privind totul prin luneta viitorului. Normal, trebuie să-ți descrii sincer experiența, însă caută acel fler creativ cu care arăți că trecutul reflectă corect direcția în care te îndrepți.

Ghidează-te după un exemplu de descriere personală în CV

Înainte de a te apuca de scris, încearcă mai multe stiluri din aceste exemple de descrieri personale pentru CV.

Să începem cu începutul. Suntem cu toții diferiți, așa că și descrierile personale trebuie să fie unice. De aceea, abține-te să copiezi descrierea altcuiva. Este singurul loc din CV în care îți faci auzită vocea, așa că vei scrie ceva care i-ar face pe prieteni să te recunoască din cele scrise.

Asistent executiv inovator cu peste 8 ani de experiență la o companie financiară de talie globală, unde asist o echipă formată din trei manageri de nivel C. Coordonez eficient deplasările, gestionez rapoarte financiare extinse și sincronizez comunicările și agendele dintre toate departamentele. Urmăresc un rol de asistent executiv în cadrul echipei cvapp.ro pentru a-mi extinde cariera în management și a mă dezvolta într-un mediu care cere abilități de rezolvare independentă a problemelor și concentrare sub presiune.

Exemplul de mai sus are două avantaje:

  • Menționează funcția în prima propoziție
  • Vine cu detalii specifice (dimensiunea și activitățile echipei)
  • Rezumă responsabilitățile și competențele majore
  • Evidențiază abilități tehnice (gestionare, coordonare) precum și non-tehnice (rezistență la stres, atenție la detalii, comunicare)
  • Adaptează corect finalul descrierii la cerințele angajatorului

Iată alte câteva exemple de descriere personală pentru CV:

Manager cu experiență în marketing digital, cu cinci ani la conducerea unei companii globale. Creștere cu 500% a numărului de vizitatori pe site și a vânzărilor online de la 100.000 pe an la peste 2 milioane RON în decurs de trei ani. Urmăresc să-mi dezvolt cariera prin contribuții la echipa de marketing cvapp.ro. 

Un text care merge direct la subiect și este concentrat pe realizări, fără pronume. Să încercăm acum un exemplu de AȘA NU:

Am lucrat ca manager de marketing digital pe parcursul a cinci ani. În acest timp, am fost un membru important și devotat al echipei și mi-am demonstrat capacitatea de a lucra sub presiune pentru a îndeplini obiectivele companiei. Caut să contribui cu abilitățile într-un nou rol în marketingul digital.

Un text generic, care nu discută despre realizări. În plus, are prea multe verbe la persoana I.

Iată un ultim model de descriere personală în CV reușit, ca să nu uiți ce ai de făcut:

Se poate copia: 

Redactor de conținut cu un deceniu de experiență în B2C și B2B. Specializat în compunerea de text cu impact social, site-uri web și materiale ample pentru a transmite tonul și mesajul unic al fiecărui brand. Am dezvoltat afacerile a 15 clienți noi în doi ani și am crescut numărul de cititori cu peste 200%. Acum doresc să îmi extind expertiza în editare și creare de conținut într-un post de Marketing Manager.

S-a copiat!

Descrierea personală în CV și obiectivul profesional

În continuare vei vedea mai clar de ce în CV descrierea personală trebuie să se concentreze mai mult pe obiectivele profesionale. Un obiectiv de carieră poate da curs unei prezentări corecte a abilităților și experienței, fără prea mult accent pe latura personală. Te ajută dacă ești începător sau absolvent de facultate fără prea multă experiență în domeniul dorit. Ideea este următoarea: cum nu ai experiență relevantă, vei extrage abilitățile și experiența din alte zone ale CV-ului, astfel încât să arăți că ai calitățile potrivite.

Obiectivul profesional trebuie să fie scurt (maximum 2-3 propoziții) și să aplice aceleași reguli ca descrierea personală.

Redactor de conținut cu trei ani de experiență într-o mare companie de e-commerce. Crearea de materiale care au crescut prezența brandului în social media cu 58% și a îmbunătățit ratele de deschidere a e-mailurilor cu 45%. Urmăresc să-mi dezvolt cariera la echipa cvapp.ro în rolul de SEO Executive.

Probabil ai văzut cât de bine a explicat autorul că are abilități transferabile. În plus, a venit și cu cifre convingătoare.

Iată și exemplul AȘA NU:

Sunt un redactor de conținut interesat de postul de SEO Executive oferit de compania dvs. Deși nu dețin experiență în domeniu, sunt o persoană dedicată și învăț repede. Îmi place să folosesc motoarele de căutare, ceea ce va fi un atu în echipa dvs.

Textul nu captează atenția și nici nu promovează bine abilitățile transferabile. Indiferent de tipul de descriere ales, dacă ai cifre convingătoare, pune-le la treabă.

Redactarea secțiunii „Despre mine” în CV

Când începi să scrii această secțiune (profilul CV-ului), scrie liber, fără să revii asupra greșelilor. Nu te gândi la lungime sau la cuvintele alese în prima variantă. Laudă-te, mândrește-te cu realizările și nu uita să adaugi și niște cifre zdravene.

Scrii cel mai bine când nu stai să editezi totul, așa că nu te teme dacă textul pare ostentativ, vei avea timp de asta mai târziu, când migălești varianta finală. Dacă vrei să ai 3-4 propoziții perfecte, s-ar putea ca prima variantă să fie mai aproape de 6-8, poate și mai lungă. Apoi gândește-te care părți te pot ajuta să obții postul și elimină restul. Te va durea, dar concizia este esențială.

Prelucrează și experimentează în CV: descriere personală și eleganță individuală

Odată ce ți-ai restrâns aria de interes, folosește următoarele întrebări pentru a-ți revizui textul și a-ți edita descrierea:

Este prima frază clară și concisă? Prima „salvă” trebuie să arate cu ce te ocupi și să mizeze pe formulări entuziaste cu care atrage cititorii. Aici, se trec de obicei și anii de experiență.

Te exprimi direct, fără ezitări? Aici arăți că ai încredere în tine. În loc de propoziții care încep cu „Consider că...” sau „Mi-ar plăcea să...”, fii îndrăzneț. Treci direct la subiect și asumă-ți responsabilitatea pentru abilitățile tale.

Ai inclus informații obiective? Încearcă să intri în mintea recrutorului. Dacă ai fi în locul lui, ce rubrici ar trebui să bifezi? A doua și a treia propoziție includ adesea competențe specifice, date sau cifre cu care îl ajuți să se decidă.

Textul sună firesc? Chiar și după ce te-ai ocupa de toate aspectele, descrierea personală din CV trebuie să fie ușor de înțeles și să se citească lejer cu voce tare. Elimină jargonul și termenii obscuri sau orice schimbă registrul de comunicare. 

Sfat profesionist

Care sunt recomandările de bază pentru redactarea descrierii personale?

  1. Personalitatea ta trebuie să transpară din ceea ce scrii.
  2. Cuantifică realizările și vino cu date financiare, dacă este posibil.
  3. Dacă vrei o schimbare de carieră, nu omite obiectivele.

Greșeli frecvente în descrierile personale

Când redactezi descrierea personală, ferește-te de banalități și de clișee care s-au uzat de tot. Recrutorii vor clătina din cap și vor trece la următorul candidat. Expresii precum „Doresc să-mi exprim interesul” sau „am luat la cunoștință cu interes” de o „nouă provocare” sunt pe lista neagră a celor de la Resurse Umane. 

Arată originalitate când îți alegi cuvintele și roagă un prieten sau o rudă să citească atent și critic descrierea personală când ai terminat. Apropo, întotdeauna trebuie să îi ceri cuiva să corecteze întregul CV când consideri că e gata să plece în lumea largă.

Unii oameni își numesc descrierile personale „obiectiv profesional din CV”. E cu totul altceva. Un obiectiv profesional în CV este necesar când un candidat trebuie să își prezinte speranțele pentru următorul său rol, care diferă puțin de experiența sa anterioară. Acest obiectiv poate fi apoi utilizat pentru a sublinia motivațiile de la baza unei schimbări de carieră, fiind tipic profesioniștilor aflați la începutul carierei. 

Ce așteptări au angajatorii când citesc descrierea personală din CV-ul tău?

Uneori trebuie să vezi procesul de căutare a unui loc de muncă și prin ochii responsabililor de angajări. Sigur, trebuie să impresionezi recrutorii externi, dar angajatorii sunt cei care vor lua decizia finală. Ei vor citi o mulțime de CV-uri, așa că ce ar dori să vadă în primele rânduri din CV?

  1. Își vor dori ca descrierea personală din CV să fie scrisă pentru ei. Când cauți să-ți mărești „familia” profesională, capacitatea de a crea legături personale solide își va dovedi imediat importanța.
  2. Așa cum poți vedea din orice model de descriere personală în CV reușit, ei caută un context cuantificabil. E ușor să spui vrute și nevrute când cauți neapărat un job, dar trebuie să-ți susții și vorbele cu cifre.
  3. Se așteaptă să fie impresionați. Dacă nu poți impresiona un anumit angajator cu primele rânduri din CV-ul tău, atunci acea funcție nu a fost gândită probabil pentru tine. De ce să-ți faci sânge rău? Treci mai departe.

Aspectele principale

Gândește-te că descrierea personală din CV este ca primele 2 minute de la interviu, fie la telefon, fie în persoană. Managerul la HR îți cere să „spui câte ceva despre tine”, iar tu ai la dispoziție un minut pentru a da tonul în tot restul conversației. De aceea, descrierea personală din CV trebuie să aibă:

  • Un ton natural, dar profesional, care să-ți manifeste personalitatea
  • Cele mai importante motive pentru care ești candidatul ideal pe post
  • Motivul pentru care funcția este compatibilă cu planurile tale profesionale
  • Date concrete din CV care să îți susțină argumentele anterioare

Va trebui să te gândești bine când redactezi o descriere personală pentru fiecare rol în parte. Ce te face perfect compatibil/ă pentru rol, cum faci ca recrutorul să caște ochii și să zică „uau, chiar trebuie să vină în echipa mea?” Oare ce ai vrea să citești dacă ai fi în locul lui? Cu siguranță vei avea multe de spus, dar spune ce ai de zis pe un ton simplu și autentic.

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri34 minute de lectură
Cum se completează un CV
Cum se completează un CV
Carieră11 minute de lectură
Cum face un e-mail de demisie în 2024 (cu exemple)
Cum face un e-mail de demisie în 2024 (cu exemple)
Ajutor CV-uri29 minute de lectură
Obiective în CV (+ 15 exemple)
Obiective în CV (+ 15 exemple)
Ajutor CV-uri20 minute de lectură
14 abilități de gestionare a timpului: definiții și exemple pentru CV
14 abilități de gestionare a timpului: definiții și exemple pentru CV
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri